Leuk hoor verplicht ‘het Wilhelmus’ leren, maar het duurt nog jaren voor het verplicht lesstof is

Gek he, sommige beleidsmaatregelen zijn binnen korte tijd gerealiseerd (zoals belastingverhogingen), maar sommige maatregelen worden pas jaren later ingevoerd. Soms zijn dat voorstellen waarvan je denkt dat het wel binnen korte tijd geregeld kan zijn. Zoals het invoeren van ‘het Wilhelmus’  als verplichte lesstof. Het lied is er al, dus waarom zou het nog jaren moeten duren? Toch zal het op die manier geschieden.

Het was een veelbesproken maatregel van het kabinet: verplichte Wilhelmus-lessen. Uit navraag bij het ministerie blijkt dat de volksdienstlessen nog wel even toekomstmuziek blijven: het gaat nog zeker twee jaar duren om alles voor elkaar te krijgen.

Maar na negen maanden Rutte III lijken de lessen in het volkslied verwaterd. De invoering gaat nog een tijd duren, blijkt uit navraag van RTL Nieuws bij het ministerie van Onderwijs.  ​”Het Wilhelmus wordt onderdeel van het nieuwe curriculum (lesprogramma, red). De les wordt onderdeel van het ‘burgerschap onderwijs'”, laat een woordvoerder van het ministerie desgevraagd weten.

 En dat is niet zomaar geregeld. “In het voorjaar van 2019 zal er een update komen over hoe het er zo’n beetje uit moet gaan zien. De curriculumherziening gaat naar verwachting in 2020 in.” Voordat het Wilhelmus daadwerkelijk een ‘verplicht nummertje’ gaat worden voor scholen, zijn we nog dus zeker twee jaar verder.
Veel leerlingen zijn er niet rouwig om, aangezien maar een derde van het aantal leerlingen het een goed idee vindt. Al moet je je afvragen of dit niet simpel een symbolische maatregel is voor het CDA om het rechts-conservatieve geluid te vertegenwoordigen en stemmers van de PVV en FvD af te pakken. Dat is nog geen eens een gek idee.
In elk geval zal het CDA wel hard balen, want deze maatregel zal niet ingevoerd worden voor de verkiezingen van de Provinciale Staten of de Europese verkiezingen. Dan kunnen ze daar niet mee pronken in de campagne. Veel zou deze maatregel niet helpen overigens. Het is naar mijn mening een goede toevoeging, maar een klein onderdeel van een totaalpakket. We moeten er ook niet meer van maken dan het is.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Ni28

  Misschien moet Wilhelmus aangepast worden door Arabische klanken aan toe te voegen en dat kan nog even duren door het geschil tussen de soennieten en sjiieten.

 2. Mar

  Bij de inburgeringscursus is het leren van het Wilhelmus verplichte kost.

  Hoe simpel kan het zijn, neem gewoon de inburgeringscursus over in het onderwijs. Het is er, neem het gewoon over dan hoef je geen moeilijke dingen te verzinnen.

  1. Professor Zonnebloem

   Het is een zegen dat u niet over het lesprogramma van onze kinderen gaat, en dat in de realiteit uitvoerig nagedacht wordt over de implementatie van elk soort lesmateriaal.

   1. Holland

    Ernst Zonnepit lult weer een eind uit zijn nek en denkt dat hij ook van onderwijs verstand heeft. Megalomane, narcistische zonnebloemen hebben nogal de neiging zichzelf te overschatten.

    1. Ernst Quispel

     Ik zie dat de oude heer Holland weer met zijn goede been uit bed is gestapt.

     1. Guus Geluk

      Deheer Holland uit Duitsland stapt zelden met het goede been uit bed. Altijd met het verkeerde. En met het verkeerde been hinkelt hij zuchtend, steunend, grommend en zeikend over het forum. We zouden eigenlijk een forumclown moeten hebben om hem op te vrolijken. O, wacht, die hebben we, onze oppertrol.

    2. Holland

     Grappig, ik heb commentaar op Professor Boterbloem en per omgaande reageert Quispel. Hoe zou dat toch komen?

     1. Rechtsaf

      @Holland en onze islamitische rugtuffer Guusülsün komt dan ook even om de hoek kijken natuurlijk..

     2. EU kok

      Jaja Holland, het is me wat.
      Maarrrrrrrrrr
      Uw eigen vaste gesprekspartner rechtsaf en Co heeft zich ook al gemeld.
      Vindt het wel tekenend dat u siemien en Co uitkiest als vaste side-kick.
      Zegt toch wel iets over niveau en zo.

     3. Professor Zonnebloem

      @Holland
      Uw reaguursels zijn simpelweg van dusdanig aantrekkende aard, begiftigd schrijver en debatteerder die u bent.

     4. Ni28

      Zonnebloem, de zelfbenoemde professor in trolkunde gaat kok of Quispel vervangen volgens hetzelfde recept als voorheen. Heeft ie eigenlijk Kuifje gevraagd of hij deze naam mag gebruiken?

   2. Rechtsaf

    @Holland houdt er zeer ernstig rekening mee dat we hier te maken hebben met rasechte islamimbecielen, die echt op alles kotsen wat met Nederland te maken heeft, die helemaal niet, maar dit is een understatement, trots zijn op het “volks”lied vlag of land..
    Zij kotsen en spuwen op onze vlag, staan het liefst hand in hand met elke vlag behalve de Nederlandse, nou met dat soort volk hebben we hier van doen en last but not least, zij zijn er zo ontzettend trots op het kwijl loopt gewoon langs hun kinnetjes in het lekbakkie..

 3. DolleDries

  Vreselijk lied ik kan het er niet uit krijgen met dat Duitse bloed. Hou het maar gewoon musical dat is nog wel redelijk. Al kan niet boven het Italiaanse volkslied gevolg door het Russische muzikaal gezien.

 4. Adriaan

  Of Topic:
  Stelling:
  Trollen als Ernst Quispel, Guus Geluk, Svetlana, Frits Jansen enzovoort zijn gecreëerd door DDS zelf. Waarom? Om de discussies levendig te houden. Zonder deze trollen zou de site niet echt interessant zijn. We zijn het in de regel altijd eens met de redacteuren van DDS. Het zou alleen maar een monoloog van Michael en de zijnen zijn.
  Want wat ik hier nu allemaal weer lees. Te treurig voor woorden.

  1. Holland

   Adriaan, de kans dat je gelijk hebt is groot. Maar laten we DDS maar dankbaar zijn dat ze de moeite nemen om trollen in te zetten, anders zou -precies zoals je zegt- de debatlol er snel af zijn. Leve de mollen en de trollen!

  2. Guus Geluk

   Adriaan,

   U wilt niet weten hoe goed wij worden betaald. Voorts kan ik bevestigen dat we de redactie regelmatig tippen om een trol-artikektje te schrijven, bijvoorbeeld over dat Wilders een fascist is, zodat er lekker veel reacties komen.

   – sarcasme modus uit –

   1. Adriaan

    @Guus, je bent een geboren komiek 🙂

    1. Guus Geluk

     Als trol probeer ik de sfeer prettig te houden.

   2. Beukman

    @Guus
    Inderdaad. Adriaan heeft mij weliswaar niet genoemd, maar ik kan hem verzekeren dat de EU-subsidietrollenpotten zo rijk zijn gevuld met zuurverdiend geld van de uitgeknepen burger, dat je wel gek moet zijn om niet van de riante randvoorwaarden te willen profiteren die verbonden zijn aan het betaalde trollenschap. Al was het maar om nog iets van je belastinggeld terug te zien.

    1. Guus Geluk

     Beukman,

     Zo is het exact: en de bonussen die men krijgt als de draad tot de honderd reacties komt. Daar kan Adriaan enkel van dromen.

  3. Ernst Quispel

   Paranoia is een nare aandoening die voorkomt bij mensen met een gebrek aan vertrouwen. De oorzaak is vaak een hechtingsstoornis die in de eerste levensjaren is opgelopen. Er is weinig aan te doen en rechts-populistische partijen profiteren er van.

  4. Frits Jansen

   Wat je zegt dat ben je zelf.
   Hoe voorkom je dat je zelf wordt ontmaskerd als DDS trol? Door op ze te gaan schelden.

   Er is trouwens een verschil tussen zomaar een trol en een beroepsreaguurder en lieden die alleen maar trollen.

   Trol = iemand die een discussie eindeloos laat doorgaan door tegenmeningen te verspreiden die welhaast een reactie eisen.

   Beroepsreaguurde = trol die door DDS wordt betaald, en die niet meent wat hij zegt maar zijn kritiek kiest voor een maximaal troleffect.

 5. Guus Geluk

  In dat geval pakt Arie Slob, de minister van Onderwijs van confessionele snit, de telefoon op zijn ministerie, en geeft opdracht de lesstof met betrekking tot het Wilhelmus stante pede door te voeren. Zo moeilijk kan dat niet zijn, toch?

   1. Guus Geluk

    Laten we hopen dat hij spoedig herstelt.

 6. J.C.

  En het Buma van het CDA had het in de verkiezingstijd zo leuk “geleend” van Harm Beertema van de PVV.

  Het CDA had in de verkiezingstijd ook beloofd dat het eigen risico van de zorgpremie fors omlaag zou gaan. Ook niet voor elkaar gekregen.

  De NAM haar volledige aandeel in de herstelkosten van de Groningse beschadigde huizen laten betalen, kreeg het CDA niet gedaan van de coalitiepartners. Wat het CDA wel lukte, was het toestaan van het volledig door de NAM opstrijken van haar aandeel in de winst van de gasopbrengsten in Groningen.

  Wat het CDA ook wel heel erg goed gelukt is: 1, 5 miljard per jaar naar de (vermogende buitenlandse) aandeelhouders van steeds dezelfde Nederlandse multinationals.

  Slappe hap, dat CDA………….

 7. Frits Jansen

  Van het CDA zou je verwachten dat je de Tien Geboden moet leren. Die ‘C’ staat toch voor “christelijk”? En is onze nationale cultuur niet zogenaamd Joodsz-Christelijk, via de koppeling van Kerk en Staat die de basis vormt voor alle christelijke politiek dus ook het CDA?

  Hoewel ik niet de jongste ben heb ik me nooit verdiept in de tekst van het Wilhelmus. Volgens mij stelt die ook maar weinig voor. Het is méér dat hoogbejaarde knorrepotten bij het CDA klagen dat het een schande is dat “de jeugd van tegenwoordig” de tekst van het Wilhelmus niet meer kent.
  Ik loop dus al een tijdje mee en kan me niet herinneren dat dit ooit het geval is geweest.

  Volgens mij toont Buma aan dat hij te weinig te doen heeft.

 8. Rosasolis

  Vandaag werd alweer “Finlandia” op radio 4 door een Finse koor gezongen.
  Dit is het nationale volkslied van Finland, gecomponeerd door J. Sibeleus. De meeste westerse landen hebben een nationale volkslied, en onze Wilhelmus is een van de oudste en mooiste. Dit lied heeft 26 coupletten, (al ik correct ben). Dus je kunt niet verachten dat jonge kinderen al die coupletten uit hun hoofd kunnen zingen. Maar de school docenten kunnen wel vertellen wat dit hele lied inhoud. En dan kunnen de kinderen
  2 coupletten wel uit hun hoofd leren. In ieder geval het eerste couplet, en dan moet onze regering kiezen welke de 2de couplet wordt. In ieder geval 2 coupletten zouden mooi zijn, voor ons hele bevolking, jong en oud, om mee te zingen op officiele gelegenheden.

 9. fusilier

  Rosasolis Het hebt helemaal geen zin om het volkslied te kennen, over een aantal jaren bestaat er geen Nederland meer.

  1. Rosasolis

   @fusilier. Kop op man! Zo erg is het in ons land niet. Wees blij dat je niet woont in een van de EU landen die snel achteruit gaan, wegens slechte economie, werkloosheid, en de asielzoekers probleem.
   In onze deel van Noord-Holland zijn er prachtige velden met allerlei graan-soorten, die binnenkort geoogst zullen worden. Er zijn nu al grote problemen in de UK wegens de Brexit. Ik heb vandaag een brief uit Canada, waarin werd verteld over ernstige tropische weer in de oost provincies. Temperaturen rijzen dagelijks tussen 35 – 40 + graden met windstilte. Er zijn al velen die het niet hebben gered. Velen liggen in het ziekenhuizen.

 10. Beukman

  De tekst van het Wilhelmus is tamelijk onbegrijpelijk. Vraag een Nederlander om de eerste regels alleen al te duiden, en hij zal in gebreke blijven.

  Daar zit hem ook de kracht: de betovering schuilt hem in het mysterie.
  Het kan natuurlijk geen kwaad om een les te besteden aan het ontstaan van de tekst en de (veel oudere) herkomst van de fraaie melodie, maar met het proberen uit te leggen van de tekst gooit men het kind met het badwater weg. Niet doen dus!

 11. Pescador

  Afschaffen dat volkslied, is gewoon flauwekul , want ik ben van spaanse bloed dus dat volkslied moet ik maar gaan leren

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.