Deze statistiek bewijst: Nederland is qua koopkracht niet meer dan een middenmoter in Europa

We staan zelfs nog onder België en Frankrijk. Op plek nummer 15. Triest.

Volgens premier Rutte is Nederland een ongelooflijk “gaaf” land, waar alle kritiek op zijn kabinet volkomen onterecht is. Het gaat economisch goed! De grote bedrijven gaan er steeds meer op vooruit! En de gewone Nederlander heeft ook al niets te klagen. Het inkomen stijgt weliswaar niet snel, maar hé, een zeurkous die daar op let.

Nou, misschien dat Mark even naar deze grafiek kan kijken:

Screen Shot 2018-12-08 at 14.06.24

Net besteedbaar inkomen per land… voor alle EU-landen. En wat zien we? Nederland staat slechts op een magere vijftiende plek. Zelfs België en Frankrijk doen het beter. En dat is niet eens het ergste. Nee, het meest schokkende zijn de enorme verschillen met de landen die boven ons staan. Bij ons is het netto besteedbaar inkomen 18.823 euro. In Duitsland is dat 22.949. We hebben dus 4.126 minder te besteden dan onze gemiddelde oosterbuur. 

Het verschil met de gemiddelde Deen is met 6.755 euro nóg groter. En over de verschillen met Luxemburg, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein wil ik het niet eens hebben. Die zijn zo enorm… daar word je alleen maar depressief van.

Natuurlijk valt er het één en ander aan te merken op het platform van de #gelehesjes — zoals het gebrabbel over het “verschil” tussen inkomensgroepen – maar wat dit betreft hebben ze wel degelijk een punt: de inkomensontwikkeling van de gewone burger laat te wensen over. En dit terwijl het grote bedrijfsleven cadeau na cadeau krijgt. Het is eigenlijk niet meer te verkroppen.

Screen Shot 2018-12-08 at 14.08.23

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Toverkol

  Nog even en we kunnen niet meer schuilen achter de chauvinistische gedachte dat anderen het slechter hebben dan wij.
  Voor Griekenland lenen we geld wat we vervolgens kwijtschelden, studenten worden geconfronteerd met een hogere rente…
  Maar hoe lang zou het nog duren voordat de stekker uit de EU getrokken wordt ?

  1. Vliegenvanger

   Ik hoop dat die stekker er inderdaad gauw uitgetrokken word.Het is een geldverslindende troep.

 2. C.A.Barstow

  En dat ondanks alle leugens van onze landbestuurders, die er wel voor zorgen dat hun eigen koopkracht flink op peil blijft dan wel enorm toeneemt.

 3. tomygun

  Plaats 15 voor Nederland nou ik teken er voor
  persoonlijk kom ik op plaats 24 .
  Dat is dus de reden dat Nederland en de EU van mij nooit
  iets krijgen of het moet de kolere zijn .

  1. Spaanse kok

   Laatst vertelde u geregeld met KLM naar Nederland te vliegen.
   Nu persoonlijk plaats 24.
   iets klopt er niet.

   1. tomygun

    Sp kok.in de tijd dat ik hier werkte soms wel twee keer
    in de week dat is echt niet leuk hoor ,ook wel met een
    ander gevlogen(korte afstand ) waar ik het hele vliegtuig
    voor mij alleen had , ik bergeleide de vracht waar wij
    het vliegtuig voor afgehuurd hadden( geen vracht vliegtuig ).
    Nu zo,n 1maal per jaar en de deals indegaten houden .
    Ik kan wel vaker maar waarom zou ik trouwens heb ik ook
    nog een dochter op de internationale school zitten
    dat kost ook aardig wat plus ik rook als een ketter en hou
    van een ijskoud biertje ,en dat gaat nog steeds .

    1. tomygun

     Voor persoonlijk transport heb ik een Toyota prado landcruiser
     verbruik 1 op 7 en een Susuki escudo 6 cil zelfde gebruik .

 4. Aytas

  ‘ Het inkomen stijgt weliswaar niet snel, maar hé, een zeurkous die daar op let.’

  Wiens schuld is dat? Wat is je antwoord, laat me raden, herverdelen. Maar we zijn oh zo liberaal.

  1. Stanly2000

   Laat me raden! Het Rabatpact?

   1. Aytas

    Rabat process, met daarin diverse verdragen zoals het marrakech verdrag.

    Als jij in een situatie verkeerd dat je het niet voor elkaar krijgt om je loon te laten stijgen heb je dat aan jezelf te wijten. Waarschijnlijk heb je zo weinig scholing dat je veel concurrentie hebt.

    1. Stanly2000

     Aytasje, neem mij niet kwalijk dat ik pact en proces door elkaar haalde, komt waarschijnlijk omdat ik laag geschoold ben. Ik weet wel dat je eigennamen met een hoofdletter schrijft. Dat dan weer wel!

   2. tomygun

    Het inkomen stijgt wellis waar niet snel ? vreemd is dat
    Rwanda heeft toch veel bergen .
    En met de jaren word het inkomen ook wat ruimer .

 5. PMG

  Schuld van de door de meerderheid gekozen regering, jullie geven mijn belastinggeld liever weg aan zielige parasieten, buitenlandse hand-op-houders, ontwikkelingshulp en belachelijke milieumaatregelen. Bedankt Nederland!!!

  1. Toverkol

   HA HA HA jij dacht dat je nu al mocht bedanken ?
   Deze getallen zijn gebaseerd op een economie welke dreef op gasbaten….
   Die nu aan het afnemen zijn !
   Nog even en de belasting wordt NOG hoger om de EU en andere hobby’s te kunnen bekostigen !

 6. B. Pascal

  Wanneer je goed kunt rekenen kom je op de volgende uitslag.
  Totaal komt er door de stijgingen een last van ca. € 120,00 per maand extra.
  Dat zijn verhogingen van verzekeringen, btw, gemeentelijke belastingen, boodschappen btw verhoging.

  Je krijgt daar ca. 3% bruto loon voor terug.
  Dat wordt belast voor 40%.
  Dat betekend ca. 1,8% netto bij je loon op.
  Je pakt dus je netto loon en rekent daar 1,8% van.

  Met deze snelle berekening zie je dat je er weer flink op achteruit gaat.
  3 stappen achteruit, 1 vooruit! Bedankt!
  Zoals Rutte al zei, je zult je baas om opslag moeten vragen.
  Bruto omhoog, netto achteruit! Leuke truck, het werkt!

  1. Robert Leiden

   @Pascal.
   Goed rekenen?
   Netto salaris gedeeld door brutosalaris x 100 geeft bij mij een percentage van 74%, anders gezegd er gaat 26% belasting van mijn salaris af, geen 40%.
   Bij een hoog salaris, 6000 bruto, is die verhouding 63%, dus 37% belasting.

   Als jij 40% belasting over je salaris betaald moet je 7000 bruto verdienen, daar hou je dan 4200 netto aan over.
   Bron loonwijzer.nl
   Goh.. wat heb jij het slecht…

   1. B. Pascal

    Je mag mij voor een dom figuur uitmaken. Maar volgend jaar zul je mij gelijk geven.
    Vb. Wie 1800 netto verdient krijgt onder de nieuwe regels ca. 1832,00.
    Omdat de overheid ca. 3% bruto terug geeft aan belasting. Dat is onbelast ca. 1,8%.

    Door verhogingen van btw, gasbelasting enz. Ga je er ca. 120,00 per maand op achteruit.

    Het rekenmodel dat ik schets geeft snel een idee waar je staat.
    Eenvoudig en snel zie je dat je weer inlevert. Let daarop in januari bij je eerste loon.

   2. Siemien

    Beste Robert, dit soort rekenoverzichtjes zou je eens aan mensen moeten laten zien die voedselbank gerelateerd moeten leven of deze, mensen die 2 banen hebben en aan het eind van hun loon nog een week over hebben aan het eind van de maand.
    Je lult net als Rutte, koop een boot of auto, gemiddeld verdienen we € 3000,– per maand.
    Koopkrachtstijging (1,5%) is iets anders dan de werkelijkheid, loon gaat misschien omhoog maar de belastingen/BTW/accijnzen/zorgpremie des te meer..

    Iemand die € 1.000.000 verdiend gaat er € 15.000 op vooruit, iemand die € 1.000 heeft gaat er € 15,– op vooruit.
    Voor wie zou de nieuwe BTW/Belasting/accijns/zorgpremie verhogingen het minst goed uitpakken denk jij?

 7. TD

  In België en Duitsland zijn grote aankopen óók nog eens een flinke smak goedkoper,zoals huizen,auto’s.

  1. tomygun

   TD, er zijn ook plaatsen waar je een stuk grond koopt
   er een huis opbouwd waar je geen stookkosten hebt
   geen wegenbelasting betaald stroom 12 cent een Kwh
   brandstof voor je auto 1 euro een liter .
   Je zij wie wat hoe waar is goedkoper ?

   1. Siemien

    De D666 heeft daar wel een middel voor om daar te komen..

 8. Meriadoc Brandebok

  Seven vermeldt de bron van de grafiek niet. Desalniettemin hemelt hij Zwitserland op als het land van referenda en hoge koopkracht.

  Ik zie dat het knetterlinkse Noorwegen op 5 staat. Goed om dat even te vermelden.

  1. Arie B

   In Noorwegen zijn ze zo slim geweest de gasbaten (zoals wij in Groningen hadden) in een fonds te stoppen. Dat fonds is vervolgens zo enron uitgegroeid dat de hele natie daar nu van profiteert. Wij daarentegen hebben dat altijd gebruikt om gaten te dichten en zelfs royaal meer te besteden dan we ontvingen (Ik zal de big-spenders verder maar niet noemen). Dat voorzichtigheidsbeginsel van Noorwegen is toch iets wat ik nooit bij een linkse Nederlandse politicus heb kunnen bespeuren..

 9. Arie B

  Dit is wat we al veel langer voelden, mede door alle kosten van de massa-immigratie die vrijwillig aan het staatsinfuus van bijstand en allerlei toeslagen blijven hangen.
  Het kabinet doet de uiterste best om statistisch zo goed mogelijk voor de dag te komen, tov een benchmark, etc.etc. Iedereen gaat erop vooruit. Aan de achterkant gaat het er nog harder uit door de btw-verhoging, energiebelasting, prive gebruik auto (hoogste van Europa!), etc.etc. Als de effecten van de hypotheekrente harder gaan tellen zakken we nog verder naar beneden in de lijst.

 10. Eric Donkaew

  Van de vijf rijkste landen van Europa – qua koopkracht voor de burger dan – zijn er vier geen lid van de EU. Alleen Luxemburg is dat wel. Eh… Luxemburg, ja goed Luxemburg.
  Een teken aan de wand, toch? Gelukkig beginnen mensen wakker te worden.

 11. Karel de Grote

  Statistieken bewijzen helemaal niets, die kun je manipuleren van hier to Tokio, echter wat gewoon glashard is bewezen is dat Heer Rutte de kluit gigantisch belazerd. In 2019 gaan we er weer eens niet op vooruit maar op achteruit. BTW omhoog, uitwaterende sluizen omhoog , ontroerendgoedbelasting omhoog, rioolbelasting omhoog, brandstof duurder en zo kunnen we effe doorgaan. Wat deze oplichter met de rechterhand geeft, wordt met de linkerhand dubbel teruggepakt

  1. Karel de Grote

   Vergat ik nog, en dat domme blondje, Willem Alexander, maar trouw opdreunen dat het zo goed gaat. Ik heb die lul niet gekozen

   1. Toverkol

    Maar blijkbaar willen we dat toch ?
    Wij gaan niet de straat op om te demonstreren….
    De bevolking ziet en voelt de problemen in de maatschappij en laat zichzelf opdraaien om het op te lossen…
    Het sociale systeem werkt niet meer voor de Nederlander, het is compleet kapot gemaakt door wanbeleid van onze overheid.
    Polen, Roemenen zeg maar het hele oostblok haalt hier zijn/haar uitkering er wordt niets aangedaan.
    Een qat kauwer krijgt hier zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering omdat hij/zij niet kan werken, en een Nederlander met kanker is chronisch ziek.

 12. Karel de Grote

  Vertel eens iets nieuws!

 13. Neversaynever

  Het is in werkelijk nog slechter gesteld met de koopkracht in Nl. Ik ken het onderzoek en men hanteert voor de nominale koopkracht het netto besteedbaar inkomen. U begrijpt natuurlijk dat netto besteedbaar inkomen niets zegt over netto koopkracht als u het relatieve prijsniveau in een land niet kent en dit kunt vergelijken met andere landen. Wel nu, Statline heeft deze data. Het gemiddelde prijsniveau in Europa is 100 (index). Nl zit in de top 25% met een index van 112. Daarbij het prijsniveau van wonen nog niet eens meegewogen en zou het beeld voor Nl verder verslechteren. De middenmootpositie wat betreft inkomen in combinatie met het hoge prijsniveau tov andere landen maakt Nl het land met de laagste netto koopkracht in de Europese Unie. Gaaf land!

 14. Troelstra

  ‘Stop massa-immigratie om verzorgingsstaat betaalbaar te houden’

  Nederland kan maar heel beperkt verantwoordelijkheid nemen voor de miljoenen mensen die op drift zijn geraakt, zegt immigratie-deskundige Jan van de Beek. Nederland moet vluchtelingenverdragen opzeggen en desnoods gebieden buiten Europa leasen om vluchtelingen onder te brengen. ,,Politiek correcte mensen gaan voorbij aan het feit dat een euro maar één keer uitgegeven kan worden.’’

  Van de Beek (48) is wiskundige en antropoloog en gepromoveerd in de sociale wetenschappen. Hij doet al jaren onderzoek naar de kosten van de immigratie. Dat thema ligt in de academische wereld bijzonder gevoelig, merkte hij. ,,Uit mijn onderzoek blijkt dat niet-westerse asielzoekers heel vaak in de bijstand zitten en economisch nauwelijks bijdragen. Mijn stelling is: de verzorgingsstaat wordt door de massa-immigratie onhoudbaar.”

  Die conclusie viel slecht op de Universiteit van Amsterdam, waar u werkte.

  ,Het opinieklimaat daar is heel eenzijdig. Precies wat het VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg, die dat onderzoek naar de politieke voorkeuren op universiteiten initieerde, aanstipt. De meeste collega’s willen bijvoorbeeld niet dat je dingen blootlegt die extreem-rechts in de kaart kunnen spelen of waarmee ‘slachtoffers’ – want zo worden immigranten gezien – kunnen worden gestigmatiseerd. Ze vonden mij een ‘harde’ man, dat werd mij letterlijk door een van mijn promotoren zo gezegd. Die staakte om die reden ook de begeleiding, al was hij niet fair genoeg om dat in mijn gezicht te zeggen.”

  ,,Uiteindelijk kreeg ik toen een andere promotor die het over nam. En ik kreeg haatmails van sommige collega’s. Dat noem ik ‘moral reading’: wanneer je de feiten door een morele lens bekijkt; kennis niet op waarheid beoordeelt, maar op de mogelijke politieke en morele gevolgen er van. In hun wereld ben je links, of je houdt je mond. In de menswetenschappen wordt de PvdA door velen al als verdacht rechts beschouwd. Je krijgt ook altijd dezelfde argumenten: rechtse mensen zijn dom, als je intelligent bent kom je vanzelf tot progressieve inzichten en rechtse mensen willen liever geld verdienen dan op de universiteit werken. Terwijl: ik ben niet eens rechts, ik bekijk de zaken per thema.”

  Hebt u de universiteit om die reden verlaten?

  ,,Ik had een onderzoeksvoorstel ingediend dat zeer lovend werd ontvangen en dat werd ondersteund door drie professoren met klinkende namen. Ik wilde uitzoeken hoe immigratie en de verzorgingsstaat zich tot elkaar verhouden Toch werd het afgewezen. Toen werd ik me bewust: shit, daar zitten dus allemaal ‘gatekeepers”, mensen die proberen om dit tegen te houden. Ik dacht: bekijk het, hier heb ik geen zin in.”

  Door op te geven draagt u bij aan de ideologische eenvormigheid van de universiteit.

  ,,Het is een vorm van zelfuitsluiting, inderdaad. Maar het is geen leven. Veel studenten voelen zich ook niet meer thuis op de universiteit. Er is daar zoveel verbaal geweld tegen andersdenkenden. Vooral tegen christenen en mensen die bijvoorbeeld kritisch zijn op de EU en, zoals ik, zichzelf beschouwen als vaderlandslievend. En je moet tegenwoordig wel een plaat voor je kop hebben om antropologie te studeren. Ik had het met sommige docenten ook echt aan de stok. Ik kom uit een arbeidersmilieu en heb de neiging de dingen wat direct te zeggen.”

  U bent nu terug in het debat met een waarschuwing: de Nederlandse verzorgingsstaat overleeft een nieuwe immigratiegolf niet.

  ,,Wat op dit moment in de islamitische wereld en Afrika beneden de Sahara gebeurt is een demografische explosie die zijn weerga niet kent. Elke vijfentwintig jaar verdubbelt de bevolking van sub-Sahara Afrika ongeveer. Ga dat maar eens uitrekenen: 1 miljard nu, 2 miljard rond 2040, 4 miljard over dik vijftig jaar. Ze groeien er tegen hun natuurlijke grenzen aan. Dat betekent: hongersnood en meer burgeroorlogen, dus maak die Giro555-actie maar doorlopend. Tientallen miljoenen Afrikanen willen naar Europa komen.

  Als je die mensen allemaal toelaat, zoals D66 en GroenLinks willen – die geen bovengrens stellen aan het aantal vluchtelingen -, dan stort de verzorgingsstaat in. En dat kan in korte tijd gebeuren. We zien het aantal asielzoekers dat in de bijstand terecht komt nu al snel stijgen. Het aantal bijstandsgerechtigde autochtonen en niet-westerse immigranten is extreem uit verhouding. Er zijn ruim 2 miljoen niet-westerlingen en ruim 13 miljoen autochtonen in Nederland en nu al zijn er meer niet-westerse bijstandsgerechtigden. Autochtonen financieren dus een werkloze allochtone onderklasse.”

  Wat wilt u aantonen?

  ,,Ik wil met mijn berekeningen laten zien dat massa-immigratie en de verzorgingsstaat niet samengaan. Waar het op neerkomt is het volgende: als een Nederlander wordt geboren, krijgt hij eerst heel veel geld van de overheid. Dan gaat hij werken en geeft in de vorm van belastingen geld aan de staat terug. En aan het einde van zijn leven kost hij weer geld. Over zijn hele leven kost hij de staat gemiddeld 45 mille. Dat bedrag is te combineren met een duurzaam ontwikkelende staatsschuld. Dit kun je eeuwig volhouden.

  Als je immigranten binnenlaat wanneer ze een jaar of 25 zijn, die béter presteren dan de gemiddelde Nederlander, dan heb je daar profijt van. Je hoeft bijvoorbeeld hun opleiding niet meer te betalen. Een jonge, hoogopgeleide kennismigrant levert uiteindelijk geld op. Maar laagopgeleiden, die weinig verdienen en die vaak in uitkeringen zitten, kosten geld. De gemiddelde niet-westerse arbeidsmigrant kost rond de 120 duizend euro over een heel leven.

  Asielzoekers zitten zo ontzettend vaak een leven lang in de bijstand en betalen zo weinig belasting, die kosten over hun leven gemiddeld drie ton. Dus als je 100.000 asielzoekers binnenlaat, zoals onder Rutte II is gebeurd, dan kom je voor de eerste twee generaties uit op zo’n 70 miljard euro aan kosten: voor opvang, huisvesting, bijstand, ziektekosten, toeslagen, AOW. Voor die mensen betaalt de staat immers tot aan hun dood. En dan houd ik al rekening met remigratie in mijn demografische deel, gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.”

  Uw critici zeggen: het is immoreel om mensen economisch te definiëren.

  ,,Ik vind die critici juist immoreel. Ik vind mensen die pleiten voor immigratie zonder bovengrens echt slecht. Zij verkwanselen de belangen van de Nederlanders met de minste inkomens en de minste macht. Die staan al onder druk van de robotisering en de globalisering. En wat doen ze? Ze zeggen: joh, derdewereldmensen, kom erbij en concurreer met de Nederlandse onderklasse. Die politiek correcte mensen gaan moedwillig voorbij aan het feit dat elke euro maar één keer uitgegeven kan worden en dat je elke keer de afweging moet maken: hoe solidair wil je als overheid zijn met je eigen burgers en met de rest van de wereld?

  Je kunt maar heel beperkt verantwoordelijkheid nemen voor de miljoenen die op drift zijn geraakt. Je riskeert er sociale onrust mee als je ze binnenlaat. Je ziet nu al dat de budgetten voor de jeugdzorg en de ouderenzorg onder druk staan. Als een allochtone en een autochtone onderklasse tegenover elkaar komen te staan en hun pijn en onvrede kunnen niet meer met uitkeringen worden afgekocht, dan heb je een recept voor geweld. Zoals de socioloog Ruud Koopmans heeft aangetoond, zitten onder de islamitische immigranten bovendien veel mensen die het Westen haten. En die autochtone onderklasse en delen van de middenklasse zullen zich meer en meer gepiepeld voelen door politici en media, die het niets kan schelen wat er met hen gebeurt. Daar bovenop komt nog de katalysator van het moslimterrorisme. Je moet wel pessimistisch zijn.”

  Wat stelt u voor?

  ,,We moeten heel beperkt vluchtelingen binnenlaten: bijvoorbeeld alleen christenen en jezidi’s, die massaal worden afgeslacht. Desnoods leasen we gebieden buiten Europa waar we oorlogsvluchtelingen onderbrengen en bescherming bieden. We moeten vluchtelingenverdragen opzeggen en duidelijk maken aan de migranten uit die regio’s: ga terug, je komt er niet in. En we moeten stoppen met hun thuislanden militair te destabiliseren.”

  Maar er is geen politiek draagvlak voor een vluchtelingenstop.

  ,,Nee, mede omdat politici als Mark Rutte geen kennis willen nemen van dit soort berekeningen. Want dan moeten ze met een oplossing komen en in Brussel pleiten voor een permanente stop. Kennelijk vinden ze dat te moeilijk. Ze maken zich liever afhankelijk van Erdogan met een deal die slechts tijdelijk effect heeft. Gebeurt er niets structureels, dan stort de verzorgingsstaat onherroepelijk in. Nederland is een rijk land, dus we houden het wel enige tijd uit. Maar het is een kinderlijk naïef idee dat we tot in het oneindige mensen uit derdewereldlanden kunnen opvangen. Daarmee richten we onze samenleving te gronde.”

  1. Lugar

   +1

  2. flessenpost

   Troelstra, als je nu denkt dat ook maar iemand van de voorstanders van het binnen laten van immigranten die niets toevoegen aan de maatschappij gaat reageren hierop dan moet ik je teleurstellen.

   1. Lugar

    235.000 in 2017! (CBS)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.