Voorzitter EU-nepnieuwsgroep tegen EU: ‘Maak geen nepnieuwslijsten, overheden kunnen daar misbruik van maken’

Joh.

De gemiddelde lezer heeft ongetwijfeld nooit gehoord van Madeleine de Cock Buning. Tot voor kort hoefde dat ook niet. Nu wel. Mevrouw is namelijk de voorzitter van “de belangrijkste EU-adviesgroep over nepnieuws.” Morgen zal zij de Europese Commissie haar advies overhandigen over de bestrijding van fake news. Mevrouw heeft dus behoorlijk wat invloed in Europa — en daarmee ook in Nederland.

Gelukkg is er goed nieuws. Gisteravond vertelde ze namelijk aan het NOS Journaal dat ze de Commissie zal vertellen dat er geen nepnieuwslijsten gemaakt moeten worden.

“Ik vind zo’n lijst heel risicovol. Je moet je als overheid verre houden van wat waar is en wat niet. Overheden kunnen misbruik maken van die lijsten, als ze een eigen agenda hebben en als ze willen zorgen voor gunstige berichtgeving.”

Natuurlijk roepen wij van rechts dat al sinds de nepnieuws-gekte voor het eerst losbarstte, maar hé, toch leuk dat een hoge EU-dame onze zorgen deelt.

Goed, dan gaan we nu zien wat Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans hiermee doen. Het zal niemand verbazen als ze dit advies gewoon naast zich neerleggen. De eurofiele elite heeft immers besloten dat alle eurosceptische, niet-politiekcorrecte websites kapot moeten. ‘Nepnieuws’ is niet meer of minder dan een excuus om dat grote doel te bereiken.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de autoritaire, dictatoriale Kajsa “Kafka Orwellgren” Ollongren en haar grote mattie Alexander “Kereltje Penthouse” Pechtold. Die zijn zo mogelijk nog erger dan hun Europese ideologiegenoten.

Maar goed, wie weet verrassen ze ons en nemen ze het advies van De Cock (met ck) Buning wél ter harte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  Wat gaat die Ollongren toch af als een gieter en iedereen die haar hier steunde.

  1. Ni28

   nogmaals hetzelfde.

 2. bifbof

  Nou dan moet ze gewoon haar EU-adviesgroep over nepnieuws opdoeken .
  Die mevrouw is zelf een griezel.
  Zie ook bijv https://www.youtube.com/watch?v=-epCMNYgZkU

 3. Guus Geluk

  Volgens Ollongren is de Europese Commissie door de lidstaten verzocht actie te ondernemen tegen de desinformatie die door met name vijandelijke mogendheden werd verspreid. Derhalve werd EUvsDesinfo opgericht, een batterij bomvol onafhankelijke “factcheckers” die een lijst opstelden van nepnieuwsberichten.

  Nu, onafhankelijke factcheckers, er waren ook Oekraïne-EU-gezinde factcheckers bij. Maar de factcheckers was dus NIET de overheid zelf.

  In Nederland heeft Ollongren groot gelijk desinformatie te willen aanpakken. Zij neemt haar taak serieus. Elke aanval op dit land moet worden afgeslagen en ook de nepnieuws-offensieven van Rusland.

  1. eRik2017

   Stel je eens voor dat je Wimmen in zo’n nepnieuwscommissie zet.
   Redacties worden gesloten, social media toegang op internet beperkt, etc.

   1. buitenbeentje

    ah, maar DDS blijft bestaan, want anders kan hij niet verder trollen.

   2. Guus Geluk

    Erik is weer aan het provoceren, inhoudelijk is het een grote nul. Negeren.

    Overigens ben ik verder tegen de nepnieuwsgroep EUvsDisinfo, in het bijzonder omdat het niet effectief is.

 4. Babaji538

  Valbeveiliging, glasbewassing en de waan
  van de dag. Bossen zijn niet voldoende aanwezig,
  of voorradig; nou ja, tenminste, dat lijkt, schijnt zo te zijn.

  Petra Hermans

 5. Guus Geluk

  https://euvsdisinfo.eu/disinformation-cases/

  Dit is de lijst, waarop veel gevallen van desinformatie prijken. De batterij checkers is echter een lachertje.

 6. Frits Jansen

  Ik ken Madeleine wel, voormalig advocaat en nu hoogleraar, uit een zegelringachtige familie, met een arrogantie waar je een ei op kunt bakken.

  Voor een ongetwijfeld prettige vergoeding heeft ze een conclusie opgeschreven die alle denkbare open deuren intrapt, en waar een eerstejaars student een zesje voor had gekregen.

  Een overheid die de media de les leest, met zo’n idee ga je natuurlijk op alle lange tenen van journalisten staan, en verwijzingen naar verschrikkelijke regimes vliegen je om de oren. Wat in de berichten een beetje weinig aandacht krijgt is dat De Polen en Hongaren de nepnieuwswaakhond (woord van het jaar?) een warm hart toedragen.

  Het werkelijke probleem is iets anders: “marktwerking in de media”. Een democratie kan niet functioneren zonder geïnformeerde burgers, vandaar ook dat we de vrijheid van meningsuiting hebben, en het zusje daarvan, het recht informatie te ontvangen. Van oudsher wordt het voornamelijk aan de markt overgelaten om de burger te informeren. Dat gaat helemaal mis. Omdat gemeenten niet interessant zijn voor adverteerders krijg je geen idee wat er in een gemeenten gebeurt (de allergrootste uitgezonderd). verder willen mensen liever bevestigd worden in hun mening dan moeten wennen aan een nieuwe waarheid. En dan blijkt het ook nog voor sommigen aantrekkelijk om nepnieuws de wereld in te sturen, al was het maar omdat je daar veel clicks door krijgt: dus: GELD!

  Al bij het begin van het worldwide web riepen futurologen dat de invloed van dit medium net zo groot zou worden als die van de uitvinding van de boekdrukkunst 500 jaar eerder. Helaas leidde internet niet tot een nieuwe renaissance in de informatievoorziening: gek genoeg worden we nu slechter geïnformeerd dan vroeger. Omdat er zoveel informatie is dat de media elkaar op even en dood beconcurreren – maar helaas niet op kwaliteit!

  Ik wens DDS veel sterkte. De trol-benadering helpt: schijnende hatelijkheden koppelen aan feitelijke onzin brengt de pennen toch in beweging.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.