Levensverwachting Groot-Brittannië sinds 2011 aan het stagneren

Geen categoriesep 25 2018, 20:00
Een onderzoek gedaan door de BBC legde een trend bloot, de levensverwachting op het eiland is aan het stagneren. De exacte oorzaak hiervoor is volgens diverse experts nog onbekend.
Sinds ongeveer 1980 steeg de levensverwachting ieder jaar met zo'n twee maanden. Redenen hiervoor zijn verbeterde zorg, gezondere voeding, ontmoediging van sigaretten en allerlei andere stokpaardjes van politiek beleid. Nu die trend echter z'n einde nadert, staat men voor een raadsel.
De een noemt het ontmantelen van publieke voorzieningen, de ander wijst naar een griep-epidemie. Ook zou de toenemende armoede een bijdrage hebben geleverd. Het 'vreemde' is echter dat de stagnatie zo rond 2011 inzette, maar in de jaren daarna naar een daling lijkt te neigen. Als men er vanuit gaat dat alle voorgenoemde factoren een rol spelen bij de stagnatie, dan laat dit de neerwaartse trend onverklaard. Tot men natuurlijk de immigratiecijfers erbij pakt!
Want wat blijkt, tussen 2001 en 2011 is zo'n 70% van de bevolkingstoename vanwege migratie. Van 2009 tot 2013 zijn er gemiddeld zo'n 196.000 immigranten genaturaliseerd en in 2014 zo'n 125.000. Ook zijn er tussen 2010 en 2013 zo'n 170.000 immigranten per jaar die een permanente verblijfsvergunning hebben gekregen, maar geen Brits staatsburgerschap. Het gaat hier voornamelijk om landen als India, Pakistan, Nigeria, Bangladesh, China, Somalië en de Filipijnen. Dikke kans dus dat migratie een flinke factor is die bijdraagt aan de levensverwachting, die door niemand in het artikel is aangekaart. Japan daarentegen scoort ruim 4 jaar hoger in de levensverwachting van vrouwen dan Groot-Brittannië. Tijd dat ze daar eens eerlijk alle factoren onder de loep gaan nemen dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten