Botswana overweegt olifantenjacht toe te staan

Botswana is het land met de meeste olifanten. Zij overwegen nu om er een aantal af te laten schieten door middel van plezierjachten. Aldus NU.nl.

Op het eerste gezicht klinkt zo’n bericht natuurlijk verschrikkelijk. ‘Arme olifantjes’ en ‘gemene Botswaanse overheid’ zullen jullie wel denken. De overheid meent echter dat de olifanten de oogsten van de lokale kleine boeren bedreigen. Of het nou een olifant is die de oogst vertrapt of juist de aandacht van andere dieren trekt terwijl hij rond het gebied van zo’n boer loopt, beide is vervelend voor zo’n boer.

Volgens de Botswaanse overheid leven er zo’n 230.000 olifanten in het land (natuurbeschermingsorganisaties halen hier 100.000 af). Dit zou een derde tot zo’n beetje de helft van alle olifanten in Afrika zijn. Zij zouden zo’n 72 procent van de maïsoogst vernietigen wat een absolute verschrikking is voor zo’n boer die vaak met z’n familie volledig afhankelijk is van die inkomsten.

Het verbod is nog niet opgeheven maar wordt wel opnieuw bekeken. Dit zou een flinke lading geld in het laatje kunnen brengen zoals dit ook in Zuid-Afrika gebeurt. Het geld dat wordt betaald om zo’n olifant te kunnen schieten komt vaak terecht bij een natuurreservaat of een ander ecologisch project ter bevorderingen van de leefomstandigheden van bedreigde diersoorten. Zo worden in Zuid-Afrika juist oude neushoorns afgeschoten en komt er zo meer geld vrij om te garanderen dat nieuwe neushoorntjes de juiste zorg krijgen zodat de populatie langzaam toeneemt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Ben Zine

  ‘Arme olifantjes’

  De denigrerende manier waarop hier bij DDS wordt gesproken over een schitterend dier, dat helaas met uitsterven wordt bedreigd als gevolg van stroperij en ivoorhandel, vind ik echt stuitend en is tekenend voor de volkomen achteloze, onverschillige en respectloze manier waarop de meeste mensen zich verhouden tot de natuur. Daaruit blijkt ook hoezeer de mens is vervreemd van zijn natuurlijke omgeving. Met uitsterven bedreigde diersoorten, oceanen vervuild met enorme hoeveelheden plastic, tropische regenwouden die in razend tempo worden gekapt… Het interesseert de meeste mensen gewoon geen ene klote. Triest.

  1. Meinoud Marinus

   Ben zine,
   Eens!

  2. Guus Geluk

   +++++

 2. DolleDries

  Die laatste bewering van Wouter geeft wel een beetje de plannen van D66 weer.

  1. AS210854

   Ha ha ha. Inderdaad DD

 3. fusilier

  Als de mens zich met de natuur bemoeit, gaat het vaak mis. Teveel ooievaars, teveel buizerds ,teveel steenmarters ,en ga zo maar door .

 4. Meinoud Marinus

  Wout schreef:

  “…Of het nou een olifant is die de oogst vertrapt of juist de aandacht van andere dieren trekt terwijl hij rond het gebied van zo’n boer loopt, beide is vervelend voor zo’n boer…”

  Is Wout serieus?

 5. Rechtsaf

  Ik ben tegen het afschieten van wilde dieren in Afrika

 6. Uiterst Links

  Een bericht om van te kotsen. We zien wel wat deze prachtige bedreigde diersoorten betekenen voor de schrijver. Niets, noppes nada! Ga je schamen!

 7. Dollaert

  Kaapprovincie onafhankelijk! Oranje Blanje Blou aan top! En Botswana ,jullie worden voor straf geherkoloniseert. Van de Olifant blijven jullie af! Ik zou nog meer kunnen schrijven, maar vanwege de censuur in die zogenaamde democratische “EU” laat ik het hier maar bij.

 8. Steve Van der Vekens

  Zou het kunnen dat de olifant door eeuwenlang te botsen met de menselijke cultuur, (en omgekeerd) zo geconditioneerd is geraakt dat hij van nature uit een diepgewortelde haat ontwikkeld heeft jegens mensen?

  1. Meinoud Marinus

   Steve.

   Botswana is een groot, rijk democratisch land. Met een kleine bevolking van zo’n 3 miljoen.
   Verdeling van land en rijkdom schijnt op een één of andere manier flink mis te gaan.
   Want hoeveel kost een fikse stevige afzetting kilometers lang.. en hoeveel levert de diamantdelving op per jaar..
   Hmm..

   1. lugar

    Pèp…

   2. Steve Van der Vekens

    Hmm, ja, ik kan er niet veel mee.
    Mijn vraag wordt niet beantwoord, maar in dit geval zou ik zeggen, de vraag stellen is hem tegelijkertijd beantwoorden.

    Het begint me op te vallen dat meer en meer olifanten dorpjes platwalsen, stilletjes sluipend in groep rond een dorp en dan een stormloop uitvoeren, ondertussen niets ontziend.

    Een soort van sneeuwbal-effect tussen mens en olifant, wat al generaties aan de gang is.

 9. A3aan

  “Ik schiet een olifant naar de klote, niet omdat het moet maar omdat het kán”.

 10. Mau777

  Artikel geschreven door een volslagen malloot – Afrikaanse dieren hoeven helemaal niet geslachtofferd te worden aan een zogenaamd “ecologisch” beheer door mensen – een zin als : “Zo worden in Zuid-Afrika juist oude neushoorns afgeschoten en komt er zo meer geld vrij om te garanderen dat nieuwe neushoorntjes de juiste zorg krijgen zodat de populatie langzaam toeneemt” bevat een dusdanige immorele kronkel, dat wie hem neerschreef zich gewoon qualificeert voor een dwangbuis.

  Afrikaanse dieren zijn geen “dingen”, geen “goederen” die je zomaar verkwanselt als “doelwitten” aan te rijk Westers krapuul, wiens centen dan zogenaamd de “soort in stand helpen houden” (meer beestjes kweken zodat je d’r NOG meer kunt laten afknallen door halvegare sociopaten met een thanatos complex)…..

  En nog iets, mannetje Wout Willemsen : als er 1 soort is die door zijn hypersnelle multiplicatie & eindeloze terrritoriale drang & expansie alle andere soorten in de verdrukking brengt, dan is het wel dat beestje homo sapiens…..

  ZEER slecht voor het ecologisch “evenwicht”……

 11. nienke

  Schandalig dit en zijn al zoveel uitgeroeid ivm. het ivoor.
  Misschien is het wel hun straf dat de olifanten zich nu gaan wreken zij zijn al jaren door de mens met uitsterven bedreigd.
  Er zijn teveel vogels, tijgers, beren, enz enz er zijn TEVEEL mensen wat doen we hieraan?
  Het is hun gebied en daar moet je respect voor hebben en niet die beesten af gaan knallen.
  Blijf met je poten van deze machtige lieve beesten af.

 12. Vit

  De ruimte die wij in Nederland hebben is niet zo groot, sommige diersoorten fokken als konijnen en die nakomelingen moeten ook eten, hmm waar ken ik dat van?

 13. Vit

  Weet je wat, we gooien er een paar miljard ontwikkelingshulp tegenaan, dat houdt het vanzelf op.

  1. Vit

   Dat=dan

 14. Henk-Jansen

  Er zijn genoeg andere manieren om olifanten niet in de buurt van landbouwgronden te laten komen, daar hoef je ze echt niet voor af te schieten. Dit is gewoon een smoes van Botswana om zo de staatskas te spekken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.