Nieuwe vrijgegeven documenten bevestigen: Nederlandse regering is volledig de slaaf van het bedrijfsleven

Onder Mark Rutte is de Nederlandse regering volledig de speelbal van het bedrijfsleven geworden. Dat blijkt uit documenten die Oxfam Novib en SOMO via de Wet Openbaarheid Bestuur in de openbaarheid hebben weten te krijgen. “Het Nederlandse fiscale beleid wordt al jarenlang grotendeels gedicteerd door de belangen van grote multinationals,” zo stelt Follow the Money dan ook vast.

De dividendbelasting: u weet wel, die enige vorm van belasting die in Nederland wél op brede instemming kan rekenen, maar dan ook de enige die door het kabinet wordt afgeschaft. Precies zoals de burger het niet wil – zo kennen we premier Rutte in zijn derde kabinet inmiddels.

Maar de afschaffing van die belasting voor buitenlandse beleggers die ons land vooral als verdienmodel zien, is slechts een klein onderdeel van een veel groter probleem. Het blijkt namelijk dat de dividendbelasting niet is afgeschaft na een eenmalige lobby van het bedrijfsleven. Nee, het bedrijfsleven heeft de door zichzelf gehate belasting gewoon zélf afgeschaft. Want onder Rutte III is het bedrijfsleven de nieuwe regering geworden – zo nauw werkt het kabinet samen met verschillende lobbygroeperingen voor grote ondernemers.

Een zogeheten uitgevoerd WOB-verzoek van actieclubs SOMO en Oxfam Novib legt bloot welke bedrijven en lobbyorganisaties allemaal aan de touwtjes trekken in Nederland: Shell, AkzoNobel, ABN AMRO, de ING, Fortis, de American Chamber of Commerce, het VNO-NCW, Ernst & Young en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

De vrijgegeven documenten van het ministerie van financiën bewijzen het volgende, stelt Follow the Money:

“Documenten die SOMO en Oxfam Novib via een Wob-procedure van het ministerie van Financiën hebben verkregen, laten zien hoe nauw er op deeldossiers wordt samengewerkt tussen de overheid en de bedrijfslobby. Financiën zoekt actief de samenwerking met lobbyclubs op om het Nederlandse vestigingsklimaat zo business friendly mogelijk te houden.

Beleid werd door Financiën eerst afgetikt met het VNO-NCW, voordat het naar de Kamer ging. Het VNO-NCW bood zelfs aan om op een specifiek beleidsdossier gezamenlijk met Financiën de ‘politieke druk uit de Tweede Kamer’ het hoofd te bieden.”

Misschien meoten we Rutte dan ook voortan Premier VNO-NCW noemen, en Wiebes laten doorgaan voor minister Shell? Dat zou natuurlijk wél zo verhelderend zijn…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Frits Jansen

  De altijd woedende DDS redacteur vergeet even dat het rechts is om op te komen voor het bedrijfsleven. Want die verdienen het geld dat we zo hard nodig hebben om dit land welvarend te houden.

  Veel erger is dat dat bedrijfsleven bijna geen belasting meer betaalt, omdat die met gemak nationale overheden tegen elkaar uitspeelt, omdat eurofoben zoals DDS de EU saboteren die daar wel wat aan zou kunnen doen.

  De overbetaalde trollen die op deze website blijven roepen dat het “bureaucratische geldverslindende dictatoriale monster” dat EU heet liever vandaag dan morgen ontmanteld moet worden beseffen niet dat ze meer belasting moeten betalen omdat het bedrijfsleven dat niet meer doet. Dat dreigt met vertrek, en meteen staan ministers in de houding. Nu ook weer met de dividendbelasting.

 2. Elu Thingol

  Financiën: “The Netherlands first”. Hou de grote bedrijven binnenboord, want als zij overboord slaan, staat men in het hemd.

  1. sjun

   Dat denk ik niet. Vooral het Midden en Kleinbedrijf staat als banenmotor bekend. Bovendien werkt het betere aanspreekbaarheid op straat uit doordat burgers elkaar in de filialen treffen. Omdat Rutte echter Europa in wil nu het echt klaar is met zijn Nederlandse politieke carrière verzorgt hij de lijntjes daarnaartoe vast, Lukt het dan niet dan kan hij zo bij een van de globalistische bedrijven aan de slag die hij op kosten van de overige Nederlandse belastingbetalers bevoordeelde.

 3. Ni28

  De Nederlandse regering regeert in wezen niet maar is het doorgeefluik van de multinationals en de ngo’s. Beide maken ons financieel kapot en de ngo’s bovendien ook geestelijk.

 4. Ni28

  Men verward altijd sociaal met socialistisch. Ook rechts kan sociaal zijn maar links vooralsnog alleen socialistisch.

  1. Adriaan

   Ni28, dat heb je mooi gezegd.

  2. Dubbele Komma

   Netjes verwoord ni28!

   En zo is het!

 5. Antidotum

  We worden al jaar en dag geregeerd door de bende van vier, te weten Philips, Akzo, Unilever en Shell.
  Het kabinet zijn hun puppets on a string.

  1. Hetzalwelweer

   @Antidotum
   +++++++

   Maar ja, Bea/Willempje en Clausie hebben verdacht veel aandelen in deze, dus is fake news. Kom niet aan het koningshuis, de grootste muppetshow ooit.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.