Van Tongeren (GroenLinks) reageert op stijgende prijzen startersauto’s: ‘Ja, maar…’

Naar aanleiding van het artikel op Dagelijkse Standaard over de hogere kosten van startersauto’s en de impact op mobiliteit, vanwege de verhoging van BPM-tarieven, heeft Liesbeth van Tongeren (voormalig Kamerlid namens GroenLinks) gereageerd met een ‘Ja, maar…‘ Van Tongeren gaf ons een lijstje met parlementaire dienstverlening om te laten weten dat ze toch alles heeft gedaan om de verhoging van prijzen van startersauto’s te voorkomen in de zogenaamde autobrief(!).

In een Tweede Kamer dat langzaam naar rechts opschuift, laten linkse volksvertegenwoordigers zich knollen voor citroenen verkopen verkopen. Het voortdurende gedram van Klaver over het klimaatakkoord en de aandoenlijke opzet van een klimaatrechtvaardigheidscongres van de SP, laten zien dat deze partijen duurzaamheidsidealen hebben, maar niet in staat zijn te sturen als het er echt toe doet. Nee, de coalitie maakt de dienst uit en dus zullen de SP en GroenLinks moeten slikken dat ook de startersauto’s fiks duurder worden. En dat is logisch, want de klimaatplannen zijn een politieke strijd waarbij de inzet is om zo min mogelijk lastenverhoging op het bord te krijgen bij de reductie van CO2-uitstoot.

Dat politici denken dat de minima niet hoeven mee te betalen aan het klimaatproject is dan ook hopeloos naïef. We hadden het Liesbeth al eerder op een briefje moeten geven: ‘op deze manier meewerken aan het klimaatverhaal gaat heel veel geld kosten’. De rekening voor een schamele 0,0-nogwat effectiviteit in verminderde temperatuurstijging laat mensen achter de oren krabben. Waarom doen we dit nog maar precies? Is dit wel realistisch? Het wordt tijd dus dat de klimaatstrategie wordt heroverwogen. Daarvoor kan het kabinet niet in een paar rondetafelgesprekken tot plannen komen, want het Klimaatakkoord van Parijs (2015) wordt op deze manier een compleet fiasco.

Vooralsnog lag de focus op preventief klimaathandelen. Dus het voorkomen dat de temperatuur zou stijgen, omdat dit een belangrijke factor is in droogtes en extremer weer. Maar, de tijd van voorkomen is beter dan genezen lijkt achter ons. Die stijging kan waarschijnlijk toch niet worden voorkomen en dus is het noodzaak voor een plan b. Tenminste voor liefhebbers van de planeet. Niet het voorkomen van klimaatverandering, maar het mitigeren van de risico’s. De gevolgen dus. Dat zou het doel moeten zijn. Laat die CO2-obsessie los, want dat gaat alleen maar ellende opleveren. Oplossingen zijn hogere dijken, voldoende waterreserves en andere innovaties. Dit besef moet nu toch zo langzamerhand binnenkomen in Den Haag.

Het is daarom ook grappig dat mevrouw Van Tongeren heeft meegewerkt aan een verhaal waar ze nauwelijks invloed op had. Een brief sturen is wel een hele schamele wijze van volksvertegenwoordiging. GroenLinks dramt al jaren over klimaatverandering, waarbij de CO2-reductie obsessie nu dus leidt tot verminderde mobiliteit bij de minima. Tja. En ik maar denken dat die linkse partijen opkwamen voor zij die het moeilijk hebben. Ik heb nog veel te leren.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Duke

  Ze kunnen altijd een autotoeslag introduceren en/of de BPM en motorrijtuigenbelasting inkomensafhankelijk te maken.

 2. Anders55

  Zelf rijden de meeste Kamerleden in een grote bak?
  en dan anderen zeggen wat ze doen moeten??
  je moet het maar durven!!

  1. gekkeguus

   Dit soort bullshit opmerkingen slaan nergens op. Mensen met dergelijke functie mogen voor mij ook degelijk rondgereden worden. Echter, die zelfde politieke macht knijpt de bevolking uit om mensen elders in het continent gelukkig te maken.

   Vergeet niet dat de welvaart voortkomt uit beleid en inzicht. Mocht de rest van Europa diezelfde inzichten hebben dan was een EU niet nodig want dan was iedereen goed in wat hij of zei doet en verdiende daar meer dan voldoende aan.

   Juist door ons de les te laten lezen in de EU gaat onze welvaart waar letterlijk voor gevochten is compleet naar de knoppen.

 3. gekkeguus

  Sowieso wie een beetje nadenkt weet dat je buiten de randstad niet zonder auto kan. Het lijkt wel alsof de politiek zich enkel en alleen focust op de randstad.

 4. Ernst Quispel

  Teunis houdt hier een vurig links pleidooi voor het het rechtvaardig verdelen van de lasten van de milieutransitie maar stelt ook vast dat je in een overwegend rechtse volksvertegenwoordiging en een overwegend rechtse regering als oppositie vel kunt roepen maar weinig kunt afdwingen.

  1. gekkeguus

   En weer een reactie zonder inhoud Chapeau! nog 10 berichten voor je quotum!

  2. Siemien

   @Ernst je bent natuurlijk een enorme galbak.

   China is 230 x groter dan Nederland
   Amerika is 230 x groter dan Nederland
   Afrika is 730 groter dan Nederland

   1. Ad Infinitum

    Uit de losse pols gerekend. Het verschil tussen de VS en China in oppervlakte is ruim 5, 5 Nederland.

    1. Jozias Visser

     Jesse Infinitum Klaver aan de rekentafel:

     Oppervlakte Amerika: 9.834.000 km²
     Oppervlakte Nederland: 41.543 km²

     9.834.000 : 41.543 = 236,7185807476591
     41.543 x 236,7185807476591 = 9.834.000 (km²)

     1. Jozias Visser

      Yasser Ad Klaver aan de rekentafel:

      Oppervlakte China: 9.597.000 km²
      Oppervlakte Nederland: 41.543 km²

      9.597.000 : 41.543 = 231,013648508774
      41.543 x 9.597.000 = 9.597.000 (km²)

      9.597.000 – 9.834.000 = 237.000
      237.000 : 41.543 = 5,704932238885011

      5,7 is geen 5,5
      5,7 is wel ruim 5,5

    2. Jozias Visser

     Ik heb tevens berekent dat DDS wordt gedomineerd door islamitisch linksaftuig dat het grootste gedeelte van de dag en avond de site vol laat lopen met zoveel mogelijk links georiënteerde spetterstront in de hoop dat er gereageerd wordt. Wanneer je dat soort insecten te eten geeft worden ze vanzelf dikker, het islamvirus wordt verspreid en mede mogelijk levend gehouden door hetzelfde gepeupel.

     1. Ernst Quispel

      berekend

     2. Jozias Visser

      vel kunt roepen

   2. Ernst Quispel

    Zeker Siemien, en een beetje koe weegt 550 kilo.

    Ik bedoel maar.

    1. Siemien

     Ik heb gelijk Ernst je bevestigt(d) het structureel..

    2. Siemien

     Nee hoor, een beetje koe weegt een beetje, hebben ze jou dat niet geleerd op de lagere school?

 5. Eugenie de la Fleur

  Dit heeft niets met links of rechts te maken maar met volwassenheid. Iedereen die serieus genomen wil worden realiseert dat je vooruit moet kijken en dan ook tegen je eigen principes in

  1. sjun

   Precies dàt wordt een reden voor enclavisering en uiteindelijk selectievere toelating bij de grens.

 6. Siemien

  Auto’s worden beter, mensen rijden gedisciplineerder, dus waarom niet de prijzen verhogen er moet immers wel genoeg binnen komen om de kosten te dekken in Nederland..

 7. Robert Leiden

  Minima die een auto van 12.000 euro (Lupo) of 16.000 (Clio) kopen?
  Of een dergelijke mini auto van 285 euro per maand private lease huren?
  Wat denk je zelf?
  Ook in het artikel:
  “…Jan met de Pet krijgt de rekening…” Wat staat er een paar regels verder?
  “…Ook de zware jongens moeten duizenden euro’s meer betalen…”

  Auto’s die voor 1 september 2018 op kenteken gezet zijn vallen onder het lage BTW tarief.
  Het modale huishouden kan dus gerust, nog steeds, een occasion kopen zonder hoge BPM bijdrage.
  Wel zo eerlijk om dat er ook bij te vermelden.

  Fijn weekend

 8. struisvogelpolitiek

  De auto is een melkkoe en dat zal altijd zo blijven. Wegenbelasting, BTW en verhoging BTW, BPM en verhoging BPM, kwartje van Kok. Wellicht ben ik nog wat vergeten en zo niet, dan vindt onze overheid nog wel wat uit om in de toekomst het autorijden nog duurder te maken.

 9. Gerlos

  Er begint bij mij al meer weerstand te komen over het klimaat geleuter, waar de geleerde wetenschappers het mekaar ook oneens zijn. PIET de weerman heeft al aangekondigd dat het zeer strenge winter gaat worden, over opwarming van de aarde gesproken

 10. Pescador

  Ze zijn niet goed wijs in den Haag, klimaat verandering is van alle tijden daar heeft co2 niet veel mee te maken, het is gewoon het zoveelste lulverhaaltje om geld uit de zakken van burgers te trekken, windmolens zijn zo ongeveer het meest dier onvriendelijk stomme ding wat we in de zee kunnen plaatsen op grote afstand van de molens gaan dieren dood omdat hun gehoor wat zij nodig hebben om te overleven kapot gaat door die molens , vogels worden aan stukjes gehakt door die molens, die windmolens verpesten de omgeving en hebben een rendament van 0,0 % maar wel veel kosten om te plaatsen en ze worden dan ook alleen maar geplaatst om bedrijven aan het werk te zetten, maar de gewone nederlander mag dat betalen.

  Wat een heerlijke regering hebben wij toch, willen we wat voor de natuur doen willen we een auto kopen met weinig brandstof verbruik, weinig co2 uitstoot, en weinig fijnstof afscheiding. Moeten we er meer voor betalen ze zijn niet goed wijs. Waarom moeten we in nederland auto´s verkopen zoals BMW, Mercedes, Porche enz. Die allemaal hele hoge snelheden kunnen halen en lekker veel co2 uitstoten? Is dat mischien om lekkere hoge bpm en belasting op brandstof en belasting op hoge verzekeringspremie te vangen,
  Je mag in nederland niet harder rijden als 130 km/uur waarom moet een auto dan zo nodit 300 km/uur kunnen rijden ,

  Ik kan maar een ding zeggen RR oftewel Rutte Rotop

 11. P.Sisterons

  Als Nederland zou beginnen met het buitenschoppen van alle illegalen en “veiligelanders” dan hebben de Nederlanders weer een heel klein beetje meer plaats in het overvolle Nederland. Dus: stop wilde immigratie, immigratie alleen mogelijk op uitnodiging. De azieligindustrie is bezig veel te veel ruimte in te nemen op allerlei gebied. Dat is ook niet goed voor het leefklimaat en kost uiteindelijk veel te veel.

 12. chrism

  BPM moest afgeschaft worden van de EU en wat zien we ?
  Verhoging en behoud , wat nou 1 EU !!

  1 Vulkaanuitbarsting stoot veel meer gassen uit dan geheel Nederland in 100 jaar en wat in 1e instantie opwarming is daardoor en later Afkoeling aangezien de stofdeeltjes de zonnestralen tegen houden , wat nou Co2 ??!!

 13. P.Sisterons

  Zo te zien staat ze al klaar met haar Dracula tandje om de bevolking nog verder leeg te zuigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.