Kabinet ontkent Geert Wilders onder druk te hebben gezet om cartoonwedstrijd af te blazen

Het afblazen van de cartoonwedstrijd is een groot verlies voor de Nederlandse samenleving. Eerder heb ik al betoogd dat het geen chique manier is om een onderwerp op de agenda te zetten, maar dat het wel een goede symbolische uiting is voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland. Er spelen vele factoren die invloed hebben gehad op de keuze om de cartoonwedstrijd al dan niet af te blazen, maar het Kabinet ontkent zelf een factor te zijn geweest.

De minister van Justitie en Veiligheid zegt dat hij begrip heeft voor het besluit dat Wilders gisteren nam omdat hij naar eigen zeggen “het risico van islamitisch geweld” uit de weg wil gaan. Afgelopen woensdag werd bekend dat de veiligheidsdiensten ook in Nederland waarschuwden voor een toenemende dreiging.

Maar het kabinet heeft er op geen enkele manier op aangestuurd, want dat vindt de vrijheid van meningsuiting van de politicus te belangrijk. “Een parlementariër moet dit soort initiatieven kunnen nemen en zijn mening ongehinderd kunnen uiten, ook al is dat een heel scherpe mening.”

Als het Kabinet wel druk had uitgeoefend, dan had Wilders het echt wel gezegd. Daarnaast gaat het natuurlijk om de levens van andere mensen. Wilders vond het risico te groot om de cartoonwedstrijd door te laten gaan. Uiteindelijk heeft ook wat hij wilde: laten zien hoe de radicale islam de vrijheid van meningsuiting bedreigt. Alles meegenomen heeft de PVV-leider dus alsnog gewonnen.

Dat we niet de inzendingen hebben kunnen zien is wel jammer, want ik ben er persoonlijk erg benieuwd naar. Misschien dat de wedstrijd niet live wordt gehouden, maar dat de tekeningen op internet worden getoond. Ze hebben niet voor niets hun best gedaan en misschien ook risico gelopen, dus het zou goed zijn als de wedstrijd op een andere manier door zou gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Neen, natuurlijk niet. Wilders onder druk zetten zou de reinste censuur zijn. Dit kabinet is te stom om voor de duvel te dansen maar censuur toepassen op wilders daar branden zij hun vingers niet aan, zo slim zijn ze dan wel.

  1. struisvogelpolitiek

   Wilders natuurlijk met een hoofdletter.

  2. Adriaan

   @Struisvogel, het is niet alleen het kabinet. Het merendeel van de Nederlanders staat hier achter. Islamitisch tuig is nu de baas en het overgrote deel van de bevolking vindt dit heerlijk. Maar ze zijn te achterlijk om te denken dat het allemaal wel goed komt. Dat we in harmonie gaan samenleven. Het straatbeeld over pakweg 50 jaar is exact hetzelfde als in het Midden-Oosten. Heel veel gesluierde vrouwen, de Boerka-politie die kijkt of de wet wel wordt gevolgd. Het stenigen van vrouwen gaan we meemaken in Europe. Enzovoort. enzovoort. Ik spreek gemakshalve van ‘we’, ik ga dat gelukkig niet meer meemaken.

   1. rosmalen53

    Ik hoop ook dat ik het net niet meer mee hoef te maken.
    Ik heb alleen erg veel medelijden met mijn kinderen.
    Wat een stumperds zullen dat worden

    1. Original NL

     @Rosmalen..
     ….Wat een stumperds zullen dat worden…..
     U bedoelt waarschijnlijk: wat zullen die nog een ellende gaan meemaken.
     Of het stumperds worden is afhankelijk van opvoeding en scholing.

    2. Adriaan

     @rosmalen53, ik begrijp jouw angst. Ik wil niet opscheppen, maar ik heb dit toen ik 18 was al zien aankomen. Ik heb bewust daarom geen kinderen verwekt.

     1. Floris

      Enoch Powell zag het in 1968 aankomen. Zijn Rivers of Blood speech wekte toen al een storm van verontwaardiging op.

      Dat geeft mooi aan dat het politiek correctisme al 50 jaar het dominante paradigma is.

      Hoog tijd voor verandering.

     2. Tengo Kawana

      Mogelijk beseft Floris niet dat Powell met de rede, die hij met instemming aanhaalde, tot doel had de wetgeving tot rassendiscriminatie in stand te houden. Het is naar mijn oordeel verheugend dat sedertdien een paradigma dominant werd dat rassendiscriminatie afwijst.

      Laten we hopen dat Floris de implicatie van hetgeen hij hier beweert niet geheel overziet.

 2. Diederik van Walsum

  Grapperhaus ontkent mij te veel en opvallend, als een bijna soort bekentenis wat je wel eens in (goede) politieseries ziet.

 3. EU kok

  Ben ik ooit belazerd door Rutte die mij 1000 euro door de neus boorde, gaat Wilders er even vet overheen met 10.000 euro die aan mijn neus voorbij gaan.
  Oh, ik zie het al, VVD en ex-VVD.
  Dat verklaart een hoop.

  1. swetsnek

   stop eindelijk eens met ademhalen klerelijer

   1. EU kok

    Over lange tenen gesproken, lijkt wel een …
    Of is swetnek de uitzondering op de regel?

   2. Original NL

    Ja swets..dat is nou één van de discussie’s (van eu kock )die blauwe maandag zo graag..niet gestoord door capo….wil volgen.Klasse materiaal.

    1. Capo

     @Original: “(…) niet gestoord door Capo…”

     Jij begrijpt het!

  2. Adriaan

   @kok, ik snap je wel. Humor. Maar dan wil ik wel nu je tekening zien, want je had de hoofdprijs al in gedachten binnen. Kom op met je link.

   1. Original NL

    Adriaan…
    https://goo.gl/images/hz3xki
    Kock laat zijn cartoon zien!!

    1. Adriaan

     Prachtig. Dit is humor, satire. Laten we vooral zorgen dat dit mogelijk blijft.

   2. Adriaan

    @kok, kom op man, wees een vent en laat die tekening zien.

 4. Original NL

  Hoezo “Het kabinet heeft Wilders niet onder druk gezet”.
  Dat heeft Geert toch ook niet beweerd??!!
  Beetje overbodige ontkenning….tenzij het “Kabinet” goede sier wil maken met dat standpunt.

 5. Benny

  Ik geloof er geen bal van dat wilders dit zelf afgeblazen heeft. De welbekende aap zal wel over een tijdje uit het slinkse mouwtje komen. Mijn argument: Wilders word al jaren bedreigt .en zijn lijfwachten lopen ook al jaren gevaar ….wake up

 6. Ni28

  Vrijheid van meningsuiting is een grote goed maar wordt onbelangrijk als men buigt voor geweld. Wilders heeft niemand aangespoord om te stoppen maar ook niemand gesteund, in tegendeel. Men boog alvast voor komende dreigingen. Als deze mensen de vrijheid van meningsuiting nog eens in de mond nemen moet je ze voortaan niet serieus nemen. En over de scheiding van kerk en staat ook niet want de islam heeft hier de hoogste woord. Men buigt hier voor geweld en dat is een slappe en verkeerde signaal. Het is zowat een uitnodiging voor geweld.

 7. Marija

  Er is wel duidelijk bewezen dat alleen de aankondiging van zo n tekenwedstrijd
  De domme moslim massa al hysterisch maakt, opgehitst door een van hun leiders.
  Is het volk zo bang van die leiders of zijn ze zo achterlijk dat ze niet zelfstandig kunnen denken.
  Dat Wilders het heeft afgeblazen is een verstandig besluit.
  Wat zou er gebeuren mocht er een aanslag om die reden in Nederland plaatsvinden?
  Islam het ware terreur/dood- en verderf geloof gestoeld op angst.

  1. Original NL

   @Marija

   …Is het volk zo bang van die leiders of zijn ze zo achterlijk …
   Het volk is zowel bang als achterlijk!!
   Dus niet of, maar en!!

  2. Ni28

   In de vroege middeleeuwen zag het zo in Europa ook uit en het duurde lang voordat de Verlichting kwam. De moslims hebben een paar honderd jaar te overbruggen. Het probleem is dat zij dat niet eens willen, lijkt het.

  3. Ikbenhetbeu

   Helemaal mee eens Marije. Wilders punt is hoe dan ook volkomen duidelijk gemaakt door de idiote islam volslagen krankzinnige reacties in Pakistan. Heb er moeite mee dit land met een Hoofdletter te schrijven.

 8. Capo

  Punt gemaakt, islam is levensgevaarlijk.

  1. Meester Kong

   @Capo jij bent een gevaar DDS, reaguurders haken af, behalve de z.g multinickers en ondergetekende.

   Oja, religies zijn het kwaad der aarde, inclusief de islam en het geloof wat jij aanhangt.

 9. Meester Kong

  Allemaal voorgekookt door die lulhannes van een Geert.

 10. Ritter

  “de radicale islam de vrijheid van meningsuiting bedreigt. ”

  Er is maar een islam………………een z.g. “gematigde” islam bestaat niet.
  ————–
  De gematigde islam bestaat niet

  “Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend? Volgens de Franse juriste en arabiste Anne-Marie Delcambre is dit een westers verzinsel om de onaangename waarheid niet onder ogen te hoeven zien: ,,Tussen islam en islamisme bestaat alleen een gradueel verschil. Het islamisme zit in de islam als het kuiken in het ei.”

  https://www.trouw.nl/home/de-gematigde-islam-bestaat-niet~ac5e31f4/

 11. DolleDries

  Oud agent verkettert Angela Merkel als ‘hoogverrader en leugenaar’
  Oud agent Tim Kellner is een andere Duitser die werkzaam was bij de autoriteiten, en al langer niet meer wil meedoen met het liegen en bedriegen. ‘Mevrouw Merkel, u bent een hoogverrader, een leugenaar en een rechtenbreker,’ stelt hij in één van zijn massaal bekeken video’s. ‘Door uw politiek, door uw onwettige breuk met de Duitse wetten, het illegaal openen van de grenzen, zijn al deze daders überhaupt eerst naar Duitsland gekomen.’
  Chemnitz: ‘Dit jaar al 60 verkrachtingen, 56 door migranten’
  Op de website Politikstube wordt erop gewezen dat het jaarlijkse stadsfeest in Chemnitz in 2017 ook al voortijdig beëindigd moest worden ‘vanwege massaal seksueel geweld een aanvallen door migranten. Chemnitz heeft een enorm geweldsprobleem met migranten. In dit jaar zijn er al meer dan 60 verkrachtingen in het openbaar gepleegd, waarvan 56 door migranten. Er zijn wekelijks steekpartijen, en er wordt jacht gemaakt op homoseksuelen… Het centrale busstation (midden in de stad) is een no-go zone geworden. De stad probeert de situatie met camera’s onder controle te krijgen.

 12. Duke

  Woordspelletjes. Wilders laten inlichten over gevaren door inlichtingendiensten zodat hij zelf tot een beslissing komt, is strikt genomen niet onder druk zetten door het kabinet.

 13. poldi

  Ik denk dat Geert Wilders wel had ingecalculeerd om de wedstrijd af te blazen.
  Zijn punt is immers al gemaakt door de reactie van de meest fanatieke moslims, en dat zijn er nog niet eens weinig ook.
  In mijn ogen hebben de moslims dan ook helemaal niet gewonnen, dit is een zeer grote overwinning van Wilders.
  Hij heeft als geen ander aangetoond de absolute intolerantie van de Islam.
  Nu rest er niets anders dan het doordringen van dat besef bij anders-denkenden.

  1 antwoord

 14. Gerlos

  Wilders heeft laten zien hoe de islamistische idioten tegenover onze vrijheid van meningsuiting staan, als je dat in Pakistan ziet op de t.v. dan gril je ervan dat nog zulke idiote geloofs fanaten rond lopen met hun waanzinnige ideeën van eeuwen geleden. Verschrikkelijk .

 15. poldi

  Met mijn potlood vul ik het vakje van Wilders met een dikke, vette dot rood grafiet. Forum voor Democratie zou ik ook willen inkleuren maar ik blijf Wilders trouw. Hij is de enige in Den Haag die zijn nek uitsteekt, bijna zover tot een jihadist zijn keel door kan snijden. Heeft Baudet al blijk gegeven van zijn onverbloemde steun aan Wilders? Niet nu pas maar al bij de aankondiging van de cartoonwedstrijd? Ik mag het hopen.

  1. Hetzalwelweer

   Baudet tokkelt liever op zn piano of ligt naakt in een zwembad.

 16. poldi

  Het is begonnen in Chemnitz en zal zich verder uitbreiden naar Europa want de z.g. “rechts-populisten” hebben er de buik vol van dat deze moslims hier onze cultuur en leefgewoontes komen verpesten. dat hebben ze al genoeg gedaan en doen het nog steeds, in hun eigen landen.

 17. TotDeSchijtOnsDood

  De koran over niet-moslims..

  http://www.ex-moslims.nl/

 18. ruudjeenjose

  De Nederlanders die meehuichelen met de islam hebben gewonnen.Wij weten wie u bent.Bijltjesdag zal komen voor de huichelaars en wegkijkers. Vuile verraders!

 19. ruudjeenjose

  meester kong wordt het geen tijd voor euthanasie?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.