Assad met Koerden om tafel!

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben overleg gevoerd met de Syrische regering. Het lijkt er op dat het een goed gesprek was! Via de Telegraaf.

Bashar al-Assad nodigde het SDF zelf uit volgens de Syrische Democratische Raad. Wederom een indicatie dat de oorlog in Syrië z’n einde nadert. Assad wil zo snel mogelijk de stabiliteit in z’n land terug en heeft daar partners voor nodig.

Dit betekent echter niet dat beide partijen maar dikke maatjes zijn. Assad zei in een interview eerder dit jaar dat hij bereid was om te onderhandelen maar desnoods geweld zal gebruiken. De Koerden van de SDF zullen dus redelijk moeten zijn aan de onderhandelingstafel en geen spelletjes spelen om maar de beste deal te kunnen krijgen.

Geostrategisch ligt het echter wat complexer want het gebied dat nu in handen is van de SDF huisvest ook een aantal Amerikaanse militairen. Mocht Assad over willen gaan tot geweld dan zal hij moeten uitkijken voor Amerikaanse slachtoffers omdat dit natuurlijk grote gevolgen kan hebben, ongeacht of zij daar wel of niet hoorden te zijn.

Hoe dan ook, vooralsnog zullen er comités door beide partijen worden gevormd die zullen gaan werken aan een ‘road map’ oftewel een stappenplan voor hoe ze een democratisch en gedecentraliseerd Syrië in het leven kunnen roepen. In hoeverre Assad hier uiteindelijk mee zal instemmen moeten we nog maar zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Elu Thingol

  Wellicht komt er aan deze afgrijselijke burgeroorlog toch nog een einde.

 2. Ben Zine

  Het is altijd goed als partijen met elkaar praten in plaats van elkaar bestoken met bommen en granaten.

 3. struisvogelpolitiek

  Bashar al-Assad. Dictator en moordenaar door Putin in het zadel gehouden.
  Zo als het een goed dictator betaamd, bloed aan zijn handen.
  Ik verwacht niet dat de onderhandelingen met de Koerden iets oplevert.

  1. denk eens na

   Obama wilde ook een stukje van de cake.

  2. Vit

   Ik weet niet of Assad door Putin in het zadel gehouden wordt, het lijkt mij dat hij dat zelf doet.

   1. Vit

    Ps, Putin zal het vast niet eens zijn met die gifgas aanvallen op burgers.

    1. struisvogelpolitiek

     @Vit
     Assad was aan de verliezende hand tot dat hij steun van Rusland kreeg. Waarschijnlijk in ruil voor enkele Russische bases in Syrië.
     En idd. zal Putin het niet eens zijn geweest met de gifgas aanvallen.

  3. Holland

   Assad is zeker geen onschuldige engel, maar hij is ook enorm gedemoniseerd door de westerse pers die slaafs de directieven van de Amerikaanse CIA-pers volgde. Amerika stuurde aan op een regime change vanwege de weigering van Assad van een pijpleiding door zijn land. Mede door het misdadige Amerikaanse optreden is de vluchtelingen-tsunami naar Europa op gang gekomen. Amerika steunde ook Al-Nusra en de ontwikkeling van ISIS.

   Overigens is het godsonmogelijk dat Assad een zeven jaar durende burgeroorlog overleeft zonder de steun van het grootste deel van de bevolking.

   1. struisvogelpolitiek

    @Holland
    Of Amerika schuldig is aan de oorlog in Syrië dat weet ik niet.
    Hoe een burgeroorlog zeven jaar kan duren? Idd. de bevolking steunt Assad grotendeels. De rest die hem niet steunde zit hier in Europa en gaan pas terug als Assad verdwenen is. Dus nooit.

    1. henkie

     Beste struisvogelpolitiek,

     Een heel groot deel van de Syrische vluchtelingen in de EU (die echt uit Syrie komen!) zijn juist diegenen die onder het protectoraat van Assad een goed bestaan hebben kunnen opbouwen, maar die bezorgd zijn geraakt en bang voor de oorlog, en hoe die zou kunnen aflopen.
     Eenmaal in de EU moet natuurlijk het gewenste leugenverhaal worden opgehangen om kans te maken op asiel; De verschrikkingen van Assad.
     Of deze nog de wil of de moed hebben terug te gaan is de vraag. Inmiddels zijn al 100 duizenden uit de regio al wel teruggekeerd!

     Dus wat mij betreft, kunnen, en moeten ze allemaal tzt terug.

     1. Elu Thingol

      @ henkie

      Heeft u daar een bron van?

     2. henkie

      Kader Abdolah,

      “Een asielzoeker die de waarheid vertelt, maakt geen kans”

     3. henkie

      Ter verduidelijking,

      Een Iraanse asielzoeker die in 1988 in Nederland asiel kreeg en nu een succesvolle Nederlandse schrijver is:

      Abdolah: “Een asielzoeker die de waarheid vertelt, maakt geen kans. Ik garandeer u: honderd procent van alle asielzoekers vertelt een fictief verhaal gebaseerd op de realiteit. Met de realiteit geraak je gewoon niet binnen. Je moet een uitstekend ineen getimmerd verhaal hebben. In landen als Irak, Iran, Turkije verzinnen mensen tegen betaling coherente verhalen. Ik ben vanuit Iran eerst naar Turkije gevlucht. Daar heb ik zelf honderden vluchtverhalen voor anderen verzonnen. Allemaal met succes.

      Mijn commentaar;
      Verhaaltjes? Gebaseerd op wiens realiteit?

     4. Elu Thingol

      @ henkie

      Dit staaft uw stelling niet.

     5. henkie

      Beste Elu Thingol,

      Uw onvermogen is mijn probleem niet.

   2. cornholio

    De spijker op zijn op! Juist om die pijpleiding, want die komt er alsnog en heeft 30% meer opbrengst dan Nordstream 2. Het is Amerika (Obama en Clinton) een doorn in het oog dat ze die niet konden kapen. En met Nordstream 2 wordt Ukraïne gepasseerd. Wederom heeft Rusland een oorlog weten te beëindigen.

  4. henkC

   Dom en kort van memorie, vooral dom.
   Oms “ingrijpen” heeft in de afgelopen 4 jaar meer slachtoffers gekost dan in de hele 30 jaar dat de fam Assad in het zadel zit.

   Hoe wil je ergens een democratie afdwingen bij mensen die elkaar de koppen inslaan omdat je grootvader ooit stiekem de geit van de buurman heeft gemolken.

   Assad moordenaar? Wellicht maar zeker niet minder dan het “ingrijpende westen”

   Kort van memorie… Ben je de massa vernietigingswapens van Saddam Hoessein vergeten? Bijna 20 jaar na dato hebben ze die nog steeds niet gevonden maar waren wel de “legitieme” reden om in te grijpen.

   Kijk eens wat er in en om Syrie gebeurd is vanaf het moment dat wij vonden dat we moesten ingrijpen. Nog dagelijks worden we met de vruchten (Isis aanslagen) geconfronteerd.

   Syrie (en veel meer van dat soort landen) heeft een dictator nodig om de dooeenvoudige reden dat deze hun eigen taal spreekt.

 4. Ritter

  Onder Obama is het Midden-Oosten in brand gevlogen……………………..onder Trump komt de rust in de regio langzaam terug.

  Vooral nadat Trump , in samenwerking met de Russen, het Kalifaat van ISIS hebben vernietigd.

  En Trump heeft de wapenleveranties aan de Jihadisten gestopt. ( onder Obama kregen die wapens om Assad te bestrijden)

  1. Elu Thingol

   @ Ritter

   De brand begon al onder Bush, veroorzaakt door massa-vernietingswapens die in werkelijkheid niet bleken te bestaan.

   1. Holland

    Elu, je haalt Irak en Syrie door elkaar. Bush startte Irak, Obama Syrie. Feit is dat Obama een ramp is gebleken voor de wereld en voor Europa in het bijzonder.

    De ‘vredesengel & nobelprijswinnaar’ Obama die door links als de heiland op handen werd gedragen, startte zeven oorlogen met ruim 1 miljoen doden tot gevolg. Obama is -op Jimmy Carter na- de slechtste president na WOII. Maar waarschijnlijk had Hitlary hem in kwaadaardigheid en onvermogen nog overtroffen.

    Als Trump niet wordt vermoord. is hij de aangewezen persoon ‘to drain the swamp’ en daarmee de westerse wereld te redden van een anders zekere ondergang door oorlogen en geweld, waarbij Europa opnieuw het slagveld was geworden.

    1. Elu Thingol

     @ Holland

     Eens, de acties in Syrië en Libië waren buitengewoon onverstandig. Echter, om te zeggen dat slechts Obama het Midden-Oosten in de brand heeft gezet – zoals Ritter deed – lijkt me onjuist. Bush is Irak immers met veel machtsvertoon binnengevallen en uit de puinhopen van het gevallen Irak lamitische Staat ontstaan.

     1. henkie

      Beste Elu Thingol,

      Je hebt gelijk.
      Naast de VS heeft ook de EU de oorlog tegen Assad gesanctioneerd. Je kunt het niet alleen Obama in de schoenen schuiven.

     2. Elu Thingol

      @ henkie

      Klopt, maar in een veel mindere mate en beslist niet met wapens.

    2. Floris

     “Obama is -op Jimmy Carter na- de slechtste president na WOII.”
     ———————————————————————–
     Zet George Bush maar op nr 1.

     Obama was ook maar de erfgenaam van de rotzooi die Bush achterliet. Wat Obama het meest te verwijten valt is z’n blinde vlek voor de islam, een gevolg van z’n afkomst.

 5. Ni28

  Goed dat er een einde komt aan de islamitische lente die voor nog meer ellende gezorgd heeft.

 6. Gerlos

  Assad de massamoordenaar is een verschrikkelijke gevaarlijke en volgens onbetrouwbare dictator.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Gerlos…

   Bashar al Assad is een held. Hij heeft zich flink verzet vanaf dag één tegen de zogenaamde “Arabische Lente”. Natuurlijk mede dankzij trouwe bondgenoten, maar Syrië zal blijven bestaan onder Assad!

   De gifgasaanvallen zijn in mijn ogen het werk van door de USA en Israël gesteunde “rebellen-netwerken”, ondanks wat de in allerhaast gestuurde anti-Syrische onderzoeksgroepen ons proberen wijs te maken.

 7. Bloem

  Kunnen gelijk al die kansenparels terug

 8. Two Ravens Black Kettle

  Uitstekende zaak.

  Dan kunnen over 1 jaar ook alle migranten -waaronder terroristen- weer terug.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.