De bekrompenheid in het politieke debat wordt steeds benauwender en schadelijker

Het is de afgelopen jaren niet prettiger geworden in het politieke discours. Polarisatie hand-in-hand met bekrompenheid en oneliners. We hadden hier op DDS al eerder een stuk geschreven over het debat afgelopen dinsdag over nepnieuws en censuur, maar het is een groter en abstracter proces dat in de politiek zich aan het ontwikkelen is.

Belangrijke onderwerpen als immigratie, integratie, identiteit, cultuur, de Europese Unie, landelijk bestuur, of belastingen worden vernauwd tot een aantal oneliners en partijstandpunten. Geen diepe en inhoudelijke discussie, maar langs elkaar heen praten met partijstatements. Het is niet iets typisch links of rechts, want alle partijen doen er aan mee, maar je moet het Baudet nageven. Hij probeert in elk geval, wel wanneer het hem uitkomt natuurlijk, het debat open te breken en het over de overkoepelende ideeën te hebben.

Afgelopen dinsdag was het weer zover in het debat over censuur, nepnieuws en de ‘waarheid’. D66’ers en CDA’ers hebben het over de burgers beschermen tegen onwaarheden en ‘leugens’, geponeerd door externe staatsactoren. Het lijkt wel alsof sommige actoren niet het recht hebben om ‘nieuws’ te verspreiden, maar dat er een monopolie is ‘subjectieve waarheidsprojectie’. Alleen de Nederlandse staat, of de Europese ‘staat’ mag blijkbaar kiezen wat voor nieuws wel of niet waar is.

Baudet wijst terecht op die hypocrisie, maar hij wijst ook op het gevaar dat op de loer ligt op het moment dat de staat gaat zeggen wat wel of niet de waarheid is. Dat wordt dan een subjectieve en politieke aangelegenheid, omdat ‘de waarheid’ iets is wat wij als mensen maar moeilijk kunnen grijpen. We zijn heel ons leven op zoek naar de waarheid en komen ook dichterbij, maar hebben het niet al gegrepen en zullen dat ook nooit kunnen doen. De realiteit is daarvoor te complex en ondoorgrondelijk. Het is een kwestie van actuele kennis en interpretatie wat wel of niet de waarheid op dat moment is. Dat kan op een ander tijdstip weer veranderen.

Op het moment dat Baudet dat aanwijst, schieten de politici in politieke beledigingen (”u moet vaker aanwezig zijn, dan begrijpt u het”), of wordt het simpelweg afgewimpeld als een ‘rare’, of ‘domme vraag’. Als politici niet meer in abstractie kunnen discussiëren of onderwerpen in een groter geheel kunnen bekijken, dan krijg je hele bekrompen politiek. Politiek dat onderhevig is aan de waan van de dag en de contemporaine politieke overtuigingen. Die zijn nogal wisselvallig en vluchtig.

Het is zonde en gevaarlijk, want politiek vervalt dan tot een simpel ‘welles nietus’ discussie, of gaat over bekrompen visies en overtuigingen, met de rug naar het groter geheel. Bekijkt u het zelf maar:

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Beukman

  Ik kan me redelijk vinden in wat Baudet beweert.
  Tegelijk kan ik het niet rijmen met zijn oproep om een tv-weerman te laten ontslaan omdat deze iets beweerde waar hij Thierry het niet mee eens was. Het lijkt me moeilijk te rijmen met zijn mening dat de overheid zich verre dient te houden van de controle van wat echt nieuws is en wat nepnieuws.

  1. Marius Feenstra

   De mainstream waaronder de weerman Munneke kennen het begrip van de waarheid niet. Het CO2 verhaal met als schuldige de mens is een grove leugen.www.climategate.nl

   1. Henk-Jansen

    ‘climategate.nl’ Klinkt als een zeer betrouwbare website! 😀

    1. denk eens na

     net als de npo.

     1. Henk-Jansen

      Je moet wat minder Terry en Geertje napraten en wat meer je eigen naam volgen!

    2. Ernst Quispel

     Er zijn ook websites waar de Holocaust uitvoerig wordt ontkend.

     1. Henk-Jansen

      Het valt me nog mee dat ze hier niet van mening zijn dat de aarde plat is 😀

     2. Bloem

      Daar bent u vast de moderator

     3. lugar

      @Bloem: Je vraagt je inderdaad af waarom deze islambeciel niet optieft naar de door hem bedoelde sites.

   2. Beukman

    @Marius
    Baudet pretendeert de waarheid in pacht te hebben, en wil daarom een weerman laten ontslaan die er een andere mening op nahoudt.

    Dat is nou net het hele punt: zijn kritiek op de plannen van Ollongren is dat de overheid gaat bepalen wat waar is en wat niet, en dat dit onherroepelijk leidt tot censuur. Maar hij doet dus zelf precies dat wat hij de overheid verwijt.

   3. Ni28

    Iedereen pretendeert de waarheid in pacht te hebben en de groene idealisten het meest met de torenhoge kosten welke hiermee gemoeid zijn. Nederland gaat straks gebukt onder ondraaglijke kosten voor de burger en de wereld wordt toch niet gered. A: Omdat het merendeel van landen toch ouderwets gaat stoken en B: Omdat het weinig uithaalt. Met een paar vulkaanuitbarstingen nu en de toekomst zullen wij toch weer achteruit gaan. Dus het enige voordeel die van schonere lucht gaat er ook maar beperkt door. Met de vaker waaiende wind uit het oosten zullen wij genieten van de vieze lucht uit Polen en Rusland. Holland rules the world, maar niet heus.

    1. EU kok

     Quote:Iedereen pretendeert de waarheid in pacht te hebben.
     .
     Gevolgd door een verhaal waarin Ni28 denkt de waarheid in pacht te hebben.

  2. Rosasolis

   @Beukman. Baudet en anderen in zijn FVD partij houden van sensatie; hoe en waarover het gaat is niet belangrijk. Alleen wat belangrijk is dat je moet opvallen…met domme kritiek. Wat weet Thierrytje over het weer en klimaat? De bewuste aangevallen
   TV-weerman heeft zijn studie gedaan in dit vaak. Het is merkwaardig hoe accuraat de berichten van de radio en TV weer- mensen in dienst van de KNMI zijn. Iedere zondag ochtend rond 9:30 geeft weerman Jan Visser op radio 4 een zeer uitgebreide weer en klimaat report, voor de komende week voor ons land, en Europa. En ook waar er ernstige problemen zijn in andere landen. Hoewel, zoals iedereen weet, kan er plotselinge veranderingen in het weer voorkomen, maar voor 99% heeft dit zeer bevoegde weerman, helemaal gelijk!

   1. Beukman

    @Rosasolis
    Op zich mee eens, maar hier speelt het principiële punt dat zelfs als de weerman aantoonbaar ongelijk had gehad, Baudets oproep om hem te ontslaan precies de vorm van censuur had ingehouden die hij nu juist wenst te bestrijden.

    Ik denk dat Baudet de volgende keer maar eens wat langer dan één minuut moet nadenken voor hij iets zegt.

  3. Ernst Quispel

   Het meeste dat Baudet in zijn politiek onhandige manier van debatteren inhoudelijk opmerkte werd ook niet weersproken. Ik zat in de aardige compilatie van zijn deelname aan het debat voortdurend te zoeken waar hij naar toe wilde in zijn sofistische vraagstellerij. Hetgeen hij nadien, los van de discussie, erover beweert blijkt daar ook geheel van losgezongen.

   Ik blijf van mening dat Baudet een weinig getalenteerd politicus is.

 2. Scaldis

  Baudet heeft gewoon gelijk, (en Ollongren weet het) en het zal gaan zoals hij zegt.
  Want wij van wc-eend…..

 3. Viertel

  “Politiek debat vervalt tot bekrompenheid en oneliners”.

  Dat valt wel mee. Punt is dat de media (DDS niet uitgezonderd !) enkel berichten over de oneliners. Wie wel eens een Kamerdebat van begin tot einde heeft gevolgd, kan beamen dat de meeste sprekers een behoorlijk genuanceerde inbreng verzorgen. Negatieve uitschieter is Denk. Maar dat kan ook een cultuurverschil zijn….

 4. Ben Zine

  Klopt helemaal. Er is geen sprake van inhoudelijke discussie en kamerleden hebben ook helemaal niet de intentie om die discussie aan te gaan. Het debat in de tweede kamer is daardoor verworden tot een tenenkrommend en infantiel vraag en antwoordspelletje, niveau Calimero (want zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk, o nee !). Het enige dat kamerleden doen is het standpunt van hun partij uitdragen, maar dat is uiteraard geheel wat anders dan de standpunten van een ander op inhoud beoordelen en jezelf afvragen of die ander misschien wel gelijk heeft, waardoor jij je eigen standpunt zou moeten aanpassen. Die wil en interesse is er helemaal niet, daarom zijn debatten ook zo dodelijk saai en stomvervelend. Het lijkt me een verschrikkelijke baan, dat gehang in die banken, dag in dag uit, week in week uit, luisterend naar al dat lege gebabbel.

 5. Peter Loosduinen

  Geen geld geven aan Artsen zonder Grenzen want u wordt grenzeloos bedonderd !!!
  Hulpverleners in Afrika ‘gaven prostituees medicijnen in ruil voor seks’
  Mannelijke medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) hebben zich in Afrika op grote schaal bezondigd aan seksueel wangedrag. Zo maakten ze misbruik van (jonge) prostituees en vielen ze collega’s lastig, verklaarden vrouwelijke oud-collega’s vandaag in een ochtendnieuwsprogramma op de Britse televisie.

 6. henk vintage

  Dat blotekont gezicht achter Baudet denkt ook dat hij tegen hem op kan.
  Zijn doel in het leven is Baudet dwars zitten, ook al weet hij dat hij gelijk heeft.

 7. Frits Jansen

  Alsof Baudet zoveel inhoudelijks bijdraagt. Behalve de roep om meer inhoud.

 8. Pescador

  Baudet heeft gelijk , ze lullen allemaal maar wat achter elkaar aan Co2 uitstoot is daar een voorbeeld van want een benziene auto stoot meer Co2 uit als een diesel, en het feit dat er nog steeds drempels worden geplaats is ook al zoiets hierdoor komt veel fijnstof vrij door het remmen en daarna weer extra C02 bij het weer snel optrekken, ditzelfde probleem ontstaat bij rotondes,men als de stoplichten een groene zone hadden zou er ook minder Co2 en fijnstof vrij komen en er zou ook minder snel te hard worden geredn op die plaatsen omdat ze anders toch weer voor een stoplicht moeten stoppen. Met deze handelingen zou het al een stuk prettiger zijn, maar als de heren politici alleen maar haantjes gedrach vertonen gaan ze er echt niet uit komen en gaat het alleen maar zwaar geld kosten.

  1. Ernst Quispel

   De politiek is internationaal in de westerse wereld in handen gekomen van linkse charlatans machtswellustelingen bij uitstek. Met name die extreem linkse met ideeën verwant aan dan wel rechtstreeks afkomstig uit de Frankfurter Schule, de Marcuses als kwaad, neo marxisme en multiculturalisme.

   Een hilarische tekst, om in te lijsten!

   🙂

 9. Bes Tolen

  De politiek is internationaal in de westerse wereld in handen gekomen van linkse charlatans machtswellustelingen bij uitstek. Met name die extreem linkse met ideeën verwant aan dan wel rechtstreeks afkomstig uit de Frankfurter Schule, de Marcuses als kwaad, neo marxisme en multiculturalisme. Heel links en meer is er door opgeslokt. Daarmee wordt alle discussie bij voorbaat verkracht.
  Door de steun van het grote bankenkapitaal (wel ja!), de verworven invloed in de publieke media, in sociale zorg en wat later ook het onderwijs en in veel van het christendom en zeker de leiding daar, zien we ophoping van politieke macht, die criminele vorm heeft aangenomen. Congestie, het dichtslibben van zicht en gevoel voor de werkelijkheid en voor waarheid door professioneel bedrog en leugens op vrijwel alle maatschappelijke gebieden. Afgedwongen solidariteit om hele bevolkingen slaafs te kunnen inzetten voor valse en dubieuze doelen als uitgedacht door de oorspronkelijke veroorzakers, de machtswellustelingen samenzweerders die altijd al op hun eigen belang met opzij zetten van het belang van anderen, uit waren. Een doel is tot in het extreme toe te passen positieve discriminatie. Waardoor vrijwel iedereen trefbaar wordt voor grove onredelijke aanvallen. De intensiteit is in het bijzonder gericht tegen de blanke man en vervolgens afdalend van groep na groep. Waarbij je tot heel verschillende groepen kunt worden gerekend. Dus ben je zowel dader als slachtoffer. Je zult maar vaak als dader worden gezien! Het is hen, de multiculti’s in hoge mate al gelukt de westerse maatschappijen te vergiftigen.
  Oh ja, dat systeem van dader en slachtoffer heeft al, te beginnen met de Sovjet Unie tot massale uitroeiing geleid. De constatering is dat zulks onder het communisme in verschillende staten is gebeurd. Dat het westen er van gevrijwaard zal blijven? Dat is niet gezegd. Daar kun je niet op vertrouwen.

  1. Frits Jansen

   Praat eens met uw huisarts. Achtervolgingswaanzin is vaak goed te behandelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.