Russen kletteren met wapentuig: plaatsen S400 raketten op de Krim

Enkele dagen geleden meldde DDS dat de Russen de ingang van de zee van Azov blokkeerden en het vuur hebben geopend op de Oekraïense marine. Nu gaat Poetin een stap verder en plaatst de gevreesde Russische S400 raketten op de Krim. Het gaat hierbij om zogenaamde SAM-raketten die worden gestationeerd op de grond en hebben het doel om vijandelijke vliegtuigen neer te halen. Deze stap vindt plaats in een hectische week terwijl de Oekraïense regering haar oorlogskabinet bijeen heeft geroepen om de Russische dreiging te bespreken. Enkele jaren geleden deed Poetin al een ‘heim ins reich‘ door de Krim na een discutabel referendum te annexeren. 

Daar komen nu dus de raketten en het gevangen nemen van Oekraïense mariniers bij. De raketten, ook wel ‘triomf’ genoemd, zijn zeer gevreesd bij Amerikaanse vliegers. Toch schijnen er wel enige zwakten in het systeem te zitten. Zo woont de ontwikkelaar van de S300 raket in Israël en kreeg de Israëlische luchtmacht het onlangs voor elkaar om het eerdere model (S200) om de tuin te leidden. Wat ertoe leidde dat de Russen door hun eigen bondgenoot een vliegtuig boven Syrië verloren en boos waren op Israël. Sinds 2014 transformeren de Russen het voormalige Oekraïens schiereiland tot een fort vol met wapentuig. Denk aan schepen, raketten, tanks en troepen. De Russen zijn er helemaal klaar voor en spelen zeer agressief. Logisch dat in Nederland enige angst is ontstaan over de wijze waarop Moskou momenteel opereert.

https://twitter.com/AlahednewsEn/status/1067759148241207296

Toch zijn er ook voor Moskou rationele redenen te bedenken waarom zij zich zo opstellen, maar het getuigt wel van slechte mores. Simpelweg het veilig stellen van haar geopolitieke belangen. Maar Rusland gaat daarin wel erg ver, net zoals de Amerikanen overigens zeer ver gingen in Irak en Libië. Maar de Amerikanen annexeerden Irak niet, in tegenstelling tot Rusland die de Krim annexeerden. De vraag is dan ook wat de intentie van Moskou precies is en of ze van plan zijn nog meer gebieden te annexeren. Het kan allemaal, want de afgelopen jaren hebben we de Russen op allerlei manieren gezien. Van samenwerkende partner in de energiesector tot zeer agressieve acties in de Krim en in de Oekraïense burgeroorlog, waar Russische oud-elite soldaten vochten. In ieder geval lijkt het erop dat Moskou wil laten zien dat het niet met zich laat sollen en dat ze nog steeds een wereldmacht zijn om rekening mee te houden. Laten we hopen dat Poetin het hoofd erbij houdt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Svetlana

  Uuuaaaaaooooooooo

  1. Duke

   Uuuaaaaaooooooooo jezelf

 2. Spaanse kok

  Degene die Rusland of Putin een gevaar vond zag toch spoken?

  1. Duke

   Dat klopt helemaal. De EU is het grote gevaar, niet Rusland. Met een illegale staatsgreep de gekozen leider van Oekraine afzetten en vervangen door een pro-EU bandiet met neonazi vriendjes. De MH-17 uit de lucht schieten om Rusland daarna te framen, zogenaamde gifgasaanvallen in Syrie, zogenaamde Russische spionnen in het Verenigd Koninkrijk etc. dienen slechts 1 doel en dat is Rusland afschilderen als de vijand. Bij Trump mislukte het en bij Poetin/Rusland gaat het ook falen.

  2. Koos sssss

   Ziet nog steeds spoken. Veel oostbloklanden zijn naar de NAVO overgestapt voor hun militaire verdediging. Zo ook Litouwen, Letland en Estland.
   Wanneer de Oekraïne in de EU belandt -en daar wordt wat Brussel betreft hard aan gewerkt- zal de Oekraïne ook in de NAVO worden opgenomen.
   De NAVO heeft de Oekraïne dit jaar zelfs als aspirant lid geaccepteerd.

   Zonder Russische inmenging op de Krim komen de enige Russische marinehavens die het hele jaar door bruikbaar zijn, of tenminste in het westen, in NAVO territorium te liggen.

   Ik veronderstel, dat ook jij je wel kunt voorstellen, dat dit voor de Russen onacceptabel is. Waarmee Russisch ingrijpen op de Krim onvermijdelijk is.

   Het is hier niet zozeer Poetin, het zijn hier niet zozeer de Russen die de spanning opvoeren. Maar in deze zijn het de EU en de NAVO, die onverantwoordelijke stappen zetten.
   En ja, dan kan je op een reactie van Rusland wachten.

   De enige verstandige optie is, dat EU en NAVO accepteren, dat Oekraïne een buffer vormt tussen de Russen en de EU / NAVO.

   Wat hebben we in ‘s-hemelsnaam te zoeken in een straatarm land, waar corruptie de norm is en waarmee we dan ook nog de verhouding met de Russen op scherp zetten.

   Overigens heeft de Krim historisch veel meer verwantschap met Rusland, dan met de Oekraïne.

 3. ildib

  Dit is krachtige taal van de Russen, zij laten zien dat zij niet met zich laten sollen, zij weten donders goed dat de EU achter de agressie van Oekraïne zit en toont hiermee aan volkomen schijt te hebben aan die fascisten in Brussel en de Oekraïne.

  1. Lugar

   Ik hou er rekening mee dat Brussel heeft bedacht dat Rusland dit heeft gedaan.

  2. Ernst Quispel

   Ildib betoogt zijn trouw en loyaliteit aan de dictator Putin.

   1. Duke

    Dat is een grote denkfout. De EU probeert ons een oorlog in te rommelen met Rusland via propaganda. Wie daar tegen is, is niet per se voor Poetin.

    1. van Urk

     Ernst heeft altijd van die wantrouwige denkneigingen waardoor ie iemand gauw ergens op een plek plaatst. Ik ben absoluut geen Putin liefhebber.. maar ieder gek weet zelf ook wel dat de EU ook een kampioen is in provoceren. Denk alleen maar hoeveel failliete Europese legers naar Polen en de Baltische staten zijn gestuurd om op zijn Zuid-Koreaans gezegd grote oefeningen te gaan houden met gehavend materieel om de Russen iets te laten bewijzen.

 4. Aytas

  ‘Maar de Amerikanen annexeerden Irak niet, in tegenstelling tot Rusland die de Krim annexeerden.’

  Dit klopt feitelijk niet. Het doel van de inval was olie van de markt houden, Sadam wou de productie opschroeven. Als je kijkt hoe de kennissen kring van bush hiervan profiteert en wie er lucratieve contracten aan heeft overgehouden is hier sprake van annexatie. Wat er gebeurt als Irak deze contracten niet respecteert is ook al gebleken.

  Wat dan ook Interresant is is wat de leiding van isis gemeen heeft buiten een gestoorde visie.

  Wat ook interessant is is ook hoe de wapenindustrie zorgt dat er geld van burgers heen moet. Oh natiestaten er is geen grotere onderdrukker en moordenaar. Nationalisme is een drama, culture trots schattig.

  1. hans-e-pans

   Volgens mij hebben de bewoners van de Krim in een referendum, ja zij wel, kunnen kiezen of ze wel of niet bij Rusland zouden komen.

 5. Brucewilles

  Misschien moet Poetin de gaskraan naar Oekraine dichtdraaien om een duidelije boodschap af te geven. Reken maar dat het koud word ! De kans is dan wel heel groot dat de chocolade koning binnen de kortste keren gelinged word door de bevolking die hem en zijn EU / US vrienden meer dan zat zijn.

 6. FLP

  Ooohhh daarom wilden ze nog eff snel dat euroleger uit de grond stampen…..de Russen komen!!

 7. Gerlos

  Een heel gevaarlijke dictator die Poetin, deze raketten graag uitproberen als dictator Poetin met zijn vliegtuig op weg naar Brazilië voor de top van de Krim met deze raketten uit de lucht schieten.

 8. Florissa

  Altijd tegen iemands poten schoppen,en dan verbaasd zijn als iemand iets terug doet ,stelletje kleuters in Brussel .

 9. Brucewilles

  Nogal selectieve berichtgeving op dit forum door de website beheerder. Al een aantal keren gereageerd maar niets word geplaatst. Lijkt de website van NU.nl of Telegraaf wel. Heb me dus sterk vergist in deze website en de bedoeling van de berichtgeving en commentaren er achter. Het geeft een goed beeld van de beheerder pro Isreael, extreem Atlantisch en Anti Rusland.

  1. Lugar

   Als je nieuw bent worden de eerste drie of vier reacties in de wacht gezet. Ook worden links niet zonder meer geplaatst, die moeten eerst goedgekeurd worden.

 10. Nuts

  Goed stuk maar niet compleet.

  Ter correctie:
  Rusland annexeerde de Krim niet maar nam het terug nadat Porosjenko zijn ziel aan de Deep State EU had verkocht.

  Ter info:
  Rusland is omsingeld met militaire NATO basissen

  Als je deze 2 feiten even na checked en dus weet, dan verandert dat gelijk de hele kijk op de Rusland Situaties.

 11. Fortiori

  Putin is aan het spelen met raketjes, op de Krim een stuk of wat, op Kalingrad ook enkele. Gericht op de grote steden in West Europa. Waar is deze baas zo bang voor? Ik las deze week in een bijlage van Trouw dat het hem maar niet lukt een behoorlijke gezondheidszorg op poten te zetten.
  Het aids probleem is dramatisch en medicijnen uitverkocht. Maar je hebt wel raketten.

  1. Lugar

   Jij gelooft en verkondigd ook maar gewoon wat de EU-papegaaien jou verkondigen.

   1. Fortiori

    Neen @Lugar dat is onjuist. In Rusland is hiv een toenemend probleem. Rusland is het nieuwe Afrika, hier is niets te geloven aan. Mensen in Rusland krijgen te zien en te horen dat hiv niet bestaat. Het voormalige Sovjet gebied is de enige regio ter wereld waar het aantal nieuwe hiv infecti es toeneemt. Bron Aidsfonds ter gelegenheid van de wereld aidsdag 2018.

  2. Meriadoc Brandebok

   Zo ging dat in de Sovjet-Unie ook. Men stond uren in de rij om een brood te kopen en ondertussen schoot het politbureau zijn zoveelste militaire raket af.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.