Baantjescarrousel op volle toeren: Dijsselbloem kandidaat Raad van State

Voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat de strijd aan met Thom de Graaf (D66), ook zo’n figuur, om het vicepresidentschap van de Raad van State. Zo meldt Nu.nl.

Piet Hein Donner (CDA) zit aan z’n laatste termijn en Dijsselbloem kan nog wel een baantje gebruiken na de bende die hij achterliet voor z’n opvolger. Dit maakt hem natuurlijk uitermate geschikt voor de rol als adviseur van de regering omtrent wetgeving. Het huidige kabinet schijnt op de hoogte te zijn van Dijsselbloems’ aspiraties maar geeft verder geen reactie.

Een echt spannende strijd zal het wel niet worden. Wel kan de nasleep ervan erg vervelend worden voor politiek-volgend Nederland. In de Volkskrant staat namelijk dat Dijsselbloem, Herman Tjeenk Willink als zijn voorbeeld beschouwt. Tjeenk Willink had er nogal een handje van om zijn positie bij het minste of geringste naar voren te halen en lui ermee om de oren te slaan. Je moet er toch niet aan denken dat Dijsselbloem iedere dag een beetje lijp gaat lopen doen met zo’n positie?

De Tweede Kamer levert in ieder geval aardig wat kritiek, helaas niet op Dijsselbloem maar wel op de procedure rondom de benoeming van vicepresident. Deze speelt zich namelijk volstrekt achter gesloten deuren af. Ook zonder Dijsselbloem als kandidaat is er zat kritiek te leveren. De Graaf (D66) zou zijn sollicitatiebrief namelijk af moeten leveren bij minister Ollongren (D66) of secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken, Maarten Schurink (ja, óók D66). Klinkt als partijkartel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Control

  Grappige man die Jeroen Dijsselflower. 🙂

  1. Rechtsaf

   @control yep, zoals het klokje thuis de klepel niet weet te hangen zo zijn ministers doorgewinterde pluchezitters..

   1. Control

    Rechtsaf

    Hahahaha 😉

 2. bifbof

  Met beide personen zal de EU wel weer blij zijn pffff . Wat een rotzooi.

 3. Ni28

  En ik maar wachten op de minister die in het land komt om ons op de hoogte te houden.

 4. DutchDropveter

  Technisch gezien zat hij in het vorige kabinet. Denk niet dat dit geheel wenselijk is. Daarnaast zijn advies in de als Minfin en Eurogroup voorzitter zijn nou niet bepaald positief. Goh.. Wat moeten wij als burger dadelijk doen om nog wat te zeggen?

 5. Dirk van Jurie

  Dijsselbloem is toch wel een beetje een verrader, zo lijkt het.

  1. DirkSteen

   Het lijkt niet zo, maar het is een verrader!!!!

 6. Seneca

  heb ik toch gelijk inzake onze Jeroen. hij heeft mij altijd de indruk gegeven dat hij homoseksueel is en nu komt de aap uit de mouw: ‘Tjeenk Willink is mijn grote voorbeeld’.

  1. Frits Jansen

   Vindt u dat niet een beetje flauwe reactie?

  2. Ernst Quispel

   Ik denk dat Seneca zelf niet begrijpt dat hij zichzelf met deze stupide bijdrage hopeloos voor lul zet.

   1. Signaal

    Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitkeringstrekker.

  3. Dirk van Jurie

   @Seneca Willink houdt van jonge jongetje

 7. Stanly2000

  “Klinkt als partijkartel.”
  Klinkt niet alleen zo maar IS partijkartel!

 8. Frits Jansen

  De Raad van State zelf is er niet van gediend dat tijdens de formatie is beklonken dat Thom de Graaf het wordt, en heeft nu Jeroen Dijsselbloem gevraagd te solliciteren. Dus geen partijkartel.
  Het lijken me allebei prima kandidaten. Natuurlijk zijn er weer klachten dat een oud -politicus aan een mooi baantje wordt geholpen, maar voor deze baan lijkt me politieke ervaring onmisbaar.
  De keuze voor Dijsselbloem verbaast mij in zoverre dat hij geen jurist is, maar (landbouw-)econoom.

  1. Stanly2000

   Fritsje schijnt het weer te weten.
   “De Raad van State zelf is er niet van gediend dat tijdens de formatie is beklonken dat Thom de Graaf het wordt, en heeft nu Jeroen Dijsselbloem gevraagd te solliciteren. Dus geen partijkartel.”
   “De Tweede Kamer levert in ieder geval aardig wat kritiek, helaas niet op Dijsselbloem maar wel op de procedure rondom de benoeming van vicepresident. Deze speelt zich namelijk volstrekt achter gesloten deuren af.”
   Als hoog opgeleide kan hij blijkbaar achter de gesloten deuren vertoeven en meepraten.

 9. Paaldanseres

  Politici = Vies, vuil, achterbaks volk.

 10. Babaji538

  Rutte heeft een behoorlijk rampenplan
  veroorzaakt.

  Petra Hermans

  1. Rechtsaf

   Rechtsaf Petra.

 11. DolleDries

  e EU blèrt, brult, schreeuwt en stampvoet driftig over Polen’s ondemocratische omgang met het hooggerechtshof – In Nederland stelt het kartel schaamteloos de Raad van State samen
  Posted op mei 12, 2018 door Fubar in Nieuws // 1 Comment
  ruimte zat voor een mooi schavot
  Timmermans mag dan graag wat tieren en dreigen omdat de Polen een paar overgebleven communisten uit hun hooggerechtshof verwijderd hebben, maar over Nederland horen we hem nooit.
  Wij hebben niet eens een hooggerechtshof.
  Wij hebben een Raad van State, adviesorgaan van de regering en tevens de hoogste bestuursrechter van het land.
  Dat wordt al decennia bemand door partijpolitieke en niet bepaald transparante benoemingen.
  Brenninkmeijer laakte de manier waarop Rutte I, de VVD/CDA-coalitie gedoogd door Wilders, de benoeming van Piet Hein Donner tot vicepresident van de Raad van State had voorgekookt.
  Er was in 2011 een formele sollicitatieprocedure. Er werden formele sollicitatiegesprekken gevoerd. Alles volgens het boekje. Maar talrijke betrokkenen zeiden (en zeggen): het was allemaal schijn.
  En het fascinerende is: als Rutte III niet oppast gaat het drama uit 2011 zich zeven jaar later herhalen.
  Vanuit de Raad van State hoorde ik deze week dat Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft besloten in te gaan op hun verzoek: de oud-minister van Financiën gaat solliciteren om Donner komend najaar op te volgen.

  De huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is volgens bronnen inmiddels op de hoogte van Dijsselbloems kandidatuur. D66-leider Alexander Pechtold heeft in de kabinetsformatie gemeld dat De Graaf zou solliciteren, maar het is onduidelijk of de post hem daarmee ook toevalt. Wel hebben de andere drie partijen gezegd niet met een eigen kandidaat te komen.
  De benoeming van de vicepresident speelt zich geheel achter de schermen af, in de boezem van het kabinet, in overleg met de koning. De Tweede Kamer krijgt alleen de einduitslag te horen.

  Volgens Martin Bosma (PVV) staat de uitkomst echter al vast:

  De leden van de Raad van State mogen dan graag Dijsselbloem als vice-voorzitter hebben en hem zover gekregen te solliciteren, maar zij hebben niets in de melk te brokkelen. Behalve de voorzitter van de Raad van State, koning Willem-Alexander. Hem zal om advies worden gevraagd.
  Degene die erover gaat is D66-vice-premier Kajsa Ollongren. Zij benoemt de vice-voorzitter van de Raad van State.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.