Hoe lang gaat Donald Trump de 'shutdown' van Amerikaanse federale overheid nog volhouden?

Geen categoriejan 02 2019, 15:00
De Amerikaanse federale overheid staat nu al zo'n twee weken op 'shutdown'. President Donald Trump wil per se een muur bouwen aan de zuidelijke Amerikaanse grens met Mexico. De democraten vinden het megalomane plan overdreven, maar zien zeker wel iets in het beter beveiligen van de Amerikaanse grenzen. De vraag is dan ook niet zozeer of de republikeinen en democraten het eens zijn over betere grensbescherming, maar vooral op welke manier die bescherming moet worden geboden. Trump en een aantal partijgenoten zetten in op de muur, terwijl anderen juist meer zien in aanvullende hekwerken, meer patrouilles en het inzetten van intelligente observatie-instrumenten.
Om Trump tegemoet te komen dienen de democraten twee wetsvoorstellen in om de impasse te doorbreken: met geld voor Homeland Security en ook $1.8 miljard voor het bouwen van hekwerken om de grens te beschermen, aldus New York Times. De democraten hopen met de twee voorstellen verschillende zaken te bereiken. Maar wat duidelijk blijkt is dat zij zoeken naar een consensus met meer gematigde republikeinen om daarmee de federale overheid weer aan het werk te krijgen. Dat is nodig want ondertussen verloederen parkjes en krijgen federale ambtenaren geen loon.
Iets waarvoor zowel de republikeinen als de democraten zeker niet de schuld willen krijgen. Maar er is meer. Ook lijken de democraten ondertussen wel te begrijpen dat volledig open grenzen geen goed idee zijn, zo zei John Kerry onlangs nog: 'Massa-immigratie verplettert Europa'. Ook de migratiekaravanen vanuit Zuid-Amerika doen dat besef landen. Toestanden wil men in de VS natuurlijk voorkomen en dus doen de democraten water bij de wijn. Maar een muur, dat gaat ze toch echt te ver.
Honderdduizenden ambtenaren zitten nu in ieder geval thuis zonder werk en zonder inkomen. Bij Homeland Security staan meer dan 23.000 ambtenaren op de stoep. Bij het ministerie van Financiën is het helemaal een drama. 80% van de ambtenaren zit thuis en dat zijn er in zo'n 72.000 (!) aldus cijfers van The Balance. De onvrede groeit en dus is de 'shutdown' vooral een instrument dat bijdraagt aan het vinden van consensus. Want de tijd dringt.
Donald Trump kijkt het schouwspel aan en wacht. Hij heeft laten weten de 'shutdown' zo lang te laten duren totdat republikeinen én democraten akkoord gaan met het bouwen van een muur. Maar het is maar de vraag of dat handig is. Als de democraten water bij de wijn doen door alternatieve methoden in te zetten voor grensbescherming en de 'shutdown' blijft aanhouden vanwege een starre houding van de president dan kan er maar één verliezen. En dat zijn dan niet de democraten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten