‘VOC-pepernoot’ onder vuur door deuglinks, Martin Bosma spreekt van een totale oorlog tegen de Nederlandse identiteit

Voor wie dacht dat de Zwarte Piet-discussie kneuterig en ‘slechts een kinderfeest’ was, zet u schrap! Van Delft De Pepernotenfabriek, adverteert met ‘authentieke VOC-kruiden’ op de verpakking en dat kan natuurlijk niet hè?

De VOC heeft natuurlijk flink huisgehouden in voormalig Nederlands-Indië dus is het ondenkbaar dat daarmee wordt geadverteerd. Indische, Indonesische en Molukse Nederlanders bundelden hun tranen en dienden een klacht in bij Albert Heijn en de leverancier. Het gaat natuurlijk weer over ons ‘koloniale verleden’ waar weer een ‘breder en realistischer perspectief’ op los moet worden gelaten, want straks gaan kinderen nog ‘VOC-tje spelen’ of zo.

De Pepernotenfabriek Van Delft geeft ze middels een nette reactie gewoon de middelvinger en ze kunnen fluiten naar hun gewenste aanpassing. Het AD interviewde ook diverse mensen (van kleur!!) die het werkelijk aan de reet kan roesten hoe die pepernoten worden geëtaleerd.

Martin Bosma (PVV) doet ook nog even een pepernootje in het zakje en zegt:

En daar kan hij wel eens gelijk in hebben. Elk aspect wat dit soort deugmensjes niet aanstaat wordt onder de loep genomen, bekritiseerd en dient door de gehaktmolen van ‘een breder en realistischer perspectief’ te worden gehaald, tot geen enkele inwoner zich nog ergens aan kan ergeren. Gaat nooit gebeuren natuurlijk want die lijst is eindeloos.

Kwestie van tijd voor carnaval onder vuur wordt genomen en men met een lijst komt van ‘ongepaste outfits’, moslims worden onderdrukt en buitengesloten vanwege het alcoholgebruik en ‘cultural appropriation’ speerpunt wordt van alle kritiek. Maar misschien wordt traditioneel Oud & Nieuw wel eerst de nek omgedraaid omdat het doven en blinden uitsluit, geen rekening houdt met oorlogsvluchtelingen die hun trauma kunnen herbeleven door de luide knallen en we beter af zijn met alleen nog sterretjes en een kopje verse muntthee terwijl we met z’n allen op bezoek gaan bij het dichtstbijzijnde AZC, ten behoeve van de inclusiviteit.

Het ergste is nog dat, hoewel ik ontzettend aan het chargeren ben, dit nog een realistisch perspectief voor de toekomst is ook. Wat een verdorvenheid om alles maar op het altaar van inclusiviteit te willen offeren en geen genoegen te kunnen nemen met een andere mening of visie. Nee dames en heren, hier zijn we nog láng niet van af!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

76 reacties

 1. Ernst Quispel

  Met deze ‘authentieke VOC-kruiden’ worden eeuwen van genocide, onderdrukking en uitbuiting geromanticeerd, zegt het artikel.

  Daar zit wel wat in, dus de pepernotenfabriek doet er commercieel verstandig aan zich nog even achter de oren te krabben. Voor mij is het geen aanbeveling in elk geval.

  1. Baaz

   “Voor mij is het geen aanbeveling in elk geval.”

   Prima, dat is ook geen verrassing!

  2. sjun

   Je zou er klant kunnen worden. http://webshop.pepernotenfabriek.nl

  3. Baaz

   De gevoeligen roeren zich en vinden een podium…

 2. Job Jansen

  Zo, vanochtend even naar de supermarkt geweest voor diverse lekkernijen, Jodenkoeken, negerzoenen, moorkoppen en ook een nootje met VOC kruiden. En nu lekker smikkelen maar.

  1. Ernst Quispel

   Er zijn mensen die hun racisme koesteren.

   1. Aytas

    Ernst dit is niet racistisch. Bosma is een complete idioot met z’n gejank, niets wordt weggevaagd

    1. Ernst Quispel

     Ik reageerde op Job Jansen, Aytas.

    2. robroy

     Ik zou als ik jou was toch een beetje voorzichtiger worden vent

   2. janszm

    Hoe zou dat toch komen? 40 jaar geleden volkomen onbekend.
    Zouden wij ons verdedigen, ons zijn verdedigen?
    Ach, dat gaat overal zo. Als wij blanken ons gaan bemoeien met de cultuur van, zeg, Congo of Nabimië, dan zal de kritiek ook niet mals zijn. Terecht, je past je aan aan de gebruiken van het land waar je op bezoek bent, cq als woonplaats hebt gekozen. Als die gebruiken je niet aanstaan staat het je vrij weg te gaan. Niemand heeft je gevraagd hier heen te komen.

    1. Rosasolis

     Janszm. Inderdaad je moet passen aan te tradities van de nieuwe land waar je als immigrant terecht komt. Toen ik naar Nederland als student kwam meer dan 40 jaar geleden, waren omstreeks november (niet eerder) de winkels vol met al die heerlijke oude snoep artikelen, maar niet de enorme keuze van vandaag.
     Mijn man van altijd dol op een zak kruidnootjes, en ik af en toe een speculaas
     koekje met amandelen, met een kop thee. En voor de weekeind een echte amandel banket staf. Maar nu gaat het heel anders, rondom de Sinterklaas kinder feest. Nu krijgen we kruidnootjes met allerlei chocolade smaken, en de Hema heeft chocolade letters in het Arabisch! Toch vindt ik dat de Sinterklaas feest voor kinderen moet gewoon doorgaan, maar ook vindt ik dat Kerst heel erg belangrijk is voor volwassenen. Je hoeft niet gelovig te zijn, als je maar kan herinneren de geweldige boodschap van vroeger. Dat onze westerse wereld heeft geleid tot wat het nu is geworden.

   3. Roughwood

    Tip voor Quisling die schijnbaar op iedere NL’se straathoek een racist ziet staan: zoek professionele hulp!

    1. Baaz

     Meneer Quispel waant zich een woordvoerder (Christus-syndroom) van de gevoeligen, ook als er geen sprake is van gevoeligheden. Dat komt omdat links vindt dat iedereen hetzelfde moet vinden, denken en doen over een aantal gevoelige onderwerpen.

    2. Ernst Quispel

     Nee hooor, Roughwood, het overgrote deel van het Nederlandse colk is bepaald niet racistisch.
     De extremistische minderheid die dat wel is lijkt me hier oververtegenwoordigd.

     1. Ernst Quispel

      colk = volk

     2. Siemien

      @Ernst als het je niet sint ga je toch lekker weg, ik denk dat de gewone meerderheid hier wel oren naar heeft..
      Verder, jou definitie van extremisme strookt niet met de werkelijkheid..

   4. shidaian

    Doe niet zo “zielig”zeg.

  2. Vliegenvanger

   Groot gelijk Job, ga ik dadelijk ook ff doen.

  3. Rosasolis

   @Job Jansen. Heerlijk genieten! Wij zijn dol op al die heerlijke producten van Conimex voor oosterse gerechten. En mijn vriendin in Engeland verteld dat dit Nederlandse merk met ” Old Dutch spices” het favoriet in Engeland is, voor een oosterse maaltijd. Mogen wij niet meer genieten van uitheemse specerijen? Jaren geleden waren er geen koelkasten, en alles wat er wel was om producten te beschermen tegen bederf, waren die oosterse specerijen. En zij worden nog steeds gebruikt voor het koken en bakken.

 3. Seneca

  @de heer Wout Willemsen
  ik ben bang dat uw ‘gechargeerde’ beschrijving, de bittere toekomst zal zijn, tenzij het piepkleine deel der Nederlanders, dat deze dreiging wilt zien, zich mobiliseren want dit piepkleine deel der Nederlanders is wel door de overigen, die zij ook Nederlander wanen, de oorlog verklaard.

  1. Ernst Quispel

   Seneca beseft in elk geval tot een piepkleine minderheid te behoren. Hem past daarom ook democratische bescheidenheid.

   1. Seneca

    @de heer Ernst Quispel
    wie zegt u dat ondergetekende tot een minderheid behoort? zou het niet zo kunnen zijn dat de zwijgende meerderheid – waar u altijd de mond over vol heeft – het niet durft om hun gedachten en gevoelens te uiten? omdat men bang is om ‘verketterd’ te worden, ‘vrienden’ misschien zelfs je baan te verliezen? wat is van deze samenleving geworden? waar een ‘overheid’ banken te hulp schiet maar ziekenhuizen laat omvallen? wat is dat voor samenleving waar de behoeftigen, zieken en zwakken niet de hulp krijgen dat hun wettelijk recht is? wat is dat voor samenleving waar mensen gewoon werken, belasting betalen maar voor hun nachtrust afhankelijk zijn van de nachtopvang, terwijl er voor de zgn. asielzoekers, lees gelukszoekers, alles op een dienblaadje wordt geserveerd? wat is dat voor een samenleving waar de burger letterlijk wordt uitgeknepen en de gepensioneerden – hun achterstallig loon – niet naar behoren wordt uitgekeerd? wat is dat voor samenleving waar een stelletje klimaathystericie hun zin weet door te drammen wat eveneens ten koste gaat van de burger? geef daar nu eens een doorwrocht en helder antwoord op! velen opmdit forum zullen met mij benieuwd zijn naar uw reactie maar een ding: geen gelul, geen zweverig gedoe en vooral geen partij politieke gedachten.

    1. Ernst Quispel

     Gaat Seneca nog excuses aanbieden over de leugens die hij over Soros hier debiteerde?

     1. Job Jansen

      @ Ernst

      Beste kerel, je bent werkelijk stapelgek.

     2. Ernst Quispel

      Hartelijk dank voor uw zorgvuldig beargumenteerde opinie, Job Jansen.

     3. Stanly2000

      Sorry Ernst, maar over welke leugens hebt je het?

     4. Ernst Quispel

      Seneca beweerde hier dat Soros veel geld verdiende door samen te werken met de nazi’s in de Jodenvervolging.

     5. Stanly2000

      Of hij veel geld verdiende weet ik niet, maar dat hij hielp geeft hij zelf toe.
      Zoek eens op Kroft en Soros.

     6. Ernst Quispel

      Dat moet hij dan als 14-jarig kind hebben gedaan, Stanly. Geloof je dat?

     7. Stanly2000

      Klopt Ernst hij was inderdaad 14 jaar. Maar bekijk het hele interview, hij heeft e geen spijt van en als hij het niet deed dan was er wel een ander. Zijn eigen woorden!

     8. Seneca

      @de heer Quispel
      ik kom even terug op uw beschuldiging dat ik de heer Soros ‘anti semitisch’ bejegend zou hebben. telkenmale haalt u de leeftijd van de heer Soros aan met als motief: ‘hij was pas veertien jaar, dus wat kan zo’n kind (jongen) nu doen’. WO II was een heel harde verschrikkelijke tijd, een tijd waarin joodse jongetjes en joodse meisjes, tussen 8 en 10 jaar in het getto van Warschau via riolen, zelfgemaakte explosieven vervoerden om daarmee de nationale socialisten naar de andere wereld te helpen. dus als kinderen tussen de 8 en 10 jaar daartoe in staat waren, dan zeer zeker de heer Soros op 14 jarige leeftijd.
      overigens u reageert niet op mijn uitnodiging van enkele uren terug om te reageren op mijn stellingen. bent u dan toch een smerige lafbek en ook nog een rat? neen heer Quispel ook hiervoor krijgt u geen verontschuldigingen aangeboden. ik ben u en uw companen kots-en kotszat omdat jullie onze samenleving totaal naar de verdommenis helpen. geen prettig weekend gewenst.

     9. Guus Geluk

      Zie voor het relaas over het 60 minuten-interview door Kroft van Soros het artikel “Was George Soros an SS Officer or Nazi Collaborator During World War II?” door Snopes. Daarin wordt uitvoerig ingegaan op Soros’ verleden.

     10. Stanly2000

      Guus dat is een heel ander verhaal! Maar wat vind je van het interview Kroft en Soros?

     11. Guus Geluk

      Snopes (je kunt hier niet meer linken) schrijft:

      Soros’s biographer, Michael T. Kaufman, described Soros as “visibly dumbfounded” by Kroft’s “prosecutorial” line of questioning during the interview. Kaufman addressed the claim that Soros was involved in confiscating Jewish property in his book, Soros: The Life and Times of a Messianic Billionaire (Knopf, 2002).

      While it’s true, Kaufman wrote, that one of the jobs delegated to young George’s temporary protector (a Hungarian bureaucrat named Baumbach) was taking inventory of Jewish properties already confiscated by the Nazis, the extent of Soros’s participation was accompanying Baumbach on one of those assignments:

      (Citaat Kaufman)Shortly after George went to live with Baumbach, the man was assigned to take inventory on the vast estate of Mor Kornfeld, an extremely wealthy aristocrat of Jewish origin. The Kornfeld family had the wealth, wisdom, and connections to be able to leave some of its belongings behind in exchange for permission to make their way to Lisbon. Baumbach was ordered to go to the Kornfeld estate and inventory the artworks, furnishings, and other property. Rather than leave his “godson” behind in Budapest for three days, he took the boy with him. As Baumbach itemized the material, George walked around the grounds and spent time with Kornfeld’s staff. It was his first visit to such a mansion, and the first time he rode a horse. He collaborated with no one and he paid attention to what he understood to be his primary responsibility: making sure that no one doubted that he was Sandor Kiss [Soros’s assumed identity]. Among his practical concerns was to make sure that no one saw him pee.(einde citaat Kaufman)

     12. Stanly2000

      Guus dit is geen antwoord op mijn vraag. “Wat vind je van het interview Kroft en Soros?”

     13. Baaz

      “Guus dit is geen antwoord op mijn vraag.”

      Op zondag reageert meneer Geluk nooit. Het stellen van vragen aan meneer Geluk resulteert bijna nooit in een antwoord. Dat komt omdat hij en zijn wingman meneer Quispel voornamelijk meningen als feiten publiceren, het beantwoorden van vragen komt dan meestal niet zo goed uit, het kan er zelfs voor zorgen dat de ware intenties aan het licht komen, dat is niet handig als je dat liever niet wil.

   2. HW

    Kwispel – Minderheid en bescheidenheid.
    Ik zie regelmatig op dit forum, Kwispel de stelling verdedigen, dat in een democratie met een minderheid ook rekening gehouden dient te worden.
    Behalve als deze afwijkt van een linkse mening, dan tellen opeens minderheden niet meer mee.
    Kwispel – lees een ander nooit meer de les over een democratie, zolang je je linkse waanbeelden hoger aanslaat dan een oprechte democratie

    1. Ernst Quispel

     Ik meen inderdaad dat rekening gehouden moet worden met de gevoeligheden van minderheden. Zo hebben extreem-rechtse groeperingen als de VNU en Pegida wat mij betreft ook recht op demonstratie en meningsuiting. Ze vertegenwoordigen een deel van het volk en hebben recht op expressie van hun denkbeelden.

     In het geval van Zwarte Piet betreft het een gekrenkte minderheid waarvan de krenking gemakkelijk kan worden weggenomen. Rekening houden met minderheden doe je dus alleen als dat eenvoudig kan en er geen fundamentele principes in het geding zijn.

    2. Baaz

     “dat in een democratie met een minderheid ook rekening gehouden dient te worden.”

     De gevoeligen roeren zich en krijgen buitenproportionele aandacht en ruimte. De dictatuur van de minderheid, een prima titel voor een nieuw boek over de actuele stand van zaken in onze maatschappij.

 4. Hamer Sikkel

  De ‘Nederlandse’ identiteit is gedurende vele eeuwen beïnvloed vanuit andere landen.
  Bepaalde zaken, die altijd voor 100% ‘Hollandsch’ worden gehouden, komen op de een of andere manier uit vreemde streken.
  Nieuwe landgenoten als Fransen, Belgen, Chinezen, Duitsers (voornamelijk joden en communisten), Indonesiërs, Spanjaarden, Italianen, Joegoslaven, Surinamers, Antillianen, Turken, Marokkanen,
  Syriërs en Israëli’s brachten hun eetgewoonten mee naar ons.
  Gelukkig maar; anders zouden we nog steeds balkenbrij met griesmeel vreten.
  Nu komt regelmatig bami goreng, sateh ajam, rijst en pasta op tafel.
  NL is anno 2018 veel meer dan molens, klompen, erwtensoep, haring en jonge vette Gouda.

  1. Ernst Quispel

   Ja, het regressieve volksnationalisme dat rond Zwarte Piet de kop opsteekt is een vorm van nostalgie voortkomend uit onbehagen in de multiculturele samenleving. Nederland was altijd al een multiculturele samenleving maar vroeger werden die minderheden onder de duim gehouden. De woede ontstaat nu die minderheden zich emanciperen en respect en gelijkwaardigheid eisen.

   1. Baaz

    Een uiteenzetting gevolgd door een mening.

 5. henk vintage

  Diverse reaguurders hebben hun huidige welvaart te danken aan die periode.
  Ik zou zeggen maak jullie totale vermogen over aan de inwoners van de voormalige kolonien als compensatie.

 6. Rosasolis

  Authentieke VOC specerijen kan wel. Maar noem ze dan niet kruiden. Omdat er een grote verschil is tussen de pittige specerijen uit de tropische landen en eilanden, en de milde kruiden uit Europese landen. Oude eet tradities gaan gewoon door. Wij kunnen niet ze niet zomaar afschaffen en verbieden. Persoonlijk heb ik niets met het Sinterklaas feest te maken, wij vieren kerst. Maar omdat dit feest eeuwenoud is en maakt deel van een geliefde nationale traditie, moet het gewoon doorgaan. Omdat het vooral een gezellige kinderfeest is. Kerst is meer voor volwassenen.

  1. Julian

   Waar heb je je klompen staan? Ook een verdwenen traditie. Eeuwenoud

 7. Julian

  Moet je trots zijn op ons VOC verleden? Wat voor leed hebben we aangericht in de landen waar we onze waar vandaan haalden?

  1. Ernst Quispel

   Nee, er is weinig reden tot trots. We maakten ons als Nederlanders schuldig aan genocide, roof, uitbuiting en onderdrukking.
   Zwarte bladzijden.

   1. Baaz

    “Zwarte bladzijden.”

    Dat is jouw mening.

    1. Blue monday

     Als je trots bent op moord, uitbuiting, slavernij, plunderen etc…
     dan is het idd. geen zwarte bladzijde.

     Wel een vreemde mening heb je dan, maar ik lees wie het zegt.

     1. Baaz

      Waar lees jij dat ik daar trots op ben?

   2. Siemien

    @Ernst als je niet trots bent op Nederland en haar verleden, rot dan alsjeblieft op en snel een beetje.
    Je hebt niets meegemaakt in je leven..

   3. Groeneveld

    ‘Maakten ons schuldig’, met de nadruk op maakten. Nu niet meer dus. Waar moeten wij ons nu schuldig over voelen? Nederlanders die die verhalen alleen uit het geschiedenisboek kennen. Als je je daardoor een schuldgevoel laat opdringen, zoals Ernst, ben je wel heel gek in je hoofd.

  2. Heinz

   Jawel, bij de VOC had iedereen een baan, betaald en onbetaald…en scheurbuik onderweg.

  3. Job Jansen

   Die vraag kun je bij elke tijdlijn neerzetten. Kun je trots zijn op bijvoorbeeld de Romeinse overheersing, de Bataven, de beeldenstorm, de 80 jarige oorlog, de Gouden eeuw, de enz enz. Elke tijd kent zijn ruwheden. Elk land op zijn eigen manier. Je moet het wel in perspectief blijven bekijken. Maar vooral leren van het verleden, en niet alles als slecht of trots betitelen.

   1. Baaz

    Gevoeligheden Job, het zijn er nogal wat. Natuurlijk zijn er ook gevoeligheidsevangelisten die preken in het belang van de gevoeligen. Je vindt ze vooral op links…

  4. Lol Kwipsel

   Heb je er verstand van Julian?
   Niet zo heel veel leed hoor. Nederlanders waren daar hoofdzakelijk aan het handelen. De dagelijkse gang van zaken lag in handen van lokale leiders. Met name in de 20e eeuw kwam er meer Nederlands bestuur.

  5. Moh de pedo

   Ja Julian, het was werkelijk vreselijk wat die Nederlanders te och allemaal hebben gedaan. Ik begrijp dat je hier 200 jaar later nog steeds erg onder lijdt. Mag ik je namens het gehele Nederlandse volk onze oprechte excuses aanbieden voor het leed dat onze overbedbedbedouders jou hebben aangedaan. Valt er te praten over een financiële vergoeding om dit enorme leed te verzachten?

 8. Baaz

  Gevoelige geesten zijn eng, vooral wanneer ze hun zin krijgen.

 9. Gerlos

  Tegen al die activisten die overal tegen zijn , ZWARTE PIETEN, melk wat wit is VOC kruiden namen en straten die een andere naam moeten krihgen en ga zo maar door. Nu is het tijd dat wij Nederlanders overal NEE TEGEN ZEGGEN onze normen en waarden onze tradities en we zijn jullie gezeur meer dan zat.

 10. Lol Kwipsel

  Toch verder wel verbazend dat ze hier allemaal willen wonen. Waar ik in de wereld ook kom, ze willen allemaal graag in Nederland wonen.
  Behalve degenen die hier wel wonen, hoewel dezen ook niet terug willen. Wordt echt wel ingewikkeld.

  1. Onno

   In Neerpelt (België) vlak over de grens bij Valkenswaard, bivakkeren een aantal Nederlanders in een zeer riante hut, mag ik wel zeggen. Mooie kar voor de deur. Zo heeft iedereen toch wel een voorkeur.

   1. Baaz

    “In Neerpelt (België) vlak over de grens bij Valkenswaard, bivakkeren een aantal Nederlanders in een zeer riante hut, mag ik wel zeggen. Mooie kar voor de deur.”

    Belastingvoordeel?

    Voor een uitkering kun je misschien beter naar Nederland?

    1. Onno

     Een AOW uitkering en/of pensioen uitkering kan ook over de grens besteed worden. Sommigen verkiezen Suriname, daar leef je riant als een vorst. Bijzondere zaken die je nodig hebt laat je door familie als pakket verschepen. Kranten kan je gewoon ook daar lezen.

     1. Baaz

      Dat kan inderdaad ook…

 11. Moh de pedo

  Ik zoek nog een goed betaalde job bij een anti discriminatiebureau. Misschien begin ik er zelf wel eentje. Mooie subsidies en je hoeft weinig te doen. Beetje schreeuwen en vuurtje opstoken en met schadeclaims gaan smijten. Lekker chillen in de vrije tijd en helemaal oké.

  1. Scaldis

   En je raakt nóóit je baan kwijt, want mensen voelen zich door steeds gekkere dingen gediscrimineerd! Nu al zelfs door pepernoten!
   Ik gok dat de volgende slachtoffers oude wijven zijn: oudewijvenkoek!
   En wat denk je van de bakker met z’n brownies; een grote racist!

   1. Baaz

    @Scaldis: Het is de tijd van de gevoeligen en de gevoeligheden. Vandaag de dag laten wij met graagte de gevoeligen aan het woord. We denken daar de mensheid een dienst mee te bewijzen. Er zijn zelfs gevoeligheidsevanglisten die vinden dat de gevoeligheden van de minderheden moeten prevaleren boven de gevoelens van de meerderheden. Dat lijkt mij niet de bedoeling! De dictatuur van de minderheid gaat niet werken in een democratie met een meerderheid.

 12. Blue monday

  “Totale oorlog” … wat een uitspraak voor een zakje pepernoten,

  Martin Bosma mobiliseert zijn troepen door zijn grote idool te citeren?

  1. Baaz

   “Martin Bosma mobiliseert zijn troepen door zijn grote idool te citeren?”

   Ik vind ‘m wel aardig gevonden… 😛

   Bij navraag zal Martin het waarschijnlijk niet met je eens zijn. 😉

 13. FLP

  Zoal onze grote lachende leugenaar zij. Die VOC mentaliteit moet weer in Nederland terugkomen. Het is een discussie van niks en zouden we niet zo breed in de media aandacht moeten geven. Kleine groepjes onruststokers verzieken het hier in ons VOC paradijs.

 14. PMG

  Wij lopen toch ook niet te zeiken dat we lange tijd onder het juk van Napoleon hebben geleefd en wat dacht je van de 2de wereldoorlog? Zelfs vandaag wordt ik nog uitgemaakt voor kaaskop, cloggy en wat te denken van de uitdrukking ‘let’s go Dutch’?
  Deze zielepieten hebben het over zaken die honderden jaren geleden speelden, zwelgen daarover omdat ze niets beters te doen hebben.
  Wij zijn trots op onze geschiedenis omdat deze doorspekt is van succesverhalen, vandaar ook onze lijfspreuk: je maintaindrai!

  1. Blue monday

   Volgens mij is de verontwaardiging en boosheid wat de Nederlanders in WOII is aangedaan nog steeds erg groot.

   Wel eens van 4 mei gehoord?

   1. HEM

    Herdenken is prima. De ervaring delen en zeggen: “Dit nooit meer” is ook uitstekend.
    Maar je moet wel verder.
    Neem Duitsland.
    We rijden BMW en Mercedes, we kopen zelfs van alles van IG Farben, we gaan er massaal op vakantie. Net als in Frankrijk, en hoevelen gingen er niet naar Spanje en Portugal op vakantie (toen het er nog niet zo prettig was)? Zelfs ene J.d.U.!
    Inderdaad, we hebben nog eenpaar jaar geroepen, dat we onze fiets terug wilden, maar dat is nu toch echt wel over.
    Een oplossing voor de huidige problemen is het stoppen van subsidie aan al deze zogenaamd “beledigde” mensen. Als ze aan het werk moeten en zelf alle kosten moeten betalen, hoor je ze niet meer.

 15. HEM

  We hebben destijds communisten uitgesloten van overheidsfuncties: Dat hadden we voor “mensen van niet Nederlandse afkomst, die duidelijk weigeren om te integreren” allang ook moeten doen. Nu verkwanselen wij ons land door eenvoudig ons overheidsapparaat te laten overnemen.

  En voor alle duidelijkheid: Zeiken over het verleden is ook “niet willen integreren”.

 16. P.Sisterons

  Quispel zou eerst eens een beetje beter op zijn spelling moeten letten.

 17. Jozias Visser

  De Arabische moslimcultuur zit verweven met de slavernij. Het ons welbekende woord kufar (verhollandst tot “kaffer”) duidt vandaag een niet-moslim aan, maar was oorspronkelijk de benaming voor een neger. Zwarten zijn in hun ogen geen mensen – nog steeds niet – het zijn apen die bovendien een verfoeilijk meergodendom cultiveren. Dat maakt hen meteen tot handlangers van de duivel. Gewapend met die religieuze wetenschap drongen Arabische kooplui al vanaf de Mohammed-tijd het Oost-Afrikaanse binnenland in, om aapmensen te vangen voor commerciële doeleinden.

  De islamitische pedofiele profeet Mohammed en vele van zijn metgezellen kochten, verkochten en maakten slaven. Hoog tijd voor burgemeester Salafist en Jihadist Aboutaleb, de fanatieke aanhanger van die ellendige profeet en slavendrijver Mohammed, daarvoor excuus aan te bieden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.