Stef Blok mag van Nederland aanblijven, maar steun voor uitspraken heeft die niet

In een ander artikel van vanochtend heb ik de link proberen te leggen tussen het verlies van een zetel bij de VVD en de uitspraken van Stef Blok. In dit artikel zal ik wat meer informatie laten zien die naar voren komt in het onderzoek van Maurice de Hond. De meningen zijn namelijk nogal verdeeld over Blok en vooral over zijn uitspraken.

Schermafbeelding 2018-08-19 om 09.36.29

De verdeling tussen links en rechts is natuurlijk enorm. Het is interessant om te zien dat de VVDers op veel punten het eens is met de uitspraken van Blok, behalve dat Suriname een ‘failed state’ is. Daarnaast zijn de CDAers het ook nagenoeg met alles eens, maar in mindere mate. Uiteindelijk krijgen de uitspraken van Blok over het multiculturalisme en de genetische voorkeur voor het ‘eigene’ geen meerderheid.

De vraag is wel of dat een juiste representatie is van de Nederlandse bevolking. Dit zou betekenen dat Nederland vooral erg gepolariseerd is en er niet echt een ‘middenpositie’ is. Want het is weer rechts tegen links, met betrekking tot deze uitspraken. Het laat in elk geval wel zien dat Blok zeker niet alleen staat en dat de collectieve verontwaardiging vanuit de media uit de lucht gegrepen is en niet representatief is voor wat de gemiddelde Nederlander denkt.

Ondanks de grote verdeeldheid in de steun aangaande deze onderwerpen, vindt 49 procent van de ondervraagden het wel goed dat Blok excuses heeft aangeboden. Ook binnen dit onderwerp is er grote verdeeldheid, maar Blok heeft zijn achterban wel goed aangesproken. Het lijkt allemaal wel mee te vallen als je naar deze statistieken kijkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Dubbele Komma

  VVD = links.

  1. Capo

   @DK: Niet alleen links maar ook antidemocratisch.

   1. Dubbele Komma

    @capo

    Dan zegt een vvder eindelijk de waarheid,slikt hij natuurlijk zn woorden weer in.

    Ook al kunnen linkse mongooltjes niet 1 land opnoemen waar de integratie dan WEL gelukt zou moeten zijn.

    Lachwekkend.

  2. Capo

   @DK: Overigens steun ik Blok’s uitspraken wel degelijk, ook had hij er geen jota van terug moeten nemen. Ik heb een hekel aan politici met rubberen ruggengraten.

   1. Original NL

    @DK…
    Volkomen mee eens, laat het linkse rapalje maar moord en brand schreeuwen, blok heeft volkomen gelijk!

    1. Tengo Kawana

     Gelukkig vindt Blok dat zelf inmiddels niet meer.

 2. Tengo Kawana

  Gelukkig weet een meerderheid van de Nederlandse bevolking de onbesuisde en domme uitspraken van Blok naar waarde te schatten.

 3. DolleDries

  Als ik zo lees zie ik toch wel een meerderheid voor Blok ze uitspraken

 4. poldi

  Helaas hebben we geen enkele politicus die het aandurft de rug recht te houden en te gaan staan voor zijn/haar woorden.
  Gegijzeld zijn ze allemaal door die vervloekte linkse kaste die gegarandeerd een oproer veroorzaakt naar alles wat niet politiek correct is, en alles en iedereen vermorzelt die niet hetzelfde denkwijze heeft.

  Wat zou dit land toch opknappen van een goede rechtse leider of een tijdelijk verlichte dictatuur onder leiding van een generaal of admiraal.

  1. Ni28

   Poldi, de rug rechthouden in de politiek betekent een korte politieke leven. De politiek leeft van kruipende individuen die elke kleur aannemen die gewenst is. Eerlijk mag je alleen stiekem zijn. Triest!

   1. Capo

    @Ni28: Merkwaardig genoeg zijn er maar een paar die niet bang zijn voor de onterechte racisme-stickers van politiekcorrecte linksaffers.

    1. Ni28

     Dat is dan ook links, in de pas lopen en bek dichthouden!

 5. Capo

  Vandaag in de Telegraaf: “Een verwarde man in het Brabantse Gemert heeft zondagmorgen rond 09:00 uur voor het nodige tumult gezorgd.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/2452197/verwarde-man-op-dak-zorgt-voor-consternatie

  Er zijn steeds meer verwarde mensen, en dan niet alleen de terrorislamieten. Mede doordat de VVD eindeloos heeft bezuinigd op gezondheidszorg en Hoogervorst zo nodig het nieuwe stelsel er doorheen moest drukken, zitten we nu met de gebakken peren in psychiatrisch Nederland. Het aantal verwarden neemt toe terwijl de bezuinigingen ervoor hebben gezorgd dat er steeds minder capaciteit is om deze mensen te behandelen. Met grote gevaren tot gevolg.

  VVD, bedankt!

  1. Ni28

   Nederland is een verwarde natie aan het worden.

 6. Ni28

  Lees even dit:
  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/08/inkijkje-in-de-gedachten-van-stef-blok-638576/
  Minister Blok zijn enige fout was dat hij zijn uitspraken in het openbaar heeft gemaakt en niet onder vier ogen zoals zijn vele collega’s in de hele EU het doen. In een officiële interview heeft de Tsjechische premier Babis dit ook al geopperd. De politici zeggen de waarheid alleen “tussen vier ogen” maar naar buiten toe vertolken zij het politiek correcte tegendeel. Zo worden wij willens en wetens door de politiek belazerd. Deze uitspraken zullen hem niet de kop kosten want iedereen daar weet dat de illegale migratie een grote en schadelijke bedrog is.
  Als minister Blok zijn worden zoals in de Elsevier staan niet veranderd neemt ie in principe geen afstand van zijn worden. Dat zou hem sieren maar zo ver komt het niet. Hij zal zich aanpassen aan de wil van de Kamer en de kabinet. En hij zal voortaan zijn ware worden alleen in de diepste vertrouwen herhalen zoals de anderen dat doen. Stiekem.

 7. Adriaan

  Ook hier zie je duidelijk dat Nederland tot op het bot is verdeeld. Een minderheid (49%) vindt het wel juist dat hij zijn excuses heeft aangeboden. De meerderheid is het er niet mee eens of heeft geen mening. Ik denk dat Blok gelijk heeft en vindt het treurig dat hij op zijn standpunt is teruggekomen. Ongetwijfeld eigenbelang.

 8. nienke

  Blok heeft volkomen gelijk wat betreft zijn uitspraak, jammer dat deze laffe VVDer weer z’n excuses heeft aangeboden en ook onze laffe Premier vond dat hij het goed heeft gedaan om z’n excuses aan te bieden.
  Wat hebben wij toch laffe, bange politici die weten dat de multiculturele samenleving een absolute flop is maar durven het niet te benoemen.
  Weg kijken en oren dicht houden net of er niets aan de hand is in ons land, waardeloze angstige oneerlijke politici, bah.
  Wees er maar trots op het Ned. volk zo te bedriegen.

  1. Capo

   @Nienke: “(…) jammer dat deze laffe VVDer weer z’n excuses heeft aangeboden en ook onze laffe Premier vond dat hij het goed heeft gedaan om z’n excuses aan te bieden.”

   Blok zal wel moeten, 80% van de coalitie en de oppositie is links georiënteerd of laat zich ter linkerzijde beïnvloeden. Zou hij voet bij stuk houden dan loopt Rutte de kans dat hij te pakken wordt genomen, en dat is wel het laatste dat hij wil. Rutte is door links gegijzeld en zit in een stevige houtgreep.

 9. Two Ravens Black Kettle

  Hij heeft grote steun onder de weldenkenden en geen steun onder de Identity Politics-fascists.

  Hij heeft tegelijkertijd alle steun verloren van de weldenkenden door te buigen, te kruipen en zijn excuses aan te bieden.

  Dat doet Boris in Albion beter en daarom zal Boris binnenkort de nieuwe mp van de UK zijn.

  En wat heeft Stef hopelijk geleerd; biedt nooit je excuses aan aan Thought Crimes Gestapo want hoe lenig je ook buigt, hoe erg je jezelf ook vernederd; ze zullen altijd je kop eisen.
  Dus sta achter je woorden.

  Vandaar de populariteit van onze ome Geert en helden als Victor Orban, Matteo Salvini of The Donald.
  Deze lieden zullen nooit over de grond glibberen voor de Orwelliaanse fascisten.

  1. Capo

   “Hij heeft grote steun onder de weldenkenden en geen steun onder de Identity Politics-fascists.”

   Hij heeft in elk geval steun van degene die niet bang zijn om onterecht uitgemaakt te worden voor racist of fascist.

 10. Koos sssss

  En dat terwijl de Surinaamse jeugd (je weet wel, die donkere mensen met die lange tenen) in de Bijlmer zich overwegend met afpersing en bedreiging van andere jongeren bezighoudt (bron: Parool)

  Waarmee Blok wederom gelijk krijgt.
  Wat die man daar stelde is net zo wetmatig als de wet van de zwaartekracht.

  1. Capo

   @Koos: En dan heb je het nog niet eens over de oprukkende islam in Amsterdam. Halsema zal dat proces van harte faciliteren, zie 27 okt. 2010.

 11. nienke

  Rutte is door links gegijzeld en knokt voor zijn eigen hachie dus knielen en buigen maar voor het linkse tuig, karakterloze slappe PREMIER.
  Liegt en bedriegt het eigen volk liever dan dat hij z’n eigen baantje in de waagschaal zet.
  Macht is wat hij omarmt desnoods door leugens aan het Ned. volk te verkopen toont hij duidelijk al moet het links om om op het pluche te willen blijven zitten.
  Een Premier met een slappe rug en slappe knieen.

  1. Capo

   @Nienke: Als je geen principes hebt hoef je ze ook niet te verdedigen.

 12. Koos sssss

  De geschiedenis herhaalt zich. Links heeft een prima voedingsbodem gecreëerd voor rechts extremisme. En omdat “de gewone man” zich steeds vaker geconfronteerd ziet met alle beestachtige uitwassen van het linkse wanbestuur zal deze steeds meer openstaan voor de ideeën van het rechts-extremisme.

  Afijn, probeer dat een een deugmensch eens aan het verstand te brengen.

 13. poldi

  Minister Blok blijf aub strak bij uw mening alstublieft en neem geen woord terug.
  Zeker nu dat walgelijke linkse joch van Klaver op hoge toon probeert alles naar zijn onfrisse hand te zetten.

  U zult letterlijk mee gaan maken hoeveel Nederlanders met 1 paspoort achter u zullen gaan staan, zonder meer.

  1. Capo

   +1

 14. ko vadis

  je zal toch zo voor het blok gezet worden als Stef!

 15. Chauvinist

  Niet alleen als ik in mijn eigen omgeving de meningen hoor maar ook de vele reacties via o.a. Facebook en Twitter, maken voor mij duidelijk dat veruit overgrote meerderheid van Nederland (ik denk toch zeker 80% of meer) de uitspraken van Blok op z’n minst steunt en het feit dat hij hiervoor zijn excuses heeft aangeboden zien als zeer zwak.

  De uitspraken van Blok krijgen echt meer, veel meer steun dan dit peilinkje ons wil doen laten geloven…

  Opvallende uitslag bij deze opmerking:
  “Je loopt vrij snel tegen de grenzen van wat een samenleving kan hebben. Vandaar dat ik ook zeg: Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West en in de Schilderswijk. Want als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last.”

  Zelfs een groot deel van de achterban van de linkse partijen is het hier mee eens (GL 23% en PvdA 22%). Van de D66 achterban zelfs 35% en van de SP achterban maar liefst 51%! Conclusie: miljoenen ‘linkse’ stemmers zijn eigenlijk veel ‘rechtser’ dan ze beseffen maar door hun tunnelvisie en trouw aan het partij (want ik stem er al jaren op en dat blijf ik doen) werken ze mee aan precies datgene waar ze eigenlijk niet achter staan… dom dom dom volk!

  1. Tengo Kawana

   Ik begrijp dat u in uw directe omgeving een statistisch representatieve steekproef hebt kunnen organiseren.

   Dat is moeilijk te geloven.

 16. Gerlos

  Stef Blok heeft de waarheid aan zijn kond hangen met zijn juiste uitspraken over de totale mislukte MULTI CULTI SAMENLEVING, en niet alleen in ONS land maar er is geen land in de wereld waar het wel goed gaat met de intregatie van asiel/gelukszoekers. Hij had als minister iets beter op zijn woorden moeten letten en over Suriname hoeven we het verder niet te hebben met die dictator moordenaar Boutersse.

 17. DolleDries

  De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl heeft een voorstel op tafel gelegd om moslims en anderen die er openlijk voor pleiten om de democratische grondwet van Oostenrijk ondergeschikt te maken aan, of te vervangen door de discriminerende, onderdrukkende islamistische Sharia wetten, te criminaliseren, zodat ze kunnen worden vervolgd. Kickl, lid van de Oostenrijkse vrijheidspartij FPÖ, geeft hierbij het voorbeeld dat ieder Europees land dat zijn vrijheid, democratie en toekomst nog enigszins serieus neemt, zou moeten doen.

 18. Duckday

  Vreemd als je de waarheid weergeeft valt het halve land over je heen Blok stap uit de VVD

  1. sjun

   Het halve mainstream medialandschap is wat heel anders dan het halve land.

   1. Tengo Kawana

    Zo geformuleerd is dat juist.

  2. Tengo Kawana

   Nog beter zou zijn als hij opstapt als Minister.
   Hij blijft een vleesgeworden schandvlek voor ons land.

 19. Frits Jansen

  Blok kan alle gelijk van de wereld hebben, als Minister hoort hij het kabinetsstandpunt uit te dragen, en hij verzuimde af te stemmen met zijn collegae. Die hadden gevraagd: en wat wil je hiermee? Een minister is er niet voor de wetenschap.

 20. Bes Tolen

  De Romeinen en daaronder vallen ook het Heilige Roomse (Romeinse) Rijk van de Duitse Natie te rekenen, dat door Rome (het Vaticaan) als opvolger werd aangemerkt en de Europese godsdienstoorlogen, hielden zich met deportatie, tot slavernij brengen en uitroeiing van volken en stammen bezig.
  Zo ook de Sovjet Unie met deportatie en uitroeiing van te onderscheiden bevolkingsgroepen waaronder ook etnische. Het betrof hier vooral Volksduitsers, Balten en Russen waaronder ook Oekraïners en Wit Russen te rekenen en wat in aantal kleine volken.
  Wat nu in het westen gebeurt, lijkt wat effect betreft dezelfde kant uit te gaan. De geschiedenis en ideologie van Rome en de communisten staan er m.i. voor en die worden in onze tijd door regeringen gebruikt om de massa immigratie te blijven rechtvaardigen.

 21. Bes Tolen

  Blok had wat Suriname betreft moeten zeggen dat de nabije toekomst moet uitwijzen, dat Suriname geen failed state is. Er loopt immers nog een proces tegen Bouterse.
  Ik heb zo het idee dat veel Surinamers in Nederland het wel met Blok eens moeten zijn. En het ook zijn.

  1. sjun

   Ze moeten natuurlijk niks maar waren vast in Suriname gebleven of er alsnog naartoe geremigreerd als dat niet het geval zou zijn.

   1. Capo

    Is het niet vooral de Surinaamse gemeenschap die het best redelijk doet in Nederland?

 22. Frits Jansen

  Op Teletekst lees ik dat Blok herexamen krijgt: hij mag zich nu bewijzen in de dreigende crisis over Wilders z’n cartoonwedstrijd.
  Blok lijkt me er niet de man naar dat diplomatiek op te lossen. Hij zal de bezwaren tegen deze tentoonstelling koppelen aan zijn eigen aversie tegen “de multiculturele samenleving”, zodat deze mug alsnog een olifant wordt. De bedrijven die zojuist met miljarden dividendbelasting zijn omgekocht om in Nederland te blijven zullen alsnog ons land verlaten, omdat dat zulke akelige acties toelaat.

  Waar gaat het om? Je kunt het om te beginnen gek vinden dat mensen een geloof aanhangen, maar dat gebeurt nu eenmaal. Vervolgens horen bij een geloof vaak symbolen, waar vaak regels voor gelden die onbegrijpelijk zijn voor buitenstaanders. Zo willen Boeddhisten dat je boeddhabeeldjes met respect behandeld, al zijn ze plastic speelgoed, of in het gunstigste geval van gips. Andere gelovigen willen dat hun profeten niet worden afgebeeld. Zo willen moslims niet dat Mohammed wordt afgebeeld. Maar dat komt bekend voor! In 1566 was de beeldenstorm, waarin protestantse terroristen Roomse kitschbeeldjes stuksloegen.

  Maar eigenlijk is de regel nu toch: doe ze maar een plezier, als je daar niet al te veel last van hebt, al vind je hun verzoek absurd.

  In dit licht is de actie van Wilders pure pesterij. Natuurlijk zal hij zich op de vrijheid van meningsuiting baseren, en juridisch waarschijnlijk terecht. Maar dat neemt niet weg dat zijn actie onfatsoenlijk is, onnodig grievend tegenover moslims.

  Onnodig? Wilders zal betogen dat hij met de actie aantoont hoe lang de tenen zijn van moslims, en dat hij daaruit DUS concludeert dat de islam achterlijk is. Alsof dat voor Wilders aanhangers nog moet worden aangetoond.

  De vrijheid van meningsuiting dient vooral om politiek debat mogelijk te maken, en in elk geval om te voorkomen dat de overheid onwelgevallige kritiek de kop indrukt.

  Maar wat behelst die cartoontentoonstelling? Leuk om naar te kijken zullen die plaatjes niet zijn: Mohammed wordt vast afgebeeld als een vieze oude man met een baard (gaap). Uh, kan je dan nog van cartoons spreken? Nee dus, het is pure pesterij.

  De tactloze Blok zal ongetwijfeld roepen dat we hier nogmaals zien hoezeer de multiculturele samenleving is mislukt.

  Ik wacht op het moment dat Blok niet welkom is bij een internationale samenkomst van Ministers van Buitenlandse Zaken. Dat zal diplomatiek doch onmiskenbaar onder Blok z’n neus worden gewreven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.