Syriëdebat: CU en VVD slaan flater: 'schending volkerenrecht voorleggen aan ICC!'

Syriëdebat: CU en VVD slaan flater: 'schending volkerenrecht voorleggen aan ICC!'

Op dit moment vindt een spectaculair debat plaatst over de betrokkenheid van de Nederlandse staat bij de Syrische burgeroorlog. Tweede Kamerlid Koopmans (VVD) kreeg de taak om zijn fractie te vertegenwoordigen en het zou niet verbazen als hij liever deze beker aan hem voorbij had laten gaan. Tijdens het debat sloegen de VVD en ChristenUnie een complete flater.

Het enige verweer dat Kamerlid Koopmans (VVD) kon inbrengen tegen de tirade van Öztürk (DENK) was dat hij 'een realistisch buitenlandbeleid' voorstaat. 'En wat houdt dat realisme van dhr. Koopmans dan precies in?' vroegen Kamerleden van de SP en DENK in koor. Tja, dat realisme werkt ongeveer zo: gooi wat bommen, steun wat terroristen of andere organisaties en dan maar hopen dat de dobbelstenen goed vallen. Een totaal knullige aanpak natuurlijk en Nederland staat internationaal voor aap met het gekunstel bij het ministerie Buitenlandse Zaken.

Het ministerie bemoeit zich voortdurend met anderen en als er negatieve gevolgacties komen dan roept het ministerie in de media dat we worden 'bedreigd'. Tja, actie reactie, toch? Tijdens het debat bleek dat de regering de volksvertegenwoordigers van de Tweede Kamer opzettelijk in het duister hield over de Nederlandse inmenging in de Syrische burgeroorlog en verzwijgen zij de details over de hulpprogramma's aan jihadisten.

De sfeer in de Tweede Kamer was gespannen en er werd terecht verontwaardigd gereageerd. Er gaan koppen rollen en dat weten ze bij het ministerie ondertussen ook. Maar nog steeds wil de Nederlandse regering geen informatie vrijgeven over de details. Wel werden documenten openbaar gemaakt op de website van het ministerie, maar toen bleek dat de stukken informatie bevatten die u niet mag zien werden ze snel tot 'staatsgeheim' gebombardeerd.

Of het volkerenrecht is geschonden wil Kamerlid Sadet Karabulut (SP) ter beoordeling voorleggen aan het internationaal strafhof in Den Haag (ICC). De betrokken ambtenaren en hun gevestigde belangen sluiten nu snel de rijen. Het is een absolute schande dat een instrument als het 'staatsgeheim' wordt misbruikt om te rechtvaardigen dat Nederlandse acties 4.217 kilometer verderop geheim blijven voor de Nederlandse burgers.

Bij het horen van de intenties van Karabulut (SP) schrok het BuZa-ventje Koopmans (VVD) wel even. Hij zit er natuurlijk tot over zijn oren diep in. Volgens Tweede Kamerlid Van Helvert (CDA) wees Amnesty International al in 2016 op de mensenrechtenschendingen van de organisatie Al-Jabha Al-Shaamiya. En terwijl deze organisatie woonwijken met mortieren beschoot werkten ambtenaren van het miniserie van Buitenlandse Zaken in het geheim samen met ze. Tja, dan ben je gewoon fout.

De onderste steen moet boven, want het kan niet zo zijn dat de Nederlandse staat samenwerkt met dergelijke clubs én de verantwoordelijken vrijuit gaan!

Maar Koopmans (VVD) was niet de enige die tijdens het Syriëdebat een flater sloeg. ChristenUnie was 'not amused', maar Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) stond met de mond vol tanden toen diverse Kamerleden vragen stelden over het voorstel van de ChristenUnie om de organisatie YPG, gelieerd aan de terreurbeweging PKK, te steunen met soortgelijke hulpprogramma's!

Tja, dan kun je wel verontwaardigd doen over steun aan Al-Jabha Al-Shaamiya, maar dan ken je Paulus nog niet, die schreef: 'wel de splinter in het oog van de ander zien, maar niet de balk in het eigen oog.' Gênant dus! Het Syriëdebat zal nog wel even voortduren en een staartje krijgen. U kunt in ieder geval live meekijken via de website van de Tweede Kamer. Thierry Baudet (FvD), eerder al zeer kritisch op de wijze waarop het kabinet is omgegaan met de casus Syrië, ontbrak bij het debat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer