Justitie opent aanval op drugsbaronnen en duwt Nederland naar ‘total war on drugs’

Minister Ferdinand Grapperhaus (VVD) erkent gelukkig de maatschappelijke schade als neveneffect van illegale drugsproductie, maar jammer genoeg zoekt hij de oplossing m.i. in de verkeerde richting. Er komt namelijk meer geld voor repressie. Geld dat vrij wordt gemaakt voor de bestrijding van de illegale apothekers gaat voornamelijk naar de zuidelijke Nederlanden. Brabant dus. In totaal wordt 100 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De mannen van Justitie gaan inzetten op verschillende projecten met het doel de markt te verpesten. Wat hiermee precies wordt bedoeld is onduidelijk, maar de apothekers moeten ongetwijfeld gaan onderduiken willen ze hun productie voortzetten om hun klanten te voorzien van mdma. De overheid is verder doodsbenauwd voor mensen met geld in het criminele circuit. Men vreest zelfs ondermijning en overnames. Getuige het feit dat er in het NOS artikel wordt gesproken over ‘ondermijnende criminaliteit’. Want als een illegale apotheker bij een voetbalclub terechtkomt dan kan hij al snel een groot netwerk opbouwen.

Justitie kijkt momenteel dus met lede ogen toe en wil actie tegen de apothekers. Maar niet elke regio vraagt om dezelfde aanpak. In Limburg en Oost-Brabant, waar dus het meeste geld naar toe gaat, is de problematiek voornamelijk de productie van xtc en amfetamine. En de neveneffecten zoals busjes met chemisch afval in woonwijken. Of zoals onlangs in Enschede, bij een ogenschijnlijk drugsgerelateerde misdaad, vier slachtoffers.  In het uiterste geval zouden burgemeesters bevoegd moeten worden om het vastgoed van de illegale drugsproducenten af te pakken. Confiscatie als repressief instrument inzetten, creativiteit is er in ieder geval wel.

In Noord-Nederland is de situatie weer heel anders. Daar wordt vooral wiet gekweekt en dat heeft een andere aard en vraagt aan andere aanpak. Of geen aanpak. Een ander probleem bij de Groningers (voor Justitie ten minste) is het feit dat burgers een verkeerde houding hebben tegenover drugscriminaliteit. Zo wil het rijksministerie van Justitie ‘de meldingsbereidheid van de bevolking vergroten’. Blijkbaar mag met het belastinggeld een volgende communicatiecampagnes worden georganiseerd om die houding te beïnvloeden.

Ik zie de posters al hangen: “Ruikt u muffe luchtjes? Grapperhaus: sofort anrufen” Dat gaan Groningers echt niet doen Fred, jammer maar helaas! Concluderend is het jammerlijk om te zien dat dit de richting is van het kabinet. Zo wordt al jaren rationeel betoogt dat de illegale apotheken slechts doen wat de mensen in dit land vragen en dus dat er gelegaliseerd moet worden. Arjen Lubach pleitte onlangs voor de legalisatie van xtc.

Bron: NOS.nl
Bron: NOS.nl
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Grapperhaus is CDA. Niet dat het een verschil maakt.

  Hilarisch hoe deze partijen PVV achtige dingen roepen vlak voor de verkiezingen en een groot deel van de PVV stemvee trapt er in ook. Volgens mij zegt dit heel wat over het intellectuele capaciteit van deze sukkels

  1. robroy

   Hoe dom kun je reageren … dom wijf

  2. plakband

   Beste Eug.. Precies de vinger op de zere plek. Onze machthebbers liegen maar raak. Dat bedoel je toch te zeggen? En wie hebben die machthebbers gekozen? Ik denk dat die kiezers de grote sukkels zijn. Of ze hebben geen kinderen waarvoor de toekomst belangrijk is.

  3. marco1

   Simpeltje

 2. Aytas

  Ik ben het helemaal met je eens teunis. Ik denk dat de bestrijding geen zoden aan de dijk zit waar vraag is komt aanbod.

  Tim bakt aardappelen als specialiteit. Jij?

 3. P.Sisterons

  Kijk Vleespet Grappenhaus eens staan glimmen. Ze bestrijden de bevolking, niets anders.
  Ze kunnen de poen beter besteden aan echte criminaliteit. De geestverruimende plantjes zijn de toekomst voor de mensheid. Niet bedoeld wordt het weggooien van afval in de natuur.

 4. P.Sisterons

  Och och, Eugenie de la Fleur is net zo verheven als Clinton met haar basket of deplorables. Na hoogmoed komt de val.

  1. Aytas

   Tja soms is het verstandig om dingen vast te stellen en ze niet uit te spreken.

 5. Baaz

  Grapper kan beter eerst een miljard euro in politie en justitie gaan pompen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.