Man steekt zichzelf in brand bij bed-bad-brood voorziening Gemeente Groningen

In Groningen heeft een man, wiens dagindeling bestaat uit bed-bad- en brood, zich uit pure wanhoop in brand gestoken. De man zou ‘verward’ zijn: heel logisch, want als je een tijdje in de molen van de bed-bad-brood voorziening draait dan gaat het licht vanzelf uit. Je kunt het nauwelijks humaan noemen om mensen te huisvesten in een vreemd land, vreemde stad, zonder kansen om in contact te komen met Nederlanders of op een toekomst. Toch zien gemeentebestuurders zoals Ton Schroor (D66, typisch) zich als weldoener. Maar, de bestuurders doen niets anders dan tijd rekken en geven uitgeprocedeerden al die tijd valse hoop. Die hoop sloeg gisteren dus om in wanhoop. De man verbrandde zichzelf ernstig en moest naar het ziekenhuis.

Het incident toont wederom aan dat het gemeentebestuur van Groningen geen benul heeft waar zij mee bezig is als het gaat om de bed-bad-brood voorziening. Niet alleen pompt zij wijken vol met statushouders, maar creëert de gemeente ook een onhoudbare situatie met de bed-bad-brood voorziening, met de beste intenties uiteraard. De gemeente faciliteert een illegaal verblijf in Nederland, waardoor elke prikkel om af te reizen naar het land van herkomst (of een ander land) wordt weggenomen. Maar, tegelijkertijd biedt de bed-bad-brood voorziening geen enkele reële toekomst, deze mensen bevinden zich letterlijk ‘tussen wal en schip’.

Het probleem wordt gevoed door de bestuurlijke dwangbuis waarin wethouders zich anno 2018 begeven. Bestuurders zitten volledig vast in legalisme en verschillende bestuurlijke niveau’s kijken elkaar aan en geven elkaar de schuld van de situatie. En aangezien Nederland volledig is dichtgemetseld met wetten en regels tonen bestuurders weinig creativiteit en kan er nauwelijks worden omgegaan met nieuwe situatie. De samenleving is letterlijk te ‘gestandaardiseerd’ middels wet- en regelgeving. En de bestuurders, van gemeentelijk tot aan landelijk niveau falen dus keihard bij het oplossen van deze problematiek. Niet één week, één maand, maar jaren. Jaren!

Blijkbaar kan de gemeente wel iets, zoals een voorziening opzetten met bed, bad en brood. Als dat kan, dan kan de gemeente ook meer doen om meer hoop te bieden. Dan kan het Rijk ook meer doen om illegalen uit te zetten. Maar nee, er wordt tijd gerekt en er worden verkeerde signalen naar de buitenwereld afgegeven. Laat altijd duidelijk zijn dat het verblijf tijdelijk is en zij Nederland uiteindelijk moeten verlaten. Maar, bied de mensen in de bed-bad-brood voorziening op z’n minst een ‘stadspaspoort’ waarmee zij in de stad kunnen werken, bijvoorbeeld in de horeca. Als dit niet mogelijk is dan kan de gemeente zelf eenvoudig een identiteitssysteem en betalingssysteem implementeren los van de bestaande systemen. Dan zijn deze mensen voor de Nederlandse staat wellicht ‘illegaal’, maar voor Groningen zijn zij dan ‘personen’. Of durft het bestuur dat niet?

Wat je absoluut wilt voorkomen is dat er een groep wanhopige mensen aan de stadspoorten wonen. Wanhopige mensen die dus tot alles toe in staat zijn. In dit geval was de man in kwestie nobel genoeg zichzelf in brand te steken, maar in andere gevallen kan een machete zomaar in de borst van een onschuldige Groningse student verdwijnen. Dan krijgen we een situatie waarbij er doden te betreuren vallen, vanwege de keuzes van een bestuurder in het gemeentehuis. De bestuurders zullen zeggen dat dit alles ‘niet mogelijk is’. Zij blijven liever binnen de geschetste paden denken en handelen, want dat is veiliger voor hun riante inkomen. Van creativiteit, inlevingsvermogen, visie en wil is er in het stadhuis dus geen sprake. Durf evenmin.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Ernst Quispel

  Tragisch.

 2. Baaz

  Een verschrikkelijke toestand, het begrip ‘geschokt’ zal ik om Wim Kokkelijke redenen vermijden.

  Maar om vervolgens nóg meer ‘asielzoekers’ binnen te halen? Lijkt mij geen goed idee na deze brandstichting.

 3. fockingworst

  Ook deze schrijver (sorry Teunis) snapt niet blijkbaar de defenitie van illegaal..
  Illegaal is dus wegwezen.
  Het probleem zit bij de overheid.
  Die hoort deze mensen sluitend te begeleiden naar land herkomst of land waarvan ze Nederland in zijn gereisd.
  Is dat niet te achterhalen, dan weet ik nu niet wat er gebeurd.
  Als het aan mij zou liggen hoe zielig ook, heel groot detentiecentrum bouwen waar ze met geen mogelijkheid uitkomen.
  Verspreid de boodschap in afrika en midden oosten, en de voornamelijk mannen van 15 tot 35 jaar melden zich dan niet meer aan onze poorten.

  1. Fortiori

   Een ieder heeft het recht op een eigen mening. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat dit blog ontaardt in een estafette met een vlaggetje “wie is de domste” Het beschikbaar stellen van zinvol werk is humaan. Opsluiten is iets waarvoor de mensen zijn gevlucht.

   1. Baaz

    “Maar het kan niet de bedoeling zijn dat dit blog ontaardt…”

    Nou… dat zou zomaar eens kunnen. Ik ben geen bakker maar ik weet wel dat een teveel aan zuurdesem er niet voor zorgt dat het brood goed van smaak is, laat staan dat je het normaal kunt eten.

 4. lIN-T

  Die verdient de darwin award.

 5. Diederik van Walsum

  Er heeft een man zichzelf in brand gestoken in of bij een bed-bad-brood voorziening in de Gemeente Groningen las ik ….oké dus een asielzoeker, vluchteling, immigrant die op een verblijfsvergunning, huis en uitkering zit te wachten die nu veilig en wel en geheel gratis gebruikmakend van de drie dagelijkse nodige dingen waar een van mens in leven en gezond schijnt te blijven.
  Nu word deze man weer een gigantische kostenpost voor de belastingbetaler omdat ie zonodig “verward” moest raken om zijn zin te krijgen en maar besloot zichzelf lekker in brand te steken.
  Zouden zijn eventuele vrouw en kinderen op de hoogte zijn die hij in dat “gevaarlijke” oorlogsgebied achtergelaten heeft?

  Maar nee hé, de man zou “verward” zijn: heel logisch, want als je een tijdje in de molen van de bed-bad-brood voorziening draait dan gaat het licht vanzelf uit.
  Ikzelf denk als ie werkelijk in levensgevaar was in zijn eigen land dan had dat licht allang uit gegaan.

  1. AS210854

   Niks aan toe te voegen.

  2. Job Jansen

   Wat is de meerwaarde van in brand steken. Waarschijnlijk zal deze man nooit (meer) goed kunnen functioneren. Er zijn zoveel meer manieren om aandacht te vragen. En als men op deze manier zichzelf om het leven wil brengen, dan is dit toch wel de meest slechte manier.

  3. Marija

   Mee eens

  4. DirkSteen

   Ook ik heb hier niets aan toe te voegen !!

   Helemaal gelijk!!!

 6. Siemien

  Zeer traumatisch voor de hulpverleners natuurlijk en niet vergeten wat dit allemaal gaat kosten aan hulpverlening..

  1. Baaz

   Doorgaans maakt linksaf zich geen zorgen om wat zulks kost, sterker nog… Er kan nog veel meer bij, ze gaan ze desnoods halen.

   1. Heinz

    Een humane en democratische samenleving gaat ons allen aan. Dan spelen kosten geen rol om dat in stand te houden.

    1. Baaz

     “Dan spelen kosten geen rol…”

     Lijkt mij onhoudbaar wanneer je bij de bakker een brood meeneemt die je niet betaald om je geen geld (meer) hebt.

     De vraag is nog altijd wie dat gaat betalen, en als blijkt dat je oude moeder het kan besterven in haar eigen huis omdat er teveel geld uitgegeven moet worden aan treinladingen vol met nieuwkomers die alles gratis krijgen, dan is de som snel gemaakt, toch?

    2. AS210854

     Het zal toch linksom of rechtsom betaald moeten worden. In dit geval linksom en rechtsom kan het mee betalen.

    3. sjun

     Grenzen versterken en selectiever toelaten dus. En als aanloopkosten inderdaad geen rol spelen meteen voor NExit gaan.

 7. wheelboy

  Die mag nu dus voorlopig blijven en aangezien het hoog zieligheid niveau straks toeslaat krijgt hij een verblijfsvergunning .Mijn idee lekker laten fikken die hap gat graven en opruimen . Weer een probleem minder .

  1. Ernst Quispel

   Walgelijk, wheelboy.

   Ga je mond spoelen.

 8. Seneca

  moesten meer mensen doen! misschien wordt men in den haag wakker!

 9. Michael

  Ronduit verschrikkelijk. Niemand steekt zichzelf even voor de lol in de brand. Deze man moet door een psychologische hel zijn gegaan. En zal daar nog steeds zitten.

  @moderators. Kunnen wie iets doen aan die walgelijke comments hierboven? Comments als dat deze persoon nog meer geld gaat kosten, nu wel een verblijfsvergunning zal krijgen, alleen maar aandacht wil, of nog erger…: “Mijn idee lekker laten fikken die hap gat graven en opruimen . Weer een probleem minder .”. Het is wel schokkend dat er blijkbaar mensen zijn in Nederland die zo intolerant en on-empathisch zijn…

  1. Job Jansen

   @ Michael

   Misschien niet netjes, misschien niet politiek correct, misschien onfatsoenlijk, maar nog steeds vrijheid van meningsuiting.

   1. Michael

    Ronduit asociaal en respectloos zou ik het eerder noemen. Als politieke correctheid in de weg staat van een open debat, is het inderdaad een probleem. Maar lekker stoer doen met “harde” opmerkingen doet niets dan kwetsen en laten zien dat je zo “stoer” en “hard” bent, dat mensenlevens je eigenlijk niets kunnen schelen. Dit heeft niets te maken met je standpunt in het migratiedebat, daar mag je in staan zoals je wilt.

    De polarisatie in Nederland neemt steeds ergere vormen aan, en zijn nou precies dit soort uitspraken die dat nog alleen maar erger maken. De opmerkingen hebben iets weg van het laten zien hoe erg je wel niet in het “anti-migratie” kamp zit, dat menselijk leed en lijden van deze mensen je zelfs geen moer kan schelen. Het is triest. Je hoeft jezelf echt niet zo extreem te onderscheiden om een anti-migratie mening te hebben.

    1. Job Jansen

     Maar bij censureren is het einde nabij. De emotie zit hoog bij veel Nederlanders. Er wordt al jaren niet geluisterd naar deze groep. Bij links helpt schreeuwen, nu begint rechts ook. Geval van oorzaak en gevolg.

     1. Michael

      Er wordt niet geluisterd naar de groep die het fijn vindt dat iemand zich in de fik steekt? Gelukkig maar!

      Het is een basale menselijke eigenschap om dit simpel weg verschrikkelijk te vinden. En daar is helemaal niets mis mee, zelfs niet als je de meest extreme anti-immigratie persoon in Nederland bent. Je hoeft je echt niet te bewijzen met je stoere, harde praatjes.

      Je staat simpel weg niet te juichen als iemand zichzelf zo iets verschrikkelijk aandoet. Dat zijn barbaarse, middeleeuwse praktijken.

     2. Job Jansen

      Nee, het is barbaars dat je jezelf in de fik steekt als je je zin niet krijgt. Er vindt juist polarisatie plaats doordat er niet wordt geluisterd.

     3. Michael

      Diskwalificeer je nou iedereen die zelfmoord wil plegen of automutilatie toepast als “barbaars”? Niemand steekt zichzelf in de fik “omdat ie zijn zin niet krijgt”.

     4. Job Jansen

      Hoeveel westerlingen die zelfmoord plegen, steken zichzelf daarbij in de fik bij? Niet erg populair in onze westerse samenleving.

  2. wheelboy

   Michael
   Weet je wat walgelijk is .Dat er hier honderduizenden ons uit komen zuigen en we zelf hier rijen met mensen hebben die na een voedselbank moeten gaan .Mensen wiens maand een week te lang is . Dan dat Bed bad brood de rekening bij de burger neer leggen . Dmv OZB verhogingen . Wetende dat dit soort van gasten (ong 85%) helemaal geen recht heeft hier te zijn maar dingen verzint om in het land van melk en honing te kunnen blijven .En het dan op een hoog zieligheids nivo winnen en nu in dit geval de vette rekening bij de belasting betaler neer legt .Dat is Walchelijk !!! Ik heb geen medelijden met lui die hier niets te zoeken hebben en onze verzorgingsstaat naar de gort helpen .

   1. Heinz

    Is dat niet een beetje veel, @wheelboy ? Op mijn telraam gerekend zouden dat enkele stadions vol zijn. Of Intercity’s…

    1. Baaz

     Uit CBS-cijfers kun je veilig opmaken dat het inderdaad om honderdduizenden gaat. Dat pas niet op jouw bakfiets-telraam maar dat wil je toch ook helemaal niet? Kosten spelen toch geen rol?

     1. Heinz

      Ik kan het nergens terug vinden dat het om “honderduizenden” gaat in de cijfers van het CBS.

     2. Ernst Quispel

      Baaz bazelt maar weer wat.

     3. wheelboy

      Heinz
      hier even optellen .
      Het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt rekening met 37.000 asielzoekers in 2018. Deze prognose in de nieuwe begroting betekent een kleine vermindering. Het gaat om mensen die voor het eerst een aanvraag doen, opnieuw een aanvraag doen en nareizende familieleden. De voorspelling voor 2017 was 42.000.

      De afgelopen jaren was de asielinstroom vrij hoog. In 2015, het jaar van de asielcrisis, lag de totale instroom op 58.880 en in 2016 op 33.670. In dat laatste .
      Even voor 4 jaar 58800+33670+ 42000 +37000=171470 asielzoekers . Das van de afgelopen 4 jaar .

     4. Pecunia

      @Ernst

      Pecunia non olet.

     5. Baaz

      “Baaz bazelt maar weer wat.”

      “Ik kan het nergens terug vinden dat het om “honderduizenden” gaat in de cijfers van het CBS.”

      🙂

     6. Baaz

      In 8 jaar tijd (tot 2016) hebben in Nederland maar liefst 465.480 asielzoekers een verblijfsvergunning gekregen. Dat betekent ook dat zij aanspraak kunnen en zullen maken op onze sociale voorzieningen. Als je bedenkt dat een gemiddelde statushouder ongeveer 700 euro per maand kost, dan hebben we het hier over 325.836.000 (325 miljoen) per maand = 3.910.032.000 (3,9 miljard) euro per jaar. En de teller blijft gewoon doorlopen!

      Aantal verblijfsvergunningen (incl. nareizen & gezinshereniging) 2008 – 1016:

      2016 – 61.505
      2015 – 55.605
      2014 – 50.950
      2013 – 55.195
      2012 – 45.240
      2011 – 46.690
      2010 – 45.800
      2009 – 48.000
      2008 – 56.495
      Totaal – 465.480 (8 jaar)

      Aantal asielaanvragen 1993 – 2017:

      2017 – 30.635
      2016 – 31.600
      2015 – 59.100
      2014 – 52.576
      2013 – 17.000
      2012 – 13.000
      2011 – 11.600
      2010 – 13.300
      2009 – 16.163
      2008 – 13.400
      2007 – 9.731
      2006 – 14.465
      2005 – 12.347
      2004 – 9.782
      2003 – 13.402
      2002 – 18.667
      2001 – 32.579
      2000 – 43.895
      1999 – 42.729
      1998 – 45.217
      1997 – 43.443
      1996 – 22.857
      1995 – 29.258
      1994 – 52.576 (Bosnië)
      1993 – 35.399
      Totaal – 684.721 (24 jaar)

      Bronnen: o.a. statline.cbs.nl

     7. IJscoman

      Quispel is zich vast kapot geschrokken van de werkelijke cijfers en feiten, want hij is in geen velden of wegen meer te bekennen.

      Zo gaat het altijd met de linkse roeptoeters: ze overschreeuwen zichzelf om hun vermeende deug-gelijk aan te tonen, maar zodra de echte cijfers op tafel komen slaan ze door cognitieve dissonantie met de staart tussen hun benen op de vlucht.

     8. Baaz

      @Holland: Inderdaad, feiten en waarheden zijn niet graag gezien bij roeptoeters. Het gedraai, gelieg en alles wat daarop lijkt maakt de normale discussie onmogelijk, zoals je weet.

     9. Baaz

      @Heinz: Zoals je schreef in de discussie over de ‘verloren tas’…

      “Het blijft amusant…”

      Goed om te weten, alleen wel jammer dat je probeert te discussiëren en aangeeft dat je geen cijfers kunt vinden. Logisch dat je die niet kunt vinden want het interesseert je volgens mij helemaal niets. Het blijft immers amusant, toch?

    2. wheelboy

     heinz
     Gewoon even googlen .Ik had een site gestuurd maar die moest nog op goedkeuring wachten vanaf 2014 t/m 2018 ongeveer 150.000 .site is van de NPO .

     1. Heinz

      Ik ga dat aan een nader onderzoek onderwerpen, @wheelboy. Ik zal nagaan waar dit aantal zich verstopt heeft. Maar gevoelsmatig, ik ben voor redelijkheid, ik denk niet dat het zo’n vaart loopt met de kosten. Take it easy ! Er zijn er ook die de kuierlatten al weer hebben genomen. 🙂

     2. Baaz

      “(…) ik denk niet dat het zo’n vaart loopt met de kosten. Take it easy ! Er zijn er ook die de kuierlatten al weer hebben genomen.”

      Merkwaardige stellingname wanneer je weet dat deze ontwikkelingen vele miljarden euro’s kosten en grote druk op onze sociale lasten en de woningmarkt leggen. Ik ben wel benieuwd naar de onderbouwing waarom Heinz denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen met de kosten en wat hij bedoelt met degene die de kuierlatten hebben genomen.

   2. Michael

    Nog geen rede om menselijk lijden te vieren.

    1. Kim

     Volgens mij deed hij het zichzelf aan ja dan nee toch?

     1. Onno

      Dit zegt u vast niet met uw verstand. Of heb ik met mis?

     2. Michael

      Goh Kim. Alle psychiatrische hulp voor mensen met zelfmoordneigingen of automutilatie dan maar afschaffen gelijk? Dat doen die mensen toch ook zichzelf aan?

     3. Michael

      En longkanker. Als je gerookt hebt ook maar geen behandeling meer voor je longkanker volgens Kim. Eigen schuld dikke bult, toch?

     4. Baaz

      “psychiatrische hulp”

      Welke psychiatrische hulp? De gratis hulp van Heinz? Er is nu al een groot gebrek aan psychiatrische hulp voor onze eigen bevolking, tel daar dit soort probleemgevallen nog bij op. Het zal wel zo’n vaart niet lopen, totdat er eentje in jou achtertuin loopt. O wacht… je hebt vast een groot hek van ‘valt-allemaal-wel-mee-hout’ om de tuin?

     5. Kim

      Tussen opzet en psychiatrische nood of roken zit een groot verschil vinden jullie ook niet?

     6. Baaz

      @Kim: Klopt.

  3. Guus Geluk

   Het tekent de morele verloedering van het populisme. Van het weekend stonden een paar sukkels online op het graf van Kok te dansen. Haatdragende mensen.

   1. Baaz

    Wist niet dat Wim Kok vijanden had onder de ultralinkschen?

   2. Kim

    Vond ik ook niet zo netjes inderdaad, zelfs bij zakkenvullers doe je dat niet.

 10. Troelstra

  Gewoon snel en consequent illegalen uitzetten. Dan heb je dit soort toestanden niet.

  1. Baaz

   Inderdaad, een uitgezette illegaal kan zichzelf hier dan niet in de fik steken.

 11. P.Sisterons

  Als ze zich nou eens allemaal zelf in de fik zouden steken, zijn de Nederlanders in ieder geval verlost van de ellende die uitgeprocedeerden veroorzaken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.