Timmersmans reageert op ophef om omkopende EU-ambtenaar Selmayr: 'De procedure is keurig gevolgd!'

Geen categoriemrt 15 2018, 20:00
En die verhalen van omkoping, daar klopt natuurlijk ook niets van - aldus Frans Timmermans.
Het is weer eens een typisch gevalletje achterkamertjespolitiek in de vertrekken van de grotendeels ongekozen heren en dames in Brussel. Vorige maand kregen we te horen dat Martin Selmayr, lid van de Duitse CDU van Merkel, in de Europese 'hoofdstad' aan de slag mag gaan als secretaris-generaal, en dus hoogste ambtenaar binnen de Europese Commissie. En dat is een post waar je 'u' tegen zegt: Selmayr verwordt daarmee in feite tot één van de mensen met de dikste vinger in de pap daar.
Leuk voor hem natuurlijk, maar al snel bleek dat zijn aanstelling - ja, zelfs voor EU-begrippen - niet al te kosher is gegaan. Zijn benoeming ging werkelijk razendsnel: waar de sollicatieprocedures normaal gesproken vele maanden duren, ging Selmayr er doorheen als een speer. Slechts luttele weken had men nodig om hem het traject te laten doorlopen, wat ongekend - en ronduit verdacht - snel is voor de stroperige EU.
CDA-pitbull Pieter Omtzigt had Frans Timmers, vicevoorzitter van de Europese Commissie, om opheldering gevraagd:
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/970713098406555648
En die hebben we nu gekregen. Nouja: het is maar wat je opheldering noemt. Timmermans stelt namelijk zonder enige schaamte dat - houd je vast - 'de procedure keurig gevolgd is'. Nou heeft die man een alombekende talenknobbel, maar dat hij ook vloeiend sarcasme spreekt, dát is nieuw voor mij. Kijk, dát die procedure voor Selmayr versneld is: soit. Meneer was de gewenste kandidaat, en Timmermans en zijn baas Juncker hebben natuurlijk al hun invloed gebruikt om alles zo snel mogelijk af te ronden. Dat is tot daaraan toe, maar wees daar dan in ieder geval eerlijk over: dat alles volgens de regels is gegaan, gelooft natuurlijk geen hond.
Toch snap ik ook dat de PvdA'er hier loopt te jokken: zou hij toegeven dat het niet allemaal 100% volgens de regels is gegaan, dan gaat natuurlijk iedereen de waarom-vraag stellen. En laat nou juist die zo pijnlijk zijn in dit geval: als we het Franse Libération mogen geloven, is de Commissie namelijk keihard omgekocht door Selmayr. Die had hen beloofd dat ze na vertrek nog vijf jaar lang wachtgeld kregen, een kantoor, een auto met chauffeur én twee assistenten. Toe maar: daar zou menigeen zo'n procedure voor inkorten tot een paar dagen!
Ook deze lezing ontkent Timmermans natuurlijk stellig. "Dat is gewoon helemaal niet waar, dat plan bestaat helemaal niet, dat zou tegen de regels zijn.", stelt hij. Ja, het zou inderdaad tegen de regels zijn, Frans. En daarom is het ook een zéér ernstige zaak als zou blijken dat dit waar is. Wordt vervolgd dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten