Filmpje! Rob Jetten (D66) over democratie bij WNL: ‘20% haakt af, daar moeten we naar luisteren’

Rob Jetten (D66) was afgelopen zondag op bezoek bij een uitzending van WNL. Daar sprak de D66-voorman over onder meer de uitkomsten van het onderzoek naar de werking van de democratie door staatscommissie Remkes en natuurlijk de afschaffing van het oude referendum en de invoering van een nieuw referenduminstrument. Dit jaar werd het oude referenduminstrument de das omgedraaid. De redenen daarvoor waren talrijk maar volgens Jetten was een belangrijke reden dat het oude instrument niet goed werkte de mogelijkheid om internationale verdragen ter discussie te stellen. 

Nu pleit de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer voor een bindend correctief referendum een instrument dat burgers, die ondertussen afhaken en niet meer geloven in de democratie, moet uitnodigen om weer te participeren. Daarmee toont Jetten zich uiterst schappelijk zoals ook van een middenpartij mag worden verwacht. In tegenstelling tot veel VVD’ers trekt hij zich de zorgen van anderen aan en wil hij dus iets doen om de burger meer directe invloed te geven.

Jammer is daarbij wel dat hij daarbij internationale verdragen niet langer als referendabel ziet. Hierdoor wordt het lastiger voor burgers om bijvoorbeeld een referendum te forceren over EU-verdragen die natuurlijk ook gelden als ‘soft law’. Eerder nog had vice-premier Kasja Ollongren zich niet durven uitlaten over het referendum, maar Jetten nu dus wel. Dat is mooi, want een referendum is zeker nodig. Tijd dus dat het kabinet gaat leveren en werk maakt van dit nieuwe democratische instrument.

Natuurlijk zijn er wel mensen die er niets goeds in zien en vooral de afschaffing van het oude instrument herinneren, maar vergeet niet dat een nieuw instrument ook beter ontwikkeld kan zijn en uiteindelijk kan leiden tot een sterkere democratie. Toch zal Jetten nog wel even moeten aanhoren dat het D66 was die ‘het referendum afschafte’, maar als hij in 2019 werk maakt van een nieuw referendum dan kan hij zomaar eens de fractievoorzitter worden die daadwerkelijke democratische vernieuwing voor elkaar heeft gebokst.

Gezien het feit dat de groep ‘afhakers’ zo groot is en staatscommissie Remkes het bindend referendum adviseerde als toevoeging op de representatieve democratie ligt de bal eigenlijk al voor de goal en hoeft Jetten hem er enkel in te schieten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Duijndam

  Goed betoog van Jetten.

  1. Peter Loosduinen

   Het is een net ventje.
   Maar wat een gladjanus !

 2. Gekko

  Ik stond redelijk neutraal over de komst van Jetten. Iedereen verdient een faire kans. Bovendien, om zo’n lul als Pechtold ook te volgen is ook geen pretje.

  Maar na het lezen van zijn ingezonden stuk vanmorgen in de Volkskrant, over het klimaat natuurlijk, ben ik wel klaar met Jetten. Wat een arrogantie, wat een dedain. Snap niet dat een dagblad, dat toch eenteputatie heeft hoog gehouden, dit plaatst. Het is een stuk voor het eigen partijblaadje, pure politieke propaganda voor de eigen snel slinkende achterban.

  1. HendrikJan

   Geloof mij beste Gekko het eerste portie poffertjes wat zo’n Jetten op een partijcongres heeft verorberd was bestrooid met het D66 poeder.
   Dat D66 poeder wordt ook gebruikt, in een condoomfabriek als glijmiddel.

 3. Hermann

  Om die reden kunnen wij de verkiezingen op 20.3 met vertrouwen tegemoet zien…Rob, zet ‘m op .

 4. ruudjeenjose

  De PVV is voor meer referenda,s.De burger moet het voor het zeggen krijgen.Wel of geen asielparasieten. Wel of geen islam. Wel of geen EU. Maart afrekenen met de huichelaars en wegkijkers in Nederland. Stem op de PVV of het FvD.

  1. Julian

   De zaken die jij benoemd zullen met een verkiezingswinst op 20 maart door de jou benoemde partijen niet veranderd kunnen worden. De 1e kamer is een controlerend orgaan. Ze kunnen hooguit nieuwe wetgeving blokkeren. Ze zullen toch echt de 2e kamer moeten veroveren. Wel of geen islam. Vrijheid van godsdienst is grondwettelijk geregeld. Hopelijk weet je de procedure om de grondwet te wijzigen. Dan ben je zomaar 15 jaar verder. Als je al een 2/3 meerderheid weet te verkrijgen.

   1. Raveltje

    Dan wil ik je herinneren aan 2005 het grootste deel was tegen,
    En bij de Islam wetten heb ik geen belang. Ze botsen met onze wetten.

  2. Raveltje

   Inderdaad, pvv en fvd komen voor de bevolking op en nu zal Rob Jetten
   Voor D66 daar de vruchten van plukken, dus mooi niet.

 5. struisvogelpolitiek

  Een volledig bindend referendum, dus ook wat Europese zaken aangaat. Maar daar wil die Jetten niet aan, heb ik begrepen.

 6. Gerlos

  Eerst dondert die club van PASPOP Jetten het referendum in de prullenbak en nu mag het volgens hem weer terugkomen. Over draaikonten gesproken die D66 parlementariërs

 7. A3aan

  Politici, draaikonten zijn het. D66 is zo zegt Jetten altijd voor een referendum geweest, in het verleden ja. D666 heeft het referendum mede met dank aan Kajsa Ollongren de nek omgedraaid. Nu er verkiezingen aankomen is D666 ineens weer voor een referendum, tsonge hoe doorzichtig allemaal, eigenlijk geen referendum willen maar voor de bhune, voor de stemmen, mooi weer spelen.

 8. Natte Scheet

  Kortom wil deze politicus meer inspraak voor de burger maar bepaald in welke onderwerp de burger inspraak mag hebben en in welke onderwerp hij zijn kop dient te houden

  Juist ja!

 9. Heras

  O jongens, zo ongeloofwaardig. Om de partij nog enigszins te redden, haalt Jetten weer het refendum aan. ” lieve Rob, ik denk dat d66 een beetje te laat is met het luisteren naar de wensen van het volk. En jullie verdienen het dat het aantal leden gehalveerd is. Dag Rob”.

 10. HEM

  Wil hij geloofwaardig overkomen, laat hij eerst de gekozen burgemeester maar eens regelen.
  Vervolgens een regeling waarmee corrupte Rechters kunnen worden aangepakt.

  Wel zielig voor Jetten, bij de volgende verkiezingen zit hij nog maar alleen in de kamer.

 11. 3wiem

  Lijkt een detail: internationale verdragen wil D66 uitsluiten van referendum. Terwijl het grootste deel van onze wet- en regelgeving direct of indirect juist daar vandaan komt. Zoals het Oekraineverdrag. Of het verdrag van Marrakesh. Net zoals de Europese grondwet werd weggestemd en terugkwam als verdrag van Lissabon. Waarvan Giscard Déstaing indertijd zelf zei dat het op het volkslied na 100% hetzelfde was. Zo lossen ze dat dus op. Volk tegen, dan in een verdrag vastleggen waarover geen referendum mogelijk is. Kortom, een fopspeen als het aan D66 ligt.

  1. Lugar

   @3wiem: D’66 kan zichzelf alvast opheffen, ze zijn irrelevant geworden.

 12. Duijndam

  Sterk optreden van Jetten bij Jinek. Die man heeft een goed verhaal en zijn stijl van optreden wordt steeds beter.

  1. sjun

   Hij heeft helemaal niks te melden en zijn teksten worden door anderen geschreven en geregisseerd. D66 gaat eenzelfde politieke afrekening als de PvdA tegemoet en dat betekent ruimte voor nieuwe politieke geluiden als soevereiniteit in eigen natiestaat, terugdringing van Europese bemoeizucht, kleptocratie ven corruptie en zeer vlot eigen handelsovereenkomsten met het Verenigd Koninkrijk. Welke politici pakken deze handschoen op?

 13. Peter Loosduinen

  Nu pleit de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer voor een bindend correctief referendum een instrument dat burgers, die ondertussen afhaken en niet meer geloven in de democratie, moet uitnodigen om weer te participeren.
  Ik wil een bindend correctief referendum over Zwarte Piet !!
  Daar kiest de meerderheid voor en dan zijn we over tien maanden van het gezeik van Sylvana en KOZP verlost.

  1. Lugar

   Natuurlijk pleit de fractievoorzitter voor een bindend referendum dat er, onder het huidige bewind, never nooit komt! Dat weet Kapitein Jetten ook wel.

  2. Arie B

   Ik vermoed dat het er niet komt. En als het er komt zal het een slap aftreksel zijn met allerlei haken en ogen. Een piet-referendum of referendum over klimaathysterische maatregelen worden uiteraard volledig gemeden..

 14. Lugar

  “Welke politici pakken deze handschoen op?”

  PVV & FVD!

 15. Florissa

  Wat een kneus,
  Bij Jinek zakte hij weer door het ijs, voor het afbreken van D66 is hij de droomman ,zelden zoiets als een ezel meegemaakt ,best of de rest ,mensen wordt wakker ,deze oplichters zijn vol op u geld uit , samen met Rutte houden ze de grote vervuilers uit de wind,en door bangmakerij kunt u voor de kosten opdraaien ,Buma en CU staan erbij ,en vinden voor een plek in het pluche alles goed .wat een clowns .

  1. Gekko

   Klopt, Jetten gaat het niet worden. Is lichtgewicht. D’66 gaat andere partijleider kiezen, Kaag of Ollogren zijn kanshebbers.

  2. Duijndam

   Ik vond dat hij goed en inhoudelijk sterk overkwam bij Jinek.

   De man moet even warmlopen maar hij zou wel eens de politieke verrassing van 2019 kunnen worden.

 16. H.Vaes

  Jetten is een ordinaire gladjanus….Wil alleen maar referenda als de uitkomst bij voorbaat al vast staat in het voordeel het kabinet…….Trap er maar weer in met zn allen.

 17. Troelstra

  Hoe lang zit D’66 nu in de regering? Van luisteren heb ik tot nu toe niets vernomen van d’66. Het lijkt erop dat dit soort politici enkel de taal van stemmenverlies kunnen verstaan. Dus stem ze weg!

 18. Michael M

  Volgens Jetten was een belangrijke reden dat het oude instrument niet goed werkte? Werkte Robot Jetten maar…dan om de brei heen te gaan en geen antwoord op vragen te geven !!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.