Kantar Public zetel- en vertrouwenspeilingen: VVD en D66 fors verlies, CU en GL op winst

Eens even kijken hoe andere bureaus de politieke situatie inschatten. Kantar Public (voorheen onderdeel TNS-NIPO) prikt z’n thermometer tussen de billetjes van de kiezer en leest af.

De allereerste conclusie die zij trekken is dat kabinet Rutte III steeds minder vertrouwen geniet vanuit de kiezer. Wel denken steeds meer mensen dat ze ‘de rit uit zullen zitten’ waarmee wordt bedoeld dat ze niet in een kabinetscrisis zullen komen.

In de peilingen staat de VVD op -6, van 33 naar 27. D66 staat zelfs op -7, dus op 12, het laagste cijfer sinds 2012. Ook het CDA moet -5 zetels incasseren en heeft 14 virtuele zetels. De enige regeringspartij met winst (en flinke ook) is de ChristenUnie. Die staan op +4 en dus op 9 virtuele zetels.

Opvallend is dat GroenLinks het volgens Kantar Public ontzettend goed doet met +5, dat zich vertaalt in 19 zetels. De cijfers van de ChristenUnie (9), GroenLinks (19), PvdA (10) en FVD (9) verschillen nogal met die van Maurice de Hond, die ChristenUnie op 7, GroenLinks op 17, PvdA op 12 en FVD op 16 schat.

Rutte III genoot slechts 26% vertrouwen bij aanvang en dit is gedaald tot 22%, zelfs nu er economisch goed nieuws is. Hier zetten zij wel de kanttekening bij dat Rutte II tijdens Prinsjesdag 2013 slechts 12% vertrouwen had.

Qua bewindslieden zijn er ook interessante cijfers te melden. Carola Schouten symboliseert nog altijd de goede electorale positie van de ChristenUnie. Met een rapportcijfer van 6,4 is zij met afstand de best gewaardeerde minister. Premier Rutte scoort momenteel slechts een 5,2. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff (6,2) is met ChristenUnie-voorman Gert Jan Segers (6,0) de hoogst gewaardeerde fractievoorzitter. Alexander Pechtold (D66) scoort met een 4,9 beduidend lager dan normaal.

Onderzoeksinformatie: Aantal respondenten: aan het onderzoek werkten 1.040 Nederlanders (18+) mee (bruto steekproef: n=1.550, respons = 67%). De steekproef is getrokken op basis van de ideaalcijfers voor geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio, sociale klasse en politiek stemgedrag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017. De resultaten zijn herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, sociale klasse en politiek stemgedrag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer en Nielsen-regio.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. DolleDries

  Mag gerust Wout vermelden dat PVV stabiel is op 20 zetels in deze peiling.

  1. Blue monday

   20 zetels aan weggegooide stemmen…

   In Zweden, Denemarken, België worden de vrienden van Wilders wel seriues genomen, hier alleen maar om gelachen.

 2. Two Ravens Black Kettle

  98 % van de opiniepeilers krijste hun corrupte kelen schor : “Trump gaat nooit winnen”.
  Headlines by NYT en WP 9en alle andere (diverse) USA kranten op de dag van de verkiezingen.

  Mijn inschatting
  Nederlanders zijn NSB’rs, wegkijkers, struisvogels en don’t rock the boat-wezels in hart en nieren en zullen altijd op de slagers van de toekomst blijven stemmen.
  Dus ruwweg 25% zal stemmen voor de kinderen en kleinkinderen. Zal stemmen op de vrijheid van de Europese volkeren. Ons historisch Joods-christelijk erfgoed (frappant genoeg zal bijna geen enkele christen hierop stemmen) maar door de Zuiverende mangel gehaald van de Verlichting.
  De rest, pak ‘m beet 75% (en 99% van de MSM-ambtenaren) zal op zichzelf stemmen en hun ingebeelde morele (maar rottende) superioriteit.
  “Après nous, le déluge”, innit !?

  1. Capo

   Daar kon je wel eens gelijk in hebben TRBK.

  2. EU kok

   quote:Nederlanders zijn NSB’rs, wegkijkers, struisvogels en don’t rock the boat-wezels in hart en nieren en zullen altijd op de slagers van de toekomst blijven stemmen.
   .
   Mij bekruipt het gevoel dat de kampioen “weg-met-ons” aan het woord is.
   Gelukkig wordt deze mentaliteit hier verafschuwd.

   1. Blue monday

    Tsja….je vraagt je af waarom zwarte ketel geen andere nationaliteit aanvraagt.

    Overigens zitten zijn politieke ideeen helemaal niet ver van de NSB vandaan…dat maakt het nog vreemder.

  3. Ad Infinitum

   Het joodse geloof erkent geen zoon van God (de Chritus figuur) het Christendom oordeelt over de Joden dat zij de zoon van God hebben gedood. Ga er maar aanstaan met cultuur

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.