Peiling: het christendom is dood in Nederland

Nog maar 41 procent van de Nederlanders noemt zichzelf christen.

Geert Wilders en andere populisten hebben het vaak over de zogenaamde ‘judeo-christelijke’ cultuur van ‘het Westen.’ Nou, als je de meest recente peilingen van Pew Research Global serieus neemt kun je alleen maar concluderen dat het die beschrijving onderhand nogal te wensen overlaat. Slechts 41% van de Nederlanders beschouwt zichzelf tegenwoordig nog als ‘christen.’ Dat percentage was enkele jaren geleden nog veel hoger, te weten 67%.

Met andere woorden, toen waren christenen nog in de meerderheid, nu zijn ze de minderheid.

Deze trend is ook zichtbaar in andere noord- en west-Europese landen. In België is het aantal christenen gedaald van 83% naar 55%. In Noorwegen van 79% naar 51%. In Zweden van 74% naar 52%. En in Denemarken van 80% naar 65%. In Duitsland was het 79% en is het nu 71%, wat een significant hogere score is dan in Nederland.

Je kunt dus concluderen dat Nederland één van de minst christelijke landen van Europa is. Alleen in Tsjechië zijn de cijfers nog lager: 26% van de bevolking noemt zich daar nog christelijk. Zelfs in Bosnië, waar een groot deel van de bevolking islamitisch is, is het aandeel van de zelfverklaarde christenen met 44% groter dan in Nederland.

Wat dit betekent? Nou, ten eerste dat christenen ‘uit de pas’ lopen met de ‘tijdgeest’ in ons land. Als christen moet je tegenwoordig begrijpen dat je een minderheid bent. Dat is voor het eerst in meer dan een millennium, maar het is niet anders.

Ten tweede, en dit is evenzeer belangrijk, moeten Nederlanders begrijpen dat hoewel de algemene trend er één is van ‘ontchristelijking’ in het Westen, Nederland extreem onchristelijk is vergeleken met de meeste andere Europese landen. Het verschil met oost-Europese landen is gigantisch, maar zelfs als je naar Duitsland (71%) en Oostenrijk (80%) kijkt is het verschil significant. Dit betekent dat het voor Nederlanders soms moeilijk is om die andere landen en culturen écht te begrijpen.

Je ziet dat laatste ook maar al te vaak in de manier waarop Nederlanders tegenwoordig over alle religies praten. Nederlanders vinden alle religies over het algemeen maar belachelijk… en ze beschouwen het volgen van een religie als een teken van een gebrek aan intelligentie. In andere Europese landen denkt men daar heel anders over. Nederlanders moeten er dus voor waken om niet te arrogant te worden in hun ‘humanisme.’ Worden ze dat wel, dan wordt het heel lastig communiceren, zelfs met Duitsers.

Tenslotte kunnen we concluderen dat die judeo-christelijke cultuur waar Wilders en co het regelmatig over hebben niet meer is. Nederland heeft een humanistische cultuur. Het christendom is nagenoeg dood. Dat kun je jammer vinden (ik steek hier zelf mijn hand op), maar het is niet anders.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

80 reacties

 1. Ernst Quispel

  Als 41% van de Nederlanders zich nog een christen noemt is het natuurlijk absurd om te beweren dat het christendom in Nederland dood is.

  Het christendom loopt wel hard terug, met name de RK-kerk krijgt zware klappen. De reden is dat het christendom als dogmatisch-politieke institutie niet de flexibiliteit heeft om zich te vertalen naar de meer eigentijdse vormen van spiritualiteit, een meer open mystiek waar het Boeddhisme, het Soefisme en ook sommige meer vrijzinnige stromingen in het christendom wel de ruimte biedt.

  1. Jozias Visser

   Dat mohammedanen (volgelingen van profeet Mohammed) sukkels zijn met hooguit een islamitisch woestijndiploma weet langzamerhand heel de wereld.

   Mohammedanen hebben zich vooral het predicaat ‘mislukte religieuzen’ eigen gemaakt door de naam aan te nemen van de ergste vieze smerige schaamteloze islamitische gore mens ooit: Mohammed. Een historische Arabische pedofiel eersteklas met veel wijverij pretenties. Mohammed presteerde het om een onschuldig Arabisch meisje waar hij mee trouwde (Arabische ruilhandel – jong meisje voor een aantal kamelen) in de leeftijd van zes jaar onklaar te maken voor het moederschap.

   Het aantasten van haar binnenwerk is vanaf haar negende jaar, plus één dag, begonnen. De profeet heeft haar binnenwerk dusdanig verwoest dat kinderen krijgen vanaf haar negende jaar er niet meer inzat. Ik heb deze wetenswaardigheden verkregen uit het registratieboek van waardevolle nauwkeurig opgetekende feiten over profeet Mohammed.

 2. Gosselaar333

  41 procent van de Nederlanders is Christen. Hoe kan je dan stellen dat het Christendom dood is.

  1. B. Pascal

   Wanneer je in korte tijd je konditie sterk voelt afnemen. Of je voelt je kracht met 40% afnemen in een paar maand, is het raadzaam een dokter te zoeken. Het christendom is altijd dominant geweest in west europa. Dit loopt zeer snel af. Binnen een paar decennia neemt ze met 40% kracht sterk af. Ben ik niet stervende?

   Luther: Gods evangelie is als een regenbui. Ze trekt weg bij slechte aarde. En komt zelden weer.

   Oorzaak: geen gebrek, genoeg luxe. Geen bezinning nodig. Slaven van een systeem! Geld helpt je alleen niet op de drempel van de dood. Die drempel kun je verhelpen door de : wet vrijwillige levenseinde. Klaar!

   Conclusie : levende doden.

 3. Siemien

  Dit is een leugen.

  1. Ernst Quispel

   Welke leugen precies?

   1. Siemien

    Je bent echt een dom jongetje of je doet als een zéér dom jongetje voor..

    1. Ernst Quispel

     Ik weet niet waar je op doelt, maar laat verder maar zitten.

     1. Spaanse kok

      Vragen beantwoorden is niet de sterkste kant van Baaz.

     2. Siemien

      Bipsmaatje Spaanse kok heeft net als Ernst ook al een Baaz fetisj..

      Ernst op retorische vragen geeft ik geen antwoord.

     3. Guus Geluk

      De heren Baaz en Floris zijn beiden onder een andere nickname actief om de schijn op te houden dat zij DDS boycotten. 😀

     4. Siemien

      Dus Ernst, Spaanse pie.mel, Guus hebben een Baaz fetisj.

     5. Jozias Visser

      Nou ja, wie dat is, hem herinner ik mij nog wel. Een ontspoorde geest die zijn bestaan aan het linkse gedachtegoed te danken heeft en nog altijd niet verkroppen kan dat Hitler aan zijn kant stond.

     6. fockingworst

      @ernst ik help je met begrijpend lezen.
      Hij doelt op hoogte van je intelligentie

 4. P.Sisterons

  Niet zo gek dat de meeste mensen niets met die viezeriken in de kerk te maken willen hebben. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Bij de katholieke kerk is een en ander naar buiten gekomen. Zou er bij andere “geloven” niets aan de hand zijn op dit gebied? Maak dat de kat maar wijs. Als daar het deksel van de beerput wordt getild, zijn de rapen echt gaar denk ik zo maar.

  1. B. Pascal

   Ga maar even buigen in een moskee. Wedden dat je meer vindt?

  2. Siemien

   @P.Sisterons dus elke kerkganger is een viezerik?

   1. Jozias Visser

    Als alle mohammedanen, volgers van profeet Mohammed, goede moslims willen zijn, is het zaak in de voetsporen te treden van de Arabische profeet Mohammed door zich als pedofiel voor te doen. Islamvolgers schamen zich niet pedofiel te zijn. Logisch! De profeet trouwde met een kind van zes. Haar beroemde naam is Aisha. En volgens de islamitische wijsheid en wetenschap verkrachtte hij Aisha voor het eerst toen zij negen was. Mogelijk al eerder, maar we moeten afgaan op wat islamitische bronnen ons duidelijk maken.

   2. Spaanse kok

    Bijna goed.
    Elke viezerik hangt wel een of ander geloof aan .

 5. Pescador

  Het lid zijn van een gelovige groep is geen gebrek aan intelegentie, het is vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. En veel mensen zijn met het geloof opgegroeid en is het geloof hen aangepraat en natuurlijk zijn er ook mensen die echt geloven,
  Wanneer ik de minister van de CU kijhard zie liegen om een zaak die nederland 2 miljard kost en katolieken die kinderen verkrachten en voor hun leven beschadigen, van zo´n clubje wil je toch geen lid zijn, en dan zijn er ook nog geloven die blijkbaar denken dat oorlog bij het geloof hoort,

  Dan maar beter niet geloven

  1. Aytas

   ‘Wanneer ik de minister van de CU kijhard zie liegen om een zaak die nederland 2 miljard kost en katolieken die kinderen verkrachten en voor hun leven beschadigen, van zo´n clubje wil je toch geen lid zijn, en dan zijn er ook nog geloven die blijkbaar denken dat oorlog bij het geloof hoort’

   Daar hoef je echt niet gelovig voor te zijn. De natiestaat is de oorzaak van de meeste oorlogen en pedofielen zijn gewoon geestesziek, onzin dat dat per definitie iets met geloof te maken heeft.

  2. Spaanse kok

   quote: Dan maar beter niet geloven
   .
   Gelooft u dat een ieder zich aan de afspraak houdt om aan de rechter kant van de weg te rijden ?

 6. B. Pascal

  Een mens mist pas iets als het er niet meer is! Blijkbaar zal dat eerst moeten gebeuren.

  We zullen het gemis moeten inleven onder het juk van islam en ideologieën.

  1. Jozias Visser

   De Islam is een groot gevaar! Jezus is bij God in de hemel en Mohammed bij satan de duivel in het hellevuur.

   1. Siemien

    Amen

   2. Ernst Quispel

    Er zijn christenen die hopen dat Jezus terug zal keren om hier politiek orde op zaken te stellen.
    Dat hoopten ze in het begin van de jaartelling ook maar dat liep slecht af.

    1. Siemien

     Een typisch vleselijke reactie die het geestelijke niet kan waarnemen omdat de ogen en oren van Ernst dicht zitten..

    2. B. Pascal

     Echt historische besef heb je niet; Mijn koninkrijk is niet van deze wereld. Zei Christus in zijn laatste worden.

     En dat zie je, christenen knokken niet om hun geloof te vergroten. De kruistochten waren 16 reacties op 548 aanvallen van islamitische legers.
     En de fabel dat de kruisridders slachters waren en de islamieten vredelievend is een dikke leugen. Een mens mag zich al niet meer verdedigen!

   3. Troelstra

    “De hemel heeft een muur en strikte beleidslijnen. De hel heeft open grenzen.”

    (Donald J. Trump)

    1. Spaanse kok

     De hemel heeft een muur en strikte beleidslijnen..
     .
     De DDR had ook een muur en strikte beleidslijnen.
     Weinigen ervaarden dit als een hemel .

     1. Seneca

      @de Spaanse kok
      mevrouw Merkel vond het – gezien haar successen in de socialistische gelederen – een hemel op aarde.

  2. Ernst Quispel

   Pascal illustreert de misère van het christendom: de geloofsdogma’s sluiten niet meer aan op de actuele belevingswereld en de mystiek is uit het christendom verdwenen. Wat rest is een starre, geformaliseerde en verpoliticeerde organisatie waar steeds minder mensen nog spiritueel voor warm kunnen lopen.

   1. Jozias Visser

    Om aan de weerzinwekkende Arabische mohammedaanse werkelijkheid te ontsnappen, heb ik gemeend in deze donkere door Mohammed sterk beïnvloede dagen, die door de aanwezigheid van het vele moslim adderengebroed steeds benauwder worden, onze DDS-bezoekers op iets luchtigs te trakteren. Dit verhaaltje doet echter niets af aan de werkelijkheid van alle dag. Nog maar een beperkte groep visionairs staat overeind om ervoor te zorgen dat er voor islamvolgers geen toekomst bestaat in Europa. Als Mutti Frau Merkel vanaf binnenkort ophoepelt kan het proces versneld worden om islamvolgers uit Europa te jagen met gepaste overtuigingsdrang.

    Helaas voor mohammedanen bestaat er ook geen toekomst in de Arabische landen. Ook al rust daar de zegen van Allah op. Waar is de toekomst dan voor moslims weggelegd? De aanslagen zijn het bewijs. De toekomst voor islamvolgers ligt tussen de benen van 72 maagden in het ho*renparadijs van Allah, de knecht van de heidense afgod kletsmajoor Mohammed.

    1. Ernst Quispel

     “ligt tussen de benen van 72 maagden in het ho*renparadijs van Allah”

     Ik begin steeds sterker te vermoeden dat veel islamofoben een serieus seksueel probleem hebben.

     1. Siemien

      Ernst is onze warme pleitbezorger van de islam die tevens zijn (eigen) pedofiele sympathieën verdedigd

     2. Jozias Visser

      Mohammedanen, aanhangers van de vieze vuile smerige gore heidense pedofiele psychopaat en door en door Arabische terroristische oorlogscrimineel Mohammed de profeet, bezorgen onze beschaving handenvol werk en bakken met geld.

      Het zijn maar een paar mohammedanen. Maar toch . . . Islam is het enige virus in vergelijking met andere religies dat staat kan maken op een fascistisch leerboek en strakke religieuze banden met de dragers van de mislukte fascistische islamvolgers.

      Alleen een links fascistische dwaas is in staat te fantaseren dat moslims gelijkwaardig zijn aan niet-moslims.

     3. Ernst Quispel

      verdedigt

     4. Siemien

      “Islamofoben” is een niet bestaand woord, het zegt des te meer iets over jou pedofiele sympathieën

     5. Giovi

      De Haatbaarden zijn als de dood voor de vagina. En die angst ligt ergens bij die zwarte steen in een zilveren ornament in Mekka -de kut in de Kaäba-, waar miljoenen moslims jaarlijks op pelgrimstocht aan proberen te likken.

     6. Jozias Visser

      De vrouw wordt volgens de Koran gezien als een akker die naar eigen inzicht en lust omgeploegd mag worden. Het is een aanbeveling van Allah, de slavin van de Arabische profeet Mohammed.

      Sura 2:223
      Uw vrouwen zijn een akker voor u; zo komt dan tot uw akker zoals gij maar wilt, maar doet iets daaraan voor u voorafgaan. En vreest Allah en weet dat gij Hem ontmoeten zult en geeft goede tijding aan de gelovigen.

   2. Siemien

    Pascal heeft gelijk, maar het christendom is verre van dood, dit is een pertinente leugen, overigens is de duivel de vader van alle leugens, en de bekende bestempelingen van jou, in dit geval wbt het christendom, is, om jezelf een rechtvaardiging te geven om dit te kunnen denken dit te kunnen zeggen

   3. B. Pascal

    Ernst # ik kan je gelijk geven.

    De hedendaagse westerse mens past niet meer in het christendom. We mogen er bij zeggen dat alleen west-europa dit probleem heeft. Want de denkgeest in west-europa is een vrucht van de verlichting. De mens wordt door deze geest compleet uit zijn verband gerukt. Echte gemeenschap verdwijnt en het gezinsleven staat onder druk. Met andere worden de westerse mens is compleet los van zijn grondbeginsel. Tegennatuurlijk is zij geworden. Een losstaand individu past inderdaad niet in bijbelse mystiek waarin gemeenschap en samenleven de norm is. Ik kan je wel zeggen dat de westerse modern mens een probleem heeft. Arme geesten, zonder God in de wereld. Het christendom blijft bestaan! De kerk in china, latijns amerika en rusland groeit! De kerk wordt steeds voller.

 7. Robert Leiden

  CDA 19 zetels, CU 5 en de SGP 3 = 27 van de 150 zetels = 18% van de stemmers die op een religieuze partij stemt.
  Je ziet het ook met de feestdagen. De supermarkten en vakantieparken zijn dan voller dan de kerken.
  Je mag tegenwoordig je eigen mening hebben, in de jaren ’50 was er nog veel sociale druk om naar de kerk te gaan.
  Je trekt geen mensen meer met een man in een jurk die een vaag verhaal over hemel en hel verteld.

  1. Jozias Visser

   Ik ben de mening toegedaan dat juist atheïsten fel gekant zijn tegen islam en zijn achterlijke aanhang mohammedanen. Maar zij lopen daar niet mee te koop. Ik heb meer een hekel aan het corps huichelaars van de kerken die toenadering zoeken alsof zij volslagen onwetend zijn wat er in de Koran staat. Elke week weer prediken zij vanuit het Nieuwe Testament van de Bijbel. Want Jezus was zo lief en aardig. Daar ga ik niet tegenin. Sterker nog, ik gebruik juist Jezus als voorbeeld om hem in al zijn glorie tegen de perverse ziekelijke pedofiel, sadist en oorlogscrimineel Mohammed af te zetten.

   1. Siemien

    @Jozias het wordt tijd dat het goede nieuws vertelt word, Jezus is de weg de waarheid en het leven niemand komt tot de Vader dan door Mij zegt Jezus..

    1. Robert Leiden

     Wat een wartaal.

     1. Jozias Visser

      Als ik de wereld met kijk op de kennis van vroeger beschouw, dan ziet het uit alsof men weer dolgraag naar het nazitijdperk van Hitler terug verlangd, doordat islamvolgers uit de zandbak van het verderf met het meest actuele gevaarlijke dodelijke virus islam een continu hartelijk welkom wordt geheten en niets in de weg wordt gelegd om met hun verderfelijke bacteriële islam besmetting de rest van de niet-moslimwereld te infecteren.

     2. Robert Leiden

      Jozias,
      zou het kunnen zijn dat het christelijk geloof steeds minder te bieden heeft? Na de dwang van de afgelopen eeuwen heeft de medemens de keus om te geloven wat men wil of niet te geloven.
      Meer dan de helft van NL acht zich niet religieus gebonden, niet christelijk, niet met de islam of boeddhisme.
      Dat betekent dat die religies moeten concurreren met elkaar om nog wat mensen binnenboord te houden.
      Met een hemel, hel en een heerser waarvan het bestaan niet aangetoond kan worden wordt dat een moeilijk verhaal.
      De ontkerkelijking die sinds de jaren ’60 is ingezet valt niet te stoppen.
      Ook binnen moslim gezinnen zie je dat kinderen zich steeds meer een ‘light’ vorm van het geloof aanmeten. Zij zitten nu in de jaren ’60 om het zo maar te noemen.

    2. Spaanse kok

     quote: het wordt tijd dat het goede nieuws vertelt word
     .
     Indien iemand aan Siemien zijn geloof cq zijn houvast in donkere tijden komt, begint bij hem de blinde paniek toe te slaan .
     Het schrijven van fatsoenlijk Nederlands is in deze geestes toestand voor hem niet meer mogelijk.
     Ook voor hem geldt:Geloof maakt meer kapot dan u lief is.

     1. Jozias Visser

      Het woord of begrip “geestes toestand” kennen wij niet in het Nederlands en dus ook niet in het fatsoenlijk Nederlands. Het is juiste woord is; geestestoestand.

      Jij wil wel schreeuwen en blaten maar produceert geen wol. Kennelijk word je zelf graag geneuqt op je taalvaardigheden? Ben je bekend met het gezegde: “wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet”? Vast wel want hoewel je gigantisch dom overkomt ben je dat waarschijnlijk maar gedeeltelijk.

      Mijn advies: ga in het gedeelte van je azijnzure simpele minibrein, waar je nog wel summiere intelligentie vindt, op zoek naar de modus waarin jij het taal- en grammatica-naaien voortaan achterwegen laat.

   2. Giovi

    Jozias. Ik ben een Christen maar ga niet meer naar de Kerk. En ook ik ben fel gekant tegen de aartsconservatieve Islam. De enkel uit terreurcellen bestaande hersenen mogen/moeten dit land verlaten, de rest -mits met respect voor onze normen en waarden- mag blijven.

    1. Siemien

     @Giovi “Ik ben een Christen maar ga niet meer naar de Kerk”

     Raar, dit zegt het Woord erover.

     De Bijbel is heel duidelijk als het gaat om het bezoeken van de onderlinge bijeenkomsten.
     Met de uitdrukking “onderlinge bijeenkomsten” wordt bedoeld, de bijeenkomsten van uw eigen gemeente.
     Dus de gemeente waar u aangesloten bent, waar u bij hoort en betrokken bent.
     De Bijbeltekst die ons het sterkst vermaant over het bezoeken van de samenkomsten, vinden wij in Hebreeën 10: 25 (NBG51) “Wij moeten onze eigen bijeenkomst niet verzuimen, zoals sommigen dat gewoon zijn, maar elkander aansporen, en dat des te meer, naarmate gij de dag ziet naderen.”
     25 (NBV)” en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen.”
     25 (Het Boek) “Wij moeten ook niet uit onze samenkomsten wegblijven . Sommigen maken daar een gewoonte van, maar dat is niet goed. Wij moeten elkaar bemoedigen en waarschuwen, vooral nu wij zien dat het niet lang meer zal duren, voor de Here Jezus terugkomt.”

 8. henkie

  De Nederlander wordt ook uitgeroeid, dan is Nederland ook overbodig, dan volstaat de EU

 9. Bes Tolen

  Dat het christendom de komende jaren in West en Midden Europese landen dramatisch aan leden zal verliezen, zit er m.i. dik in. Dit proces laat zich niet meer stoppen. Alleen zullen bepaalde Amerikaans georiënteerde vrij nieuwe clubs nog groeien maar dat zal beperkt zijn en voor het grootste deel vrij hulpeloze mensen betreffen, die al min of meer in de sfeer van de godsdienst vertoefden. Er is één duidelijke reden voor de afval tot nu en voor wat er in komende jaren afvalt en dat is dat de meerderheid, jawel!. De meerderheid het christendom onbetrouwbaar vindt. Zo ver heeft het christendom zich nu in de nesten gewerkt. Er is geen redden meer aan. Ondanks alle voordelen, die godsdienst nog altijd van overheidszijde krijgt. Waar overigens vooral godsdiensten komend uit de vreemde van zullen profiteren! Overgangen naar deze godsdiensten zijn vrij groot. Ook rechtstreeks vanuit het orthodoxe christendom wat dadelijk haar positie tekent. Onderdanig zelfs. Alsof het helemaal niets uit maakt. De huidige paus, niet eens een Europeaan van geboorte, denkt zelfs in die richting. Het wordt op godsdienstig gebied anders maar het zal niet beter worden. Politiek raken mensen in grote getale steeds meer zwaar ”cultureel marxistisch” geïndoctrineerd. Dat dreigt een soort staatsreligie te worden in grote delen van de westerse wereld. Daar zullen juist die godsdiensten van elders bevoorrecht(!) van profiteren. Met name de islam. Een bijzonderheid kan worden als ook deze godsdienst met vrij grote afval te maken krijgt.
  Er staat in ieder geval veel aan veranderingen te wachten.

  1. Giovi

   Tijd dus dat Christenen -kerkelijk of niet- een stevig geluid laten horen. Maar dat zal wel niet gebeuren, politiek correct als ze zijn.

 10. Ritter

  Off Topic.

  In New York is een Synagoge beklad met antisemitische leuzen.

  Uiteraard gaven de media Trump de schuld.

  Maar wat blijkt?

  De dader is een activist van de Democratische partij die vrijwilliger was voor Obama.
  ————–
  Suspect in Vandalism Attack on New York Synagogue Is Democrat Activist
  James Polite, the 26-year-old man who was arrested Friday for allegedly vandalizing a synagogue in Brooklyn Thursday, is a Democratic activist who once worked for New York City Council Speaker Christine Quinn, and also volunteered for Barack Obama.

  Mr. Polite was arrested on Friday and charged with criminal mischief as a hate crime for writing “Die Jew Rats,” “Hitler,” “End It Now” and “Jew Better Be Ready” in marker on walls of the Union Temple of Brooklyn.

 11. HansRO

  Er is een levensgroot verschil tussen “het” christendom als kerkelijk instituut en als “religie” enerzijds en het denken, voelen en handelen vanuit christelijke waarden anderzijds. Aan een onderzoek wat daarin al geen onderscheid weet te maken hecht ik weinig waarde, want het meet slechts op oppervlakkige wijze bepaalde uitspraken en zegt weinig tot niets over het religieus bewustzijn in diepere zin.

  Voorst kan ik uit her artikel niet opmaken wat voor club het is die het onderzoek heeft gedaan, driekwart van de sociale wetenschappen is vergeven van globalisten en SJW types, dus alleen daarom ook al: wees voorzichtig met je journalistieke conclusies als voornoemde informatie niet duidelijk of niet voorhanden is.

  En drie: de conclusie dat op basis van dit onderzoek wordt getrokken dat we op grond van die onderzoekgegevens geen “christelijk” land meer zouden zijn gebaseerd op judeo-christelijke waarden is dus totaal voorbarig.

 12. P.Sisterons

  @Siemien
  Begrijpend lezen is een onderdeel van taalonderwijs.
  Er staat: Niet zo gek dat de meeste mensen niets met die viezeriken in de kerk te maken willen hebben.
  Dit betekent dus……..

 13. Two Ravens Black Kettle

  Ik ben atheïst maar zie wel de redenen waarom christenen van hun geloof vallen.
  Hun leiders zijn Open Borders Quislings gebleken die in bed zijn gekropen met de islamisten.
  De Protestantse Kerken zijn in feite schijnheilige Identity-Politics communisten die dag in, dag uit de Nederlanders aan de Deugpoort nagelen terwijl ze de poorten wagenwijd openzetten van de belegerde stad.
  En de paus is van mening dat de Ottomanen weer vrijspel moeten hebben in Europa
  Waarom nog lid zijn van deze Farizeeër bewegingen ?

 14. struisvogelpolitiek

  Wij leven in moderne tijden, daarin mag iedereen geloven of niet geloven wat hij/zij zelf wil. Doe je medemens dan wel een groot plezier en werk hem/haar niet op de wekker met jouw geloof of geen geloof.

 15. fusilier

  En zo is het maar net, in een linkse kerk heb ik niks te zoeken

 16. Francis PW

  Het is nogal overdreven om te stellen dat het christendom dood is, als 41% van de Nederlandse bevolking aangeeft christen te zijn. Het is een minderheid, dat is waar. Ik vraag me af, hoeveel van die 41% werkelijk de Here Jezus kent, want iemand die werkelijk christen is, volgt geen dogma’s na, maar de Here Jezus zelf.

  Seksueel misbruik is bepaald niet iets dat door de Bijbel wordt gepropageerd, maar juist afgekeurd, evenals liegen. Helaas zijn veel mensen die zich christen noemen, geen afspiegeling van de Here Jezus zelf. Daarmee kunnen we echter niet beweren dat het christendom dood is; de Oprichter ervan leeft nog steeds, dus het zal nooit doodgaan!

  Ik denk dat het probleem is, dat veel mensen die zich christen noemen, nooit de kracht hebben leren kennen van de Here Jezus. Ik heb jaren in een kerk gezeten waarvan de dominee niet eens de Here Jezus kende. Ik kende Hem zelf ook niet. Ik wist dat ik me helemaal niet, aan wat er in de Tien Geboden staat, kon houden, en dat baarde me grote zorgen. Ik dacht dat ik de enige in de kerk was, die zo slecht was. Op een gegeven moment kwam ik in een crisis terecht, en ik wist dat ik niet kon bestaan voor Gods ogen. Ik heb van binnen geroepen tot de Here Jezus, en langzamerhand mocht ik Hem leren kennen. Hij heeft mij veranderd. Dat heeft jaren geduurd, en het is op bepaalde punten nog werk in uitvoering.

  Ik las in de Bijbel dat de Here Jezus mensen kan veranderen, en ik kan alleen maar vertellen dat dat waar is. Alleen kennen veel mensen die zich christen noemen, dit niet, dus dan wordt het slechts een navolgen van dogma’s, die je toch niet kunt houden, en dat is niet bepaald een aantrekkelijk iets. Er is dus wat beters dan dat!

  1. Pjotter

   Francis PW@: geenwoord Spaans bij, proficiat.

  2. Jozias Visser

   En dan te bedenken dat de overgang van het Oude naar het Nieuwe Testament een vloeiende gebeurtenis was. Daar is geen speld tussen te krijgen.

   En ja hoor. Dan krijgen we de zandbakreligie islam door het ongelukkige toeval van een woestijnzieke schizofrene Arabische psychopaat en oorlogscrimineel, genoemd Mohammed, die de klok heeft horen luiden in de woestijn vol joden en christenen, maar door zijn ongeletterdheid niet weet waar de klepel van de waarheid hangt.

   Ach . . . 1400 jaar achterlijkheid typeren de mislukte islamvolgers.

   1. Ernst Quispel

    Jozias maakt heel goed duidelijk hoe christelijkheid naadloos kan overgaan in racistische moslimhaat.

    Gelukkig heeft deze haat niets met de liefdesleraar Jezus Christus te maken.

 17. HEM

  Als je zout water mengt met zoet water, wordt het steeds minder zout.
  Als je een “christelijke” maatschappij vol laat lopen met moslims, wordt de maatschappij steeds minder christelijk. Dat is het leuke van procenten. Er kunnen best nog wel evenveel christenen wonen, nietwaar?

  Trouwens, als het aantal “godsdienstigen” in een land afneemt, betekent dit, dat het IQ van de inwoners stijgt.
  Helaas is dat niet het geval in Nederland, het aantal “godsdienstigen” neemt alleen maar toe!

  1. Ernst Quispel

   Nee hoor, de secularisering betreft zowel christenen als moslims met als totaalresultaat dat het aantal godsdienstigen snel terug loopt.

   https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/jonge-moslims-doen-minder-aan-geloof-dan-ouders~a7201476/

   1. fockingworst

    @ernst
    Uit de volkskrant
    Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn de afgelopen tien jaar religieuzer geworden. Niet alleen bidden ze vaker, ook gaan ze vaker naar de moskee. Meer vrouwen dragen bovendien een hoofddoek. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
    En uit rtl
    Islamitische Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond beleven hun religie steeds sterker. Ze bidden vaker, de vrouwen dragen vaker een hoofddoek en de moskee wordt vaker bezocht. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

    Tja trouw.. Mmhh iets met te slecht als wc papier.

    1. Ter Deege

     U bent zich er toch wel van bewust als u over Trouw spreekt, het dan een kwaliteitskrant betreft.

     1. Ernst Quispel

      Zeker.

     2. Rosasolis

      @ Ter Deege en Ernst. Ik ben met jullie eens dat Trouw onze
      kwaliteitskrant is. Dit volle krant geeft dagelijks behalve veel nieuws berichten en rapporten, ook informatie en artikelen over alle facetten van onze samenleving. Ook veel over het werk van velen in onze samenleving.
      Je hoeft niet alles te lezen, maar je vindt dagelijks zeer interessante en
      actuele onderwerpen. Een aantal jaren geleden werd Trouw, die nu 75 jaar bestaat, uitgeroepen tot de beste krant van Europa. Voor degenen die interesse hebben: je kunt nu voor 5 euro, voor 7 weken op Trouw abonneren. Fijn is het dat de redactie van DDS regelmatig artikelen van Trouw overnemen.

     3. Seneca

      @Ter Deege
      waaruit zou blijken dat Trouw een ‘kwaliteitskrant’ is?

 18. C.A.Barstow

  Is religie zo wie zo niet iets uit de middeleeuwen?

 19. janszm

  Als geboren Nederlander ben je opgevoed met het christendom. De cultuur is nog steeds christelijk, ook al heb je nog nooit een kerk van binnen gezien, weet je niet wat de bijbel is enz.
  Vele malen belangrijker dan woorden zoals ” ik ben christen”.
  Laten we dit zo houden.
  Andere zgn. religies hebben niet veel goeds te brengen.

 20. Rosasolis

  In Trouw van gisteren werd een peiling van 49% procent vermeld, van Nederlanders die nog steeds zeggen dat zij christen zijn. Maar er werd niet verteld van welke christelijke geloof.
  Vele katholieken zijn van de kerk afgevallen, en anderen werden protestant.
  Persoonlijk denk ik dat je niet ieder zondag naar de kerk hoeft. Ik heb ooit van een bekende dominee gehoord, dat je moet je vrije zondag een dag van rust maken, en ook een dag van gezelligheid. Wat je ook doet, gewoon genieten op dit sabbat dag. Als je het leer van van de Bijbel kent, en zo goed mogelijk probeert te volgen, dan ben je een goede christen. De allermooiste vind ik het laatste boodschap van Rabbi Jeshua (Jezus). “Er zijn 3 grootte waarden in onze leven: geloof, hoop, en liefde, en van deze drie is Liefde de allergrootste”. Als je van mooie muziek houdt, J. Brahms heeft dit boodschap gewerkt in zijn Drie Serieus Liederen, voor zangstem en piano.

 21. Duke

  Amsterdam heeft misschien een joods-christelijke cultuur, maar de rest van Nederland heeft volgens mij meer een germaans-christelijke cultuur.

  Er zijn denk ik veel Nederlanders die zichzelf atheist noemen of een andere religie aanhangen, maar voor een groot deel leven volgens christelijke waarden, omdat dat door al die eeuwen heen ‘Nederlands’ is geworden. Het christendom als geloof neemt misschien sterk af, maar de christelijke cultuur neemt denk ik een stuk minder af.

  1. Rosasolis

   @Duke. Zolang dat de meeste protestante kerken in Nederland een lezing uit zowel de oude als de nieuwe testament tijdens de zondag dienst geven, is Nederland nog steeds een joods-christelijk cultuur. Tijdens de huwelijk van W.- Alexander met Maxima, werd het over het verhaal van Ruth uit de oude testament gesproken.

 22. B. Pascal

  West-Europa : Geen God, Geen Kerk, Geen Gezag!
  Dat noemt men anarchie ! En welke religie is anarchistisch ?
  Inderdaad, dat past bij ons! Geweld en repressie.
  We wensen West-Europa succes!

  Na een paar decennia schreeuwt men als een mager speenvarken.

  Even een korte voorspelling:
  16e eeuw was de Nederlandse eeuw
  17e eeuw was de Franse eeuw
  18e eeuw was Britse eeuw
  19e eeuw was de Duitse eeuw
  20e eeuw wordt de ….. Russische eeuw

  Wanneer West-Europa tot anarchie vervalt zal Rusland ingrijpen.
  Hij laat nooit zijn achtertuin onbenut.

 23. Heras

  Eerlijkgezegd hecht ik niet zoveel waarde aan deze percentages. Het CBS kwam daar ook al mee. Wat betreft het christendom: is het aantal mensen, evangelisch gelovigen, ook opgenomen in de percentages of alleen de kerkelijk gelovigen.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.