Leuk hoor verplicht 'het Wilhelmus' leren, maar het duurt nog jaren voor het verplicht lesstof is

Geen categoriejul 05 2018, 10:00
Gek he, sommige beleidsmaatregelen zijn binnen korte tijd gerealiseerd (zoals belastingverhogingen), maar sommige maatregelen worden pas jaren later ingevoerd. Soms zijn dat voorstellen waarvan je denkt dat het wel binnen korte tijd geregeld kan zijn. Zoals het invoeren van 'het Wilhelmus' als verplichte lesstof. Het lied is er al, dus waarom zou het nog jaren moeten duren? Toch zal het op die manier geschieden.

Het was een veelbesproken maatregel van het kabinet: verplichte Wilhelmus-lessen. Uit navraag bij het ministerie blijkt dat de volksdienstlessen nog wel even toekomstmuziek blijven: het gaat nog zeker twee jaar duren om alles voor elkaar te krijgen.

Maar na negen maanden Rutte III lijken de lessen in het volkslied verwaterd. De invoering gaat nog een tijd duren, blijkt uit navraag van RTL Nieuws bij het ministerie van Onderwijs. ​"Het Wilhelmus wordt onderdeel van het nieuwe curriculum (lesprogramma, red). De les wordt onderdeel van het 'burgerschap onderwijs'", laat een woordvoerder van het ministerie desgevraagd weten.

En dat is niet zomaar geregeld. "In het voorjaar van 2019 zal er een update komen over hoe het er zo’n beetje uit moet gaan zien. De curriculumherziening gaat naar verwachting in 2020 in." Voordat het Wilhelmus daadwerkelijk een 'verplicht nummertje' gaat worden voor scholen, zijn we nog dus zeker twee jaar verder.
Veel leerlingen zijn er niet rouwig om, aangezien maar een derde van het aantal leerlingen het een goed idee vindt. Al moet je je afvragen of dit niet simpel een symbolische maatregel is voor het CDA om het rechts-conservatieve geluid te vertegenwoordigen en stemmers van de PVV en FvD af te pakken. Dat is nog geen eens een gek idee.
In elk geval zal het CDA wel hard balen, want deze maatregel zal niet ingevoerd worden voor de verkiezingen van de Provinciale Staten of de Europese verkiezingen. Dan kunnen ze daar niet mee pronken in de campagne. Veel zou deze maatregel niet helpen overigens. Het is naar mijn mening een goede toevoeging, maar een klein onderdeel van een totaalpakket. We moeten er ook niet meer van maken dan het is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten