Aboutaleb wil in gesprek met rappers vanwege verheerlijking vuurwapens

fbc53a30-77e0-11e8-82a3-a5a708c9d1e9
Foto: Ahmed Aboutaleb in Studio Rusland. Bron: Screenshot NOS.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zit met een probleem. Zijn burgers vinden rap cool en rap floreert door stoerdoenerij, dus rap verheerlijkt vuurwapens en geweld, wat natuurlijk voor problemen zorgt! Zoals Rotterdamse rapper Feis op nieuwsjaarnacht ondervond. Via The Post Online.

Aboutaleb meent dat rap geweld verheerlijkt en daarmee onderdeel is van het probleem. Hij ziet het liefst dat rappers de verantwoordelijkheid nemen voor hun teksten en in feite ‘minder stoer’ doen.

Aboutaleb peutert met z’n vinger op de verkeerde plek volgens HipHopHuis-directeur Aruna Vermeulen. En met de introductie van haar wordt het probleem ineens heel complex waardoor ze beide naast de pot piesen en niet tot een oplossing zullen komen.

Zowel Aboutaleb als Vermeulen zijn beide namelijk voorstander van een soort tandloze, ‘van geweld geëmancipeerde’ rap, waarmee ze voorbijgaan aan de oorsprong en de aantrekkingskracht van rap. Het is voor het uitgesloten en kansarme deel van de bevolking namelijk een snelle weg naar status. Zulk volk gaat niet een opleiding volgen om advocaat of chirurg te worden maar wil eerder voetballer, kickbokser of rapper worden. Daar hoort een bepaald imago bij, zeker bij gebrek aan daadwerkelijk talent.

Het werkt dan ook statusverhogend in die kringen om te praten over geweld en het daadwerkelijk toepassen ervan. ‘Met die vent moet je niet fucken’ is dan de boodschap. Degene die vervolgens wél ‘fucked’ met iemand met zo’n status én wint, is natuurlijk helemaal de eindbaas. Zo houdt het status zoekende gajes de eigen uitzichtloze situatie in stand, want je móét in zo’n klimaat wel van je afbijten of het idee wekken dat je daartoe bereid bent. Vermeulen ziet rap graag als een van geweld losstaand genre. Het enige wat dit bereikt is dat de geweld-prekende rapper alleen maar sneller een hoge status verwerft, omdat hij omringd is door tandloze doetjes.

Een analogie van Aboutaleb’s en Vermeulen’s denken zou de suggestie zijn om Hells Angels te vragen om in het vervolg maar met de auto te laten rijden, want de motor is maar gevaarlijk en heeft voor Vermeulen niets te maken met verkeersonveiligheid, men moet maar gewoon beter opletten.

De enige manier om van de negatieve aspecten van rap af te komen, is door de ‘kansarme gemeenschap’ uit elkaar te trekken en die mensen in milieus te plaatsen waar men op andere manieren statusverhogende activiteiten nastreeft. Laat je mensen uit zo’n kansarm milieu bij elkaar, dan trekken ze de rest mee naar beneden. Ook wanneer je ze in groepjes in andere omgevingen zou plaatsen.

In Chicago is onderzoek gedaan naar het disproportionele geweld in die stad, hier vindt u de inzichten die daaruit voortvloeien.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

17 reacties

 1.   

  ‘Zowel Aboutaleb als Vermeulen zijn beide namelijk voorstander van een soort tandloze, ‘van geweld geëmancipeerde’ rap, waarmee ze voorbijgaan aan de oorsprong en de aantrekkingskracht van rap.’

  De oorsprong van rap is feest in het ghetto waar geen geld was om naar de normale clubs te gaan, via de do it yourself mentaliteit creëerde men dans en creatieve avonden, de block party. Pas later begonnen artiesten rap te gebruiken om de realiteit van hun dagelijks leven neer te zetten bv Niggaz Wit Attitudes wat eigenlijk niet meer als een vorm van protest muziek was. De opkomst van de gangsta rap was het moment waar complete verdorvenheid naar tot de muziek doordrong. Overigens is 1 van de populaire dansen op dit moment onder blanken een afleiding van de c walk, een loopje of dansje dat de crips doen als ze een overwinning op een andere bende hebben behaald, bv na een moord op een rivaal.

  Het uit elkaar trekken van ghetto gaat je niet helpen, je moet mensen het belang laten inzien om zichzelf en hun kinderen te verheffen. Wat ook direct het moeilijkste is als je niet duidelijk in kaart hebt waarom dit niet lukt. In de regio emmen lukt dit ook niet met de autochtone bevolking.

  Voor de ongelovigen, nwa drukte white privilege mooi uit.

  “Fuck the police comin’ straight from the underground
  A young nigga got it bad ’cause I’m brown
  And not the other color so police think
  They have the authority to kill a minority
  Fuck that shit, ’cause I ain’t the one
  For a punk motherfucker with a badge and a gun
  To be beatin’ on, and thrown in jail
  We can go toe to toe in the middle of a cell
  Fuckin’ with me cause I’m a teenager
  With a little bit of gold and a pager
  Searchin’ my car, lookin’ for the product
  Thinkin’ every nigga is sellin’ narcotics”

 2.   

  Zo lang rap een verdienmodel is, zal een gesprekje weinig helpen.

 3.   

  Ach Ahmed…

 4.   

  Men kan moeilijk verwachten dat die gasten stoer gaan lopen doen over een hipster koffiezet apparaat of brocante theeservies inclusief koektrommel.

  1.   

   :)

 5.   

  “Met die vent moet je niet fucken”
  Het gaat hier naar mijn mening om jeugd die ergens bij willen horen en zich vastklampen aan dat in hun ogen mannelijke en stoere rap “imago”,het is niet de jeugd die ik ambieer en vermoed dat de gemiddelde IQ score niet bijster hoog ligt en in de thuissituatie pedagogie niet hoog in het vaandel gestaan heeft,waar ze zelf overigens geen schuld aan hebben en niets aan kunnen doen!
  Deze jeugd heeft wel begeleiding nodig,want het kan vlug naar de verkeerde kant omslaan .
  Het moet duidelijk zijn dat vooral deze jeugd niet kansloos is in Nederland,iedereen die wilt kan een vak leren en heeft die mogelijkheid!

 6.   

  Verbieden die vieze rap shit.
  Noemen zich artiest.
  Bagger is het.

  1.   

   Het verheerlijken van geweld, ja daar mag best een onderzoek van het OM op losgelaten worden. O wacht… ze hebben het te druk van de SGP.

  2.   

   Mee eens

 7.   

  Zag Aboutaleb gisteren bij Jinek. Maakte indruk.

  Als die man lijsttrekker wordt van de PvdA is hij de volgende premier.

  1.   

   Jij geloofde in 2012 toch ook dat Diederik Samson de volgende premier zou gaan worden?

   1.   

    @Troelstra: Je kunt de trol beter niet voeren.

 8.   

  Abou doet natuurlijk alles voor de bühne

 9.   

  ondanks de vele ‘liefdesverklaringen’ aan het adres van de heer Aboutaleb, heb ik zo mijn twijfels bij dit individu. in het verleden heeft hij teveel dubieuze uitspraken gedaan, die door de vele ‘liefdesverklaringen’ aan dit heerschap vergeten zijn dan wel moedwillig naar het rijk der fabelen worden verwezen.

  1.   

   Ahmed is natuurlijk ook gewoon een Mohammedaan.

 10.   

  Die foute rappers [verreweg de grootste groep] mogen gedood worden van mij en liever niet teveel politie inzet op dit soort misdrijven, laten we de gewone burgers maar beter beschermen.
  Nu is meer dan de helft van recherche enz bezig met misdaden tegen misdadigers en hoe verrassend, 70 % daarvan zijn Allochtonen.
  Ik zeg opgeruimd staat netjes.
  Ze propageren geweld, vooral tegen politieagenten en justitie.
  Ze trekken de [al gevormde] jonge criminelen met zich mee.
  Geef mij iemand die kickt op die raps en ik geef je iemand die niet werkt, geen respect heeft en alleen met zichzelf bezig is. Live fast en die young.
  Liever dat laatste als eerste.

 11.   

  Ahmed Aboutaleb is een narcistische ijdeltuit, zoals veel linkse burgemeester trouwens (Femke Halsema, Bert Blase). Ze staan graag in de schijnwerpers en zorgen er altijd voor dat bij iedere oprisping van hen er een journalist en fotograaf bij is, en als het even kan ook een TV-camera, om het voor het nageslacht vast te leggen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!