Een intern rapport vernietigt de Raad van State: het partijkartel in het klein en buiten de maatschappij

Jeroen Dijsselbloem wil voorzitter worden van de Raad van State, nu Piet Hein Donner weg gaat. Een intern rapport van de Raad van State is zeer kritisch over het orgaan en vooral het adviserende deel. Een zeer belangrijk onderdeel van de organisatie. De voorzitter wordt altijd benoemd door het Kabinet en is onderhevig aan partijbelangen en interne politiek binnen de regering.

Het rapport stelt dat ‘een gemeenschappelijk gedragen beeld van waar de Afdeling Advisering voor staat en wat de Afdeling in dit tijdsgewricht zou moeten nastreven, onvoldoende aanwezig is’. Daarnaast heeft de commissie die het rapport heeft opgesteld onvoldoende de indruk dat er geen gemeenschappelijk streefbeeld van de inhoudelijke taakopvatting is. Wat de precieze missie is, is onduidelijk.

Binnen de gelederen bestaat kritiek op Donner. Die zou weinig oog hebben gehad voor de interne verhoudingen. Zo stelt het stuk vast dat er een scheiding is tussen juristen enerzijds en bestuurders anderzijds. Dat levert een tekort aan gemeenschappelijkheid op: ‘een gebrek aan esprit de corps’.

Ook worden harde woorden gesproken over de arbeidsmoraal van een aantal raadsleden. Achter de schermen zou veelvuldig melding zijn gemaakt van grote verschillen in inzet en betrokkenheid. Er is sprake van geringe aanwezigheid en beschikbaarheid, gemaakte afspraken worden niet nagekomen en er heerst geen cultuur waarin medewerkers makkelijk kunnen worden aangesproken.

De Raad van Stat verliest haar autoriteit en het lijkt sowieso een situatie geworden waarin adviesorganen formeel wel bestaan, maar vooral gebruikt worden als politieke speelbal en onderdeel zijn van het interne politieke discours. Daar is geen onderzoek naar gedaan en dat wil ik ook benadrukken, maar het lijkt in elk geval wel zo. In een tijd van politieke polarisatie en ‘fake news’ zijn adviesorganen en kritische overheidsorganisaties cruciaal voor het functioneren van de democratie.

Hopelijk krijgt Dijsselbloem een eerlijke kans, want dat is de enige manier om de cultuur te veranderen binnen de Raad van State. Je kan veel zeggen over deze PvdA’er, maar hij weet wel van aanpakken en heeft op Europees niveau ministers van landen hard aangepakt en in het gareel gekregen. Misschien dat hij van de Raad van State weer een gerespecteerd orgaan kan maken, want daar is het ook voor bedoeld. Niet voor politieke spelletjes, gepamper en kartelpolitiek.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Ernst Quispel

  Mensen die brallen over het partijkartel plaatsen zich buiten elke redelijke discussie.

  1. penis aqua di rosa

   Welke discussie?
   Ik ken u niet anders dan iemand (met vele nicks) die altijd weer probeert de discussie naar zijn eigen standpunten te leiden. Wat een ander zegt doet bij u niet ter zake, uw mening/wil is wet.

   1. Ernst Quispel

    Dat klopt, mevrouw Penis, ik neem mijn eigen standpunten altijd uiterst serieus.

    1. Mariposa78

     Dan ben jij de enige die dat doet.
     Vooral het andere ben je te zwak bevonden vind een meerderheid van deze krant.

    2. Bloem

     Dan is er nog iemand die antisemieten serieus neemt

    3. Control

     Buitengewoon uiterst serieus.

     1. Stanly2000

      Lollig?

    4. penis aqua di rosa

     Ik en vele anderen op dit forum hebben daar een andere mening over. In ieder geval ik neem u totaal niet serieus, het lijkt er vaak op dat u totaal van het padje bent. Een trol die zichzelf siert met een rode vlag!

  2. Adriaan

   @Ernst, met jou wil ik deze discussie wel aan. Ik bral niet over partijkartel, maar de Raad van State moet als een onafhankelijk instituut de regering van advies dienen. Als het Kabinet de voorzitter benoemd is dat een te gekleurd verhaal. Dijsselbloem is politiek gekleurd en dus niet de juiste man.

   1. Ernst Quispel

    Hoe had Adriaan zich dan de benoemingsprocedure voorgesteld?

    1. Adriaan

     Wat dacht Ernst van een Volksvertegenwoordiging die ook door het Volk wordt gekozen?

     1. Ernst Quispel

      In dat geval die de meerderheidscoalitie een voorstel waar de coalitiepartijen mee instemmen.
      Dit is feitelijk de huidige procedure.

    2. Signaal

     Blablabla! Blaaskaak/pisvlek en uitvreter

  3. dannyvermeulen69

   Kakkerlak qwispel..als jij jezelf voor de rest van jou miserabele leven buitenplaatst van dit forum .worden de discussies een stuk minder.

   1. Control

    ‘Kakkerlak qwispel’

    🙂

 2. EllyD18

  Ja, mogelijk gaat Dijsselbloem er met een flinke bezem door.
  Dijsselbloem is in ieder geval geen ja-knikmarionnet.

 3. HEM

  Donner was de beschermheer van Joris Demmink.
  Er zal dus wel weer zo’n verdachte figuur worden benoemd.

 4. DolleDries

  Nog iets over Polen in verband met dit soort benoemingen..

  1. HEM

   Inderdaad. Laatst nog een rede van eentje van de Hoge Raad.
   Maakte zich zorgen over democratie en rechtstaat: IN POLEN!
   Terwijl hij van mij persoonlijk te horen heeft gekregen hoe corrupt de rechtspraak in Nederland is. Met naam en toenaam, met de bewijzen erbij.
   Maar er iets aan doen: Nee, dat kunnen wij niet want rechters, ook corrupte rechters, zijn onafhankelijk en niet te controleren!

 5. Ni28

  Raad van State is helemaal niet onafhankelijk. Het is de verlengde arm van de regering. Een overbodig orgaan waar uitgerangeerde politici een nieuwe bron van inkomsten vinden. Helemaal onder de hoede van de regering. Hoeveel leugens nog in deze groeiende corruptie?

  1. gister

   J.P.H. Donner (vice-president) dan weet je toch genoeg?

 6. lanex

  To

  DDS is verworden tot een trollenblog, op elk argument wordt door Quispel vervelend en provocerend gereageerd, en wat volgt is een idiote scheldpartij op deze engeling, er is helemaal geen discussie mogelijk, alles wordt beheerst door die trol, waar ook iedereen kennelijk in trapt.
  DDS, gaat hier wat aan gebeuren?

  1. dannyvermeulen69

   Zal weinig uithalen Lanex..en DDS doet er niks mee..is je niet opgevallen dat de niksnut nog voor een ander wat geschreven heeft al gelijk als eerst zijn het haar bagger begint spuwen ..de pathologische leugenaar moet opgenomen worden in een isis kliniek,

   1. Fortiori

    Bestaan die echt ?

 7. Frits Jansen

  De Raad van State is een antiek orgaan.
  Beschaafde landen hebben een constitutionele rechter die wetten kan afkeuren die tegen de grondwet ingaan. Dat vinden politici reuze vervelend, maar niets aan te doen.
  De Afdeling Bestuursrechtspraak moet natuurlijk apart. Het is al lang een steen des aanstoots dat hier de machtenscheiding is vergeten.

  1. sjun

   Da’s helder verwoord Frits. Soms zijn we het zomaar eens.

 8. Bes Tolen

  Welaan, ik ben het deze keer eens met Frits Jansen.
  Functies van de Raad van State moeten opgedeeld worden en naar andere organen over. Dat is één.
  De huidige politici zijn niet bepaald de lieden met de heldere ideeën dus zal het niet gebeuren. Veel van wat in de Raad van State zit, heeft dan wel een hoge functie gehad maar dat wil niet zeggen, dat het betrouwbare uitblinkers waren. Die hebben we in Nederland wel nodig. Of ze voorradig zijn? Meer dan er naar boven komen en dat ligt aan wat ik “het kliekenprobleem” noem. Dat zijn veelal mensen, die met een aantal foute persoonlijke eigenschappen wel ”uitblinken” maar niet de inzichtelijke kwaliteiten hebben, die voor leiding van het land nodig zijn. Die uit de ”klieken” zijn ook helemaal niet uit op duidelijke verbeteringen. Wel al te vaak voor zichzelf ten koste van wat ook. En dit: nog liever Dijsselbloem dan De Graaf.

 9. Dubbele Komma

  Wat moet die hond van een Dijsselbloem daar? Zelfs DENK heeft bijna meer zetels dan de partij van de Allah.

  Lekker opzouten Dijsselbloem! Oprotten!

 10. Syntha

  De juiste man zoekt de juiste plaats??:-))

 11. Frits Jansen

  Veel erger is dat Parlementariërs de adviezen van de RvS gewoon naast zich neer kunnen leggen. Bij voorbeeld over allerlei populistische doseringen aan het strafrecht.
  Vanaf de Verlichting een paar eeuwen geleden hoort het bij onze cultuur enigszins mild te straffen. We zijn geen Arabieren!
  Onder leiding van crime fighter/buschauffeur Teeven werd het strafrecht snel ontmenselijkt.
  Zo staat het beginsel dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen ernstig onder druk.
  Er zijn plannen om verdachten van ernstige delicten het recht op een eerlijk proces te ontnemen. Dat zouden ze hebben verspeeld.
  Strafrecht is er niet voor de slachtoffers. Die kunnen een civiel proces aanspannen. Maar ook dat beginsel staat onder druk. Spreekrecht voor slachtoffers lijkt logisch maar is bizar want de verdachte is nog niet veroordeeld als zij spreken en moet dus voor onschuldig worden gehouden. Een ontkennende verdachte kijkt wel uit om berouw te tonen voor iets dat hij beweert nooit gedaan te hebben!
  Ook een moeilijk nummer is een bepaalde bedoeling van een verdachte te bewijzen. Daarom kent het strafrecht allerlei vormen van opzet. En of een verdachte een terroristisch oogmerk had is helemaal hachelijk te bewijzen.
  Een frustratie van het strafrecht is dat dit pas kan ingrijpen na de daad. Daarom is nu soms ook het treffen van voorbereidingen strafbaar. Maar een verdachte bij wie een aantal kalasjnikovs thuis worden gevonden zal altijd ontkennen dat hij van plan was iemand te vermoorden

  En telkens weer waarschuwde de RvS, maar Teeven heeft het respect van een bulldozer.

 12. Frits Jansen

  doseringen = uitbreidingen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.