Donorwet van Dijkstra zal zwaar worden beproefd: Marokkaanse Nederlander minst vaak donor

Pia Dijkstra bij het donordebat in de Eerste Kamer. Bron: Inge Lengton / Twitter.
Foto: Pia Dijkstra bij het donordebat in de Eerste Kamer, zij heeft de wet gecreëerd. Bron: Inge Lengton / Twitter.

De Donorwet van D66er Pia Dijkstra had het wondermiddel moeten zijn voor het tekort aan orgaandonoren. D66 en Kabinet Rutte-III hebben met dit middel inbreuk gedaan op de individuele rechten van de mens, zoals het Zelfbeschikkingsrecht. Je zou met zoiets radicaals in elk geval verwachten dat het dan iets zal opleveren, maar dat zal nog vrij moeilijk worden op het moment dat de wet in 2020 in werking zal treden.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat nu 42 procent van de bevolking staat geregistreerd als orgaandonor. Dat is maar een verschil van twee procent sinds 2014. Dit komt voornamelijk doordat jongeren vaker ‘Nee’ zeggen, maar er zijn ook significante verschillen tussen bevolkingsgroepen.

Het CBS geeft geen verklaring, maar de Marokkaanse-Nederlanders zeggen het vaakst ‘Nee’ en zijn daardoor het minst vaak orgaandonor. Dit zou te maken kunnen hebben met de religieuze overwegingen binnen deze bevolkingsgroep. Volgens gelovigen behoort hun lichaam namelijk God/Allah toe en niet de menselijke materiële wereld.

De hiervoor besproken bevolkingsgroep is natuurlijk niet de enige gelovige groep, de Turkse-Nederlanders denken er vaak net zo over, net als de katholieke en protestantse gemeenschap in Nederland. Deze bevolkingsgroepen zullen hoogstwaarschijnlijk dus niet meewerken. Daarnaast is meer dan de helft van de Nederlanders tegen de Donorwet van Pia Dijkstra, dus men kan verwachten dat een aanzienlijk deel als ‘rebelse actie’ zich zal verzetten tegen deze Donorwet door ‘Nee’ te zeggen.

Wie dacht dat door de Donorwet van Dijkstra ineens een groot probleem zou worden opgelost, moet toch eens even nog een keer goed nadenken. De wet stuit op religieuze weerzin en maatschappelijke rebellie. De kans is zeer groot dat de Donorwet niet alleen tegen het Zelfbeschikkingsrecht ingaat, maar ook nauwelijks significante positieve resultaten gaat opleveren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

51 reacties

 1.   

  Off Topic.

  Israël onder vuur: Hamas vuurt meer dan 150 raketten en mortiergranaten af

  “De beschietingen bleven de hele nacht en deze ochtend verder duren. Op dit ogenblik werden er meer dan 150 raketten en mortiergranaten afgevuurd naar Israël waarvan er naar schatting 25 werden onderschept door het Iron Dome- antiraketsysteem. De meeste raketten explodeerden in open gebieden.”

  https://brabosh.com/2018/08/09/pqpct-jcc/

   1.   

    Tijd dat de IDF weer eens optreedt. Zo moeilijk kan het niet zijn te berekenen van welke plekken deze raketten gelanceerd zijn om daar dan een prachtige parkeerplaats te scheppen.

    1.   

     Die plekken zijn meestal scholen midden in een woonwijk en ziekenhuizen. En dan komt dat zielige gejammer weer.

  1.   

   Beste Ritter heeft Trump met de republikeinen nu met de laatste verkiezingen gewonnen of verloren. Ik lees er en hoor er weinig over in de Media.

   1.   

    DolleDries

    Er waren een aantal belangrijke verkiezingen.

    Voorverkiezingen tussen Democraten en Repubeinen onderling en een aantal verkiezingen tussen Democraten en Republieken.

    Bij de Democraten onderling hebben de gematigde Democraten gewonnen. Dus de extreem linkse kandidaten hebben verloren.

    Bij de verkiezingen tussen de Democraten en Republikeinen hebben alle kandidaten die door Trump waren gesteund gewonnen.

    Dus de voorspelde “Blue Wave” is niet uitgekomen.

    Het feit dat u weinig leest over de verkiezingen komt omdat veel Democraten hebben verloren. Dus zwijgen de media over deze verkiezingen. Als de kandidaten die door Trump werden gesteund hadden verloren dan zou u dat ongetwijfeld hebben gelezen in de media.

    In november het vervolg van deze belangrijke verkiezingen.

    1.   

     Bedankt Ritter. Dat dacht ik al je leest er niets over. Misschien dat we nog wat lezen over Trump zijn stropdas Mooi successie weer voor Trump maar hij doet het ook geweldig.

     1.   

      DolleDries

      Hier is een video over de verkiezingenuitslag.

      Spoiler alert: Moderates beat back progressives in primaries
      http://video.foxnews.com/v/5819707139001/?#sp=show-clips

  2.   

   Donder op met je off-topic “bijdragen”.
   Ga terug naar je eigen land!

   1.   

    Fritsje rustig maar! Je bijdrage is gewoon fantastisch weer, zoals gewoonlijk.

   2.   

    Frits zeikerd ,ga jij jou gierput weer in en blijf daar.

   3.   

    Gaan we boos worden?

    1.   

     @Adriaan: Het is een publiek geheim dat multinick Frits hier eigenlijk liever niet is.

   4.   

    Jij bent zelf altijd off topic. Misschien omdat je als rare linkse snijboon bent of te lang in je Fritz kelder hebt gezeten.

 2.   

  Erger, het slagerswetje van Pia Dijkstra bevordert orgaanhandel van Nederlandse donoren door de hele wereld. En daartoe zal ze dan ook waarschijnlijk door globalisten met pijn in de portefeuille belobby’d zijn.

 3.   

  DDS heeft zo’n hekel aan D66 dat ze zelfs moslims steunen in hun verzet tegen de donorwet.

  1.   

   Volgens mij is dit een constatering van het CBS dus donder op met je dom gelul.

  2.   

   Met welke woorden betuigt DDS de steun aan de moslims? Je bent volkomen doorgeslagen, man!

  3.   

   @Jansen, je begrijpt er helemaal niks van, hè knul? Lees het artikel nog maar eens een paar keer door. Als je vragen hebt, horen wij het wel.

 4.   

  Begrijp ik nu dat islamieten een donor niet accepteren.

  1.   

   Zo begrijp ik het ook Dolledries

   1.   

    Het kan ook zijn niet geven wel nemen.

    1.   

     Nemen zou dan het hart kunnen zijn van een christen-hond.

     1.   

      Of van een moslimongool?

  2.   

   Ik heb alleen maar gelezen dat ze geen onderdelen willen geven, nergens gelezen dat ze deze niet willen ontvangen. De mijne krijgen ze toch niet, ik laat ze liever opstoken:-)

  3.   

   Als zij consequent zijn dan niet maar zij ontvangen liever dan zij geven.

   1.   

    Verreweg de meeste donor organen zijn niet halal.

  4.   

   Dolle Dries, ik heb op dit onderwerp al eerder (voor het werd aangenomen) gereageerd en aangegeven waarom ik geen donor maar ook GEEN ONTVANGER ben (geregistreerd). Ik heb sowieso mijn twijfels bij het criterium van uitname en ik meldde toen al dat moslims en joden niet mogen doneren (werd hier op DDS agressief op gereageerd). Maar moslims ontvangen wel en graag (ik werkte op een dialyseafdeling, dus ben niet geheel onbekend met de materie). Bij joden ligt het genuanceerder, maar ook geheel en al op hun religieuze basis.
   Zolang ik dus moslims niet mag uitsluiten als ontvangers van mijn reserve onderdelen, zolang ben ik geen donor. Mijn stelling is nl. voor wat hoort wat en daar hoort geen religie tussen te staan. Ik ben dus alleen in levende lijve donor voor directe familie, indien nodig.

  5.   

   Alleen als ie halal is.

   1.   

    Of van de PvdA.

 5.   

  Verschillende geloofsgroepen maken uiteraard bezwaar tegen de wet.

  1.   

   Guus inderdaad! De SGP was zelfs bereid om hun bezwaar tegen het referendum tijdelijk op te schorten.

   1.   

    @ Stanly2000

    Dat vond ik inderdaad een slechte zaak.

    1.   

     Doorgaans heeft niemand interesse in de mening van multinickers.

     1.   

      @Capo
      Neem aan dat je vanavond om 12 uur weer verschijnt onder een andere nick?

     2.   

      @Kong: Voorlopig is het Capo, zoals je ziet. Mits er niet geband wordt blijft het ook Capo. Dus jouw opmerking over weer een andere nick slaat nergens op, maar dat ben ik wel van je gewend. :)

     3.   

      @ Meester Kong

      Capo alias Rechtsaf, Dirk van Jurie en Thee is zelf een multinicker, dus eigenlijk stelt hij dat niemand is geïnteresseerd in zijn mening. En dat klopt ook wel zo’n beetje. :-)

     4.   

      @Elu Becker Zonnebloem: Je moet harder wrijven! Hoe harder jij wrijft hoe duidelijker het wordt, misselijke multinicker!

  2.   

   @Thingol, met deze wet is niks mis. Je hebt altijd de vrijheid om nee te zeggen.

 6.   

  Onze masochist fritsie wil graag aan iedereen op dit forum laten zien dat hij gestoord is.
  Doe voortaan geen moeite fritsie.
  Iedereen weet dit al !

 7.   

  Over Marokkanen gesproken.

  Marokko heeft de stroom migranten die naar Spanje vertrok bewust vergroot om de Europese Unie (EU) onder druk te zetten om in de komende besprekingen genereuzere concessies te verkrijgen.
  Het is in de beste Barbarijse tradities eerst nog even de jihad op te voeren voor de afpersingsonderhandelingen beginnen.
  Er is maar één methode om de jihad vanuit Noord-Afrika te stoppen, en dat weten we al eeuwen:

  350 procent
  De claim, van de PorCausa groep, gefinancierd door George Soros’s Open Society Foundations, komt omdat Spanje stappen onderneemt om de voorrechten voor illegale migranten te verlagen nadat het aantal aankomsten dit jaar met 350 procent is gestegen ten opzichte van 2017.
  Jihad
  Marokko bereidt momenteel besprekingen voor met Brussel over uitkeringen in contanten voor het beheer van migranten en een visserijovereenkomst – omstreden, vanwege de illegale bezetting van de Westelijke Sahara en zijn territoriale wateren door de dictatuur. Zij wordt ervan beschuldigd de grenscontroles te hebben versoepeld om de migrantencrisis in de EU te verergeren en hen meer invloed over het blok te geven.

 8.   

  Allah is groter dan Pia Dijkstra. Daar had ze geen rekening mee gehouden. Moslims ontvangen maar geven niet. Tijd om na te denken welke samenleving wij aan het opbouwen zijn? Visie koop je bij de opticien, toch?

 9.   

  Ergens begrijp ik de topic niet. Waarom mist de Marokkaanse – Nederlander een donor? Als er een orgaan beschikbaar is mag het toch geen kwestie zijn van selectief handelen.

  1.   

   Beste Heinz, er staat ‘minst’ geen ‘mist’!

   1.   

    OK, Bedankt !

 10.   

  Net vernomen dat Pia Dijkstra en de rest van het D66 genootschap zich morgen naar een ziekenhuis(geheim) begeven om hun vitale organen te doneren asn de gemeenschap. Zal rustig worden in de kamer en op deze site.

 11.   

  Wij, mijn vrouw en ik waren donor, we hebben dit meteen veranderd na aanpassing van de wet, omdat ik wil bepalen wat er met mijn ligaam gebeurd en niet een of andere idioot uit de regering die gewoon wat handel wil gaan drijven.

  Als iedereen die gezecht heeft donor te willen zijn dit ook was geworden waren er onderdelen genoeg geweest, maar als ik zech dat ik donor wil zijn en de achtelijke regering vind vervolgens dat als mmijn zusje er tegen is dat het dan niet door gaat ,loop je zelf de zaak te verknoeien, het was mijn wil en daar heeft verder mijn familie niks mee te maken. Die eikels in den haag moeten eens leren nadenken.

 12.   

  Laat ze lekker geen donor worden, maar als je dan zelf eens een lever of een long nodig hebt niet komen klagen in het ziekenhuis. Ben je donor kun je rekenen op een donor orgaan, ben je het niet dan heb je ook nergens recht op.

  1.   

   Met geld gaan er vele deuren open

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!