Filmpje! Donald Trump: ‘Een muur is niet ouderwets want het wiel gebruiken we ook dagelijks!’

Afgelopen maand stond de politieke situatie in de Verenigde Staten in het teken van polarisatie en de ‘shutdown’ van de Federale overheid. Sinds eind december zijn overheidsdiensten op slot en zitten honderdduizenden ambtenaren thuis. Vanavond om 21.00 uur Nederlandse tijd houdt president Donald Trump een toespraak over de shutdown en hoe nu verder. Reden voor de impasse is het plan om een grensmuur te bouwen. Volgens Trump een prima plan en zeker niet ouderwets. Hij vergelijkt de muur met de uitvinding van het wiel: ook een oude vondst die nog steeds wordt gebruikt! 

Uiteindelijk lijkt Trump de ‘shutdown’ toch langer vol te houden dan werd verwacht. Toen de democraten begin januari lieten weten bereid te zijn om water bij de wijn te doen hield hij voet bij stuk. Die Donald Trump toch: hij gelooft écht in zijn muur. En met hem vele Amerikanen. Van criticasters kreeg hij de afgelopen maanden te horen dat het een ouderwets idee is en dus totaal onzinnig. Maar daar had hij dus een antwoord op.

Om de kritiek te slim af te zijn bezocht de Amerikaanse president de grens met Mexico om daar college te geven over handige uitvindingen uit het verleden. Enkel omdat iets een oude oplossing is betekent natuurlijk niet dat het niet nuttig is en daarom schrijven we nog steeds met potloden, rijden we in auto’s met wielen enzovoorts. Die muur is dus wel ouderwets, maar effectief volgens Trump! Naast Trump weet ook Viktor Orbán hoe het is om muren te bouwen. Daarmee heeft hij de Hongaarse zuid-grens hermetisch afgesloten. Schijnt effect te sorteren.

We zien het voortdurend in de geschiedenis: boeren en steden, die zichzelf willen beschermen, bouwen van nature muren. Dijken tegen het water en palissade tegen rovers. De Romeinen deden het in Engeland met de grote muur van Hadrianus. Ter bescherming tegen plunderende stammen. De Chinezen deden het ook en bouwden de langste muur in de geschiedenis: de bekende Chinese muur. En de Oost-Duitsers bouwden er ook één, maar niet ter bescherming tegen massa-immigratie, maar om hun eigen bevolking binnen te houden. Dat kan dus ook: een muur werkt twee kanten op.

In het Amerika van Donald Trump zal de muur vooral dienen om migratiekaravanen vanuit Zuid-Amerika op ordentelijke wijze te laten registreren. Zo’n muur creëert ‘choke points’ waar men zich dan moet melden alvorens het land binnen te kunnen. Eerder nog liet Trump het plan van een betonnen muur varen en wilde hij een stalen muur plaatsen, gemaakt van Amerikaans staal: ‘Our great steel companies will deliver the steel necessary’.

De Democraten vinden het plan maar niets en willen het niet financieren, daarom is er dus die ‘shutdown’ waarover vanavond een persconferentie in het Witte Huis wordt georganiseerd.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. TD

  Die muur gaat er komen,Trump is niet het type van “opgeven”.

 2. HendrikJan

  Inderdaad Trump je moet het zelf doen, Clinton/Obama die deden het niet, jouw land verdedigen.
  Het is als met de Gele hesjes vanmorgen, weer een leuk groepje op een koude Erasmus maar die doen het, een ander niet.
  Die geven Nederland weg en niet eens aan de hoogste bieder.

 3. Rien Noppen

  Tot nu toe loopt Trump slechts schade op met zijn krankzinnige muur. De approval-ratings dalen met de dag omdat de meerderheid van de Amerikanen hem, en niet de Democraten, verantwoordelijk acht voor de zeer kostbare en voor veel mensen ellendige shutdown.

  Hoe langer de shutdown duurt hoe beroerder hij er voor komt te staan in de kiezersgunst.

  Vanavond houdt hij weer eens een toespraak over het onderwerp. Laten we hopen dat hij zo slim is water bij de wijn te doen, maar dat lijkt niet zijn best ontwikkelde vaardigheid te zijn.

  1. Duke

   Die bureau’s voorspelden ook Clinton als winnaar, dus ik geloof er niks van.
   Trump stak de hand uit naar de democraten na de verkiezingen, waarbij er over alles kon worden onderhandeld behalve de muur. En wat doen de democraten, ze willen ten koste van alles die muur niet. De democraten zijn kleine kinderen die het nog steeds niet kunnen verkroppen dat Clinton heeft verloren en dat Trump het veel beter doet dan verwacht en Obama declasseert.

   1. Beukman

    @Duke
    Er was allang een compromis bereikt met de Senaat over hek plus grensbewaking van 1,3 miljard.
    Maar toen onlangs Mulvaney (stafchef) zich nog eens over dat compromis boog, riep Donald:

    Stop, stop, stop. Waar ben je mee bezig? Je zit het te verkloten, Mick.

    Als Trump die muur echt had gewild, had hij dat gewoon geregeld toen hij nog een meerderheid in het Congres had.

    Trap er niet in, @Duke!

    1. Duke

     Dat 1,3 miljard aanbod was zonder muur, dus dat kun je geen compromis noemen. Dat Trump daar niet mee akkoord gegaan is, is dus erg logisch.

     Trump had meer op zijn lijstje staan dan alleen die muur. Hij heeft niet stilgezeten in die twee jaar toen er wel een republikeinse meerderheid was in het Congres.

     1. Beukman

      Trump had daar aanvankelijk ook mee ingestemd, maar hij bedacht zich later. Verkiezingsbelofte en zo.

      Een voorstel van de Democraten afgelopen week om de overheid weer voor iig 3 weken open te gooien en de begroting goed te keuren op die 5,3 miljard na, en vervolgens die 3 weken te gebruiken om verder te onderhandelen, is ook al afgeketst op de stijfkoppigheid van Donald. Terwijl daarmee heel veel problemen waren opgelost.

      Die muur moet en zal er komen, ook al kunnen enorme stukken helemaal niet worden gebouwd om praktische redenen (daar zwijgt Donald over), en al is een bescheidener geval in combinatie met grenswachten en elektronische beveiliging veel effectiever.

      Overigens is de helft van de illegale immiganten binnengekomen door gewoon illegaal te komen met een visum, en vervolgens te blijven.

 4. Robert75

  Die democraten zijn zo hypocriet als maar kan. Democraten zijn altijd voor strengere grenscontroles geweest om illegaliteit te voorkomen. Maar nu Trump president is dan zijn ze ineens tegen.

  https://www.youtube.com/watch?v=LkgXPtDR-xQ

 5. Ries

  Trump houdt van klare wijn. Niks water erbij. Dat is zelfs een belediging voor de wijn. En dat weet Trump.

  1. Rien Noppen

   Ja, die logica hangt clown Trump ook aan.

 6. Ritter

  Op dit moment is er weer een karavaan illegalen op weg naar de VS.

  Ze zijn op dit moment Mexico binnengekomen.

  De Border Patrol en andere organisaties die bij de grensbeveiliging zijn betrokken stellen zich op achter Trump. Ook zij vinden dat de muur een effectieve aanvulling is op de grensbewaking.

  Ook vonden de Democraten dat nog een tijdje geleden………………maar nu Trump President is zijn ze van gedachten veranderd en zijn tegen een muur. Alleen maar om Trump geen overwinning te gunnen.

  In ander nieuws over Trump:

  Gisteren werd in de Amerikaanse media de hele dag gepraat over afzetting van Trump. Eindelijk was “bewezen” dat Trump een misdaad had begaan. De media in opperste staat van opwinding want de “smoking gun” was na 2 jaar eindelijk gevonden en dus moest Trump worden afgezet.

  Aan het einde van de dag bleek het artikel in Buzzfeed een leugen (zoals de meeste roddel verhalen over Trump in de media) te zijn en niet gebaseerd op feiten.

  Een totale afgang van de media die Trump haten en die verder aan geloofwaardigheid heeft ingeboet.

  Overigens hebben de “journalisten” van Buzzfeed die het roddel artikel over Trump hebben geschreven een reputatie van liegen en bedriegen Dus men had kunnen weten dat het artikel niet op feiten was gebaseerd.

  “President Trump on Friday night slammed a BuzzFeed News report, which alleges the president has been implicated in a crime, saying its release marked a “very sad day for journalism” after Special Counsel Robert Mueller’s team released a rare statement claiming the outlet got its facts wrong.

  Trump went to Twitter to remind his 57.5 million followers that BuzzFeed, an outlet he once called a “failing pile of garbage,” once also published the unverified and salacious dossier by former British spy Christopher Steele that was used to justify the FISA surveillance warrant against Carter Page, a former campaign adviser to then-candidate Trump”

  1. Rien Noppen

   Op CNN werd nadrukkelijk aangegeven dat Trump een probleem zou hebben als het verhaal waar zou zijn maar dat het bewijs ervoor nog ontbrak. Ik las nergens iets anders.

   Ritter zwetst.

   1. Ritter

    Rien Noppen

    Op basis van het (roddel) artikel van Buzzfeed waren de gevestigde media in de VS gisteren de hele dag bezig met het “afzetten” van Trump. Daar zijn nu genoeg video’s over.

    Maar wat een teleurstelling voor de media. Ze dachten eindelijk het “smoking gun” te hebben gevonden om Trump af te zetten.

    En toen bleek het artikel niet gebaseerd te zijn op feiten……..maar op roddels. Zoals de meeste verhalen over Trump.

    Wat een teleurstelling voor de media. Ze hebben weer meer aan geloofwaardigheid verloren.

    De media hebben het gisteren meer dan 200 keer over het afzetten van Trump gehad op basis van het roddel artikel van Buzzfeed.
    ——————

    “CNN and MSNBC collectively used the word “impeach” nearly 200 times on Friday before the Special Counsel’s office disputed a bombshell report by BuzzFeed News.

    According to a Daily Caller review of TV clipping service Grabien, personalities on CNN and MSNBC used the words “Impeach,” “Impeachment,” or “Impeachable,” 179 times.

    The review included only original Friday programming and ran up until each network learned that BuzzFeed’s report was in dispute — shortly before 8 pm.

    CNN mentioned impeachment 82 times while MSNBC mentioned it a whopping 97 times.

    While some anchors and pundits hedged that the BuzzFeed story could only lead to impeachment proceedings “if true,” others repeated the story more uncritically and suggested that the president would be forced to resign and might even face obstruction of justice charges.”

 7. Ritter

  “Toen de democraten begin januari lieten weten bereid te zijn om water bij de wijn te doen “
  —————

  De Democraten hebben geen “water bij de wijn gedaan. De leiding van de Democraten hebben gezegd absoluut geen muur te willen.

  Trump heeft toen een concessie gedaan door van een betonnen muur een stalen hek te maken. Deze concessie hebben de Democraten afgewezen.

  De Democraten zijn sterk naar links opgeschoven. Bij de verkiezingen heeft extreem links gewonnen bij de Democraten en die willen “open grenzen”. Onder druk van die extreem linkse vleugel weigeren de Democraten dus concessie voor het bouwen van een muur.

  Terwijl Trump het weekend in het Witte Huis was , wachtend op gesprekken met de Democraten, was de Democratische leiding op vakantie in Hawaï. Ze waren dus niet geïnteresseerd in een overleg met Trump.

  De media hebben het vaak over de muur van Trump. Maar men vergeet vaak dat instanties die bij de grensbewaking zijn betrokken ook een muur willen. En in het verleden zijn onder Democratische bestuur enkele delen van een muur gebouwd.

  Maar de Democraten haten Trump zo erg dat ze nu weigeren geld te geven voor de bouw van een muur. Kennelijk is de veiligheid aan de grens ondergeschikt aan hun haat voor Trump.

  1. Beukman

   @Ritter
   Niet waar.
   Er was allang een deal bereikt tussen Democraten en Republikeinen over een hek gecombineerd met grenswacht, maar die werd later alsnog afgeschoten door Trump. Vraag je eens af waarom.

   Vraag je ook af waarom Trump die muur de afgelopen twee jaar niet heeft geregeld. Hij had toen nog de meerderheid in het Congres, en had dit makkelijk voor elkaar kunnen krijgen.

   Wat Trump wél begrijpt en jij niet, is dat die muur er nooit zal komen.

 8. Ritter

  Wat veel media ook niet vermelden is dat de goedkeuring onder Latino’s voor Trump groeit.

  Veel Latino’s steunen Trump voor het bouwen van een muur. Ook is de werkeloosheid onder Latino’s onder Trump sterk gedaald.

  De goedkeuring onder Latino’s is gestegen met 19 punten sinds de “shutdown”. ; zit nu op 50%.
  —————

  President Trump has gained 19 points with Latino voters since the partial government shutdown began; reaction and analysis from Republican strategist Gus Portela.

  The results from the poll released Thursday show the president’s job approval among Latino adults at 50%.

  That is an astonishing 19 point swing. Prior results had less variance, with Latino approval numbers at 36% in their November 1st findings. It was 27% in the pollster’s mid-October survey.

  1. Rien Noppen

   Het lijkt beter de algeme approval-ratings te volgen, zoals geclusterd op realclearpolitics en fivethirtyeight zijn weergegeven.

   Die laten een dramatische terugval zien voor Trump. Als de clown nog even zo doorgaat kan hij elke kans op herverkiezing vergeten.

  2. Beukman

   Ondertussen is de goedkeuring onder blanken gedaald van 50 naar 40 procent, en onder zwarten van 19 naar 11 procent.

   11 procent! Zou Trump iets verkeerd doen?

   1. TD

    Ook al wordt Trump over 2 jaar niet herkozen,die muur zal er staan.
    Dat veel mensen het niet met hem eens zijn, interesseert hem geen hol!
    Hij wil die muur en gaat hem krijgen.

    1. Beukman

     Ik betwijfel, het TD. Niet alleen omdat spoedig bekend wordt dat de totale kosten een veelvoud gaan worden van die 5,3 miljard, maar ook omdat het op hele stukken langs de grens helemaal niet gaat lukken door legale en natuurlijke problemen.

     Maar goed, met Donald weet je het nooit helemaal zeker.

 9. janszm

  Met China krijgt hij ook zijn zin. Zijn handelswijze is a-politiek, wekt bij velen ergernis op, hij krijgt zijn zin, ook in Europa.
  Trump is de beste vertegenwoordiger van zijn land. Natuurlijk wordt hij gehaat door de democraten, die deden niets. Ook Europa moet zijn verantwoording nu nemen. Gekke vent, goed voor eigen volk. Zoéen hebben wij nodig. Weg met onze halfzachte “elite”.

  1. Aytas

   Ken jij zijn uitspraak drain the swamp? Daarna neemt hij de grootste monsters uit het moeras aan en geeft ze hoge posities. De deplorables zijn weer even rustig en afgeleid.

 10. Beukman

  Teunis probeert:
  Trump weet ook Viktor Orbán hoe het is om muren te bouwen. Daarmee heeft hij de Hongaarse zuid-grens hermetisch afgesloten. Schijnt effect te sorteren.

  Onvergelijkbaar.
  Zo is het geen optie om een muur te bouwen langs de Rio Bravo. Dat is toch een aanzienlijk stuk.
  Ook voelen de eigenaren van land langs de grens er niet voel om een hek neer te laten zetten op hun bezit.

  Trump weet dat zelf ook allemaal. Als hij echt die muur had gewild, had hij de financiering de afgelopen twee jaar prima kunnen regelen toen hij nog de meerderheid had in het Congres.
  Maar nee: hij moest en hij zou wachten tot die meerderheid verdwenen was.
  Trap er niet in!

  1. toetssteen

   Het is 2720 km lang en voorzien van mijnenvelden en elektronica . Rara…..

   1. Beukman

    Die Marokkanen hebben het misschien beter begrijpen dan Donald, @Steen.
    Blijft wel de Rio Bravo een spelbreker, alsmede het feit dat de eigenaars van land bij de grens van Mexico niet van plan zijn om wat dan ook op hun eigendom te laten bouwen.

 11. HendrikJan

  Hadden wij in Nederland maar zo’n kanjer.
  Nederland is nog niet zo ver, maar komt tijd komt hoop.

  1. Rien Noppen

   Nederlanders zijn in meerderheid niet gek, dus zo’n clown gaat het hier niet redden.

   We hebben Wilders en Boudoir om het boze volk een beetje bezig te houden zonder dat het kwaad kan.

  2. Ad Infinitum

   Trump is een dwingeland, dat zit in zijn karakter. Sommigen noemen hem daarom een kanjer.

 12. Nuts

  Nog een paar dagen tot de 30 dagen grens en Trump kan dan de 80% linkse thuiszit ambtenaren ontslaan en de overheid verkleinen.

  Weer een verkiezings belofte volbracht.

  Die man is brilliant! )

  MSM liegt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.