Trump op neus getikt: moet verbannen CNN-verslaggever weer toelaten tot Witte Huis

Geen categorienov 16 2018, 20:00
Afgelopen week leidde een fittie tussen de Amerikaanse president Trump en Jim Acosta nog uit op een media relletje. Naar aanleiding van het gebeuren werd de CNN-journalist door Trump ontboden en mocht hij niet langer het Witte Huis in. Er was in feite helemaal niets aan de hand en Acosta stelde slechts een paar vragen, maar uit beelden gepubliceerd op het Twitteraccount van Sandra Sanders is te zien hoe Acosta de gebruikelijke grenzen van het fatsoen opzocht. De NOS vond dat in ieder geval voldoende om het Witte Huis in verband te brengen met het publiceren van 'gemanipuleerde beelden'.
De relatie tussen het Witte Huis en CNN is al langer matig te noemen. Donald Trump noemde het nieuwsmedium in het verleden een verspreider van nepnieuws en het medium lag vaak onder vuur vanuit de regering Trump. De laatste rel tussen de CNN-reporter en Trump is eigenlijk een storm in een glas water. We kunnen van hetgeen te zien is op de beelden een groot punt maken, maar eigenlijk stelt het niet veel voor. Acosta overschreed duidelijk de fatsoensnormen van een persconferentie, maar daar blijft het dan wel bij. Al was er niet echt een urgente reden voor hem om zo te handelen. Maar voldoende reden om hem te weren lijkt het ook niet.
De federale rechter Timothy Kelly oordeelde vrijdag dat het onduidelijk is over de juiste procedure wel is gevolgd bij het weren van Acosta. Dit betekent dat Acosta binnenkort het Witte Huis weer in kan. CNN beweerde dat het uitzetten van een journalist een schending is van de persvrijheid, maar dat is een twijfelachtige claim. Als we die argumentatielijn zouden volgen betekent het dat kleine mediabedrijven, die geen toegang tot het Witte Huis hebben, geen gebruik kunnen maken van hun persvrijheid. Of kan iedereen zomaar in het Witte Huis rondlopen als reporter?
Rechter Kelly gaat er in ieder geval nog een uitspraak over doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten