Filmpje! Jordan Peterson’s boodschap voor millennials: ‘Stop wasting your time’

Jordan Peterson, onlangs nog in het nieuws vanwege een haatcampagne georganiseerd vanuit de Universiteit van Amsterdam, is psycholoog en heeft een eigen YouTube kanaal. Hij staat bekend om zijn vurige pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting en het op de kast jagen van feministen. Bekend is hij ook geworden met het boek ’12 rules of life’ waarin hij stuurloze jongeren probeert enige richtlijnen te geven voor een gelukkig en succesvol leven. Hij biedt jeugdigen in Nederland een boodschap van hoop in bange tijden. Vaak wordt hij geassocieerd met bepaalde politieke stromingen, zoals de ‘alt right’, maar die beschuldigingen zijn gebaseerd op verkeerde interpretaties van zijn woorden. Als je goed luistert hoor je de perfecte self-help mentor waar veel millennials in het huidige tijdsbestek naar hunkeren. Weg met het slachtofferschap en back in control. Zijn boodschap: “Als jij je miserabel voelt en gedraagt dan verspreid zich dit over de hele samenleving.”

Op de beelden is een vurige Jordan Peterson te zien, die het moderne leven van millennials lijkt te begrijpen. Studenten moeten vaak onderzoeken uitvoeren, maar wordt hen dan niet verteld waarom. Peterson uit kritiek op de wijze waarop westerse samenlevingen hun kinderen opvoedden en ziet een duidelijke relatie tussen de wijze waarop het onderwijs is ingericht en de motivatie van psychische/mentale problemen van studenten. Een aantal tips die hij geeft zijn deze: plan je dag en zet het in je agenda. De agenda is natuurlijk geen gevangenis, maar het doel moet zijn om met jezelf te kunnen leven en productief te zijn. ‘Niet om jezelf te terroriseren.’

Volgens hem is spijt over mislukkingen in het leven vaak aanleiding tot een patroon van ellende. Waarbij jongeren zich blijven focussen op wat er fout ging en ze in een negatief gedachtepatroon komen.  Een ander belangrijk punt van Peterson is de mindset waarmee je opstaat. Die mindset is aanstekelijk voor je omgeving: ‘je bent deel van een netwerk en wat jij doet reflecteert op anderen’. Het punt van een goede mindset hebben hangt nauw samen met slachtofferschap, iets waar de social justice warriors, die zich zo verzetten tegen Peterson, in uitblinken. Wanneer een persoon anderen de schuld geeft van de situatie waarin hij verkeert dan kan die persoon onmogelijk stappen vooruit maken. ‘Erken je eigen verantwoordelijkheid in het vormgeven van jouw dagen’. Oké, dr. Peterson, ik ben overtuigd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Groeneveld

  Jordan Peterson is een uiterst verstandige man die de vinger op de zere plek legt, zaken helder duidt, uitstekende adviezen geeft en oprecht en eerlijk is.

  Tegen ieder die hem in het vakje ‘extreem/populistisch/alt-right’ wil duwen, zou ik zeggen: you waste your time, get a life.

  1. Lugar

   Linksaffers en deugdominees houden wel van duwen en zijn niet vies van vakjes. Ik heb er schijt aan! Hoe harder ze duwen hoe meer ik overtuigd raakt van het tegendeel!

   1. Aytas

    Jij komt ook niet erg snugger over. Kopieer en plak, daar blijft het bij.

    1. Groeneveld

     Ach onze huissukkel en schreeuwlelijk is ook weer wakker. Veel succes vandaag met je gegil, ouwe transgender

     1. Aytas

      Jij hebt een geslacht obsessie, meeste kindertjes zijn daar na de kleutertijd wel van af. Slachtoffertje.

     2. Groeneveld

      Je maakt het er zelf naar ‘boy named Sue’. Verder is het geen geslacht obsessie: slachten doe je in het slachthuis, kleine dombo.

  2. Spaanse kok

   quote: waarin hij stuurloze jongeren probeert enige richtlijnen te geven voor een gelukkig en succesvol leven. Hij biedt jeugdigen in Nederland een boodschap van hoop in bange tijden.
   .
   Maar wat doet deze man voor ongelukkige ouderen in bange tijden in het buitenland?

  3. Aytas

   Precies wat je wilt horen of niet groeneveld? Nergens verantwoordelijk voor zijn.

   1. Groeneveld

    Volgens mij probeert Peterson juist jongeren weer de verantwoordelijkheid over hun eigen leven te laten nemen. Maar dat weet jij natuurlijk niet. Jij leest niet en schreeuwt alleen maar.

    1. Beukman

     Ik ben het eens met mijn vriend de @Groenteboer.
     Natuurlijk verkoopt Peterson een hoop pseudowetenschappelijke lulkoek, en zeker bevindt een deel van zijn aanhang zich in alt-right kringen.

     Tegelijk heeft hij als guru een broodnodige boodschap: stop ermee om anderen overal de schuld van te geven! Kappen met dat slachtoffergedoe! Organiseer je leven en bekijk de wereld positief! Die boodschap is zichtbaar dwars door alles heen waar wellicht iets op aan te merken valt.

     Verplicht leesvoer voor sommige reageerdertjes op DDS! 🙂

 2. Ernst Quispel

  Dat Jordan Peterson wordt geassocieerd met alt right komt omdat zijn ideeën en standpunten inhoudelijk overeenstemmen met die van alt right.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/jordan-peterson-de-held-van-alt-right-links-moet-inbinden-of-we-krijgen-een-catastrofe-~b1488ab0/

 3. Aytas

  ‘Weg met het slachtofferschap en back in control. Zijn boodschap: “Als jij je miserabel voelt en gedraagt dan verspreid zich dit over de hele samenleving.”’

  Daar heb je een punt. Wanneer leert rechts dat? Neem toch aan dat hij verantwoordelijkheid ontlopen niet als slachtofferschap bedoeld, bij nader inzien is dat precies wat hij bedoelt.

  Deze man is alt right. Dat men dat niet inziet is van de knotse, het is toch vrij makkelijk in zijn eigen werk terug te vinden als je het over de jaren bekijkt zie je de verschuiving.

  1. Top

   En gelukkig, blijft ‘rechts’ voorang houden. Ik stel voor, dat jij vanaf vandaag, links voorang geeft. Doe dan wel je hoofddoekje wat strakker vast. Want die kan dan wel eens een vrije vlucht gaan nemen. En als laatste, “zoek eens werk”! Of is er weinig te doen voor VMBO ers?

  2. Teunis Dokter

   Dit gaat niet over rechts en links, maar over menselijke psychologie. Mea culpa overigens.

   1. Ernst Quispel

    Ik plaatste een link naar een artikel waarin de inhoudelijke verwantschap van Jordan met alt right wordt uitgelegd.

    Jammer dat dit soort links niet meer doorkomen hier. Zo wordt het lastig om een bewering nog te kunnen onderbouwen.

    1. Groeneveld

     Alles wat jij beweert is gebakken lucht Quispel. Het is dus maar goed dat ook jouw ‘gebakken onderbouwingen’ niet meer doorkomen.

     1. Ernst Quispel

      Als Groeneveld meer wil weten dan hij nu weet zou hij even kunnen googelen op de termen Jordan Peterson en alt right.

     2. Spaanse kok

      Quote : Het is dus maar goed dat ook jouw ‘gebakken onderbouwingen’ niet meer doorkomen.
      .
      Wat als na goedkeuring de posting met link hier verschijnt ?
      Het ultieme bewijs van….

     3. Groeneveld

      Quispel, domme man: ik volg Peterson al jaren en weet dat extreemlinks -jij o.a.- de man tot alt right rekent. Zoals jullie iedereen die afwijkt van jullie policor cultuurmarxistische gedachten een racist, fascist en populist noemen.

      What else is new?

   2. Aytas

    Ben jij de dingen die Peterson verteld nodig? Lijkt mij niet. Mijn reactie op Peterson zal altijd met alt right verbonden zijn. Veel mensen daar halen een rechtvaardiging voor hun racisme (vaak vanuit slachtofferschap) bij Peterson. Daar zal hij op zich niets aan kunnen doen tenzij je zijn vroegere werk en de man zelf bestudeert. Ik ben zwart en ben bezorgd over de huidige tijd, overigens ook over de rol van zwart hoor. Mijn reacties zijn vanuit mijn perspectief, een zwarte jonge vrouw.

 4. Crassus

  Sommigen hebben de neiging zich over te geven aan een beweging of een leider waaraan zij zich optrekken omdat zij “ergens” bij willen horen. Dan voltrekt zich een bestaan op de automatische piloot. Het grote gevaar is dat de leider er tussenuit knijpt en de volgelingen stuurloos achterblijven in hun verbouwereerdheid.

  1. Lugar

   Sommigen hebben die neiging ook niet, gelukkig.

   1. Onslow

    Helemaal mee eens @Lugar. ZIJ hebben zich niet willen laten inpakken door een Farage, Baudet, Wilders en trekken een eigen koers.

  2. Beukman

   Zoals gebeurde met de aanhangers van Krishnamurti, nadat deze hen had gezegd: “Loop niet meer achter me aan, maar ga liever zelf op zoek”, waarna hij de beweging die er rond hem was gesticht ontbond.

   En de legendarische documentaire “Life of Brian” bevat inspiratie voor iedereen die op een kwaad moment beseft dat er een beweging om hem heen is gebouwd.

   Ik meen trouwens dat Peterson een beroep doet op zijn aanhangers om hun eigen hersenen te gebruiken en hun eigen beslissingen te nemen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.