Zwitserse voetbalbond: 'mogelijk geen spelers meer met dubbele nationaliteit in het nationaal elftal'

Geen categoriejul 06 2018, 18:00
Ik heb niet zo veel met voetbal, maar net als het Eurovisie Songfestival kan voetbal ook een flinke dosis politiek bevatten. Zij het met een WK, zij het functioneren van de FIFA, zij het met de selectie van spelers voor het nationaal elftal. Voor de Zwitsers bestaat er de mogelijkheid dat burgers met een dubbele nationaliteit niet meer in het team worden opgenomen.

De Zwitserse voetbalbond overweegt spelers met een dubbele nationaliteit niet meer op te nemen in de nationale selecties. Secretaris-generaal Alex Miescher van de bond heeft dat gezegd in de Zwitserse krant Tagesanzeiger.

Aanleiding voor de maatregel is het omstreden juichgebaar van de internationals Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri tijdens het WK-duel met Servië (2-1). Beide spelers hebben een Kosovaars-Albanese achtergrond en beeldden na hun doelpunt met hun handen de dubbele adelaar uit die op de vlag van Albanië staat.

Hierbij moet ik eerlijk zijn dat ik niet weet welke andere landen, of überhaupt hoe veel landen dat systeem hebben, maar het lijkt mij een logische regel. Nationale teams worden ook steeds meer een vorm van professioneel voetbal zoals we dat met clubs kennen. Spelers krijgen een dubbele nationaliteit en mogen dan meespelen met het nationale team.
Voor Nederland lijkt het mij ook goed om daar eens naar te kijken. Het is net als met de politieke organen, het zou heel logisch zijn als we gerepresenteerd worden door Nederlanders en niet door burgers met een dubbele nationaliteit. In dit geval zou je kunnen zeggen dat ik te veel politiek betrek bij het voetbal, maar zoals ik al zei: soms is voetbal een uiting van politiek, maar ook van identiteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten