Peiling: het christendom is dood in Nederland

Geen categorienov 03 2018, 21:00
Nog maar 41 procent van de Nederlanders noemt zichzelf christen.
Geert Wilders en andere populisten hebben het vaak over de zogenaamde 'judeo-christelijke' cultuur van 'het Westen.' Nou, als je de meest recente peilingen van Pew Research Global serieus neemt kun je alleen maar concluderen dat het die beschrijving onderhand nogal te wensen overlaat. Slechts 41% van de Nederlanders beschouwt zichzelf tegenwoordig nog als 'christen.' Dat percentage was enkele jaren geleden nog veel hoger, te weten 67%.
Met andere woorden, toen waren christenen nog in de meerderheid, nu zijn ze de minderheid.
Deze trend is ook zichtbaar in andere noord- en west-Europese landen. In België is het aantal christenen gedaald van 83% naar 55%. In Noorwegen van 79% naar 51%. In Zweden van 74% naar 52%. En in Denemarken van 80% naar 65%. In Duitsland was het 79% en is het nu 71%, wat een significant hogere score is dan in Nederland.
Je kunt dus concluderen dat Nederland één van de minst christelijke landen van Europa is. Alleen in Tsjechië zijn de cijfers nog lager: 26% van de bevolking noemt zich daar nog christelijk. Zelfs in Bosnië, waar een groot deel van de bevolking islamitisch is, is het aandeel van de zelfverklaarde christenen met 44% groter dan in Nederland.
https://twitter.com/pewglobal/status/1058791676578332672
Wat dit betekent? Nou, ten eerste dat christenen 'uit de pas' lopen met de 'tijdgeest' in ons land. Als christen moet je tegenwoordig begrijpen dat je een minderheid bent. Dat is voor het eerst in meer dan een millennium, maar het is niet anders.
Ten tweede, en dit is evenzeer belangrijk, moeten Nederlanders begrijpen dat hoewel de algemene trend er één is van 'ontchristelijking' in het Westen, Nederland extreem onchristelijk is vergeleken met de meeste andere Europese landen. Het verschil met oost-Europese landen is gigantisch, maar zelfs als je naar Duitsland (71%) en Oostenrijk (80%) kijkt is het verschil significant. Dit betekent dat het voor Nederlanders soms moeilijk is om die andere landen en culturen écht te begrijpen.
Je ziet dat laatste ook maar al te vaak in de manier waarop Nederlanders tegenwoordig over alle religies praten. Nederlanders vinden alle religies over het algemeen maar belachelijk... en ze beschouwen het volgen van een religie als een teken van een gebrek aan intelligentie. In andere Europese landen denkt men daar heel anders over. Nederlanders moeten er dus voor waken om niet te arrogant te worden in hun 'humanisme.' Worden ze dat wel, dan wordt het heel lastig communiceren, zelfs met Duitsers.
Tenslotte kunnen we concluderen dat die judeo-christelijke cultuur waar Wilders en co het regelmatig over hebben niet meer is. Nederland heeft een humanistische cultuur. Het christendom is nagenoeg dood. Dat kun je jammer vinden (ik steek hier zelf mijn hand op), maar het is niet anders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten