Duitsland levert Catalaanse ‘separatistenleider’ Puigdemont uit aan Spanje

Na een avontuur dat jarenlang duurde, is het voor Puigdemont voorbij. De leider van de ‘separatisten’ in Catalonië heeft een lange tijd rondgezworven door Europa en is uiteindelijk terechtgekomen in Duitsland. Daar zou worden bepaald wat er met hem zou gebeuren en de beslissing staat vast: hij wordt uitgeleverd aan Spanje. Waar hem een fikse straf staat te wachten voor het uitroepen van de Catalaanse ‘onafhankelijkheid’. 

Carles Puigdemont, de leider van de afscheidingsbeweging in Catalonië, wordt door Duitsland uitgeleverd aan Spanje. Justitie in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft dat besloten op grond van een uitspraak van het gerechtshof in die deelstaat.

Die uitspraak van vandaag kwam erop neer dat Puigdemont mag worden uitgeleverd wegens verduistering van overheidsgeld, maar niet wegens rebellie. De procureur-generaal liet vervolgens weten dat de Catalaan daadwerkelijk naar Spanje wordt gestuurd.

Puigdemont was de man achter het referendum over de onafhankelijkheid, eind oktober vorig jaar, en het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië. Hij daagde daarmee de Spaanse staat uit. Die zette hem uit zijn ambt en vaardigde een arrestatiebevel uit, waarop Puigdemont daags na de onafhankelijkheidsverklaring naar België vluchtte.

Dit zou zomaar het einde kunnen betekenen van de onafhankelijkheidsbeweging. Je hoort er nauwelijks meer iets van en de separatisten krijgen geen steun van de Europese leiders. Als het om onafhankelijkheidsbewegingen gaat was de Europese Unie altijd een groot voorstander, maar als het even niet goed uitkomt, dan is het muisstil.

De Europese leiders willen natuurlijk niet Spanje boos maken en het land is ook voor een groot deel economisch afhankelijk van de Catalaanse regio. Als die regio wegvalt, dan stort Spanje economisch hoogstwaarschijnlijk in elkaar en trekt het de andere Europese landen ook mee. Als het om het Europese project gaat, dan moet moraliteit en rechtvaardigheid natuurlijk even terzijde geschoven worden.

Aan de andere kant, het kan ook het begin zijn van een volgende golf vanuit de onafhankelijkheidsbeweging. Dan kan het nog eens heel heftig gaan worden. We zullen het zien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. EU kok

  Dit zou zomaar het einde kunnen betekenen van de onafhankelijkheidsbeweging. Je hoort er nauwelijks meer iets van
  .
  Lars, alsjeblief, lees eens wat meer.
  Gesprekken tussen Catalaanse deelregering en Madrid zijn op dit ogenblik in een rustig en toekomstgericht stadium.
  Oplichters horen inderdaad uitgeleverd te worden

  1. Guus Geluk

   Een oplichter en oproerkraaier.

   1. Ni28

    EU kok? Zeker en hij niet alleen.

    1. Guus Geluk

     Ni28,

     Ik doelde op Puigdemont.

 2. palko

  Ik heb zo het vermoeden dat Duitse toeristen voortaan maar beter Barcelona kunnen mijden. De Catalaanse bevolking zal dit niet over hun kant laten gaan. En, wat mij betreft, terecht.

  1. Janna47

   @ Palko
   Lijkt me ook en Duitsland heeft weer even de ware aard laten zien met Adolf Merkel voorop…niets geleerd in al die jaren…

 3. Holland

  Het streven naar onafhankelijkheid is in de ogen van de fatsoens- en deugrakkertjes een onvergeeflijke doodzonde. Verraden zit hen in het bloed: de NSB-mentaliteit raakt nooit echt uitgeroeid.

 4. Ni28

  Voor wat hoort wat. De Spanjaarden hebben migranten opgenomen en krijgen nu de rebel Puigdemont van de dankbare Merkel terug.

 5. Nasrani

  Terecht! Deze oproerkraaier had allang in het gevang horen te zitten.

 6. Ernst Quispel

  Als de Spaanse regering verstandig is gooien ze deze man niet in de cel. Dat voedt slechts rancune bij de onnozelen die naar een onafhankelijk Catalonië streven.

  Gewoon laten lopen met de afspraak dat hij zich koest houdt.

 7. Uiterst Links

  Deze man zou volgens de spaanse wet 30 jaar gevangenis straf kunnen krijgen. Niet eens kinderverkrachters, seriemoordenaars en dierenbeulen zouden de helft van zo’n straf krijgen. De spaanse regering zou zich ervan bewust moeten zijn dat zo’n straf een grote schending zou zijn van de rechtstaat en dat dit een explosie als gevolg zal hebben onder de Catalaanse volk

  1. Ernst Quispel

   Daarom zou het ook slim zijn de man wel tot een ferme gevangenisstraf te veroordelen en hem vervolgens na een tijdje gratie te verlenen.

   1. Uiterst Links

    Gelukkig is ook de onderdrukkende rechtse PP regering van Rajoy gevallen en verplaatst met een socialistische. Dat biedt hoop

   2. Original NL

    Quisling……Gewoon laten lopen met de afspraak dat hij zich koest houdt…
    Of toch:……..de man wel tot een ferme gevangenisstraf te veroordelen en hem vervolgens na een tijdje gratie te verlenen…….
    Make up your mind!!

  2. Guus Geluk

   De rechtsstaat wordt niet geschonden, maar in bescherming genomen tegen deze oproerkraaier.

   1. Uiterst Links

    Alsof 30 jaar gevangenis straf terecht is en totaal niet buiten proportie. Guus, jij laat je hier echt kennen als rechtse reactionair maar daarvan ben ik me al bewust 😉

    Zeer enge denkbeelden hanteer jij

    1. Guus Geluk

     De gevangenisstraf is de consequentie van hetgeen hij heeft uitgespookt in Catalonië.

     1. Uiterst Links

      Túúrlijk Guus. Jij zou ongetwijfeld ook wel de kant van Franco hebben gekozen in de burgeroorlog

     2. Guus Geluk

      Uiterst Links,

      Nee hoor. Ik kies de zijde van de rechtsstaat die moet worden gehandhaafd door de wettige overheid.

 8. Lol Kwipsel

  Duitsland heeft wel vaker met Spanje samengewerkt.

 9. WWW

  Verduistering lijkt alsof deze meneer extreem corrupt is en een misdadiger. Ik zie echter alleen maar dat met verduistering van overheidsgelden de bekostiging van een referendum was. In dit geval vindt ik verduistering wel een erg groot woord.
  Wie weet er meer over deze aanklacht?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.