GroenLinks roeptoetert vrolijk met wilde plannen: Direct kolencentrales sluiten na uitspraak Hof!

De Nederlandse Staat kreeg ongelijk van het gerechtshof en moest meer doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Jesse Klaver van GroenLinks dook daar direct op en meent gewoon even twee kolencentrales te kunnen sluiten! Via het AD.

Het plan in het regeerakkoord stelt dat in 2030 vijf kolencentrales zullen worden gesloten. Twee daarvan al in 2024. Voormalig minister van Economische Zaken Henk Kamp meende de Amsterdamse kolencentrale Hemweg al in 2020 te kunnen sluiten.

Klaver gaat het allemaal niet snel genoeg en is ervan overtuigd dat die centrales nu wel gewoon kunnen worden gesloten. Of er dan nog wel voldoende capaciteit is om iedereen van stroom te voorzien maakt Klaver blijkbaar weinig uit zolang we de 25 procent reductie maar zo snel mogelijk halen.

Wanneer er onvoldoende capaciteit blijkt óf er pieken en dalen zijn waardoor er een tijdelijk tekort of overschot ontstaat, lopen we al snel in de knoei. Duitsland maakte eenzelfde probleem mee waar kolencentrales werden gesloten, wind- en zonne-energie de capaciteit moesten verzorgen en vervolgens de kolencentrales weer op moest starten. Bij te weinig wind en zon en perioden van teveel of onder gemiddeld verbruik, ontstonden er problemen.

Klaver heeft hier mogelijk kennis van maar haalt dit niet aan óf snapt er helemaal niks van en roeptoetert maar lukraak over het sluiten van kolencentrales om weer even in het nieuws te komen. Klaver wil het regeerakkoord ‘openbreken’ omdat er volgens hem nieuwe maatregelen moeten worden genomen om te kunnen voldoen aan de eisen van de Urgenda-deadline.

Het kabinet neemt nog geen nieuwe maatregelen en doet in het voorjaar van 2019 een nieuwe voorspelling over de reductie, wanneer de 25 procent dan niet gehaald lijkt te worden zullen er mogelijk nieuwe maatregelen worden genomen. Klaver moet dus even dimmen met z’n links-populistische geneuzel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Ernst Quispel

  Zonder het sluiten van de kolencentrales zal aan het vonnis van het Hof niet kunnen worden voldaan. Het Kabinet heeft dus nauwelijks keuze.

  1. swetsnek

   GEWOON OPEN LATEN TOTDAT ER EEN DUIDELIJK PLAN IS WAT OOK NOG EENS BETAALBAAR IS PUNT

  2. Theo345

   Ernst, je kan het effect van sluiten van kolencentrales pas beoordelen als je weet waar dan de vervangende stroom vandaan moet komen.
   Tot zolang is het onzin te beweren dat sluiten van kolencentrales leidt tot minder CO2-uitstoot.

 2. IJscoman

  Ach, met een trapdynamo en een knijpkat komen we toch een heel eind? Daar zijn we WOII ook mee doorgekomen.

 3. Job Jansen

  Jaja kga al hout hakken voor de allesbrander voor vanavond…

 4. Pescador

  wat lopen er toch wat gekken rond in de politiek tegenwoordig, kolencentrales sluiten en gelijk ook van het gas af. goed idee strak plan zitten we allemaal in de kou en kunnen de elektrische auto´s ook niet meer rijden, kunnen die eikels dan helemaal niet meer nadenken?

  vroeger was Nederland een woestijn gebied en Nederland heeft ook al eens een ijstijd mee gemaakt. was die woestijn hier omdat we de jaren daarvoor zoveel co2 in de lucht hadden gejaagd en kwam de ijstijd omdat we miljoenenjaren geleden daar al mee gestopt waren en omdat we de laatste 150 jaar weer zoveel co2 produceren wordt het nu weer warmer natuurlijk.
  wat een stelletje domme neuzels , ik ben het er helemaal mee eens dat het minder kan zeker in de steden maar dan ook de openhaarden weg en de drempels in de straten verwijderen want die leveren veel fijnstof en extra co2 op zo ook de stoplichten maak daar eerst een groene zones van, en dan de hoeveelheid chemicalien die we bij de stookolie voor die grote schepen doen zodat we daar ook mooi vanaf zijn er uit laten. en bedrijven co2 belasting laten betalen en statiegeld op plastic en blikjes.

  maar nee dat is niet belangrijk er moet geld verdiend worden de prijs van nieuwbouw huizen stijgt harder als van bestaande woningen want we moeten graaien op elk nieuwbouw huis liggen nog geen zonnepanelen in de vorm van dakpannen om maximaal van de natuur te profiteren water stofcentrales kunnen bijna gratis stroom produceren ,maar ja dan verdienen we we niet zo veel.

  soms, nee bijna altijd krijg ik zo´n hoofdpijn van die sukkels die het land besturen denken alleen aan hun baantje en aan hun centen.

  1. Job Jansen

   “maar dan ook de openhaarden weg” Hoe moet Zwarte Piet dan binnenkomen? Krijgen we weer die pieten discussie…

 5. Heinz

  Pappen en nathouden zet ons op achterstand. Het begin zal gemaakt moeten worden, nu doorbijten. Jesse Klaver is zeker geen neuzelaar met de klimaatideologie als je nu al de veranderi gen in de natuur kunt waarnemen.

  1. Ernst Quispel

   Ja, we hebben realisten nodig die beleidsmatig durven doorpakken. Dromers die denken weg te komen met de ‘klimaathoax’ hebben hun speelkwartier gehad.

  2. IJscoman

   En, vertel eens Heinz. Hoe wil jij dat aanpakken? Kolencentrales dicht en binnen twee jaar 100.000 windmolens erbij?

   1. Ernst Quispel

    Ja, IJscoman, als je bereid bent de feiten onder ogen te zien zul je dit type antwoorden moeten geven.
    De kolencentrales moeten dicht, we zullen keihard moeten inzetten op woningisolatie, zonnepanelen, warmtewisseling, minder vlees eten, terugdringen bio-industrie, elektrisch rijden en alles wat de CO2-productie verder terugdringt.
    Als we nu nog niet wakker zijn geschud is er spraken van hersenschade.

    1. Ernst Quispel

     spraken = sprake

    2. Adriaan

     @Quispel, het beste jongetje van de klas spreekt voor zijn beurt. De vraag werd gesteld aan Heinz. Heinz krijgt de kans niet om te antwoorden. Quispel, hou daar alsjeblieft mee op.

     1. Ernst Quispel

      Ik ben ook nieuwsgierig naar het antwoord van Heinz.

    3. droef

     Wat denk je ervan om de bevolking eens terug te dwingen?

     1. IJscoman

      Correct Droef: het enige echte mondiale probleem is de overbevolking. Daar zijn alle andere problemen afgeleiden van.

     2. Ernst Quispel

      Welke concrete maatregelen stellen Droef en IJscoman voor om de wereldbevolking terug te dringen?

     3. IJscoman

      Aan de overbevolking is nu niets meer te doen. Wel zijn schuldigen aan te wijzen die het zover hebben laten komen en het gestimuleerd hebben: iedereen die vond dat de wereldbevolking moest groeien uit economische of religieuze motieven. Economen, overheden, de paus etc.

     4. Ernst Quispel

      Klopt, aan de overbevolking is niet veel meer te doen.

      Op dit punt toont IJscoman gelukkig wel realisme.

     5. Spaanse kok

      Vreemd, alle ideeën van D66 om iets aan de overbevolking te doen, stuiten op hevig verzet van de ijscoman.

     6. IJscoman

      Ernst, je sterk aangezette taalgebruik (‘keihard inzetten op…’) toont dat je in de paniekmodus staat en slecht kunt nadenken. Zolang de wereldbevolking exponentieel blijft groeien zullen ook de daarmee gepaard gaande problemen verergeren. En die groei blijft de komende decennia.

      Meer mensen betekent meer uitputting van grondstoffen, meer vervuiling, meer gebruik van fossiele brandstoffen, meer reizen, meer auto’s, meer vlees, van alles meer, meer, etc.

      De windmolenparken behoren tot de zwaar gesubsidieerde symboolpolitiek. Bouw, onderhoud, stilstand, afschrijving en vervanging resulteren in een uiterst mager rendement. De windmolenparken zijn het schroot van morgen.

      Alleen een werkelijk mondiale klimaatpolitiek zou nog uitkomst kunnen bieden. Maar die wordt meteen gekaapt en misbruikt door iedereen die er beter van kan worden: een nieuw verdienmodel voor overheden, concerns en multinationals.

     7. IJscoman

      Vertel Kok, welke briljante ideeen heeft D66 om de overbevolking terug te dringen? Scheepsladingen condooms naar Afrika?

     8. Spaanse kok

      @ijscoman.
      Verbeter de wereld, begin bij uzelf.
      Verklein de wereldbevolking, begin in Nederland.
      .
      Vraagje: Verkoopt u Nederlands, Italiaans of andere ijsjes?

    4. IJscoman

     Zo te zien heeft de paniek bij Quispel toegeslagen. Ernst, je bent toch op de hoogte van het feit dat de Nederlandse klimaatdoelstellingen als ze gehaald worden slechts 0,0003 graad -of daaromtrent- minder opwarming betekent?

     Je weet toch ook dat Duitsland voor eenderde van zijn energiebehoefte afhankelijk is van smerige bruinkoolgestookte centrales en die de komende 15 jaar niet van plan is te sluiten?

     Je bent er ook van op de hoogte dat de nieuwste rapportages aantonen dat alle grote windmolenparken tezamen juist opwarming van de aarde tot gevolg hebben en tevens veranderingen in het klimaat veroorzaken (lees op Scientias)?

     1. Ernst Quispel

      Van paniek is geen sprake, IJscoman, maar als realist zie ik de ernst van de probleem wel in.

     2. IJscoman

      Ga als realist dan eens in op wat ik naar voren breng.

    5. Kees

     Stel we doen dit allemaal, wat is dan het netto resultaat ?

   2. Heinz

    België zal het als eerste ondervinden wat het betekent als je het op zijn beloop laat. Het moet kerncentrales sluiten vanwege problemen ontstaan uit onachtzaamheid, nalatigheid.
    Heeft niet tijdig ingezet op aanleggen nieuwe technieken. Aanvankelijk zouden alle atoom centrales al moeten sluiten in 2015, en ook hier was het pappen en nathouden. Met de komende winter in zicht wordt het probleem van energie tekorten nog duidelijker.

  3. sjun

   Ik denk ook dat de mensen achter hem gewoon belobbied zijn door de windhandelsubsidiemaffia. Al eeuwen vinden er veranderingen in de natuur plaats en sommige mensen weten die handig ten gelde te maken.

 6. Ni28

  Ja, sluit alles dicht en dan gaan wij allemaal dood maar het klimaat is dan gered. Klaver doet zijn BMW ook weg om een voorbeeld te stellen en gaat voortaan fietsen. Nijpels zet een kast voor zijn grootste Nederlandse open haard thuis. Zij zijn vast allemaal bereid om een voorbeeld te geven.
  Of lees liever dit, precies wat ik bedoel maar beter verword en zonder fouten.

  https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2018/10/is-het-klimaat-wel-maakbaar-647780/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=nieuwsbrief&utm_term=&utm_content=yslnZuFD66PXcmJ4mXCzlA&utm_campaign=els_8okt18

 7. Ni28

  Ongelovig, wij worden geregeerd door activistische leegkoppen.

  1. Ni28

   Lees in de Elsevier het artikel “Is het klimaat maakbaar”? Gewoon over de echte realiteit. Vergeet de geroeptoeter van de activisten die de communisten achterna gaan. Maar laten wij ons deze keer niet meeslepen.

 8. Troelstra

  Kom maar op met de kerncentrales dan. Thorium? Doen!

 9. Gerlos

  Roeptoeter Klavertje Vier wil dat zijn wilde plannen gelijk uitgevoerd moeten worden maar vergeet dat zulke ingrijpende beslissingen niet per omgaande genomen kunnen worden en helaas voor hem lang kunnen duren

  1. Dollaert

   Klaver zou de AOW leeftijd weer eens op 65 kunnen zetten. Ouderen, zijn geloof ik niet zo belangrijk voor groen. Dat links laat ik bewust weg, want dat zijn ze niet.

 10. Job Jansen

  @ ijscoman,

  Misschien de anticonceptie pil in het drinkwater, voor zover dit beschikbaar is. Hier hebben ze er waarschijnlijk ook iets mee gedaan, er lopen zoveel linkse rakkers rond, das nie gezond.

 11. Duke

  Eens. Laten ze eerst maar voor voldoende (schonere) capaciteit zorgen voordat ze de kolencentrales sluiten.

 12. Eugenie de la Fleur

  Jesse Klaver is een topper! Mijn stem heeft ie anytime

  1. IJscoman

   Eugenie mag dus tot de soppende bakvisjes gerekend worden, die niet stemmen met hun hoofd maar met hun doos.

   1. Ernst Quispel

    Ik zou IJscoman willen verzoeken dit soort gescheld achterwege te laten. Dit is in strijd met het Huisreglement en laten we niet terugkeren naar de chaos van een paar weken geleden.

    1. IJscoman

     Jij bent geen moderator Quispel, hoewel je je vandaag al enkele keren als zodanig opstelde. Jij hebt dus niets te verzoeken. Ga weg.

     Als de DDS mod dit in strijd met het Huisreglement vindt, hoor ik het wel. Zelf vind ik dat dit door de beugel kan.

     1. Baaz

      Iedereen denkt dat die groene obsessie iets is van GroenLinks, maar de VVD heeft dit allang overgenomen die straks honderden miljarden gaat uitgeven die de belastingbetaler mag ophoesten. Iedereen die voor GroenLinks is is eigenlijk rood van binnen.

  2. sjun

   Krijgt-ie geen concurrentie van Paulus Jetten?

 13. sjun

  Het is kennelijk al gewoonte geworden dat rechters politiek bedrijven. Dat wordt nog wat. Binnenkort wellicht een groep gemarginaliseerde burgers wier oikos is verwoest en wier leven onbetaalbaar is geworden voor de rechter om de migratie vanuit Afrika en het Midden Oosten richting Nederland in te dammen.

 14. poldi

  Dat opgewonden linkse standje beseft niet dat het sluiten van die kolencentrales Nederland miljoenen gaat kosten vanwege de compensatie aan de betreffende energie bedrijven.
  En wie gaan voor die miljoenen zorgen…ja de belastingbetaler.

  Nederland moet weer het braafste jongetje van de wereld worden.
  Ik wordt kotsmisselijk van al die milieuhysterie.
  Ook al komen er wereldwijd miljoenen windmolens en zonnepanelen, de klimaatverandering en dat is een proces dat zich al miljoenen jaren herhaald, is te veranderen.

  De toenemende wereldbevolking….dat is het grote probleem !

 15. Tguard

  De druppel op de gloeiende plaat van het vrome Nederland. Wij sluiten er twee en in China bouwen we er nog een stuk of vijftig bij. Gelukkig hebben we luchtgrenzen.

 16. Duckday

  Zolang het hun zelf niet aan gaat en een ZEER vorstelijk salaris ontvangen zijn ze de koning te rijk die wereld verbeteraars Kijk eens naar de ons omliggende landen wat stoten die allemaal uit

 17. Baaz

  Yasser Feras had bij de formatie al carte blanche gekregen voor zijn groene agenda. Wat bleek? De deuren voor de immigratie van fighting age mannen uit Afrika stond niet ver genoeg open, en de formatie klapte. Dát maakt de agenda van GroenLinks volstrekt helder.

 18. Baaz

  Yasser, een wolf in eikeltjespyama.

  Voor de klimaatverandering maakt het natuurlijk niets uit wat Nederland doet. Aldus Dr. Pieter Boot PBL. Laat dat even goed bezinken. China, India, Rusland, Turkije en USA doen namelijk niet mee en openen gemiddeld een kolencentrale per week. Maar ons opgeheven vingertje hè! Natuurlijk mag dat honderden miljarden kosten… Uit onze zak.

 19. Baaz

  “Wat is de juiste temperatuur van de aarde? Die bestaat niet. Ook hebben we niet de technische mogelijkheden om de temperatuur van de aarde vast te stellen aangezien op een groot deel van het aardoppervlak geen meetinstrumenten staan.”

 20. Gerlos

  Kolencentrales sluiten Messen en gelijk op de vrijgekomen terreinen kerncentrales bouwen. Dit heeft toch ook jou zegen groene praatjesmaker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.