Meneer de president Macron denkt aan een ‘Groot Syrisch Plan’ en verwijt Verenigde Staten ‘loyaliteitstekort’

Een groot aantal staten zijn niet blij met Donald Trump. Een van de staatshoofden die daar expliciet in de media melding van maakt is Emmanuel Macron. Dit omdat de president van de Verenigde Staten voornemens is de Amerikaanse grondtroepen uit Syrie te halen. Dat betekent behalve het feit dat er niet langer ‘boots on the ground’ zijn eigenlijk niet zoveel, maar Macron zou Macron niet zijn om de symboliek aan te grijpen om weer wat negatiefs te zeggen over Trump én de Verenigde Staten. Daarmee wakkert hij de interne strijd in het Witte Huis over het besluit natuurlijk aan, want dat is in zijn belang. Zoals we al eerder meldden blijven de Verenigde Staten echter in de buurt en houden ze een oogje in het zeil

Terwijl de Franse president Franse troepen in Afrika bezocht deed hij de maffe opmerking waarbij hij de betrouwbaarheid van de Verenigde Staten in twijfel trok: “Een bondgenoot zou betrouwbaar moeten zijn. Bondgenoten zouden schouder aan schouder moeten vechten. Ik betreur het besluit ten aanzien van Syrië ten zeerste.” Een aantal weken geleden klonk het nog heel anders. Toen formuleerde de Fransman zich dermate snel de penarie in dat er zelfs ophef ontstond. Men sprak er schande van in Europa en de Verenigde Staten. Hij stelde dat Europa een leger nodig heeft om zich ‘te verdedigen tegen de Verenigde Staten’.

Tja, dat doet het natuurlijk niet goed. Er is altijd wel behoefte aan enige diplomatieke correctheid en daar was hier geen sprake van. Ook kennen we Macron van ‘de Gele hesjes’: brandende steden en volkswoede. Gelukkig heeft Macron dus ook nog adviezen voor president Donald Trump. Loyaliteit is belangrijk. Juist. Maar loyaal aan wat precies? De Fransman spreekt over ‘samen vechten’, maar waar voor precies? ISIS is een schim van wat het was en dus verlaten de Verenigde Staten een land dat op dit moment na jaren oorlog economisch geruïneerd is. Of zou het een ‘Groot Syrisch Plan’ zijn dat ongetwijfeld beter uitpakt dan het Klimaatakkoord van, ahum, Parijs (2015)?

En wie gaat Syrië helpen? Ook de internationale coalitie? Nee, er moet nog meer gevochten worden volgens Macron. Want wat is precies zijn visie op interventies? Dat blijft onduidelijk. Daarnaast komt dat de VS bij woorden van Trump niet langer ‘politieagent’ spelen in dat deel van de regio: top. Subversie en economische sancties zijn begrijpelijk als interventiemiddel, maar interventies lijken tegenwoordig wel heel makkelijk plaats te vinden. Is het willekeur? In in ieder geval hebben we dergelijke pogingen om de wereld te verbeteren vaker zien mislukken.

Impact Syrische oorlog op de economie

De export van Syrië door de tijd heen. Een plek waar veel groei mogelijk lijkt te zijn. Bron: Harvard University Centre for 'International Development'
De export van Syrië door de tijd heen. Een plek waar veel groei mogelijk lijkt te zijn. Als je verder denkt dan alleen de cijfers dan is de achteruitgang dus enorm. Bron: Harvard University Centre for International Development

Enerzijds mooi dus dat besluit van Trump: laat de landen onderling in de regio hun verantwoording nemen richting elkaar. Anderzijds is er ook veel schade en is stabiliteit gewenst. Maar vergeet niet: Parijs en Washington zijn duizenden kilometers ver weg. ‘Wat doen die mensen daar?’ is dan ook een logische vraag. Daar weet veiligheidsadviseur Bolton uit het Witte Huis wel raad mee. Die ziet het terugtrekken als een klap voor groepen als de Koerden en is tegen het plan. Macron wakkert het vuurtje dus extra aan en komt nu met uitspraken terwijl hij in Afrika zijn troepen inspecteert. Het is afwachten welke van de twee de meest realistische houding blikt te hebben tegenover het conflict in Syrië.

Update: De nieuwe minister van Defensie wordt Patrick Shanahan hij volgt Jim Mattis op. 

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  De interventie in Syrië lijkt me volkomen nutteloos. Dit soort avonturisme is je reinste geldverspilling en geopolitieke spierballentaal.

  Ik zeg dit bijna nooit maar in dit geval goed van Trump dat hij af wil van dit soort verschrikkelijke avonturisme

  1. Duijndam

   Op zichzelf is terugtrekking van de V.S. uit Syrie een goede zaak, ze hadden zich er überhaupt nooit mee moeten bemoeien. Maar nu ze dat wel deden en de Koerden steun gaven in hun strijd is het onverantwoord je subiet terug te trekken. Daarmee is het geopolitieke evenwicht verstoord met zeer ingrijpende gevolgen voor de regio maar ook voor de V.S.
   Terugtrekken moet de lijn zijn, maar wel gefaseerd, in overleg met bondgenoten en met timing.

   Er is bijna niemand die het besluit van Trump verstandig vindt.

   1. Eugenie de la Fleur

    Wat de koerden betreft heb je idd een goed punt @Duijndam

    1. Duijndam

     De Koerden zijn door het impulsieve besluit van Trump in een hopeloze positie terecht gekomen. Erdogan wenst in geen geval een Koerdische staat aan zijn zuidgrens en zonder de Amerikaanse dekking (die zowel politiek als militair is; Turkije is NAVO-lid) zal hij zijn kans schoon zien de Koerden in het Noord Oosten van Syrië in de pan te hakken. Het is onverantwoord van de Amerikanen (of eigenlijk is het alleen Trump) om die dekking weg te nemen zonder politieke garantie voor de Koerden veilig te stellen. Je laat de Koerden, die nota bene als bondgenoot van de Amerikanen hebben gevochten tegen ISIS, gewoon stikken. Schandalig en geo-politiek te stompzinnig voor woorden.

     Ik laat hierbij nog terzijde dat je met de terugtrekking Syrië onder de invloedssfeer van Rusland en Iran brengt en ISIS de kans geeft om terug te komen.

     1. Eugenie de la Fleur

      Tja, als NAVO lid zou je in principe ook zonder militaire aanwezigheid druk op Turkije kunnen voeren. Ook zou de internationale gemeenschap sancties kunnen voeren. Toch lijkt het mij sterk dat Trump dit zou overwegen. Deze “president” houdt immers van dictators

     2. Groeneveld

      Geheel met je eens Duijndam.

     3. RPML

      Eens met Duijndam, hier lijkt hij plots wel verstand van te hebben…

     4. Duijndam

      Trump tweete een paar uur geleden: “I just had a long and productive call with President @RT_Erdogan of Turkey. We discussed ISIS, our mutual involvement in Syria, & the slow & highly coordinated pullout of U.S. troops from the area. After many years they are coming home. We also discussed heavily expanded Trade.”

      Dit getelefoneer doet hij zonder Kelly en Mattis; de man is op zoek naar ‘expanded trade’ en ik acht hem in staat in een beweging door de Koerden aan Erdogan te verkopen.
      Het is onverantwoordelijke en immorele politiek van een man die niets begrijpt van internationale politiek.

      Ik vond het doodeng en pervers wat daar gebeurt.

     5. Job Jansen

      Lekker belangrijk. Je laat je naaste toch niet sterven voor de zaak van de Koerden. Het is hun probleem. Niet het probleem van Amerikanen. Maar wel logisch dat het jouw mening is, Ernst. Jij hebt zeer waarschijnlijk nog nooit een offer gebracht voor je land. Maar wel anderen vertellen hoe de vork in de steel zit. Dat noemt men nou hypocriet

    2. Beukman

     ik acht hem in staat in een beweging door de Koerden aan Erdogan te verkopen.

     Trump de zakenman ten voeten uit. Hij wordt gepaaid en vervolgens genaaid door de groten der aarde: door Putin, door Salman bin Abdoel, en nu door Erdogan. Allemaal geslepen politici die feilloos misbruik maken van Trumps narcisme. Inderdaad doodeng.

 2. Raveltje

  Macron is eigenlijk een dictator, hij wil alleen maar oorlog. Een Europees
  leger is wat hij wil. En kwaad nu Trump zich terugtrekt uit Syrië.

 3. Michael

  “Daarnaast komt dat de VS bij woorden van Trump niet langer ‘politieagent’ spelen in dat deel van de regio: top”

  Maar zo is het niet Teunis. Trump is maar wat graag de politieagent over Iran, helpt Saoudi Arabië graag met een conflict in Jemen, en speelt agentje als het om het conflict met Israël gaat. Als hij consistent zou zijn, zou hij zich ook van die zaken moeten terugtrekken en “in de regio” laten oplossen.

 4. Ritter

  Trump doet niet mee aan de (oorlog) plannetjes van de globalitische elite.

  Dan dat zint de elite kennelijk niet.

  Trump wil zijn energie richtten op eigen land en het geld besteden in zijn eigen land. (b.v. de infrastructuur)

 5. Ritter

  Trump heeft vaak gezegd in het verleden en ook tijdens de verkiezingen dat de interventies ( zoals b.v. wat Obama en Hillary hebben gedaan in Libië) niet juist zijn.

  Trump wil ook niet aan “nation building” doen. Dat heeft hij ook vaak gezegd.

  Dus dit beleid van Trump komt niet als een verrassing…………….Trump vervult hiermee een verkiezingsbelofte.

 6. hans-e-pans

  Misschien moeten de landen die lid zijn van de NAVO hun loaliteit aan Amerika tonen door hun afgesproken persentage van de totale kosten te betalen.

  Niet Amerika voor 70% a 80% van de totale kosten op te laten draaien.

 7. Ries

  Van tijd tot tijd begeven mensen zich hier in een spagaat.
  “De Koerden zijn door het impulsieve besluit van Trump in een hopeloze positie terecht gekomen. Erdogan wenst in geen geval een Koerdische staat aan zijn zuidgrens.” Hier wordt Erdogan min of meer op de vingers getikt. Hij moet de Koerden dulden. Maar als wij ons Nederlandse gebied willen beschermen, is dat plotseling weer heel fout. Dan moeten we alles wat ons wil ‘bezetten’ wel dulden.

  1. Meriadoc Brandebok

   Dit slaat nergens op. Niemand ontkent dat Nederlnd het recht heeft haar grondgebied te beschermen, ben je wel goed wakker?

   1. sonar

    Brandhout jij leest alleen maar wat je wilt lezen om te zeiken en dom te reageren op Ries .

    1. Gekko

     Sonar, dit is Guusje ten voeten uit. Het kleutertje wil zo graag meedoen met de grote jongens.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik wijs Viertel erop dat persoonlijke aanvallen evident tegen de huisregels zijn, maar bovenal zeer kinderachtig. Trouwens, persoonlijke aanvallen is het enige dat u kan. Een inhoudelijke reactie zit er niet in, simpelweg omdat u daartoe niet in staat bent.

   2. Stanly2000

    Guus weleens van het Schengenverdrag gehoord? Probeer de controle aan de grenzen maar eens in te voeren, kijken wat Brussel zegt.

    1. Meriadoc Brandebok

     Brussel heeft geld uitgetrokken voor grenswachten aan de buitengrenzen, Stanly2000. Of althans: de Europese Commissie.

     1. Stanly2000

      Guus,
      We hebben het hier over uw opmerking “Dit slaat nergens op. Niemand ontkent dat Nederlnd het recht heeft haar grondgebied te beschermen, ben je wel goed wakker?”
      Wat de buitengrenzen van de Eu met de grenzen van NL te maken hebben is mij onduidelijk. Van Brussel mogen de Schengenlanden hun eigen grenzen niet of maar tijdelijk/sporadisch controleren. Dus de Eu ontkent dat Nl het recht heeft haar eigen grondgebied te beschermen, toch?

     2. Gekko

      Guusje wil zo graag meepraten, maar heeft zoals meestal geen idee waar over het gaat. Bovendien is het maandag en dan heeft Guusje altijd de Brandebokkepruik op omdat hij de hele zondag niet op het net mocht.

     3. Meriadoc Brandebok

      Stanly2000, Brussel ontkent zeker niet dat we het eigen grondgebied mogen bewaken. Met betrekking tot migratie hebben we immers gewoon het recht asielzoekers terug te sturen naar het land van herkomst als wij hen hier niet willen. Europa is geen superstaat. We hebben een eigen inlichtingendienst, een eigen krijgsmacht, eigen politiediensten en een eigen regering.

     4. Stanly2000

      Ja hoor Guus, maar controleren aan de eigen grenzen mogen we niet!

     5. Meriadoc Brandebok

      Over het afwijzen van asielzoekers eerder dit jaar nog een bericht in de Volkskrant:

      Eenvijfde Syriërs afgewezen voor Turkije-deal vanwege extremistische of conservatieve denkbeelden
      Ongeveer een vijfde van de Syrische vluchtelingen die worden voorgedragen voor asiel in Nederland via de zogenoemde Turkije-deal, valt af wegens extremistische sympathieën of omdat hun denkbeelden niet stroken met Nederlandse waarden, zoals de gelijkheid tussen man en vrouw. Dat stelt Paul van Musscher, landelijk portefeuillehouder vreemdelingenzaken en migratiecriminaliteit bij de politie.

 8. TD

  “Bondgenoten zouden schouder aan schouder moeten vechten.”
  Ze gaan zelf maar eens vechten ,die Syriërs!

 9. Gekko

  De grootheidswaanzin van monsieur le president Macron nadert die van Napoleon.

  1. Gekko

   Een jaar lang je betrouwbaarste bondgenoot afzeiken. En dan gaan mekkeren als hij vertrekt.
   Arm Frankrijk, dat zit nog ruim 3 jaar met flapdrol Macron opgescheept.

   1. Ad Infinitum

    Het raakt ons ook @Gekko, er zijn ook Nederlandse militairen gesneuveld ! Het impulsieve besluit van Trump is voor Nederland geen opsteker.

 10. Gerlos

  Macron lijdt aan waanzin grootheid, helaas moeilijk te behandelen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.