Gemeenten komen in het rood te staan door uitkeringen voor asielzoekers: tekort van 540 miljoen

Het Kabinet moet meer geld geven aan gemeenten voor de bijstandsuitkeringen voor asielzoekers en statushouders, omdat gemeenten een begrotingstekort krijgen door die uitkeringen. De Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) benadrukt de langetermijnkosten voor gemeenten aangaande asielzoekers en statushouders.

Het zorgt voor rode cijfers en uiteindelijk krijgen ze wel het geld terug van de overheid, maar het zorgt wel voor problemen, omdat het lokale bestuur geen begrotingstekort mag hebben.

Voor de komende jaren moet staatssecretaris Van Ark de raming zo aanpassen, dat er wel rekening gehouden wordt met “niet-conjuncturele, onbeïnvloedbare, externe effecten, zoals de toestroom van statushouders”.

Om niet weer voor verrassingen te komen staan, moet de raming van tevoren worden doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB), vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur. Als er ondanks de aanpassing toch weer tekorten of overschotten van meer dan drie procent ontstaan, dan moet er overleg komen over correctie van het budget.

Dit jaar krijgen de gemeenten in totaal bijna zes miljard euro van het Rijk voor bijstandsuitkeringen.

Is het een goed idee om de gemeenten de uitkeringen te laten beheren? In veel opzichten wel, aangezien zij meer maatwerk kunnen leveren, maar het is moeilijk voor gemeenten, omdat ze het overgrote deel van hun inkomsten van de nationale overheid krijgen. Als je meer taken decentraliseert, moet je ook meer belastingbevoegdheden decentraliseren naar de gemeenten.

Decentraliseer voor een groter deel de belastingen, zodat burgers van die gemeenten voelen wat lokaal beleid doet met hun portemonnee en wat de consequenties zijn van grote beslissingen. Als je dat niet doet, dan blijf je dit soort problemen krijgen en ook met veel meer onderwerpen. Het is een goed moment om te kijken naar de centralisatie van belastingen en wat we kunnen doen om het te decentraliseren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

60 reacties

 1. lIN-T

  Kost kapitalen die want ze parasiteren allemaal op onze verzorgingsstaat.

  1. Ernst Quispel

   Ja, vluchtelingen die hier worden opgevangen kosten geld, net zoals bejaarden, kinderen en gehandicapten.
   Niemand spreekt in laatstgenoemde gevallen van parasieten. Dat is merkwaardig.

   1. Vit

    Omdat er premie voor betaald is en niet zo weinig.

    1. Rechtsaf

     @Vit Ernst kotst op de Nederlanders dat laat hij keer op keer zien in zijn reacties..

     1. Original NL

      @ rechtsaf..
      Quispel begrijpt niet dat je een euro maar 1 keer kunt uitgeven.
      Het geld benodigd om zijn geliefde gelukzoekers te onderhouden wordt bij de bejaarden en gehandicapten bezuinigd.
      Hij heeft liever dat zijn oma in haar eigen stront ligt te woelen…

     2. Ernst Quispel

      “Quispel begrijpt niet dat je een euro maar 1 keer kunt uitgeven.”

      Dat is me bekend hoor.

     3. lugar

      @Rechtsaf: De hond van onze buren is de dood gestorven. Nu is de dood sterven op zich vreemd want in Nederland sterf je niet de dood. Je sterft of gaat dood, punt.

      Veel belangrijker is waarom die hond de dood is gestorven. De hond kreeg geen eten.

      😉

    2. Ernst Quispel

     Ja we betalen premie en belastingen voor bejaarden, kinderen, vluchtelingen en gehandicapten.
     In een solidaire samenleving helpen we mensen die zich niet zelf kunnen redden.

     1. Rechtsaf

      @Ernst domme jongen, Migranten zijn een aanslag op ons economisch stelsel maar wil jij meer of minder islam?

     2. Stanly2000

      Ernst, laten we eerst eens solidair zijn met onze eigen bevolking, domme jongen!

     3. Vit

      In laatst genoemde gevallen dus niet echt merkwaardig, btw hoeveel immigranten heb jij in jouw huis opgenomen?

     4. Ernst Quispel

      @Vit, ik betaal met genoegen belasting voor een humaan vluchtelingenbeleid.

     5. Vit

      Ik ook maarre voor migranten uit veilige landen?

     6. Guus Geluk

      Vit: “Ik ook…”

      Ik ben verheugd dit te horen.

     7. Siemien

      @Ernst uiteraard, jij wilt immers nog meer islam, sterker nog je laat naaien met open ogen, en wat vooral heel belangrijk is voor jou is dat je zo ontzettend hard tegen de Nederlandse staat en haar burgers aan wilt schoppen, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat jij vroeger zo vaak in elkaar getrapt bent dat je de tel kwijt bent…vandaar je haat..

     8. lugar

      @Siemien: Ik denk dat die islambeciel vroeger vaak aan z’n haren is getrokken.

     9. AS210854

      Lugar, ik denk eerder aan inteelt.

     10. Troelstra

      Het zijn geen vluchtelingen. En gratis geldeisers zijn parasieten.

   2. Original NL

    KQ..
    Bejaarden, kinderen en gehandicapten komen niet met honderdduizenden tegelijk naar nl.
    Bejaarden, kinderen en gehandicapten plegen geen aanslagen.
    Bejaarden, kinderen en gehandicapten dwingen ons geen achterlijke religie op.
    Uw vergelijking slaat als een lul op een drumstel, het wordt blijkbaar steeds lastiger om uw liefde voor gelukzoekers/moslims te verdedigen.

    1. Ernst Quispel

     We hadden de afgelopen jaren wel degelijk geestelijk gehandicapten die aanslagen plaagden, ik wijs op Karst Tates en Tristan van der Vlis. Of meen je dat deze zieke figuren geestelijk wel in orde waren?

     1. Tinneke

      Plaagden……..duh????

     2. Ernst Quispel

      plaagden = pleegden.

      Excuses.

     3. lugar

      @Tinneke: Naast het overduidelijke jij-bakken is het qua taal ook niet best gesteld met onze islambeciele moslimongool. Zal wel aan z’n voorbeeld dhr. Mohammed (t.e.a.b.) liggen, die was immers analfabeet.

   3. sonar

    Kwispedoris als het maar tegen de Nederlanders is ben jij voor een grotere landverrader is niet ,zoals uit al jouw reacties is te lezen .
    Je bent een grote schoft om ouderen die hun levenslang aan hun betalings verplichtingen hebben voldaan om zij gelijk te schalen en de vluchtelingen cq gelukszoekers.

   4. Adriaan

    @Ernst, je bent een meester in het verleggen van problemen. Hulde.

    1. lugar

     @Adriaan: Dat noem je jij-bakken. Dat is het bewust vervuilen van discussies zodat de aandacht op z’n minst wordt afgeleid van het onderwerp of van het probleem en waarbij structureel niet wordt ingegaan op de inhoud. Het is een bekende troltactiek. Let maar eens op, hij flikt het dagelijks en meerdere keren.

     – Het aantal jihadistische aanslagen neemt toe (is verdubbeld)
     – Islamongool Ernst: Ja maar… Tristan, Breivik…

   5. denk eens na

    Ons rand debieltje vergeet er bij te vertellen dat bejaarden hun leven lang voot r die pot belasting betaald hebben , en dat graag voor hun kinderen ( gehandicapten) over hebben maar niet voor een stel schorem dat hier de pot komt leeg vreten.

   6. AS210854

    EQ ga aub snel je tabletten in nemen, je begint er helemaal langs te praten.

   7. sjun

    Ah, je wilt geld- en gelukszoekers vanuit de hele wereld met hier geboren gehandicapten uit ouders die al generaties bijdragen aan het systeem vergelijken. Gehandicapten maken onder andere minder juridische en daarbij meekomende kosten Ernst.

   8. sjun

    Hun ouders en verwanten hebben natuurlijk al behoorlijk in het systeem ingelegd. In tegenstelling tot de geldzoekers die deze kant opkomen ten koste van zorg, huisvesting, onderwijs en leefruimte van wie hier jarenlang de samenleving financierde en zijn of haar maatschappelijke verantwoording nam. Maar om een of andere reden wordt daaraan volkomen voorbij gegaan om weer eens met een recalcitrante tegenwerping te kunnen komen.

  2. Heinz

   Vluchtelingen kunnen niet van de wind leven. Het geld stroomt terug naar de middenstand. Kleding, schoeisel, water en wind bestendig. Kopen bij de “baas” heet dat.

   1. lugar

    @Heinz: Merkwaardige cirkelredenatie! Ik betaal belasting en premie, ik ben werkgever/werknemer. Vervolgens komt de ‘vluchteling’ naar mijn land, voegt niets toe, brengt niets mee, heeft nooit bijgedragen aan de opbouw van onze/mijn welvaart en komt gratis aanspraak maken op mijn sociale en maatschappelijke stelsel zodat dit onevenredig zwaar wordt belast.

    Kopen bij de baas? Lenen bij de baas, zonder terugbetalen!

   2. lIN-T

    Sigaar uit eigen doos heet zoiets.

    Geef mij maar een miljoen dan, maak het graag op voor je.
    Betaal jij domme Heinzworst?

   3. sjun

    Rekenen en Neomarxisme gingen nooit samen. Zij trachten daarom steevast de cumulerende sociale psychische, juridische, curatieve en economische rekeningen van hun idealen naar uw bordje door te schuiven

 2. Vit

  Je verwacht het niet.

 3. Rechtsaf

  Ja maaaaaar het gaat toch zo goed in Nederland, economisch kan het niet beter, onze economie stijgt met 3,5% per jaar als je het op een bepaalde manier berekend natuurlijk.

  Migranten (lees: goldiggers) zijn een aanslag op ons economisch stelsel

 4. Original NL

  Decentraliseer voor een groter deel de belastingen, zodat burgers van die gemeenten voelen wat lokaal beleid doet met hun portemonnee en wat de consequenties zijn van grote beslissingen….
  …..Zo is het, inwoners met linkse fatsoensrakkers in de gemeenteraad moeten een brief met acceptgiro voorgeschoteld krijgen waarin de kosten voor de gelukzoekers staan vermeld en binnen 2 weken moet worden voldaan.
  Kijken hoe groot het enthousiasme dan zal zijn……

 5. EllyD18

  Degenen die dit allemaal laten gebeuren zijn gewoon een stelletje malloten.

 6. poldi

  En dan toch maar Geert Wilders demoniseren die hier al jarenlang voor heeft gewaarschuwd.

 7. sonar

  Off topic artsen zonder grenzen bezochten prostituees in Afrika ,onze zogenaamde goedmens ,misschien wel in ruil voor een overtochten naar Europa ,wat Oxfam Novib doet kunnen wij ook.
  Word tijd dat de geldkraan op slot gaat .

  1. Troelstra

   AzG = Aanranders zonder Geweten. Deze met ons belastinggeld betaalde sekswerkers draaiden zelfs hun hand niet om voor doodzieke weesmeisjes van ouders die aan ebola gestorven waren te chanteren door te dreigen de benodigde behandelingen en medicijnen te onthouden indien dezen zouden weigeren te gaan liggen om door hen seksueel afgewerkt te worden. Hoe diep kan je zinken? Links en moraliteit gaan maar moeilijk samen, zoveel is duidelijk.

 8. Tinneke

  Robert betaald graag belastingen voor een humaan parasietenbeleid…..nou Robby dan ben je zo uitbetaald…..24/7 het toetsenbord verkrachten, ik denk dat je net tegen het sociaal minimum aanzit! valt niet veel te halen toch?

  1. Ernst Quispel

   Wie is Robert?

   1. Tinneke

    Haha……..

 9. Tinneke

  @Lugar…… dit krijg als je overal tegelijk wil posten!

  1. lugar

   @Tinneke: Inderdaad, en iemand die gratis geld krijgt betaald graag meer belasting, dat is logisch. Een typische linksafgedachte.

   Het maakt niet zoveel uit wat je een hond geeft, van een klein beetje aandacht quispelt hij al.

 10. Ritter

  De meeste illegale migranten (die onder het mom van “vluchteling”) naar Noord/West Europa reizen vanwege het gratis geld komt in de bijstand terecht. Een enorme financiële belasting.

  Behalve het financiële plaatje is er ook en sociaal/religieus plaatje. De meeste illegalen zijn moslims en die nemen hun religie mee naar Europa en houden daaraan vast. Ook de tweede en derde generatie.

  Als gevolg daarvan vind er een sluipend proces van islamisering plaats met zelfs de oprichting van islamitische partijen die ieder jaar sterker zullen worden.

  Demograaf Jan van de Beek vat het als volgt samen:

  “Uit cijfers van het onderzoeksproject World Values Survey blijkt dat het Afrikaans-islamitische cultuurcluster het verst verwijderd is van ons Noord-Europese, protestantse cluster. Dus we halen de mensen binnen die in normen en waarden het vérst van ons verwijderd zijn.

  Veel migranten willen helemaal geen westerling worden. De werkelijkheid is: velen van hen zijn weliswaar gecharmeerd van onze welvaartsstaat, maar niet altijd van onze taal en cultuur en normen en waarden. En als je over de jaren miljoenen van hen toelaat zou dat geen gevolgen hebben voor jouw samenleving?”

  1. Henk-Jansen

   knip/plak blablabla…

  2. redfox

   goed gedaan.

 11. NoDoubt

  Jan van de Beek heeft als eerste onderzocht wat het de samenleving kost als je ‘vluchtelingen’ opvangt. Daar is hij op gepromoveerd. Ook heeft Machteld Zee onderzoek gedaan. De politiek heeft het nooit onderzocht. Maar wel laten binnenstromen. Het is toch de verantwoordelijkheid van de politiek wat het de samenleving kost. Ze integreren niet en komen nauwelijks aan de bak. Dus trekken ze de ruif leeg. Waar anderen voor moeten werken om het op te brengen. Het kost de samenleving nu al 120 miljard en dit zal wel een te lage schatting zijn want er komen er nog meer bij. In Duitsland is al uitgerekend dat het ze 1000 miljard kost. Hoe lang wil je dit volhouden. Met name als er nog meer bij komen. De aanslagen worden er niet minder om.

 12. NoDoubt

  Ik stel voor dat we het volgende doen. Iedereen die vindt dat deze ‘vluchtelingen een kans moeten hebben, neemt ze gewoon in huis en neemt deze voor zijn rekening. Ik ben benieuwd hoelang ze nog roepen dat ze welkom zijn.

 13. Ni28

  Je zou je schamen als je Quispel heette. On de bejaarden in een adem te noemen met de asielzoekers daar moet je van een erg lage komaf zijn. Die bejaarden hebben hele leven voor gewerkt en betaald om nu van hun verdienden pensioen beroof te worden door mensen die nog niets gepresteerd hebben en waarvan de meeste nooit iets zullen presteren. Je moet je schamen voor deze walgelijke uitspraak.

  1. Ni28

   Quispel is hier de grootste parasiet.

  2. Ni28

   beroof=beroofd

  3. Siemien

   Ni28 Ernst heeft het empathisch vermogen van een dronken aardbei

 14. redfox

  Idd lekker veel asielzoekers opnemen is lekker veel meer OZB en hogere schatting van WOZ waarde huis(dus hogere bijtelling) en hogere afvalstof heffing .Lekker verdubbelen van honden belasting etc etc .Das mooi want dan gaat het volk wel een x anders stemmen. Duurt wellicht even een jaar of 10 maar dan wordt het probleem ook echt aangepakt.Te laat weliswaar maar dan kan het altijd nog met een soort burger oorlog !

 15. Gerlos

  Rekening kan naar de linkse hap in ONS parlement die alleen maar meer asiel/gelukszoekers willen toe laten.

 16. Ni28

  Voor zijn uitspraak hier verdiend Quispel een Kwispel d ‘Or.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.