Wow! Volkskrant-columnist geeft toe: de middenpartijen hebben het migratiefiasco veroorzaakt

Oh, en het is daarom niet minder dan logisch dat “populisten” overal in opkomst zijn.

Het gebeurt niet vaak, maar zo heel af en toe blijkt een columnist van een gevestigde krant iets van gezond verstand te hebben. In dit geval gaat het om Martin Sommer, commentator voor de Volkskrant. In een column over de immigratiecrisis in Duitsland en het asielbeleid in Europa schrijft Sommer namelijk het volgende:

Vooral de middenpartijen hebben het geweldig laten sloffen, overal in West-Europa. Centrum-rechts zegt sinds jaar en dag dat de migratie moet worden beteugeld. Mensen die hier niet horen te zijn, moeten terug. Zoals blijkt uit het Rekenkamerrapport, lukt uitzetten nauwelijks in de helft van de gevallen. Er gaapt een geweldig gat tussen de officiële regels en de voornemens aan de ene kant, en de feitelijke daden aan de andere. En lange tijd is het demoraliserende effect op de bevolking genegeerd.

“Geen wonder dat de zogeheten populisten de politieke agenda in een groot deel van Europa nu domineren,” gaat hij verder, waarbij hij de stelling van Paul Scheffer herhaalt dat “de massale immigratie voor de Britten het belangrijkste motief was om voor de Brexit te stemmen.” Was dat probleem er niet geweest dan was het Verenigd Koninkrijk nog altijd lid van de EU.

“Dit is een dramatische vaststelling,” concludeert Sommer, “die alles zegt over de slordigheid waarmee de gevestigde politiek met dit vraagstuk is omgesprongen.” En dan:

“Hoe het met Seehofer afloopt, durf ik niet te voorspellen. Maar dat de centrumpartijen in Europa het populistendrama voor een groot deel aan zichzelf te wijten hebben, staat buiten kijf.”

Je wordt er bijna emotioneel van dat Sommer dit durft op te schrijven en dat zijn krant het durft te publiceren. Een jaar geleden ofzo zouden andere VK-columnisten meteen om het ontslag van Sommer geroepen hebben. Ze hadden hem een “nazi” genoemd en “een vuile racist,” en dat was het dan; meneer kon dan alleen nog aan de bak voor de “nieuwe media.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Frits Jansen

  Tja, Martin Sommer, de oude mopperpot.
  Een columnist is geen wetenschapper.
  Het probleem is dat populisten zich niet laten intomen door zoiets ouderwets als een geweten.
  Maar de middenpartijen hadden wel moeten begrijpen dat ook zij gehaaide reclamemakers hadden moeten inhuren en het campagnevoeren niet aan amateurs hadden moeten overlaten.
  Merkel heeft met tegenzin een KAPPER op het Kanzleramt toegelaten, maar dat is dan ook haar enige concessie.

  1. Koos sssss

   Volkskrant heeft wel vaker scherpe artikelen.

   Overigens is het probleem niet, dat populisten zich niet laten intomen door zoiets ouderwets als een geweten.
   Maar vooral omdat er een situatie is geschapen, die zulke uitwassen met zich meebrengt en zo onhoudbaar wordt, dat mensen -ten einde raad- hun heil zoeken bij de eerste de beste goedgebekte persoon, die met enig gezag belooft om het probleem op te lossen.

   Adolf Hitler was niet het probleem, maar het gevolg van idiote problemen.
   Die voortvloeiden uit bestuurlijk wanbeleid.

   En die geschiedenis gaat zich herhalen.
   Laat dat tot je doordringen.

   “Wir haben es nicht gewusst” zal straks klinken uit de kelen van de deugmenschen.
   En waar je een Duitser in beginsel nog het voordeel van de twijfel kon geven, gaat dat voor een deugmensch per definitie niet op; die heeft elke waarschuwing proactief gedemoniseerd. Tegen beter weten in.

 2. Floris

  Zolang Sommer het woord “populistendrama” in de mond neemt weet ik genoeg: een links kuddedier.

  En het zijn uiteraard niet alleen de centrumpartijen die dit drama op hun geweten hebben maar ALLE partijen. Behalve degenen die nu smalend worden geframed als populisten.

 3. Floris

  “Dit is een dramatische vaststelling,” concludeert Sommer, “die alles zegt over de slordigheid waarmee de gevestigde politiek met dit vraagstuk is omgesprongen.”
  ——————————————————————————-
  Ik zou het geen slordigheid noemen, maar een gevolg van de verstikkende politieke correctheid. De grenzenloze angst om voor racist uit te worden gemaakt.

  Dat is al sinds de jaren 70 en 80 de rode draad in het verhaal.

  Zelfs de VVD, die in de persoon van Bolkestein nog iemand had die zijn mond open durfde te trekken, heeft zich, mede uit pure angst, aan het politiek correctisme geconformeerd. Daardoor ontstond het grote gat op rechts.

  Deze verlammende angst is het gevolg van de schaamteloze intimidatie waarmee links en de meeste media alle anderdenkenden (het begon met Janmaat en zette zich via Fortuyn voort tot Wilders en Baudet) al decennia wegzetten als xenofoben, fascisten en nazi’s.

 4. lIN-T

  Eindelijk sterft het politiek correcte jaren 70 juk.

 5. Ni28

  Je moet altijd op tijd gaan draaien zodat het later lijkt net of je het altijd al zo gezegd hebt. Kameleon journalisten en politici zijn van alle tijden.

 6. Nasrani

  Zou bij links het licht dan eindelijk gaan schijnen?

  1. Ni28

   Links negeert alle alarmlichten totdat het te laat is.

 7. Peter Loosduinen

  Volkskrant-columnist Martin Sommer schrijft vaak rake columns !!
  Hij is geen slaafse navolger maar schrijft kritische stukken in de Volkskrant.
  Dus : een columnist van een gevestigde krant met gezond verstand .

  1. Niek Verheyen

   Eens.

 8. Bes Tolen

  De nu al oudere tot populisten benoemde voormalige leden van de oude partijen waren veelal al uit een ander hout gesneden als wat over bleef bij de oude partijen. Die uit oude partijen getreden lieden kenmerkten zich door meer gezond verstand, meer realiteitsbesef wat inhoudt dat je je niet alles op de hals moet halen, dat je voorzichtig moet zijn in de politiek, dat je je niet met allerlei modetrends, emotioneel en valse voorstelling van zaken moet laten meeslepen. Juist die waardevolle mensen hebben het pleit verloren en dat is internationaal het geval. De juiste analyses van de gang van zaken zijn er wel maar ze zijn opzettelijk op de meest schunnige wijze steeds uit de openbare orde geweerd. Dat kon door het verbond van oude schatrijke krachten gegroepeerd rondom het grote bankwezen in Amerika en Europa en religieuze en oud-communistische ophitsers met nieuwe uiterst laakbare theorieën, die de officiële politiek blijkbaar goed van pas kwamen bij de mentale onderdrukking van de westerse mensen. Onderdrukking, die ook de vrijheid van meningsuiting en partijvorming omvatte. De politiek richtte zich op uiterst linkse thema’s, die tot grote maatschappelijke afbraak leidden. Het is nog steeds de situatie.

 9. Bes Tolen

  Ja, eerst werd gezegd dat die Somalische twaalf jaar in Nederland was. Nu zou ze hier sinds haar eerste jaar zijn. [Blijkbaar totaal onaangepast. Geheel conform het extremistische multiculturalisme dus]. Zelfs PvdA-leden, die lange tijd in de verkiezingsdemonstratie ter plekke bij die vrouw in de buurt waren, hadden geen onhebbelijkheden gehoord. Namen stonden zelfs in de krant. Het lijkt dus een verkiezingsstunt en dan wel één, die heel linkse kiezers op zo’n vreemde vrouw doet stemmen. Maar als er volgens links dingen zijn gezegd die niet door de beugel kunnen dan zullen daar zeker onder begrepen worden die best gezegd mogen worden. Dus moeten kunnen worden gezegd. Immers met een verkiezingscampagne op openbare plaatsen moet je dat accepteren. Alleen zijn ze daar op links niet toe bereid. Ze verachten hun medeburgers om hun mening hoe terecht die mening ook kan zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.