Digitale veiligheid onder druk: datalekken in Nederland verdubbeld!

Gisteren was de Europese dag van de privacy en het was een dag om stil te staan bij hoe de wereld in de afgelopen vijftien jaar met de opkomst van het internet en mobiele technologie is veranderd. De innovatie staat niet stil en er is veel welvaart gecreëerd door de informatietechnologie. Maar jammer genoeg zitten er ook duistere kanten aan de ‘hyperconnected world’. Een van die risico’s is natuurlijk de teloorgang van privacy, maar een nog groter gevaar zijn cyberaanvallen en datalekken. 

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens werden vorig jaar bijna 21.000 datalekken gemeld en dat is verdubbeling ten opzichte van 2017! Dat betekent dat de digitale veiligheid onder druk staan. Vooral banken en subsidieorganisaties in de zorg en het openbaar bestuur melden lekken. In de meeste gevallen ging het om redelijk onschuldige datalekken, bijvoorbeeld door het foutief versturen van persoonsgegevens naar een verkeerde ontvanger.

In totaal kwam een derde van de meldingen vanuit de gezondheidszorg. Dat is wel schokkend, want dit betekent dat medische gegevens dus helemaal niet veilig zijn bij de gesubsidieerde zorginstanties. Best vreemd, want gezien de financiering die dergelijke organisaties ontvangen vanuit de overheid zou je verwachten dat ze de ICT wel op orde hebben, maar dat is dus niet het geval, zo meldt Tweakers.net.

Een directe verklaring voor de stijging in het aantal datalekken is er niet, maar het kan zijn dat door de introductie van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG) de burger en ook het bedrijfsleven sensitiever zijn geworden met gegevens en datalekken ook sneller melden. Ondanks dat een meldplicht voor datalekken al sinds 2016 bestaat, is de boete voor het niet melden sinds mei 2018 wel stukken hoger. Een prikkel dus om toch maar die gênante melding te doen.

De hoogste boete die afgelopen jaar werd uitgeschreven kwam voor rekening van het techbedrijf Uber. Dit bedrijf biedt een app aan waarmee taxichauffeurs worden geronseld en voor een schamel loontje mensen chaufferen van plek A naar B. Daar zijn de traditionele taxibedrijven natuurlijk niet blij mee, terwijl consumenten ineens stukken goedkoper kunnen reizen. Toen het bedrijf per ongeluk te laat was voor het melden van hun datalek werden ze beboet: kosten ruim €600.000,-


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Korporaal Monty

  Vroeger was alles beter.
  Vroeger had je geen datalekken.

  1. Spaanse kok

   Klopt, zwart /wit tv en alleen maar goede programma’s .

 2. Raveltje

  Computervirussen, hackers en nu datalekken
  En alles wordt maar steeds meer robot, cyber

 3. TD

  De meeste mensen hebben weinig oog voor de beveiliging van internet,vaak één wachtwoord voor álles waarop men inlogt,gebrekkige software voor antivirus,spyware,rootkit,etc op te sporen!
  Persoonlijk heb ik VPN en surf soms met TOR met daarbij beveiliging dmv Spyhunter software.
  Nooit belangrijke dingen doen op hotspots,hotels en open netwerken,tenzij met een portable browser!

  1. Lugar

   Hele goede tips TD!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.