Jesse Klaver wil vóór verkiezingen debat over kosten Klimaatakkoord, coalitie weigert!

Jesse Klaver (GroenLinks) wil nog vóór de Provinciale Statenverkiezingen in gesprek met de Tweede Kamer over de kosten van het klimaatakkoord. Op 13 maart komt de doorrekening van het 233-pagina’s tellende document beschikbaar en het is de verwachting dat de doorrekening van significante politieke waarde is voor de verkiezingen. Immers lopen er nog discussies over de verdelingen van lasten en de (veronderstelde) kosten van het akkoord. 

Klaver wil daarom een debat agenderen in de week vóórafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dan is de doorrekening van het CPB bekend, maar de coalitie blokkeert dit debat op dat moment. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius probeerde het debat handig te verschuiven tot ná de verkiezingen door pas een debat te agenderen wanneer de documenten beschikbaar zijn. Volgens Klaver is het niet nodig om ‘te wachten totdat de documenten beschikbaar zijn’ als nu al vaststaat wanneer de doorrekening er komt.

De doorrekening komt dus op 13 maart beschikbaar, ruim één weken voor de verkiezingen.

Do coalitie torpedeert het debat waar Nederland recht op heeft zo vlak voor de verkiezingen. Want als er pas een debat wordt geagendeerd nádat de documenten beschikbaar zijn dan is de kans heel groot dat het debat pas plaatsvindt ná de verkiezingen. Dat is natuurlijk precies wat de VVD wil, die zien de bui al hangen. De ‘liberale partij’ heeft in haar naïviteit veel te snel ‘ja en amen’ gezegd tegen de ambitieuze CO2-reductieplannen, waardoor ze straks tegen een muur aanlopen.

En de klimaatmuur, die nu wordt opgeworpen zo vlak voor de verkiezingen, daar heeft de partij van Rutte geen zin in. Zelfs Jesse Klaver, die zelf ook wel iets te verliezen heeft bij zo’n debat, was geagiteerd door het afwijzen van het debat. Volgens hem is het ‘onacceptabel dat de coalitie het debat pas wil agenderen als de stukken er zijn’ volgens Klaver ‘kan het debat nu alvast worden geagendeerd voor na 13 maart’. Alle oppositiepartijen steunden het schappelijke voorstel van Klaver.

Theo Hiddema (FvD) bleek fit genoeg om te werken en liep nog even naar de interruptiemicrofoon om zijn steun uit te spreken over het plan van Klaver. Wat je ook van de man vindt, het is netjes dat Klaver in alle transparantie nog vóór de verkiezingen dit belangrijke onderwerp wil behandelen. Hulde dus, en zo zag Hiddema het ook: ‘wij steunen dit’.

Jammer dat de VVD en de rest van de coalitie deze politieke spelletjes speelt terwijl er zoveel op het spel staat. Het toont maar weer eens aan dat Rutte’s partij de beeldvorming belangrijker vindt dan transparantie richting de kiezer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. Rien Noppen

  Los van de politiek: het is praktisch eenvoudig niet mogelijk dit debat voor de verkiezingen te voeren: het Kabinet zal de tijd moeten krijgen afgewogen keuzes te maken uit de voorstellen.

  De verdachtmakingen van Teunis missen wat mij betreft grond.

  1. Duke

   Als de cijfers er zijn een week vóór de verkiezingen is het heel vreemd dat de documenten met de onderbouwing van deze cijfers pas na de verkiezingen beschikbaar zijn. Het lijkt me sterk dat de onderbouwing in die week wordt verzonnen, dus ligt het meer voor de hand dat de beschikbaarheid van deze documenten bewust worden vertraagd voor VVD politieke doeleinden.

  2. TD

   Jesse zegt dat het wél lukt voor de verkiezingen!

  3. TD

   Sorry, Jesse Klaver en Rutte moeten eerst in overleg met Rien Noppen.

   1. Original NL

    Daar heeft noppus geen tijd voor TD ….veel te druk met trollen!

    1. marco1

     Meneer Noppen is een beschaaft en intelligente man dus het zou niet verkeerd zijn als hij daar tijd voor zou maken.

  4. fockingworst

   @riennoppentrol onze huistrol MAG HIER OP DDS ZIJN MENING verkondigen die elke grond mist.
   Het valt links of rechtsom niet te ontkennen dat het praktisch haalbaar is om een debat hierover te voeren in de week wanneer het rapport vrijkomt, immers 1week is genoeg om daar in de 2e kamer uitgebreid over te debateren en stelling te nemen voor of tegen.
   Zoals Teunis hier terecht stelt, de vvd zou hier wel eens geen baat bij hebben.
   Verder zit de vvd al in de spagaat over het kinderpardon.
   Het worden mooie tijden voor pvv en fvd.

   1. Rien Noppen

    “immers 1week is genoeg om daar in de 2e kamer uitgebreid over te debateren en stelling te nemen voor of tegen.”

    Dat klopt, maar de voorbereiding van de voorstellen van het Kabinet zal toch ook een paar weken nemen.

    1. TD

     Rien Noppen:
     De hele Tweede Kamer zegt dat dat het wél lukt voor de verkiezingen!
     Mijnheer Noppen ben je wel in orde?

     1. fockingworst

      @TD @riennoppentrol is de huistrol en heeft GEEN SOCIAAL Leven en is dus NIET in orde.

 2. Equilibrium

  Grapjas

  1. edoc431

   niet serieus die kneus die lamme zak is overal op tegen gewoon voor de lol, negeren graag

 3. HendrikJan

  Welke Linkse dropveter, durft nu nog te vertellen dat Rutte een eerlijk spel speelt.
  Het is een liegbeest eerste klas.
  De Bilderbergmedia is gestopt, bij de 15 leugens van Rutte, maar het aantal is vele malen groter.
  Een onbetrouwbaar persoon, zonder enige vorm van respect, voor de andere 16/17 Miljoen Nederlanders.

  1. Aytas

   Zoals de leugens van Trump? De vvd is rechts daar gaat jouw gedram niets aan veranderen. In tegenstelling tot jou zijn zij echt rechts waar jij ‘rechts’ bent. Een zeer belangrijk verschil. Misschien moet je eens niet zo eenzijdig informatie tot je nemen, jij bent net zo achterlijk bezig als mensen op links die alleen maar nieuws tot zich nemen wat in hun bubbel past.

 4. Ries

  Heel netjes van Mr. Hiddema. Echter, een opmerking is hier op zijn plaats. Als Klaver namelijk een voorstel doet, dan gaat het om eigen belangen. Wat kunnen die zijn? Klaver begint namelijk te beven van angst nu zijn utopia onbetaalbaar zal blijken te zijn. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, heeft hij zitten bedenken tijdens zijn pappadag. Klaver heeft de geest uit de fles gelaten en doet nu een wanhopige poging de kurk er weer op te krijgen…althans een beetje, zodat je altijd kunt zeggen dat je nog achter je idee staat, maar dat je wel wat kanttekeningen hebt… Nee Klaver, voor mij blijf je de natte poes van jonge meisjes en de toyboy van oudere vrouwen.

 5. sjun

  Het zou fantastisch zijn als de maatschaapelijke meerkosten van de klimaatreligie en daarvan meeprofiterende belanghebbenden nog voor de verkezingen in beeld zouden komen. Te verwachten valt echter dat dit niet gebeurt omdat dit ten koste zou gaan van de financiële en maatschappelijke solidariteit van de loyalisten met hun wensen uitvoerende politici.

  1. Rien Noppen

   Het is bovendien technisch niet mogelijk. Dus die politieke verdachtmakingen zijn overbodig.

  2. Aytas

   Duidelijk een religie gekkie aan het woord. Net zo geïndoctrineerd als anderen die eenzijdig nieuws tot zich nemen.

  3. edoc431

   Dit hele klimaat verhaal zal een enorme tweespalt teweeg brengen enorme voordelen voor de 1 enorme nadelen voor de andere dat kan niet goed gaan .
   IK zie de teslaatjes al branden en wat nog niet meer voor iedere CO2 ton besparing 1700
   euro belasting voordeel Ik zie het al voor me hoe dat gaat aflopen

  4. Rien Noppen

   “klimaatreligie”

   Ik ga er niet vanuit dat de mensen die nu warmtepompen en zonnepanelen en in elektrische auto’s rijden dat doen op grond van een religieuze overtuiging.

   Denk daar maar eens over na.

 6. Aytas

  ‘Dat is natuurlijk precies wat de VVD wil, die zien de bui al hangen.’

  Ik denk dat die analyse niet kan kloppen gezien alle media ophef van de laatste weken. Het niet transparant zijn zou voor mij een grotere reden zijn om niet op de regeringspartijen te stemmen dan een helder verhaal.

  Dat verschrikkelijke groen links die alles zo achterbaks doen, toch. De door ‘rechts’ gecreëerde bubbels moeten een keer door geprikt worden.

  De media is een polariserende kracht, dat tezamen met het internet met zijn algoritmes begint een drama voor de samenleving te worden. Nepnieuws overheerst, ontmenselijking is in volle gang, ben je niet voor ons ben je tegen ons.

 7. marco1

  Ik denk dat het technisch niet haalbaar is om in een week voor te bereiden voor een debat.

  1. Aytas

   Tuurlijk wel. Als je harde cijfers hebt en hard werkt kun je prima een inhoudelijk debat houden. Het probleem zal de uitleg geven aan de betreffende politici zijn.

 8. Tante Sidonia

  GOEROE Yasser Klaver ( “de waanzinige”) wil kosten klimaat-waanzin voor de verkiezingen?
  Hij is een nog grotere leugenaar als het gehele kabinet bij elkaar!
  GOEROE Yasser Klaver ( “de waanzinige”) speelt de klimaat-waanzin mee!
  En nu even voor zijn knielende na volgelingen even een duit in het zakje?
  Ook GOEROE Yasser Klaver ( “de waanzinige”) is bang voor 20 maart!

 9. AS210854

  Dit is gewoon weer een verkiezings praatje van hem, hij wist nl van tevoren al de uitkomst hiervan.

 10. Farao

  Wat lees ik nou? DDS zegt iets positiefs over Jesse Klaver?!

  1. edoc431

   nee hoor dat zie je verkeerd lol

 11. PMG

  Hij wist dat ze nee gingen zeggen dus durfde dit spelletje wel aan, kwestie van handig manipuleren van mening over zijn ego.

 12. Troelstra

  Stop dr klimaatzwendel! Stem de kartelpartijen VVD, D’66, CDA, CU, PvdA, GL weg! Het is nodig.

 13. Gerlos

  Dit hele gedoe over het gedrocht klimaatakkoord is een verloren tijd, NIET haalbaar NIET te betalen en heeft NIET het draagvlak van de Nederlandse bevolking

 14. Piet51

  Het zijn natuurlijk allemaal politieke spelletjes. Uiteraard van de coalitie want die zitten niet te wachten op een controversieel onderwerp, maar ook van GL, met steun van FvD. Want wat hebben de Provinciale Staten nu eigenlijk met het klimaatakkoord te maken? Daarover zal nooit in de Staten gedebatteerd worden, er worden geen akkoorden in de diverse Staten verwacht, het is geen provinciaal thema.
  Ik zou het prima vinden als er voor de verkiezingen in de Tweede Kamer over gedebatteerd zou worden, niet vanwege de verkiezingen want dat is een kul-argument, maar omdat het onderwerp het verdient om ze snel mogelijk in actie omgezet te worden met de belangrijkste van die 600 onderwerpen.

 15. Piet51

  Het opmerkelijke is, dat de houding van de meeste mensen tegenover de klimaatproblematiek, en dus tegenover noodzakelijk pijnlijke maatregelen, heel langzaam maar heel zeker verandert. Jaren geleden was het slechts een kleine groep Groenen en enkele anderen die zich er zorgen over maakten. Nu is het een heel veel grotere en vooral veel meer gemêleerde groep. Jaren geleden werd het probleem door veel mensen nog ontkend, maar vandaag worden hoogstens vraagtekens gezet bij de menselijke invloed en de beïnvloedbaarheid van bijvoorbeeld de zeespiegelstijging. Er zijn nog maar een paar vasthouders die volhouden dat het allemaal onzin is en alleen maar een manier om mensen geld uit de zak te kloppen. Maar zo’n mening mag en kan geen kwaad op deze schaal. Uiteindelijk zal iedereen overstag gaan of moeten. Het is onontkoombaar, net als met veel andere thema’s zoals niet doorgaan van brexit, kinderpardon die eerst weerstand opriepen maar nu door steeds meer mensen gesteund worden. We zijn eigenlijk best wel verstandige mensen al duurt het soms wat langer.

  1. Siemien

   Klimaathysterie = klimaatkassa voor de regering, daar moeten de mensen achter komen.

   #stemPVV/FvD

   1. Siemien

    Het rondpompen van geld is het probleem en nou juist hetgeen waar het om draait, waar het grote geld zit, moeten de mensen met een dieselauto het maar opbrengen doordat de accijnzen/belastingen/btw’s stijgen..

    1. Piet51

     Rondpompen van geld is HET kenmerk van onze (kapitalistische) samenleving en de meeste andere samenlevingen: met een beetje geld welvaart creëren met een waarde van een veelvoud van dat beetje. Het tegenovergestelde is de pre-industriële samenleving waarin geld werd opgepot of door de rijken werd uitgegeven aan nutteloze producten of feesten. Vrijwel elke samenleving pompt geld rond of probeert dit en creëert hiermee welvaart. In de paar uitzonderingen die iets anders proberen, zoals Noord Korea, wil niemand wonen. Het kunstmatige onderscheid tussen kapitalisme en socialisme gaat dan vooral om de accenten, belangrijk maar toch niet rakend aan de essentie van het systeem.

     Ook de klimaatdiscussie hoort hierbij. Als we erin slagen om de klimaatontwikkeling om te buigen met gerichte investeringen in de ontwikkeling van technologie en in onze manier van leven, dragen we in hoge mate bij aan die welvaartsontwikkeling van het geheel.

     Kortom, geld MOET rondgepompt worden, hoe dan ook, want alleen dan draagt het bij aan de ontwikkeling van de welvaart van het geheel. Het klimaat biedt nu de kansen. Zie voor een eenvoudige uitleg ook het boek Sapiens van Yuval Noah Harari.

  2. Rien Noppen

   Mooi betoog, Piet, mee eens.

   Uit onderzoek blijkt dat in Nederland een duidelijke meerderheid de klimaatproblematiek beseft en ook inziet dat er beleid op moet worden ontwikkeld. Het wordt altijd lastiger als dit besef ook moet worden vertaald naar persoonlijke keuzes in de persoonlijke sfeer. We zien dezelfde splitsing van besef en bereidheid ernaar te handelen bij dierenwelzijn en milieuvervuiling.

   Om die reden denk ik ook dat de energietransitie niet zal plaatsvinden op basis van abstracte klimaatdoelstellingen en -akkoorden: mensen veranderen hun gedrag pas als ze persoonlijk voordeel in zien. Om die reden zullen prijsprikkels als hogere brandstofprijzen, een CO2-heffing en goedkopere zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s (gelukkig dalen die prijzen de komende jaren in rap tempo) al dan niet gestimuleerd met subsidies het beste.

   Alles overziende denk ik dat de energietransitie sneller zal gaan dan nu vaak wordt gedacht. De overheid kan daarin slechts marginaal invloed op uitoefenen.

   1. Siemien

    Onzin Rientje, de klimaatreligie heeft ook jouw hoofd ziek gemaakt.

    1. Rien Noppen

     Het opmerkelijke van mijn standpunt is juist dat het niet zo religieus is, ik benadruk het praktische keuzegedrag van burgers op basis van hun portemonnee.

     1. Siemien

      Nee Rientje het is jouw er aangelegen om de nieuwe klimaat religie rond te bazuinen..

    2. Original NL

     Je leest die onzin van rientje toch niet echt hoop ik?

     1. Siemien

      Nee joh, ik bestook dit soort met eigen wapens en dat vinden ze niet leuk..

   2. sjun

    CO2 problematiek kan uitstekend worden opgelost door de inzet van CO2 vrije kernenergie. Dat werkt ook nog eens behoud van hoogwaardige werkgelegenheid in de hand en vermindert de afhankelijkheid van olie. Zo kap je terreurfinancering bij de wortel af.

   3. Piet51

    U geeft een paar mooie voorbeelden hoe de focus op klimaat het rondpompen van geld bevordert (zie mijn andere bijdrage hier) en daarmee de welvaart. Betere en goedkopere zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s zijn mooie voorbeelden.
    Daarom moeten we ook zorgen, dat dat niet alleen in China gebeurt en hen een niet in te halen voorsprong oplevert. Op deze manier werkt de klimaatdiscussie heel positief. Juist het tegenhouden hiervan vertraagt de economische ontwikkeling.

    Het probleem wat nu wel zo snel mogelijk moet worden opgelost is de verdeling van de lasten hiervan. Maar daar wordt aan gewerkt en het verzoek van Klaver laat zien hoe gretig hij is. Iedereen weet natuurlijk, dat zijn verzoek kansloos was, maar het politieke punt heeft hij nu wel gescoord.

 16. Raveltje

  Het draait allemaal om geld en macht
  Dat hele klimaatgegevens is flauwe kul en waar niets mee
  wordt bereikt dan alleen maar armoede.
  En of dit voor of na de verkiezingen in debat gaat heeft alleen te
  maken met verkiezingsstunten.

 17. Original NL

  Die klaver toch..die doet aan zelfdoding..ga zo door yasser!!

 18. Arie B

  Yasser zou zich in de voet geschoten hebben als er wel een debat kwam. Dan maar een verkiezingsdebat..

  1. Siemien

   Yaser arafat Klaver is een klimaatreligieuze die helemaal van het pad is, en even wil kijken wie de grootste piepie heeft..

 19. Ries

  Ik kan me nog goed herinneren dat uit de trollenbak voortdurend loftuitingen jegens Pechtold te lezen waren. Toch wat mis in trollenbrains.

  1. Spaanse kok

   Ik kan me nog goed herinneren dat van Ries voortdurend bedenkingen jegens DDS te lezen waren. Ze waren geïnfiltreerd en overgenomen door links. Toch wat mis in zijn trollenbrains.

 20. biggeorge

  Uiteindelijk moet de burger weer voor al die klimaat onzin betalen en de grote graaiers verdienen er alleen maar aan . Eerst de zorg onbetaalbaar gemaakt nu is de energie aan de beurt.

 21. RPML

  Klaver heeft een terecht punt, maar Klaver wil ook slechts een escape creëeren om straks te kunnen roepen ‘niemand wil meedoen behalve wij’ wetende dat er nooit een meerderheid te halen is voor de plannen. Makkelijk schreeuwen vanaf de zijlijn. Als hij dat moet doen na de verkiezingen doet hij aan kiezersbedrog, immers, al zijn volgers geloven nog in zijn onzin en de bijbehorende plannen.

  1. Rien Noppen

   Klaver heeft er belang bij om zich op dit dossier te profileren, met name ten opzichte van Jetten die dat ook wil.

   De kracht van hun positie bestaat uit het feit dat een duidelijke meerderheid van de kiezers een klimaatbeleid wenst en het feit dat het Kabinet zich heeft vastgelegd op de klimaatdoelen.

   1. RPML

    Whoehahahahaha

    DEN HAAG – Het draagvlak voor klimaatmaatregelen brokkelt af. Dat blijkt uit een enquête van het EenVandaag Opiniepanel. Ruim de helft van de deelnemers is negatief over het klimaatakkoord en de steun voor de Klimaatwet is spectaculair gedaald.

    Het klimaatakkoord van Ed Nijpels kan eveneens niet rekenen op een warm bad. De helft van het opiniepanel maakt zich zorgen over de gevolgen. Slechts 33 procent vindt het een goed akkoord.

    1. Spaanse kok

     Quote Rien :De kracht van hun positie bestaat uit het feit dat een duidelijke meerderheid van de kiezers een klimaatbeleid wenst.
     .
     RPML sputtert. Ruim de helft van de deelnemers is negatief over het klimaatakkoord en de steun voor de Klimaatwet is spectaculair gedaald.
     .
     Lezen en begrijpen RPML!!!

   2. RPML

    Over alle thema’s waarover ik sinds begin december heb geschreven alhier heeft inmiddels ook de MSM door dat ze een luchtkasteel hebben gepromoot de afgelopen jaren en krabbelen ze stuk voor stuk terug, te beginnen met de Telegraaf, waarna de Volkskrant, NRC en Trouw volgen. Het is met een realistische kijk op zaken niet vol te houden en daar is de MSM nu ook achter. Jan met de pet die zich niet voor politiek interesseert ontgaat het inmiddels ook niet meer. De laatsten der Mohikanen houden nog dwangmatig stand met holle frasen.

    De volgende:
    telegraaf.nl/nieuws/3086506/subsidie-elektrische-auto-alleen-voor-rijken

    1. Spaanse kok

     Doet het pijn?
     Zoveel veren ineens in uwer eigen achterwerk steken.

 22. wheelboy

  Ben absoluut geen GL fan en zeker niet van die Klaver . Maar vind het wel eerlijk van hem dat debat voor de verkiezingen te willen voeren . Zeker omdat het ook voor hem negatief kan uitpakken als het de gewone burger teveel geld gaat kosten .Komt bij dat de burger dan ook als hij tenminste de tijd kan opbrengen keer dat debat te kijken . Een oordeel te vellen over het hele energie vraagstuk . VVD en CDA vooral zijn meesters in het verbergen te liegen en bedriegen valt me tegen van die zgn Gristenen dat die ermee acoord gaan Had de CU iets hoger ingeschat . D666 tja das hopenloos geval .

  1. Piet51

   Het is gewoon heel slim gespeeld door Klaver. Hij en alle anderen wisten natuurlijk van tevoren, dat zijn voorstel kansloos was. De coalitie heeft er helemaal geen belang bij om die onzekere klimaatdiscussie al voor de verkiezingen te voeren. Vooral omdat die verkiezingen over provinciale thema’s gaan. Ik denk, dat ook Klaver zelf helemaal niet zit te wachten op zo’n beladen onderwerp. Maar hij wist dat het toch zou worden geblokkeerd door de vier coalitiepartijen. En dankzij die blokkade kon hij nu triomfantelijk met de vinger naar de vier andere partijen wijzen die geen duidelijkheid willen, iets te verbergen lijken te hebben, niet durven, of wat dan ook. Het was een bal voor open doel, door hemzelf daar neer gelegd. In vind het briljant politiek spel en de enige die daarmee scoort is diegene die lijkt te hebben verloren, Klaver dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.