Trump op neus getikt: moet verbannen CNN-verslaggever weer toelaten tot Witte Huis

Afgelopen week leidde een fittie tussen de Amerikaanse president Trump en Jim Acosta nog uit op een media relletje. Naar aanleiding van het gebeuren werd de CNN-journalist door Trump ontboden en mocht hij niet langer het Witte Huis in. Er was in feite helemaal niets aan de hand en Acosta stelde slechts een paar vragen, maar uit beelden gepubliceerd op het Twitteraccount van Sandra Sanders is te zien hoe Acosta de gebruikelijke grenzen van het fatsoen opzocht. De NOS vond dat in ieder geval voldoende om het Witte Huis in verband te brengen met het publiceren van ‘gemanipuleerde beelden‘. 

De relatie tussen het Witte Huis en CNN is al langer matig te noemen. Donald Trump noemde het nieuwsmedium in het verleden een verspreider van nepnieuws en het medium lag vaak onder vuur vanuit de regering Trump. De laatste rel tussen de CNN-reporter en Trump is eigenlijk een storm in een glas water. We kunnen van hetgeen te zien is op de beelden een groot punt maken, maar eigenlijk stelt het niet veel voor. Acosta overschreed duidelijk de fatsoensnormen van een persconferentie, maar daar blijft het dan wel bij. Al was er niet echt een urgente reden voor hem om zo te handelen. Maar voldoende reden om hem te weren lijkt het ook niet.

De federale rechter Timothy Kelly oordeelde vrijdag dat het onduidelijk is over de juiste procedure wel is gevolgd bij het weren van Acosta. Dit betekent dat Acosta binnenkort het Witte Huis weer in kan. CNN beweerde dat het uitzetten van een journalist een schending is van de persvrijheid, maar dat is een twijfelachtige claim. Als we die argumentatielijn zouden volgen betekent het dat kleine mediabedrijven, die geen toegang tot het Witte Huis hebben, geen gebruik kunnen maken van hun persvrijheid. Of kan iedereen zomaar in het Witte Huis rondlopen als reporter?

Rechter Kelly gaat er in ieder geval nog een uitspraak over doen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Aytas

  ‘De relatie tussen het Witte Huis en CNN is al langer matig te noemen.’

  Narcisten en kritiek gaan niet zo goed samen.

 2. Ernst Quispel

  “is te zien hoe Acosta de gebruikelijke grenzen van het fatsoen opzocht”

  Dokter maakt echter niet duidelijk waaruit dit blijkt. Acosta gedroeg zich volstrekt correct.

  1. Adriaan

   Acosta en Trump gedroegen zich op de bewuste persconferentie beiden onbehoorlijk. Acosta bleef doordrammen en Trump gedroeg zich arrogant. Beiden schuld aan dit incident.

  2. hans-e-pans

   Het is maar wat je volstrekt correct noemt persoon Ernst Quispel.

   1. Ernst Quispel

    Het Nederlands elftal heeft met 2-0 gewonnen van wereldkampioen Frankrijk!

    1. Arie B

     Zowaar een positief van je! Inderdaad mooi..

     1. Troelstra

      Heel mooi.

  3. Baaz

   “Acosta gedroeg zich volstrekt correct.”

   Dat is jouw mening, een logische mening.

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik geloof dat het op de vingers is.

 4. Ritter

  CNN houd zich bezig met anti-Trump activisme.

  Op CNN ( net als veel andere gevestigde media) word Trump 24 uur per dag gedemoniseerd en roddel verhalen over Trump verspreid.

  Deze media steunden tijdens de 2016 verkiezingen Hillary en zijn kennelijk nog steeds niet over hun verlies heen.

  Anti-Trump activist Acosta van CNN maakt van zijn optreden in het Witte Huis vaak een anti-Trump show waar hij geen vragen stelt om informatie te krijgen maar beschuldigingen uit naar Trump toe die de vorm van een vraag hebben.

  Overigens wat Acosta betreft is het zo dan zijn mede journalisten hem steunen maar op de achtergrond klagen over zijn optreden als hij weer eens een show opvoert tijdens het vragenuurtje op het Witte Huis.

  1. Ernst Quispel

   Let een beetje op je Nederlands, Ritter.

   Je wilt toch graag serieus worden genomen?

   1. Baaz

    Let een beetje op de inhoud, Ernst.

    Je wilt toch graag serieus worden genomen?

   2. Siemien

    @Baaz hahaha ja Ernst en serieus genomen worden is een beetje twijfelachtig..

    1. Baaz

     @Siemien: Nooit van ze lang zal ze leven… 😛

  2. Sibvach

   Ritter reageert niet op trollenpoep, Ernst.

   Goed gesproken, Ritter. En natuurlijk waar, zoals altijd.

 5. Ritter

  Trump is veel opener naar de media toe als Obama maar desondanks haten de media Trump en stellen zich vaak onbeleefd op.

  Trump geeft lange persconferenties waar de media alle vragen kunnen stellen. Zelfs krijgen de media toegang tot sommige vergaderingen.

  Maar dan verwacht Trump ook vragen over zijn beleid en geen vragen die de vorm van beschuldigingen hebben en/of de vorm van meningen van “journalisten” die met Trump in discussie willen gaan.

 6. Baaz

  Zomaar kans dat Trump dat prima verwerkt, hij heeft immers geen last van een linkse geest.

 7. Baaz

  De hele dag door spuugt de mediale anti-Trumpmachine beledigingen en veroordelingen uit, elke dag van de week, onafgebroken; het is de meest intense hetze die de westerse media ooit hebben ontwikkeld.

  1. Baaz

   Vervolg citaat Leon de Winter (30-10-2018)

   “Het gaat om het verbinden van de naam Trump met gruwelijke begrippen. Er bestaat een bijna pathologische noodzaak Trump in één zin te plaatsen naast Hitler, Holocaust, moordpartijen; dat beschamende moment van 9 november 2016, toen bekend werd dat Hillary Clinton verloren had van een halfanalfabete, vulgaire en narcistische projectontwikkelaar, moet worden gecompenseerd met een totale demonisering. Daarvoor moet voor linkse politici en media alles wijken, ook logica.”

 8. Two Ravens Black Kettle

  Costa is geen verslaggever
  Het is een activist

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.