Peiling de Hond: kiezers overwegend positief over Ruttes toespraak bij Europees Parlement, maar negatief over zijn Europese ambities

Geen categoriejun 17 2018, 9:45
Zucht. Dit is dus waarom verstandige mensen zeggen dat democratie het minst slechte systeem is dat we hebben.
Het is soms wel héél lastig om een positieve mening te hebben over het Nederlandse volk, zeg. Zie de nieuwste peiling van Maurice de Hond. De stand van zaken wat de zetelverdeling betreft is precies hetzelfde als een week geleden. Wat dat betreft is dus niets interessants te melden.
Maar dan komt het: De Hond vroeg kiezers ook wat ze van Ruttes eurofiele speech voor het Europees Parlement vonden. And guess what? Ja hoor, dat klopt: het oordeel is overwegend positief:
Screen Shot 2018-06-17 at 10.27.39
Maar liefst 72% van de VVD'ers vond het een prima speech. Dat zegt alles over de moderne VVD-achterban. Schapen, dat zijn het. Als Rutte iets zegt is het goed. Ja, ook als Alexander Pechtold precies dezelfde speech had kunnen geven (wat natuurlijk verklaart waarom maar liefst 68% van de D66'ers er ook zo blij mee is).
Al met al oordeelt 43% positief over de speech. Slechts 30% is uitgesproken negatief, de overige 26% of daaromtrent is 'neutraal,' wat natuurlijk betekent dat ook dit schapen zijn die zich kalmpjes naar de slachtbank laten leiden.
Hoe dan ook, dat is allemaal problematisch genoeg, maar we zijn nog lang niet klaar. De Hond vroeg kiezers namelijk ook wat ze van het idee vonden dat Rutte Donald Tusk mogelijk zou opvolgen als voorzitter van de Europese Raad. Het oordeel is dan opeens overwegend negatief:
Screen Shot 2018-06-17 at 10.35.40
Dit is echt bizar. De toespraak was niets minder dan een open sollicitatie voor die positie, die in november 2019 vrij komt. Als je daar dus positief over oordeelt moet je het ook prima vinden als hij die functie dan krijgt.
Maar ja, leg dat maar eens uit aan de gemiddelde kiezer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten