Column Jan Roos: Trek de stekker uit NPO 3, NPO-radiozenders en voetbalrechten, bespaar €650 miljoen per jaar!

Deze week presenteert columnist Jan Roos zijn plan om de NPO radicaal te hervormen. In de staatsomroep gaan jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld om. Geld dat veel beter besteed kan worden, dus het is tijd om flink te saneren. De NPO moet radio- en tv-zenders inleveren, en stoppen met bijna alle online activiteiten. Dat levert meer dan een half miljard per jaar op. Jan Roos: “Ik zeg: doen!”

Alleen maar zeuren is zo makkelijk, zegt mijn moeder altijd. Vandaar dat ik in mijn korte leven nogal wat handschoenen heb opgepakt. Vaak met succes, soms met minder resultaat. Ik wil niet later op mijn sterfbed hoeven zeggen dat ik een passieve snuiter ben geweest. Daarom wil ik ook nu weer mijn diensten aanbieden om dit land nog beter te maken.

Vandaar dat ik vandaag hier op DDS mijn plan voor de NPO presenteer. De geldverslindende publieke omroep is namelijk flink over de houdbaarheidsdatum heengegaan, en politiek en Hilversum zijn niet in staat om het schip te keren, simpelweg omdat ze nog nooit van stuur- of bakboord hebben gehoord. Ze kennen maar een vaargeul en die is heel lang, heel diep, heel recht en gevuld met belastingpoen. Ik werk niet voor de NPO en zit niet in de politiek, dus mijn plan kan je onafhankelijk noemen. Dat is natuurlijk een stuk interessanter dan geluiden van binnen de de NPO zelf, want die liggen immers aan het infuus van Den Haag. Of van geluiden uit de Kamer, die hun staatspropaganda vrij makkelijk kwijt kunnen in Hilversum.

Mijn plan? We heffen alle omroepen op. Dat scheelt enorm veel overlegorganen, enorm veel overhead, enorme veel spookbanen, enorm veel bureaucratie en dus enorm veel geld. Mooi, lekker bezig!

Dan schrappen we op televisie het derde net. Dus NPO 3 gaat op zwart (mag dat nog wel?). Alle programma’s die zonder enige moeite ook door commerciële partijen gemaakt kunnen worden – ik noem een reeds gesponsord programma als Boer zoekt vrouw of Eén tegen 100 – worden niet meer gemaakt. De markt zal dan zeker bepalen dat ze dan te zien zijn op de RTL4’s of de SBS6’en. Concepten kunnen inclusief presentatoren worden overgekocht.

De Balkenendenorm wordt bij de NPO de nieuwe salarisnorm, en uitzonderingen voor uitzonderlijk talent worden verleden tijd. De Matthijs van Nieuwkerkjes zullen dan snel Twan Huys volgen. Succes daar, jongens!

Tot nu toe zijn er honderdenmiljoenen bespaard. Maar ik ben nog zeker niet klaar: alle voetbalrechten worden niet meer aangekocht. Hoe jammer dan ook, het is niet uit te leggen dat er tientallen miljoenen aan worden uitgegeven terwijl de John de Mols van dit land ze ook met alle plezier uitzenden. Veronica zendt nu de Champions League uit en doen dat prima, mijns inziens.

Verder: alle publieke radiozenders behalve Radio 1 verdwijnen. Radio 1 is de nationale nieuwszender en moet in die vorm blijven functioneren. Commerciële radio van gemeenschapsgeld is afgelopen, dus de dure dj’s van Radio 2 en 3FM kunnen solliciteren bij Qmusic, Radio 538 en alle andere stations waar ze zo aan de slag kunnen. En voor de nichemarkt zoals die van Radio 4 en 5 heb je zoiets als internet. Talking about het internet: de website van de nieuwe NPO wordt er precies maar eentje, waar alles te vinden is, inclusief Uitzending Gemis. Bij de rest mag de stekker eruit.

En als laatste stoppen we met de Ster-reclame, ook al leveren die 200 miljoen op. Het is oneerlijke concurrentie voor commerciële bedrijven.

Al met al kunnen we op de NPO met deze maatregelen minimaal 650 miljoen per jaar bezuinigen. Ik zeg: doen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Job Jansen

  Ook Radio 1 moet worden opgeheven, of heftig worden hervormd. Ik luister het dagelijks (hou wel van een discussie) maar stoor mij enorm aan de constante linkse houding. Zelfs het nieuws wordt met een mening gebracht/ afgesloten. Nieuws dient onafhankelijk te zijn.

  1. Arie B

   Vandaag is er ook een zwartboek over het NOS journaal aangeboden (GS). Gelukkig hebben meer en meer mensen de indoctrinatie in de gaten.. Stoppen met die brainwash!

 2. JanKlaasen

  Commerciële tv, een gruwel. Kijk er nooit naar, zou gek worden van elke 10 minuten reclame. Dus gewoon NPO 1,2,en 3 en Netflix. Meer hoeft van mij niet.

  1. Blue monday

   Dr kan er best eentje af….Jan Smit, BZN, Fransie Bauer zijn toch al goed voor tig uur zendtijd per week, die kunnen zo naar SBS6

   Niet grappige humoristen zit niemand op te wachten, kunnen ook weg.

   Sport, kan zo naar de commerciële

   boer zoekt vrouw verkopen als format, kan zo naar RTL…

   Enzovoorts, mogen blijven, Zembla, voedingsdienst van Waarde, de Monitor, Andere tijden en actualiteiten.
   Vul maar aan…

 3. meanstreak2099

  ach zolang ik zondag met lubach en dit was het nieuws maar kan blijven kijken heb ik er geen probleem mee. weer een goede stuk jan

 4. Two Ravens Black Kettle

  Ik kan een heel eind meegaan met Jan
  Ik zou echter pleiten voor het volledig ontmantelen van de Orwelliaanse Staatsmedia.

  1. Blue monday

   U wilt liever uw eigen zwaar door extreem rechts gecontroleerde media daarvoor in de plaats denk ik.

   Een andere mening is maar lastig of niet?

 5. Baaz

  Staatstelevisie… Ik kijk er nauwelijks naar. Het is wat Job Jansen zegt en dat is juist. Onderwerpen worden sturend behandeld. De taalstaat van Frist Spits vind ik dan wel weer onmisbaar. Maar ja, dat is maar een uurtje op zaterdagochtend.

  nporadio1 . nl / de-taalstaat

  “Is het wilden of wouden? De spits afbijten of het spits afbijten? Wie wordt de beste leraar Nederlands van 2018 en welke Nederlandstalige plaat is zo mooi dat hij gedraaid moet worden? U hoort het in de Taalstaat, een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal staat. De alom geprezen radiomaker Frits Spits interviewt bekende schrijvers en dichters. Ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord. U kunt “vergeten” woorden insturen en iedere week leest een luisteraar een gedicht voor over een plek die hem of haar aan het hart gaat. Daarnaast vaste rubrieken zoals de Digitaalstaat (over taal op Twitter en Facebook) en de TNA (taalnatuuranalyse) van een BN’er met taalwetenschapper René Appel.”

  1. Heinz

   Trouw heeft ook zo’n rubriek. Taal van Peter Arno Koppen. Ken het zijn dat ik u kan, ook zo mooi.

 6. Viertel

  Het aantal kletsprogramma’s rijst de pan uit. Lekker makkelijk, je nodigt 4 mensen uit en gaat een uurtje OH-en. Klaar is Kees. En lekker goedkoop. Per deelnemer 2500 – 5000 euro. Het maken van een documentaire kost wel een factor 100 meer. Die zie je dus steeds minder.

  Maar waarom heeft de NPO dan toch 40 miljoen extra nodig? Heel simpel: Om de salarissen van de bestuurders en de raden van toezicht te betalen. En die van de presentatoren niet te vergeten: Pauw, van Nieuwkerk, de Leeuw, Hertsenberg zijn alleen al goed voor een half miljoen per persoon per jaar.

  1. Blue monday

   Ik kan u slechts steunen…tis bij de publieke omroep wel een zooitje inteelt dat elkaar de poen toeschuift.

   Nooit begrepen wat er zo leuk is aan Bert Visser of dominee Gremdaat…maar die zijn volgens de NPO heel grappig.

   Idem trouwens met 3e rangs artiesten op vakantie met de TROS…typisch iets voor commerciële omroepen.

 7. PMG

  BAM! Weer meer poen voor Defensie en Politie!

  Ophouden over inhoud programma’s, bah, wat een burgerlijke babbeltjes!

 8. Blue monday

  Een plan van Jan Roos?
  Haha…maar je hoeft idd geen rekenmeester te zijn dat 3 publieke zenders er zeker een teveel is.

  1. Floris

   Dan zitten er weinig rekenmeesters in het parlement.

   Maar goed, dat was al bekend. Het enige rekenwerk waar ze goed in zijn is zichzelf rijk rekenen.

 9. sjun

  De NPO heeft feitenvrije meningsjournalistiek tot kunst verheven. In hun kielzog volgen de papieren massamedia van Belgische eigenaren zodat men elkaar als bron kan reciteren. Verstandige mensen oriënteren zich daarom breder buiten het Nederlandse taalgebied. Pas na jaren kan het huidige journalistieke verval bij vervanging van redacties weer ten goede gekeerd worden.

 10. A3aan

  Goed plan Jan, ik zeg dóén!

  1. Freud

   ‘ik zeg dóén!” Deze uitroep bewijst maar weer eens hoe onnozel een groot deel van onze reaguurders is. Roos heeft nog nooit iets betekend op welk gebied dan ook. Schaf de vakbonden en de 1e en 2e kamer ook maar af Jan want je hebt een bloedhekel aan democratische instellingen. Maar ik snap niet dat zo’n armoedzaaier als jij zich met huid en haar uitlevert aan de commercie. Moeten we het dan doen met Jolink, Hazes, Nick en Simon en Gordon? En dat “onpartijdige” programma van Harry Mens? Weg DWDD en Pauw, afgelopen Een Vandaag en Nieuwsuur. Jan Roos is een nitwit maar het is een feit dat de haat tegen alles wat met onpartijdigheid en democratie te maken heeft een gevaarlijk aantal voorstanders heeft. De mens lijkt niet voor vrijheid geboren (Toergenjev).

 11. Julian

  De eerste stap naar een bestel waar geld regeert. Independer was ooit onafhankelijk. Nu worden de resultaten altijd voorafgegaan door een advies voor de eigenaar. Commerciële omroepen staan voor geld en oppervlakkigheid.

  1. Baaz

   Televisie kijken is niet meer van deze tijd, de tv-kijker zal het verliezen van de ondemanddiensten zoals Netflix, Videoland en Ziggo. Gewoon kijken wat je zelf wil op de tijd wanneer jij dat wil zonder dat je onderwerpen moet zien die je toch niet wil. Verder is de consument prima in staat zelf zijn informatie te verkrijgen, daar is de msm niet perse bij nodig.

 12. Ries

  Ik ben het met Jan en met Baaz eens. Baaz ziet het goed dat televisie als medium, dat informeert, zijn tijd heeft gehad. Het systeem kan nog enekele jaren voortsudderen voor ouderen die niet met online-media zijn opgegroeid, maar dan is het ook helemaal over en uit? Ligt er dan nog een taak voor de huidige omroepen? Als ze creatief zijn wel. Ze kunnen zich specialiseren en hun producten via de on-line-media aan de man brengen. Als de EO graag kerkdiensten uitzendt, is me dat prima, maar dan wel online. En wie naar koren wil luisteren hoeft daarvoor echt niet te wachten tot bijvoorbeeld zondagavond 21.45 uur. Ze zijn continu te besluisteren en te zien op internet. De omroepen hebben een ding vergeten: Ze zijn overbodig geworden.

 13. sjun

  Hij ziet het goed 2 staatszenders op gemeenschapskosten is zat al moet er nog wel iets gebeuren aan de roodverpolitiekte propaganda op die zenders zolang ik verplicht ben daaraan mee te betalen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.