Onrusten Frankrijk waaien over naar Wallonië: blokkeerfransen willen op Elysée marcheren

Het is weer raak! De Fransen gaan wederom de straten op in protest tegen de hogere brandstofprijzen in Frankrijk. Snelwegen worden geblokkeerd en overal in het land worden acties georganiseerd door de Gilets Jaunes (Gele Hesjes). Deze demonstranten, waaraan tienduizenden, honderdduizenden Fransen betrokken zijn duren nu al een week. Ook de Franse hoofdstad verwacht demonstranten. De politie heeft laten weten dat zo’n 30.000 mensen worden verwacht. Om ervoor zorg te dragen dat de regering Macron veilig is heeft men drieduizend extra agenten opgeroepen. Ook zijn er aanvullende beveiligingsmaatregelen genomen. De ambtswoning van Macron, omgeving Elysée, is ondertussen afgezet door de Parijse politie. 

https://twitter.com/LCI/status/1066268828651393024

De demonstraties leidden eerder al tot één dode en relletjes met gewonden. Een in paniek geraakte vrouw reed in paniek over een demonstrant heen. Hoe krijg je het voor elkaar met die gele hesjes? Maar, naast één dode zijn ook honderden gewonden gevallen door treffen tussen demonstranten en ordediensten. Vanuit Frankrijk zijn de protesten nu overgewaaid naar Wallonië, het Franstalige deel van het Koninkrijk België. In Charleroi lijkt het net oorlog door onrusten tussen politie en honderden relschoppers. De demonstranten dragen gele hesjes om daarmee hun eenheid te onderstrepen. Eenheid in ontevredenheid dus. Daarom heeft de politie besloten gebruik te maken van gasaanvallen om daarmee de demonstranten weg te jagen. Zo is te zien op de beelden hoe het traangas in de straten van Parijs langzaam omhoog stijgt.

https://twitter.com/ali9l9/status/1066277068533567488

Primaire reden voor de protesten is ontevredenheid met het leiderschap van de Franse president Macron. die vorig jaar nog werd gekozen met een grote meerderheid. Tja… is de situatie dan alleen te wijten aan Macron of heeft de kiezer hier zelf ook een aandeel in gehad? De Fransen moeten gewoon in de spiegel kijken. Zij hebben toch gekozen? Onderliggende reden van de rellen is onder meer de koopkrachtdaling door een (te) snelle energietransitie: “We werken als slaven en op een gegeven moment is het genoeg. We hebben geen leven, we overleven alleen maar” Als Fransen moeten kiezen tussen een snelle energietransitie mét verlies van koopkracht en een stijgende koopkracht dan zien ze liever af van een (te) snelle energietransitie. Volgens Le Journal du Dimanche kan de Franse president rekenen op steun van slechts 25% van de bevolking.

De kiezer wil het, maar uiteindelijk zijn de Fransen dapper genoeg om te erkennen dat hun keuze voor Macron wellicht fout was.

https://twitter.com/ali9l9/status/1066272023578583041


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. RPML

  Zodra het tot de meute van Nederland doordringt wat de werkelijke kosten van de energietransitie gaan betekenen voor ieder individu zal ook hier het tij keren. CO2 is het nieuwe BTW, alleen bovenop de bestaande belastingen. Hogere energieprijzen, hogere productiekosten, hogere huren (omdat de verhuurder ook zijn milieukosten kwijt moet), hogere transportkosten, kosten openbaar vervoer, parkeren, alles maar ook werkelijk alles wordt duurder. Het is een grote coupe van de zittende elite om ‘legaal’ de bevolking van hun geld en bezittingen te beroven. Warmtepomp nodig? Verkoop je toch gewoon je grond aan de gemeente… Daarna zullen de linkse idioten, zodra hun achterban in de gaten heeft dat ze genaaid zijn, gaan roepen dat de energietransitie uiteraard wel naar ‘draagkracht’ moeten worden uitgevoerd, m.a.w. ze zullen pleiten voor inkomens-gerelateerde warmtepompen en zonnepanelen. Je ziet het van zo ver aankomen, maar de meesten slapen nog lijkt het wel….

 2. Ernst Quispel

  De protesten hebben inhoudelijk en organisatorisch niet zoveel om het lijf. Macron moet het gewoon even laten uitbranden en vervolgens rustig zijn koers vervolgen.

  1. marco1

   In dat organisatorische ziet u het toch echt verkeerd meneer Ernst.

   1. robroy

    Onze grote kindervriend ziet wel meer dingen verkeerd zeg mag zo’n beetje alles

    1. marco1

     In dit geval zeker. Misschien komt hij te weinig buiten en denkt hij dat het protest in Frankrijk van de zelfde orde is als bordjes met onzinnige leuzen tussen kinderen omhoog houden maar dat is het niet.

     1. Siemien

      7 dagen per week 13 uur per dag DDS en tussen 11.30 en 12.30 z’n boterhammetje..

     2. Ernst Quispel

      Ik kan me vergissen, Marco, maar ik denk vooralsnog dat dit strovuur binnen een paar dagen is uitgebrand.

     3. Scaldis

      Als het op Wikipedia staat is het een feit voor Q.

      Weet hij veel.

     4. marco1

      @ernst: u vergist zich in dit geval echt. Een paar dagen is dus nu al een week en zik als ik de fransen k en kunne ze het lang volhouden. Tevens gaan de geruchten dat de vakbonden zich er ook mee bemoeien em dat is een hele slechte zaak. Tevens treft dit gezeik mij ook persoonlijk en heeft het nu al veel geld gekost. Echt ernst ik ben het vaak met je eens (om niet het lulletje van dds re worden) ookheel vaak niet. In dit geval ondersshat je het en zeker de Fransen.

     5. Ernst Quispel

      Ik zei al, Marco, dat ik me kan vergissen, ik baseer me ook maar hetgeen de kranten erover schrijven. Daaruit maakte ik op dit verzet slecht georganiseerd is en tot nu toe geen brede steun van vakbonden kreeg. Als dat, zoals je schrijft, wel het geval is dan is dat andere koek.

      Macron blijkt tot nu een lange adem te hebben bij verzetsacties tegen zijn regering. We zullen zien.

  2. RPML

   Inhoudelijk: de hoge brandstofprijzen, die overigens niet stijgen door overheidsingrijpen maar door de lage waterstanden waardoor op binnenwater nog maar 30% van de normale lading geladen kan worden.

  3. Top

   Blablabla Eenzame blaaskaak. Tic,tac,tic,tac…………………

  4. Siemien

   Dat weet jij helemaal niet Ernst, je bent gewoon wat aan het dagdromen en speelt wat op je fluit..

  5. Baaz

   “De protesten hebben inhoudelijk en organisatorisch niet zoveel om het lijf. Macron moet het gewoon even…”

   Een aardige voorbeeld van een mening die wordt verkocht als feit en wordt afgesloten met een Quispel-advies richting de eurofiele Macron.

 3. Siemien

  Het lijken wel BLOKKEER-ANTI-PIETEN

 4. Gekko

  Dat gekke mens Merkel is de eigenlijke aanstichter van al die onrust.

 5. Ritter

  Hoe hebben de media hun best gedaan om Macron te promoten.

  Tijdens de verkiezingen werd Macron door de media als een politicus voorgesteld die de Frankrijk en EU zou redden en een groot tegenhanger zou zijn van het beleid van Trump.

  Nu blijkt na vele maanden Macron beleid dat de populariteit van Macron tot een dieptepunt is gezakt en hij niets voor elkaar krijgt.

  Hoe anders is het met Trump. Die heeft veel bereikt ondanks enorme tegenwerking van de media en politieke elite.

 6. J.Rademaker

  Relschoppers of demonstranten als je werkt ben je relschopper met een uitkering demonstrant. De accijns op brandstof is hier hoger maar de Fransen begrijpen de hoge idealen van de milieu elite nog niet.

  1. sjun

   Ze begrijpen maar al te goed dat extra tax op de benzine ook een financiering van de toename van het aantal inwijkelingen betekent. Verstandig dus om tijdig aan de bel te blijven trekken en burgers te gaan mobiliseren de weg van Macron naar het Elysee te blokkeren opdat er zeker geen tweede termijn voor deze globalist komt die Franse belangen in de uitverkoop doet.

   1. Spaanse kok

    Hoe is het met het recept van erwtensoep?
    Ook door buitenlandse invloeden van receptuur verandert?

    1. Groeneveld

     Spaanse Vlieg, je onbenulligheid (zeg maar gerust: stompzinnigheid) is grenzeloos. Je slaat werkelijk alles.

     1. Spaanse kok

      Ach Hollandse ijsverkoper uit Groeneveld.
      Als u de nodige draadjes gelezen had, had u de opmerking gesnapt.

     2. Ernst Quispel

      Ben je weer WOEDEND, Groeneveld?

     3. Baaz

      Vragen stellen en ze zelf niet beantwoorden.

     4. Groeneveld

      Ik heb alle draadjes van de afgelopen week gelezen Spaans Behang en snap dus volkomen wat je bedoelde.

      Daarom blijft mijn opmerking ook geheel overeind. Lukt het al een beetje met je eigen kont af te vegen? En heb je je veterstrikdiploma al?

     5. Groeneveld

      Nee Quispel, ik ben de kalmte en rust zelve. De constatering over Spaanse Hotdog gaf ik dan ook met gelatenheid: ik vind het echt zielig voor die Spanjool.

     6. Ernst Quispel

      Gelukkig maar, Groeneveld, je maakt vaak zo’n opgefokte indruk dat we voor je gezondheid moeten vrezen.

     7. Baaz

      “dat we”

      Wij, de koning?

     8. Siemien

      Onzin Ernst, het feit dat jij structureel onderuit geschoffeld wordt (taalneugertje) is een plezier om te zien.
      Het feit is dat nagenoeg iedereen jouw aanwezigheid hier niet op prijs stelt…

     9. Baaz

      “Het feit is dat nagenoeg iedereen jouw aanwezigheid hier niet op prijs stelt…”

      Helaas geeft dat feit meneer Quispel de nodige energie. Afgelopen nacht was hij zelfs tot 02:30 uur online!

     1. Baaz

      🙂

   2. Ernst Quispel

    Sjun stelde hier voor om onze grenzen te sluiten en de burgers te bewapenen tegen de regering.
    Hij denkt dat dit beleid onze Nederlandse belangen ten goede zal komen.

 7. Duke

  Ze kozen voor de eurofiele Macron. Eigen schuld.

  1. Baaz

   Ja die Franzen leggen de boel rustig plat totdat ze hun zin krijgen. Wij hebben meneer Quispel en zijn woordvoerder.

   1. Spaanse kok

    quote:Ja die Franzen leggen de boel rustig plat?
    .
    Wat hebben die Duitsers genaamd Franz er nu weer mee te maken?
    Oh, afzender Baaz, dan weet ik eigenlijk al genoeg.

    1. Baaz

     Goed gezien meneer Kok, ik heb iets met de letter ‘z’ zoals je ziet.

 8. Meriadoc Brandebok

  Toch lijken de hervormingen van Macron zich uit te gaan betalen. Het Franse statistiekbureau Insee verwacht in het laatste kwartaal van dit jaar een stijging van de koopkracht van 0,4 procent. De totale toename van de koopkracht zou daarmee dit jaar uitkomen op 1,6 procent.

  Macron verdient steun in economische hervormingen. De Fransen zijn te star.

  1. robroy

   Nee hoor guuske dat is jou mening mijn mening is dat je dat verkeerd ziet ….

  2. marco1

   Idd meneer Brandebok ook de fransen moeten gewoon betalen net als de rest. Ipv mensen lastig te vallen met blokkades die uiteindelijk op niks uitdraaien zouden ze er beter aa n doen gewoon te gaan werken en minder pauzes te nemen.

 9. Troelstra

  Het begint te dagen.

  Gans het radarwerk staat stil
  als uw machtige arm het wil.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.