bosma tk

FILMPJE: Martin Boosma grapt met serieuze ondertoon over moties in de Tweede Kamer

Geen categorienov 16 2018, 21:00
Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) grapte gisteren met een serieuze ondertoon over de hoeveelheid moties die Kamerleden op dit moment indienen. Zo is te zien op een filmpje van de Tweede Kamer tijdens het debat over een wijziging van de Kieswet. Zelf haalt Bosma ook allerlei onderwerpen uit de kast waar je ook mooie moties van kan breien. Bijvoorbeeld een motie over een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt. Maar het ging ook over voetbalvelden van kunstgras.
Toch is de grap of kritiek wel goedbedoeld, kijk maar eens naar het aantal moties van de afgelopen week. Dat waren er precies 140 stuks. In de maand november alleen al waren het 467 moties. Dat klinkt niet echt als een aantal gericht op de hoofdlijnen. Wat stond er in? Bijvoorbeeld de motie over het wapenembargo gericht op Saoedi-Arabië. Overigens een goed idee en alleen de VVD en FvD stemden tegen. Op zich is het niet vreemd om staten die mensenrechten schenden geen wapens te verkopen. Zelfs in de VS is het normaal dat personen die wapens kopen een psychologische controle doorlopen, zoiets heb je dus ook op internationaal niveau.
Luchtere onderwerpen waren er ook. Een heerlijke motie werd ingediend door Henk Krol van onze favoriete ouderenpartij 50Plus. Met Krol zouden studenten wel 'mooi was die tijd' van Corry Konings kunnen meezingen. Zeker na het zien van deze motie. Nou ja. De kans op een feestje wordt wellicht iets groter dankzij de inzet. De motie leest voor: "[De Kamer] verzoekt de regering de Kamer voor de zomer van 2019 te informeren over het benodigde aantal extra studentenkamers" Makkelijk scoren Henk, in zo'n rapport over de woningnood kunnen studenten toch niet wonen? Maar bedankt in ieder geval.
Ook de pacifistische wereldchristenen van de ChristenUnie dienden moties in, waarvan een op naam van Kamerlid Joël Voordewind. Deze motie valt op omdat wordt opgeroepen dat de regering zich actief gaat inzetten voor de belangen van een supranationale autoriteit. De motie pleitte voor een situatie waarin de regering actief gaat lobbyen voor een VN-verdrag over kernwapens. Even los van de inhoud, dat lijkt mij per definitie geen goed idee. Het is frappant dat een politieke partij in een nationaal parlement wil gaan lobbyen voor een supranationale organisatie. Dat is iets heel anders dan via een supranationale organisatie een wapenembargo gezamenlijk organiseren en in goede banen leiden.
Genoeg over de moties van de week:
https://www.youtube.com/watch?v=tUp6xRcpT9U
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten