Onrusten Frankrijk waaien over naar Wallonië: blokkeerfransen willen op Elysée marcheren

Geen categorienov 24 2018, 13:00
Het is weer raak! De Fransen gaan wederom de straten op in protest tegen de hogere brandstofprijzen in Frankrijk. Snelwegen worden geblokkeerd en overal in het land worden acties georganiseerd door de Gilets Jaunes (Gele Hesjes). Deze demonstranten, waaraan tienduizenden, honderdduizenden Fransen betrokken zijn duren nu al een week. Ook de Franse hoofdstad verwacht demonstranten. De politie heeft laten weten dat zo'n 30.000 mensen worden verwacht. Om ervoor zorg te dragen dat de regering Macron veilig is heeft men drieduizend extra agenten opgeroepen. Ook zijn er aanvullende beveiligingsmaatregelen genomen. De ambtswoning van Macron, omgeving Elysée, is ondertussen afgezet door de Parijse politie.
https://twitter.com/LCI/status/1066268828651393024
De demonstraties leidden eerder al tot één dode en relletjes met gewonden. Een in paniek geraakte vrouw reed in paniek over een demonstrant heen. Hoe krijg je het voor elkaar met die gele hesjes? Maar, naast één dode zijn ook honderden gewonden gevallen door treffen tussen demonstranten en ordediensten. Vanuit Frankrijk zijn de protesten nu overgewaaid naar Wallonië, het Franstalige deel van het Koninkrijk België. In Charleroi lijkt het net oorlog door onrusten tussen politie en honderden relschoppers. De demonstranten dragen gele hesjes om daarmee hun eenheid te onderstrepen. Eenheid in ontevredenheid dus. Daarom heeft de politie besloten gebruik te maken van gasaanvallen om daarmee de demonstranten weg te jagen. Zo is te zien op de beelden hoe het traangas in de straten van Parijs langzaam omhoog stijgt.
https://twitter.com/ali9l9/status/1066277068533567488
Primaire reden voor de protesten is ontevredenheid met het leiderschap van de Franse president Macron. die vorig jaar nog werd gekozen met een grote meerderheid. Tja... is de situatie dan alleen te wijten aan Macron of heeft de kiezer hier zelf ook een aandeel in gehad? De Fransen moeten gewoon in de spiegel kijken. Zij hebben toch gekozen? Onderliggende reden van de rellen is onder meer de koopkrachtdaling door een (te) snelle energietransitie: "We werken als slaven en op een gegeven moment is het genoeg. We hebben geen leven, we overleven alleen maar" Als Fransen moeten kiezen tussen een snelle energietransitie mét verlies van koopkracht en een stijgende koopkracht dan zien ze liever af van een (te) snelle energietransitie. Volgens Le Journal du Dimanche kan de Franse president rekenen op steun van slechts 25% van de bevolking.
https://twitter.com/brittsnl/status/1066270610660167681
De kiezer wil het, maar uiteindelijk zijn de Fransen dapper genoeg om te erkennen dat hun keuze voor Macron wellicht fout was.
https://twitter.com/ali9l9/status/1066272023578583041
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten