Ook Australië erkent West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël

In navolging van andere landen besluit ook Australië om west-Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen. Vorig jaar in december was er nog behoorlijk wat ophef over de symbolische daad van de Verenigde Staten om de oude hoofdstad opnieuw te erkennen. En dat is eigenlijk vreemd, want behalve de verplaatsing van een ambassade, wat personeel en objecten en symboliek verandert er vrij weinig in de realiteit. Maar dit symbolische verlies werd door tegenstanders van de staat Israël weer gezien als een imperialistisch plan om de Palestijnen te onderdrukken. De laatsten maakten onder aanvoering van de terroristische organisatie Hamas weer handig gebruik van de situatie om moord en brand te schreeuwen.

De VN-veiligheidsraad vond het in december 2017 noodzakelijk om deze dergelijke symbolische actie op te volgen met een noodoverleg over het besluit. Want het zou gevaarlijk zijn of zo om een paar ambassadepersoneelslieden ergens anders te laten vertoeven… Na de VS volgden ook andere landen het voorbeeld en erkenden Jeruzalem als hoofdstad. Hongarije en Tsjechië blokkeerden onlangs nog de visie van de Europese Unie op het gebeuren waardoor de EU geen eensgezinde visie heeft. En nu erkent Australië dit feit uit de geschiedenis en het heden ook. Heel mooi natuurlijk want het staat ieder land vrij om zelf te erkennen of het de hoofdstad is of niet, maar het is vreemd dat men hier zo moeilijk over doet in de VN-veiligheidsraad.

Verder is naast Jeruzalem de stad Tel-Aviv nog steeds de belangrijkste stad van Israël, met de meeste inwoners en de sterkste economie. Wel zijn de regeringscentra in de afgelopen decennia al verhuisd naar west-Jeruzalem. Dus een groot storm in een klein glas water om hier problematisch over te doen. Het toont eigenlijk aan dat tegenstanders van dergelijke symbolische acties als het erkennen van een hoofdstad niet goed nadenken over wat het nu in de realiteit betekent (er worden geen dorpjes van arme Bedoeïenen gesloopt en ook geen terreurvliegers verspreid over de stad). Met andere woorden: er verandert eigenlijk ‘niets’.

Update: het artikel sprak van ‘tal van andere landen’, maar dit bleek onjuist. De landen die voorheen hadden toegezegd hun ambassades te verplaatsen hebben dit besluit heroverwogen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Meester Kong

  Australie erkent een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

  Alleen een klein staatje in Z-Amerika volgt de VS en Australië en niet tal van landen :).

 2. Duijndam

  Ik geloof dat tot Teunis niet geheel is doorgedrongen dat de erkenning nadrukkelijk alleen West Jeruzalem betreft.

 3. Spaanse kok

  Quote:
  In navolging van tal van andere landen
  .
  Hoe zou het toch komen dat DDS en nepnieuws vaak in een adem genoemd worden?

  1. Duijndam

   In dit geval is het geen nepnieuws maar gewoon niet begrijpen wat je doorgeeft.
   DDS is niet meer wat het geweest is.

   Beetje gênant.

 4. Siemien

  Helemaal terecht natuurlijk, Australië is wat dat betreft ab-so-luut het voorbeeld…

 5. Siemien

  Ja de anti’s rollebollen over elkaar heen natuurlijk, hahahahahahahahahahahahahaha kansloze

  1. Spaanse kok

   Sulletje Sieniem(and) zegt een scriptje te gebruiken.
   Dat hij een leugenaar is bewijst zijn reactie.

   1. Siemien

    Ik kan het aan en ook uit zetten domme jongen, het feit dat jij zegt dat ik lieg, lieg je dus.
    En ik heb gelijk, anti (t)rollebolletje Spaans lulletje bewijst mijn gelijk…

    1. Spaanse kok

     De sukkel.
     Vorige keer reutelde sieniem(and) dat niet hij maar lugar dat gebruikte.
     Zieligheid tentop.
     Een rustig weekend.

     1. Meriadoc Brandebok

      Kok, de Grote Baudetiaan zet zijn scriptje uit als hij zich heeft vermomd als een van zijn typetjes of heeft helemaal geen scriptje. In het laatste geval heeft hij een onbetamelijke valse getuigenis tegen zijn naaste geuit.

     2. Spaanse kok

      De leugens van Baaz&Co zijn bekend, behalve aan de andere kant van het schoolplein, die kijken liever even de andere kant op.

     3. Meriadoc Brandebok

      Exact.

  2. Lugar

   @Siemien: Als je er niet op reageert sterven ze vanzelf uit.

 6. Raveltje

  Jeruzalem is gewoon de hoofdstad van Israël, zoals Amsterdam dat van
  Nederland is, al is Rotterdam economischer.
  Dat daar zo’n gezeur over moet zijn.

  1. Siemien

   Absoluut en het maakt niet uit of wat anders economischer is.

   1. Lugar

    Amen to that, brother!

 7. Lugar

  Geheel Jeruzalem, én ondeelbaar!

  1. Heinz

   Dat zeggen de Palestijnen ook en dan alleen voor achterban. Het beste is de stad een andere naam geven. Dan stoort niemand zich er meer aan. Zoals Mumbai vroeger Bombay heette. Het zal mijn tijd wel uitdienen maar die uitspraak van Australië zal vrede niet dichterbij brengen.

   1. Lugar

    “Dat zeggen de Palestijnen ook…”

    Ach Heinz, ik ben zo blij dat Israël zich niet zoveel aantrekt van wat de ‘Palestijnen’ zeggen. In de tijd dat Israël bestaat heeft ze geleerd dat de ‘Palestijnen’ helemaal geen oplossing wil omdat ze maar één doel hebben: de totale vernietiging van Israël.

    Uiteraard blijft Jeruzalem gewoon Jeruzalem en ze blijft gewoon de ondeelbare hoofdstad van Israël. De rest van de wereld moet maar eigen hoofdsteden maken. En die vrede van jou die komt er ook niet, beste Heinz! Dat komt omdat de zogenaamde gesprekspartners geen belang hebben bij vrede. Dan heb ik het natuurlijk niet over de gewone Arabier, die wonen, werken en leven immers ook gewoon, en naar het schijnt volgaarne, in Israël.

    De zogenaamde gesprekspartners zijn de Hamas, de politieke tak van de ‘Palestijnen’, en zij hebben geen enkel belang bij vrede! Ze hebben namelijk kunnen oefenen omdat Gaza onder hun gezag staat, maar wat hebben ze sinds 2006 gedaan? Juist, raketten afgeschoten en terreurtunnels gebouwd. En wat doen ze sinds 1946? Inderdaad, onophoudelijk inbeuken op Israël die dat nu eenmaal nooit, never, nimmers, jamais, niemals, nunca, zullen accepteren. Dat deden ze toen niet en dat zullen ze nu niet doen, en hetzelfde geldt voor morgen.

    Helaas dringt dit niet door tot de botte hersens van Hamas, en helaas is de meerderheid van de wereld geneigd deze terroristen te steunen, inclusief Sigrid Al-Qaq en de Nederlandse Regering.

    Stelling 1: Als je vrede wil met Israël dan krijg je vrede, wil je oorlog, dan krijg je oorlog.
    Stelling 2: Als Hamas haar wapens neerlegt wordt het vrede, als Israël dat doet wordt ze van de kaart geveegd.

    1. Troelstra

     + 1

    2. Vit

     +1

   2. Troelstra

    Jij gast dan zeker voor die kutnaam al-Qud?

 8. Arie B

  Dat er maar vele mogen volgen.. eigenlijk een parallel te trekken met de anti-Marracash$-pacters.

 9. J.Rademaker

  Het is niet eenvoudig de VN oorlogsraad te volgen op het net, de ondertekenaars van Marakech gezocht honderd zoveel volgens de media.
  Het is wel interessant te zien welke landen deze raad beheersen, tip gewend te heersen en onderdrukken eigen bevolking.

 10. Heras

  Ik, en vele christenen met mij, erkennen HEEL Jeruzalem als de hoofdstad van Israel.
  En moge Israel gezegend worden.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Heel erg fijn voor jullie christenen @Heras…
   …Heel erg fijn.

   Maar, christenen beweren wel vaker onware dingen, dus ik neem jouw denkwijze en jouw bewering over jeruzaleM niet heel erg serieus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.