Komen de gele hesjes ook naar Nederland? #gelehesjes

Gele hesjesparade in Frankrijk. Bron: YouTube / 
BEST OF CULTES 2
Foto: Boze huisvrouwtjes of relschoppers? Gele hesjesparade in Frankrijk. Bron: YouTube / BEST OF CULTES 2

Ondertussen zijn de gele hesjes uitgegroeid tot een symbool van onvrede en onmacht. In Frankrijk demonstreerden grote groepen hesjesdragers tegen het beleid van de Franse regering Macron en dan specifiek tegen verhoging van de belastingen op brandstof. De protesten waaiden al snel over naar het Franstalige Wallonië. Ook in Nederland zijn er mensen die er wel iets voor voelen de straat op te gaan met gele hesjes om daarmee hun onvrede met de huidige koers van het landsbestuur te tonen. Zo nam gemeenteraadslid te Sliedrecht, Mark Jongeneel, het voortouw en nam hij in vergadering plaats met een geel hesje. Maar gaat de beweging ook zo groot worden als in Frankrijk? En waarvoor dan precies?

Een Facebookgroep genaamde ‘Gele Hesjes NL’ is ondertussen opgericht. In de groep vind je een kakofonie van verschillende geluiden. Allemaal gericht tegen het regeringsbeleid van Rutte 3. De groep bestaat ondertussen al uit ruim 10.000 mensen en als deze mensen daadwerkelijk actiebereid zijn dan kan de regering Rutte 3 haar borst maar beter nat maken. Maar zover is het nog niet. Er is momenteel nog geen duidelijke organisatie en communicatie achter het gele hesjes fenomeen in Nederland en een gezamenlijk statement van onvrede bestaat, maar lijkt zich nog onder de radar te bevinden. Wel discussiëren de leden van de groep hevig met elkaar over wat het kwaad van onze tijd is, waarbij allerlei termen worden gebezigd. Denk aan massa-immigratie, maar ook hogere belastingen op de BTW. Een reactie van Facebookgebruiker Marinus van den Berg: “8,4 duizend leden voor het eerst in mijn leven ben ik trots op Nederland, wat een broederschap!!!

De uitnodiging om samen een stadswandeling te maken in een geel hesje:

In het verleden werd er nog wel flink gedemonstreerd. Met name in de jaren ’70 en ’80. Maar sindsdien lijkt de bevolking in slaap gesust. Een van de grootste demonstraties in de geschiedenis was de antikernwapendemonstratie in november 1981. Toen waren honderdduizenden mensen bijeen om hun onvrede te laten blijken over de aanhoudende koude oorlog en het plaatsen van kernwapens in Nederland. Uiteindelijk zijn die kruisraketten om een veelvoud van redenen niet geplaatst. In de afgelopen jaren kennen we demonstraties vooral van relletjes. Denk aan de demonstraties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en hun extreemrechtse anti-anti- Zwarte Pieten. De gele hesjes zien zichzelf echter niet als demonstratie, maar als een beweging die mensen aanmoedigt in gesprek te gaan met anderen die gele hesjes dragen.

Gemeenteraadslid Mark Jongeneel in de raad met een geel hesje. Een intelligente jongen mét ballen waar er veel meer van zouden moeten rondlopen. aBron: Sliedrecht24.nl
Gemeenteraadslid Mark Jongeneel in de raad met een geel hesje. Een intelligente jongen mét ballen waar er veel meer van zouden moeten rondlopen in Nederland. Bron: Sliedrecht24.nl

De vraag is dan ook waarom Nederlanders massaal met gele hesjes de straat op zouden gaan? Als de organisatie van de Facebookgroep serieus is dan zou ze toch iets moeten doen aan haar communicatie. Ondanks dat de Facebookgroep al 10.000 leden heeft betekent dit niet dat deze mensen ook bereid zijn samen een wandeling te maken. Ook het plaatselijke karakter van het fenomeen (Den Haag), maakt het voor veel mensen moeilijk om aanwezig te zijn. Zeker gezien de doelgroep, die het in het algemeen ook financieel niet makkelijk heeft. Daarom is het beter om dergelijke stadswandelingen ook op lokaal niveau te organiseren. Dus ook in Groningen, Enschede, Utrecht, Leeuwarden en natuurlijk Dokkum.

Ook een gezamenlijke visie op wat er dan precies niet goed gaat ontbreekt. Wel zegt een van de organisatoren het volgende: “Persoonlijk geloof ik niet dat we nog een democratie hebben. Een meerderheid wil niet in de EU, wil de euro niet, stemde tegen het associatieverdrag met Oekraïne, en er wordt helemaal niets mee gedaan. Wat mij betreft stapt Rutte direct op en vertrekt Nederland direct uit de Europese Unie.” Nou, ik kan mij daar in ieder geval wel bij aansluiten. Democratie? Daarvoor ontbreken simpelweg je juiste instrumenten, zoals het referendum, een herzien kiesstelsel en getrapte verkiezingen. Er zijn voldoende ideeën voor democratische vernieuwing, maar de snelheid waarmee de al bestaande vernieuwingen door Rutte 3 wordt afgebroken is stuitend.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

47 reacties

 1.   

  Belangrijkste aan dit bericht is dat wij nederlander makke schaapjes zijn, en daar heeft hij gelijk in.
  We zinn de afgelopen jaren onder rutte (noemt zichzelf rijkelijk vaak liberaal) belastingtechnisch in onze p.. pert gepakt werkelijk fenomenaal.
  Dit alles onder het mom van crises zus crisis zo.
  De crisis is voorbij en de ordinaire belastingverhogingen gaan gewoon door.
  Nu komt het ergste eraan de marrakeshdeal word getekend met een inlegvelletje(mmh waar kennen we. Dat van.)om zogenaamd tegemoet te komen aan mensen die er niet zo blij mee zijn (grootste deel volk)
  Het lijkt wel een een heel slechte b film waar we inzitten en niemand kan de afstandsbediening gebruiken omdat d66 die onklaar heeft gemaakt.

  1.   

   @teunis die eerste foto was toch veel interessanter.
   Waarom weg?
   De billekes van de dames zie ik liever dan een paar in slaap vallende raadsleden.

  2.   

   Al zouden wij er met honderdduizenden tegen protesteren of wat dan ook,
   het zal ze in Den Haag niets interesseren, the EU show must go on,
   al betekent dat ook dat je je eigen land en volk verraad en verkwanseld.

   1.   

    verraadt en verkwanselt

    1.   

     Bij de hand te knaap Erntig,allerlei scholen afgemaakt denk ik….ook ooit echt gewerkt zoals de meeste foutjes makers??

   2.   

    dat je je eigen taal verraad en verkwanseld.

   3.   

    @Barstow: Ben je al lastig gevallen door het DDS-taalneuqertje?

    :)

 2.   

  quote:De groep bestaat ondertussen al uit ruim 10.000 mensen
  .
  Even vertalen naar de DDS manier van schrijven.
  HEEL NEDERLAND STAAT ACHTER DE GELE HESJES.
  .
  Zo, ook weer geregeld.

  1.   

   @spaanse kok MAG ZELFS ook zijn EITJE KWIJT hier op dds.

 3.   

  “Een meerderheid wil niet in de EU, wil de euro niet”
  Tis niet waar, echt :):)

  1.   

   @kong is door de bliksem geraakt en heeft voortschrijdend inzicht gekregen over de wil van het nderlandsche volk.

   1.   

    Rechtspopulisten die spreken over ‘het volk’ doelen feitelijk op een kleine minderheid.

    1.   

     @ernst MAG hier ZIJN ZWAKBEGAAFD en dedain inzicht geven over @worst.

  2.   

   Klopt toch?
   Teunis zijn broer, de buurman en de hond.
   Een duidelijke meerderheid van Teunis zijn wereld.

 4.   

  Ik zou heel blij zijn, als de reageerders, welke zeggen het beste voor te hebben met Nederland, die waardering ook voor onze prachtige Nederlandse taal zouden hebben.
  De moedertaal van mijn vaderland haalt hier soms het lagere school niveau niet.

  1.   

   @spaanse cock en of @ernst hebben geen arguminten mer en gan daan oooveraal speelvouten soeken., tja daat ies ok een besichhijd.

   1.   

    U voelt zich aangesproken?

  2.   

   Ik vermoed dat de extra instroom die het migratiepact van Marrakesh genereert daar geen verbetering in aanbrengt. Nog los van het via verhoging van heffingen en premies gegeneerde maatschappelijk budget dat door die instroom tot in lengte van jaren weer een andere invulling krijgt.

 5.   

  Een meerderheid van de bevolking wil juist wel bij de EU, zoals peilingen alsook verkiezingsuitslagen uitwijzen, en het Oekraïne-dossier is dusdanig verminkt dat de oplossing van Rutte een goede kan worden genoemd. Trouwens, is Oekraïne al bij de EU en de NAVO? Men beweerde toch bij hoog en laag dat zo’n lidmaatschap erin zou zitten?

  1.   

   @meriadoc uit het linkse metronieuws.
   Ook uit de peiling van Een Vandaag blijkt dat de meningen over het EU-lidmaatschap van Nederland erg verdeeld zijn. De tegenstanders halen met 48 procent net geen meerderheid, terwijl 43 procent vindt dat Nederland gewoon in de EU moet blijven.
   @meriadoc
   Weet ook dat de eerste stap is gezet voor ukraine en dat is dat ze tot het shengenverdrag zijn toegelaten.
   De rest volgt nog.
   Er moet eerst weer een vuurtje opgestookt worden met de russen.

   1.   

    Uit het rechtse DDS:

    Maar liefst 59% van de kiezers laat namelijk weten tegen een referendum over Nexit te zijn. Slechts 37% is daar voor. Dat is een enorm gat… welke eerst en vooral veroorzaakt wordt doordat de achterban van zogenaamde ‘democratische’ partijen zich allemaal uitspreken tegen zo’n referendum. Kijk maar mee.

    De ‘Nexit’ is nog altijd niet bijzonder populair – de meeste Nederlanders willen graag dat ons land lid blijft van de Europese Unie. De enige kiezers die het daarmee oneens zijn, zijn de aanhangers van PVV en FVD.
    -

 6.   

  @Spaanse Kok, @ Quispel. 10.000 aan hangers (gele Hesjes) is veel omdat het gaat om een groepering waar DDS mee sympathiseert. En 340.000 tv kijkers (Sylvana Simons) is weinig, omdat het gaat om een vijand van DDS. Doodsimpel. De feiten masseren tot ze bij je wereldbeeld passen

 7.   

  Zaterdag a.s., Plein Den Haag, 11.30u. …
  Daar zal ik nog over nadenken.
  Aan één kant is het een goede opzet. Zoiets als Pegida Dresden in het begin, met haar avondwandelingen, waarbij elke bezorgde burger zich vanzelfsprekend kon aansluiten en er geen sprake was van toonaangevende “leiders” die het allemaal wel eens even zouden vertellen.
  Is ook wel weer vervormd, met de tijd, maar dat begin was goed! Daar dankt Pegida Dresden ook aan, dat het tot nu toe overeind gebleven is. Het fundament, hé.
  Alleen… Als dat liedje van 15 miljoen mensen ook zou impliceren, dat je de boerkadraagsters ongemoeid moet laten, dan vind ik het weer minder (Ja, zeg maar niets, Ernst, ik voel alweer aankomen, dat jij me daarmee onderuit zult willen halen, omdat je dat inconsequent vindt, het zij zo).

  1.   

   Ik heb hem vandaag al aan…

 8.   

  Die gele hesjes hype,kuddegedrag bah,de meesten krijgen altijd berouw als ze een stemlokaal binnenkomen en zetten het kruisje alweer links.

  1.   

   Een beetje gelijk heeft U daarin weer wel; Normaal gesproken ben ik er ook niet dol op om me in hesjes, overalls of meer van die gein te laten hijsen.
   Héél goed over nadenken …

 9.   

  Hoog tijd voor een gele hesjes opstand want Nederland gaat als het verachtelijke braafste jongetje van de klas het VN-Marakesh compactverdrag toch tekenen.
  Volgens Syp Wynea van Elsevier met het toevoegen van een inlegvel.

  Veel landen tekenen dus niet. Dat houdt in dat de resterende landen, die dus wel tekenen, een veel grotere toestroom krijgen.
  Nederland kan dan zijn borst natmaken.
  Gaat u a.u.b. naar de site van FvD en teken de petitie !!!!

  Zolang het kabinet de gelederen gesloten houdt, wordt er in maart met ze afgerekend.

 10.   

  Een geel hesje kost een paar euro bij de Action.

 11.   

  Laat ik eens chargeren: Frankrijk staat aan de rand van een vernietigende omwenteling

  OPINIE

  Sylvain Ephimenco– 7:55, 29 november 2018

  COLUMN Zowel uit ethisch oogpunt als vanwege eigenbelang zijn we in Europa uiterst attent op gebeurtenissen die de Europese Unie van haar sokkel zouden kunnen slaan. Een sokkel waarop vrede en voorspoed rusten sinds de Tweede Wereldoorlog.

  Op wat gerommel aan onze EU-grens tussen Oekraïne en Rusland na lijkt de vrede voorlopig niet in gevaar. Anders is als het gaat om het economische en politieke evenwicht. Het Britse referendum van juni 2016 was hier het startsein van. In oktober vorig jaar waren er de separatistische eisen van Catalonië en de repressie van Madrid. Brussel keek weg. Maar niet toen Hongarije een eigenwijze koers ging varen: het land werd door het Europees Parlement op de strafbank geplaatst. Hetzelfde gebeurde onlangs met Italië, dat een begroting presenteerde die van de EU-afspraken afwijkt. Een struikelend Italië zou de stabiliteit van de euro kunnen aantasten en dat vinden de overige EU-leden niet erg fijn.

  Maar laat ik nu mijn columnistenprivilege vol­uit gebruiken, dat wil zeggen chargeren en alarmeren zonder mijn nuancereservoir aan te spreken. Er doemt volgens mij een gevaar op, dat alle hierboven genoemde problemen tot peuleschilletjes degradeert: het omvallen, zowel in politiek als economisch opzicht, van de tweede economie van de EU en met Duitsland samen de motor van de unie. En laat ik nu het alarmisme in vol ornaat op mijn eigen toneel uitnodigen: Frankrijk staat aan de rand van een vernietigende omwenteling die best met chaos en geweld gepaard zou kunnen gaan. Frankrijk, beter bekend als het moederland van revoluties en burgeroorlogen, zou volgens dit sombere scenario de rest van de EU in zijn val deels of geheel meesleuren.

  Die gilets jaunes zijn wanhopige burgers vol wrok die hun lege portemonnee als een strijdwapen oprichten

  De huidige opstand van de zogenoemde ‘gele hesjes’ wordt met de dag grimmiger en verontrustender. Die gilets jaunes die de economie lamleggen, barricades opwerpen en soms de boel afbreken, zijn wanhopige burgers vol wrok die hun lege portemonnee als een strijdwapen oprichten. Vrouwen en mannen die enkele centen verhoging van de dieselprijs niet meer kunnen verdragen omdat ze de helft van de maand al op dieet zitten. Ze zijn de gevallenen uit een hard getroffen middenklasse, die Hillary Clinton ongetwijfeld als deplorables zou omschrijven.

  Chic moralisme

  Ik heb de laatste dagen op al die Franse nieuwszenders honderden schrijnende getuigenissen, kreten van woede, roep om hulp of dreigende woorden vol ressentiment uit hun mond gehoord. Ik ben onder de indruk. Hun president Emmanuel Macron probeerde gisteren in een lange en modieuze toespraak vol energietransitie, duurzaamheid en chic moralisme ze terug in hun hok te krijgen. Maar ze werden nog pisnijdiger omdat ze die taal juist haten. De taal van een republikeinse monarch zonder empathie voor zijn volk. Dit lijkt niet de vooravond van mei 1968, maar eerder van 14 juli 1789. Op die dag vroeg Lodewijk de XVI, bevreesd voor het woedende volk, aan de hertog de la Rochefoucauld-Liancourt: “Is dit een revolte?” De hertog antwoordde: “Nee, majesteit, het is een revolutie.”

  Trouw

  1.   

   Je hebt niets teveel gezegd beste Troelstra. Zodra de islam in beeld komt begint het verderf, dat geldt in ieder land waar islam invloed krijgt, er zijn geen uitzonderingen.

  2.   

   Ernst Quispel is het met Ephimenco totaal oneens. Hij zei vijf dagen geleden nog: “De protesten hebben inhoudelijk en organisatorisch niet zoveel om het lijf. Macron moet het gewoon even laten uitbranden en vervolgens rustig zijn koers vervolgen.”

   Inmiddels weten we allemaal dat als Quispel iets voorspelt, precies het tegenovergestelde gebeurt. De man stapelt blunder op blunder op blunder, maar leert daar nooit van.

   1.   

    @Groeneveld: En jij houdt meneer Quispel in leven door op hem te reageren.

    :)

   2.   

    Mijn voorspelling kwam uit, Groeneveld. De Gele Hesjes beweging heeft geen enkel politiek effect gehad. Het strovuur is uitgebrand.

    Ook in Nederland zal er geen fluit van terecht komen.

 12.   

  De woordvoerder van GeleHesjes.nl voorspelt een enorme revolutie.

  https://revolutionaironline.com/breaking-eerste-video-persbericht-van-gele-hesjes-nl/

 13.   

  Dames en Heren , waar u ook bent as zaterdag doe een geel HESJE aan . Waar je ook bent op het strand, in de bergen, in de supermarkt,Op je werk,,Op het voetbalveld, laat zien dat wij Nederlanders ons nooit overgeven.

 14.   

  De populariteit van Macron is gezakt naar een dieptepunt. Hoogmoed komt ten val. Zou maar uitkijken als ik hem was, de guillotine kan zo weer uit het vet.

 15.   

  Den Haag is voor velen ver weg. Maar: Ook in NIJMEGEN-centrum is er a.s. zaterdagmiddag (13:15 – 15:00 uur, Plein ’44) een #gelehesjes protest. Ik zal er zeker zijn, ‘onze’ huidige overheden -zowel lokaal, landelijk als in Brussel- gaan veel en veel te ver. C’EST CA, om even in het Frans te blijven!

  Hoog tijd om duidelijk STOP te zeggen op een vreedzame manier. Gele hesjes zijn ook verkrijgbaar bij de organisatie (niet links, niet rechts, wel realistisch en wakker!) van dit broodnodige protest in Nijmegen (op = op).

 16.   

  De islamisering en immigratie is alleen effectief te reguleren en te remmen door een rechtse politiek,niet afgezwakt door coalities met linkse partijen.
  Dat is het ultieme doel zijn,mensen overtuigen rechts te stemmen!
  Gele hesjes werken niet

  1.   

   PVV werkt, FVD werkt en in lichtere mate werkt SGP ook. Voor de rest? Directe democratie naar Zwitsers voorbeeld.

   1.   

    juist

  2.   

   Eens, TD. Maar de #gelehesjes zijn hopelijk het begin van meer verzet tegen het elitaire anti-ons, pro-islamisering en pro-immigratie pluche (lokaal, landelijk en de Bende-van-Brussel).

   Ergens moet er begonnen worden. Dan maar zo, mensen stemmen (nog) niet genoeg op #PVV (en evt. FvD en voor mijn part SGP), voor zover verkiezingen in ons land überhaupt eerlijk verlopen…

 17.   

  is=moet

 18.   

  De schuld ligt bij de vele Nederlanders die meehuichelen met de islam en de asielparasieten. Niks geen gele hesjes. Nederland gaat ten onder aan de islam en de asielparasieten. Dankzij de vele Nederlanders die wegkijken en meehuichelen. Ik gun u niets goed.Allemaal uw schuld. Nog 25 jaar en dan gaan onze kinderen en kleinkinderen buigen voor alla.Dankzij hun wegkijkende ouders en grootouders. U moet zich schamen.

  1.   

   Het is onduidelijk wie zich nou precies moet schamen.

   1.   

    Snap je dat niet?Dat komt door het meehuichelen en wegkijken. Jij bent ook zo,n wegkijker.

    1.   

     Maar wie moet zich dan schamen?

   2.   

    Degenen die het betreft schamen zich nergens voor. Zij scoren goedmenspunten door zich breed georienteerd en meedenkend voor te doen ten koste van de kinderen an de rekening wier buurtje achteruit holt, weer onderwijs verder verdomd, wier leefomgeving wordt afgebroken, wier meningsuiting wordt gejuridiseerd. Zij faciliteren islamisering of staan dit zeker niet in de weg en bekeren zich of vertrekken tegen de tijd dat dit meest profijtelijk geworden is. Na hen de zondvloed.

    Het heeft daarom geen enkele zin om een beroep op het afwezige geweten van deze mensen te doen. Vergelijk het met geef terug roepen tegen een berover. Wel wordt steeds duidelijker wie deze facilitators zijn en dat ze vermits politiek actief maar beter als bestuurder of volksvertegenwoordiger kunnen worden vervangen voordat ze het volk, haar mores en haar cultuur hebben laten vervangen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!