EenVandaag en Ipsos: PVV 8 zetels gestegen in peilingen sinds verkiezingen 2017

Geert Wilders heeft weer een stijgende lijn te pakken! De PVV is nu, sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, voor het eerst boven haar huidige zetelaantal uitgestegen!

Met 20 zetels in de Kamer hadden ze al een flinke winst van vijf zetels te pakken ten opzichte van de vijftien die ze ervoor hadden. In de periode daarna leken alle peilingen op verlies te wijzen en werd er gespeculeerd dat de FVD van Thierry Baudet de PVV ‘leeg zou eten’. Dit blijkt nu dus niet het geval.

Vanaf april 2018 (14 zetels) tot september (20 zetels) was een stijgende lijn te zien. Eventjes werd het spannend want het was alleen nog maar het ‘terugwinnen’ van verloren zetels maar vanaf oktober is er dan eindelijk winst te constateren voor de PVV.

DqwT0Q2WoAIGMkm.jpg large

Natuurlijk wordt de stand van zaken bij de andere partijen ook belicht en Gijs Rademaker geeft ons de volgende uitkomsten:

DqwGvMmX0AA76Ey.jpg large

Volgens EenVandaag en Ipsos blijft de VVD dus stabiel boven de 30 zetels en leveren CDA, GroenLinks, SP en PvdD iets in. Dit is opvallend omdat met name GroenLinks bij Maurice De Hond rond de 18 zetels in de peilingen scoort en D66 onder de 10 zet. Ook DENK wordt verrassend veel hoger ingeschat bij Maurice De Hond dan deze cijfers van Eenvandaag en Ipsos laten zien. Ook valt de discrepantie bij de scores van FVD op. De Hond peilt er zo’n 5 meer dan hier staat en verschilt ook 7 zetels bij zijn peilingen van de VVD.

Peiling2110

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Ernst Quispel

  Dit gaat nergens over.
  De PVV lijkt soms wel wat in tussentijdse peilingen maar verdampt altijd in de serieu verkiezingscampagne en verkiezingen.
  Voor het FvD zal hetzelfde gelden.

  Irrelevant dit.

  1. Troelstra

   Moet je nog niet iets berichten over het – mwoehaa – forse herstel van de PvdA?

   1. Ernst Quispel

    Interessanter aan deze peilingen is dat de rechts-links verhouding in het politieke landschap sedert een eeuw nauwelijks is verschoven. Rond vijftig procent van de kiezers stemt links en de andere helft rechts.
    Deze peiling bevestigt dat.
    Wat wel verandert is dat de stemmen deels verschuiven naar de extremistische populistische flanken. Daarmee wordt dit land lastiger te regeren omdat populisten niet in staat en bereid zijn tot besturen.

    1. Eugenie de la Fleur

     Wie zijn de populisten dan? PVV, FvD rechts en wellicht de SP op links. PVV heeft wellicht een momentje van “winst” in de peilingen maar in de verkiezingen verliezen ze telkens. In mindere maten zie je dat ook bij de SP. De groei van FvD zal ook erg tegenvallen.

     Wat we wel overal en niet alleen in Nederland zien is dat de groene partijen de sociaal democratische partijen min of meer vervangen. Dat is echter geen winst voor het populisme

     1. Ernst Quispel

      Dat klopt, Eugenie, ik zie Groen Links dan ook niet als een populistische partij.

  2. Siemien

   Jawel Ernst dit gaat wel degelijk ergens over natuurlijk, maar jij lult net als Rutte.
   Je komt hier uitsluitend om, naargeestig miezerig mannetje als je bent, te reageren met een ondertoon hier van alles plempt en er nog mee wegkomt ook dat is nog het ergste.

   1. Ernst Quispel

    Ik beschouw de opmerking van Siemien dat ik praat als Rutte als een compliment, waarvoor veel dank!

    1. Siemien

     Je bent niet goed bij je hoofd als je dit dus als zodanig denkt en geeft mij direct gelijk over het tweede gedeelte van mijn reactie.

     “Je komt hier uitsluitend om, naargeestig miezerig mannetje als je bent, te reageren met een ondertoon die hier van alles plempt en er nog mee wegkomt ook dat is nog het ergste.”

     1. Groeneveld

      Siemien, de druiven zijn zuur voor Ernst. Als EenVandaag/Ipsos een verlies voor PVV had gesignaleerd had hij gezegd ‘zie je wel, heb ik altijd gezegd’. Nu ze winst meten zegt onze windbuil ‘Dit gaat nergens over. Irrelevant dit’.

      Quispel is een politieke onbenul die geobsedeerd is door Wilders.

    2. Scaldis

     Klopt. Rutte liegt ook regelmatig.

  3. Adriaan

   @Ernst, dat zie toch fout jongen. Het gaat over peilingen die recent zijn gehouden en daar is deze uitslag het bewijs van.

   1. Guus Geluk

    Ja, maar, zoals je zelf al zegt, deze uitslagen zeggen niets. De kiezer kan bij de peilingen het ene invullen en bij de verkiezingen toch een ander vakje rood kleuren. Inderdaad, irrelevant.

    1. Siemien

     @Guus sterker nog, er kunnen zelfs meer mensen kunnen op de PVV gaan stemmen.
     De vorige keer gebeurde dat ook, 5 zetels erbij! en weet je wat leugenaar Rutte zei: PVV heeft verloren.

     1. Guus Geluk

      Waar heeft hij dat gezegd, Baaz?

     2. Siemien

      Hebben jij en Ernst een baaz fetisj ofzo?

      Is Baaz jullie rode lapje?

     3. Guus Geluk

      Waar heeft Rutte dat gezegd?

     4. Guus Geluk

      Geen reactie.

     5. dinaro

      Dat klopt helemaal.
      Rutter had verloren, en bewust reageerde
      hij zijn verlies af op de PVV, die idd 5 zetels won.
      PVV groeit ook lekker door, dat kan ook niet anders
      met deze regering, die geen verkiezingsbelofte
      nakomt.

  4. Koos sssss

   Waarom maakt links zich dan zo druk over de verrechtsing van o.a. ons land?

 2. Eugenie de la Fleur

  Laten we hopen dat de inschatting van De Hond gelijk heeft

  1. Duke

   Het partijkartel is bij De Hond veel slechter af, dus ik ben het met je eens.

   1. Eugenie de la Fleur

    Merkwaardig:

    Ipsos:

    VVD: 31 GL: 16
    CDA: 15 SP: 11
    PVV: 22 PvdA: 10

    DE HOND

    VVD: 24 GL: 18
    CDA: 11 SP: 13
    PVV: 18 PvdA: 14

    Bij De Hond heeft vooral links een voorsprong

    1. Adriaan

     @Eugenie, pas op de dag van de verkiezingen weten we de uitslag. Kiezers kunnen enorm zweven. Deze uitslagen – en zeker zo lang voor de grote dag – zeggen mij niet alles.

    2. Janna47

     bloemenmeisje

     hoe zou dat nou toch komen?

    3. dinaro

     Ah.
     Vandaar staan die linksen niet
     in het rijtje…

 3. Gerlos

  Door al dat gezeik van diversen groepen activisten die over heel veel dingen het niet eens zijn van de WITTE MENSEN is dit te verklaren,

 4. Eugenie de la Fleur

  Een regering vormen wordt in toekomst lastiger maar ik zie dit niet als een probleem. Het staat vast dat er meer partijen nodig zullen zijn om een regering te vormen en dat links noch rechts een meerderheid heeft. Dit is een goede zaak. Elke partij dat een constructieve houding heeft kan vervolgens een bijdrage leveren om hun partijpunten erdoor heen te krijgen en met anderen samen te werken

  1. Onno

   Het zal moeilijker dan ooit worden. Niet dat de bevolking zo verdeeld is, maar er zijn teveel partijen. Creëer een links blok, midden en rechts blok. Als je de kieslijst binnen krijgt dan verbaas je je toch?

   1. Arie B

    Blokken zijn zelfs in een coalitie niet mogelijk. Teveel machtsspelletjes tussen de leiders onderling. En bij het buitenspel zetten van tegenstanders (Rotterdam) kan ineens alles en gaan ze met.complete tegenpolen in een coalitie zitten. Dat veroorzaakt ook wel afbrokkelend vertrouwen in de oude politiek. Door nieuwe media en afkeer van de MSM kunnen ze hun potentiële stemmers niet meer bereiken, ze kunnen onvoldoende hervormen, ze blijven voortborduren op oude grijsgedraaide patronen etc. De afbraak kan me niet snel genoeg gaan.

  2. dinaro

   Jij ziet dat niet als probleem…
   Hoor die kwek uit haar nek zwetsen.
   Bedankt voor je constructieve bijdrage!

 5. Guus Geluk

  Als deze peilingen bewaarheid worden staat Nederland hoogstwaarschijnlijk bij de volgende verkiezingen een centrumlinks kabinet te wachten. Wie hier een kabinetsval eist van Rutte III moet zich nog maar eens achter de oren krabben.

 6. Michael

  De vergelijking met De Hond geeft helder aan hoeveel waarde we moeten hechten aan al deze peilingen…

 7. Lex

  Fijn om te lezen.

  Ik was eerst zeer geïnteresseerd in FVD maar tja een onervaren Thierry Baudet blijkt toch keer op keer met zijn neus op de feiten te worden gedrukt.

  Fijn dat de PVV weer in de stijgende lijn zit.

 8. Arie B

  Goed om te zien dat links marginaal meespeelt. Wel raar dat er honderden procenten verschil zit in de peiling van Denk tussen de ene peiler en de andere.

 9. worstcase

  Op naar het dubbele!

 10. poldi

  Nu de PVV gestaag een stijgende lijn vertoont in de peilingen smaken de druiven voor @Ernst, @Guus geluk en @Eugene heel ZUUrR.
  Ze zullen voor de sujetten in de nabije toekomst nog zuurder smaken.

  1. Siemien

   @Poldi dit is een understatement

  2. Ernst Quispel

   De PVV heeft in het verleden beduidend hoger gestaan in peilingen, die ze in verkiezingen overigens gelukkig nooit waarmaakte.

   Er is dus geen reden tot zorg.

 11. sjun

  Het zijn maar peilingen maar het geeft toch aan dat er een behoorlijke electorale markt is voor vervanging van politici voordat ze de bevolking kunnen laten vervangen.

 12. nienke

  Toppie PVV. ga zo door.!!!!!!!

 13. ruudjeenjose

  Helaas hebben de huichelaars en wegkijkers er voor gezorgd dat Nederland verloren is. Tussen nu en 5 generaties is het voorbij met de Nederlandse bevolking. Begin alvast maar een bidkleedje te haken voor uw kleinkinderen .Zij zullen moeten knielen voor alla.Dat is de toekomst .Aangeboden door papa en mama opa en oma. Zij keken weg!

  1. Ernst Quispel

   Verloren nog wel.

   🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.