Paniek bij De Telegraaf: ‘Leiderschapswissel bij D66 kan stabiliteit van coalitie in gevaar brengen!’

De Telegraaf maakt zich zorgen. Sneu he?

Ach kijk eens: bij het huisblad van de VVD maken ze zich érnstig zorgen over de toekomst van het kabinet. Volgens verslaggever Wouter de Winther zorgt het opstappen van Alexander Pechtold namelijk voor “onzekerheid” bij de coalitie:

Het vertrek van Alexander Pechtold stort de coalitie in een onzeker avontuur. In de recente geschiedenis luidde het opstappen van een leider van een regeringspartij al eens het einde in van een kabinet. Juist bij D66, dat bekend staat als de zwakste schakel in Rutte III, kan een leiderschapswissel de stabiliteit van de coalitie in gevaar brengen.

Want, stelt De Winther, opvolgingsperikelen zorgen ervoor dat de meest ambitieuze kamerleden zich gaan roeren. En dat gebeurt dan niet altijd op een ‘positieve’ manier. “Profileringsdrang” noemt De Telegraaf dat.

De Winther:

Nog geen uur na de staande ovatie voor Pechtold zeiden zowel Kamerleden Jan Paternotte als Sjoerd Sjoerdsma voor de Journaal-camera’s niet uit te sluiten dat ze fractievoorzitter willen worden. Als een apenrots zonder gorilla.

Je hóórt De Winther bijna huilen. Wat is dit een mokerslag voor hem, zijn krant, en de VVD zeg! Pechtold was de trouwe adjudant van Rutte! Wat moet de VVD-premier zonder zijn D66-maatje?!

Het ‘ergste’ scenario is, natuurlijk, dat Pechtolds opvolger begrijpt dat de val van de partij in de peilingen alleen geremd kan worden door zich hard te maken voor de oude principes van D66. Dus: meer democratie, referenda, geld voor onderwijs, etc. Als die opvolger dat gelooft en daar vervolgens hard op inzet krijgt de coalitie het opeens behoorlijk lastig…

Tenminste, dat vrezen De Telegraaf en de VVD duidelijk.

Afijn. Hoe leuk dat ook zou zijn, we moeten vrezen dat het allemaal wat tegen gaat vallen. Pechtolds opvolger zal ongetwijfeld net zo principeloos en machtsgeil blijken te zijn als hij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Lex

  Laat dit rampzalige sloopkabinet alstublieft wankelen en heel hard vallen. Graag januari na de feestdagen nieuwe verkiezingen.

  Hopelijk gaan FVD en PVV heel hard groeien als het even kan samen een meerderheid.

  1. DirkSteen

   Nou, dat is ook iets wat ik erg hoop!!!
   Weg met die Pechthold!!!!!!!

   1. Baaz

    Hij is al weg…

 2. Duke

  Als dit kabinet valt dankzij het vertrek van Pechtold, heeft hij op de valreep van zijn politieke loopbaan toch nog iets positiefs gedaan voor het land.

 3. Eugenie de la Fleur

  Ik ben zeker geen fan van het huidige kabinet maar het land heeft baat aan stabiliteit. Een kabinetcrisis is dus ongewenst

  1. Ni28

   U bedoeld, beter een stabiele waanbeleid dan kabinetscrisis.

  2. Vliegenvanger

   Het land heeft zeker stabiliteit nodig, maar geen aards leugenaars zoals Pechtold en Rutte. Daar kan je geen serieuze zaken mee doen. Liegen en bedriegen is niks voor een serieuze leider van een partij.

 4. nienke

  Duke@

  Helemaal met je eens, hij heeft bij de val van dit kabinet toch nog IETS positiefs gedaan voor Nederland.
  Voor de rest ben ik dol gelukkig dat dit heerschap op dondert .

 5. Ni28

  Het val van Pechtold zal zeker de coalitie negatief beïnvloeden. Op Pechtold zijn escapades na heeft de partij alle kroonjuwelen weggemoffeld haar bestaansrecht is totaal ondermijnd. Om Pechtold te voegen bij zijn grote voorgangers is een belediging voor die twee. Die hielden de principes van de partij nog hoog in aanzien maar met Pechtold is alles weg. De nieuwe fractievoorzitter zal vast ook onder druk van veelal jongere partijgenoten terug willen naar die oude principes. Dat gaat in deze coalitie niet werken. Ook de huidige D66 gedram over de klimaatakkoord zal niet in goede aarde vallen op moment wanneer de VVD en CDA beseffen dat zij zich hiermee hebben overhaast zal D66 zich hiermee juist willen profileren. Dat hebben wij vandaag veelvuldig gehoord. Als deze kabinet valt dan zal het door het klimaatkwestie zijn. Klimaat sloopt de politiek nog voordat deze “gered” kan worden.

 6. Adriaan

  Stel dat het kabinet instort. Worden we daar dan slechter van? Kan volgens mij niet. We hebben in het verleden al zoveel crises meegemaakt en we zijn er nooit slechter of beter van geworden.

 7. Ben Zine

  Ik geloof echt dat die dividendaffaire Rutte-3 gaat opbreken. De volkomen onverschillige en arrogante manier waarop Rutte heeft geprobeerd om dit erdoor te rammen is onacceptabel. Vooral ook omdat het over zo’n groot bedrag gaat. Dat zullen de kiezers hem waarschijnlijk niet vergeven.

 8. Baaz

  Misschien nog iets te vroeg, maar zoals ik al eerder voorspelde dat Pechtold zou opstappen, zo hou ik er ook rekening mee dat Rutte het niet gaat redden.

  1. Crassus

   Waarom na de feestdagen? Daar zijn feestdagen toch voor!

 9. marco1

  De val van het kabinet lijkt mij ook niets positiefs opleveren al zou ik ook liever een andere regeringssamenstelling zien dan.

 10. Job Jansen

  Gezien de peilingen, voor zover die kloppen, kunnen nieuwe verkiezingen weinig brengen. Nederland is hopeloos verdeeld. Weinig partijen willen samenwerken met PVV en FVD. Dus wat zal er gebeuren….

  1. Baaz

   “Weinig partijen willen samenwerken met PVV en FVD.”

   Dat legt het partijkartelprincipe prachtig bloot.

   1. AnnaKlaver

    De kiezers zijn verstandig en zullen deze partijen nooit de meerderheid gunnen.
    Het partijkartel bestaat alleen bij diegene met onmacht……

    1. Baaz

     @Anna: Dat komt omdat jij Thierry’s boek niet hebt gelezen.

    2. wheelboy

     Anna
     Dus als ik jou goed begrijp .Stem je liever op partijen die totaal niet na de bevolking luisteren .De democratie afschaffen . Baudet zij het die gast van 50+ herhaalde het . dichtimmeren regeeraccoord is niet echt democratisch en zo verwijderen partijen zich steeds verder van de kiezer . Dan bang zijn wat de uitslag van een referendum is .Dus 2x niet na onze zin dus schaffen we het maar af .Worden de multinationals alles in de schoot geworpen en mogen wij op een houtje bijten en worden de poten onder de sociale welvaartstaat onderuit gehaald . Maakt de Media zowel PVV als FvD zwart . En worden we door de milieu maffia geplunderd . Om vervolgens mensen die iets voor het milieu willen doen extra te belasten met OZB want door de panelen op dak is uw huis meer waard dus kassa .Dan schaffen we de saldering af dus wederom kassa . Mijn stroom gaat naar de buur die betaald 21ct ik krijg er 7ct voor terug . Dan savonds wil ik mijn kilowatt stroom terug en ook ik betaal er 21 ct voor dus 28ct per kilowatt wat ri de staatskas gaat . Want het kost de staat geld .Dit beleid alleen al geeft aan dat het maffia praktijken zijn .En dan nog maar niet te praten over de bergen gelukzoekers die men binnen laat en uw kind jaren op een huurhuis kan wachten de gehandicapte onde rminimum moet gaan werken !!! en op zn rolstoel na het maar uit moet zoeken .Maar die goudzoeker krijgt alles incl inrichting .En wij als we zo doorgaan zitten met zn alle in een pscychiatrische inrichting . En dat tuig stemt u dan op . Want de media zegt !!! dat was in de tijd van de CD al zo en nu nog steeds . Open je ogen denk eens na ipv de media na te lopen .En doe eens de moeite paar uurtjes vooral op dinsdag middag op politiek24 te kijken en oordeel dan !!!

 11. marco1

  Al zouden de andere partijen wel willen samenwerken met PVV en FvD dan nog maakt het als de peilingen kloppen geen verschil.

 12. Janna47

  Nou meneer de Winther ik kan niet wachten, laat lekker knallen dat zooitje daar. Hoe eerder hoe liever wat mij betreft.
  Huil maar lekker door daar bij je krantje..
  Het zou een zegen zijn voor ons land…maar ja wat krijg je dan?

 13. Job Jansen

  Gelukkig maar dat er zoveel “nieuwe Nederlanders” bijkomen. Ze mogen uiteindelijk na wat jaartjes stemmen omdat ze een plastic pasje hebben waarop staat dat ze de Nederlandse nationaliteit bezitten. Echte vaderlandslievende Nederlanders. Wat zullen zij gaan stemmen?

 14. sjun

  Het is toch een bepaald soort mensen met bevraaglijke mentaliteit dat in D66 gedijt.

  1. Ernst Quispel

   Wat bedoelt Sjun in hemelsnaam met een ‘bevraaglijke mentaliteit’?

 15. Ries

  Stel dat het kabinet valt. Wat dan? Nou, dan eigenlijk niks. We krijgen een ander kabinet dat precies hetzelfde doet als het vorige, namelijk de burger bestelen. Het is net een ouderwetse toneelvoorstelling: Het decor wordt gewijzigd, er worden andere acteurs en actrices opgevoerd, terwijl voor de ‘oude’ wordt gezorgd. Er is altijd wel een burgemeester nodig, of een nieuwe direkteur voor de gezondheidszorg. Ik heb al veel van deze theaterstukken gezien en heb me voorgenomen er niet eentje meer te bezoeken. Zichzelf in stand houdende bagger! Ik wil me er zo weinig mogelijk over opwinden.

  1. Baaz

   “Ik heb al veel van deze theaterstukken gezien en heb me voorgenomen er niet eentje meer te bezoeken. Zichzelf in stand houdende bagger! Ik wil me er zo weinig mogelijk over opwinden.”

   FVD wil in elk geval een voorzet geven! Directe democratie naar Zwitsers model. Politici die op basis van hun CV solliciteren naar functie i.p.v. dat ze worden benoemd, gekozen burgemeesters, de beste i.p.v. de voor de hand liggende mp, etc. FVD kan en zal veranderingen doorvoeren, ik maak mij alleen wel zorgen over de onverschilligheid bij de gemiddelde kiezer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.