Makelaarsvereniging NVM: Huizenmarkt stagneert, groei is er uit

Afgelopen jaar besteedde De Dagelijkse Standaard meermaals aandacht aan de ‘gekte op de huizenmarkt’. Toen voorspelden we al dat de groei er uit is en dat de huizenmarkt gaat stagneren. Nu de politiek haast maakt met het bouwen van nieuwe huisvesting neemt de druk op de huizenmarkt door overbevolking binnenkort af. In samenhang met tegenvallende economische cijfers uit Duitsland en Italië is het niet onredelijk te denken dat de prijzen van woonvesting binnen afzienbare tijd gaan dalen. Hoeveel mensen dit keer in de val van de goedkope hypotheken en kredieten zijn getrapt is onbekend, maar reken er maar op dat duizenden Nederlanders binnenkort weer onder water staan met hun hypotheek. 

NOS.nl meldt dat de sterkste stijging van huizenprijzen voorbij is: “In sommige regio’s en met name Amsterdam zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt” aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Een bearmarket in vastgoed kan worden toegejuicht door starters en studenten. Zij werden afgelopen haren het hardst getroffen door de stijgende prijzen. Voor hen zijn nauwelijks koopwoningen beschikbaar en ze moeten dan vaak huren voor véél te hoge prijzen. Te hoge prijzen omdat de werkelijke kosten van de ruimtes natuurlijk veel lager liggen dan de huurprijs, maar het winstbejag is natuurlijk belangrijker dan redelijkheid.

De tegenvallende cijfers komen voor een deel van de Nederlandse bevolking niet als een verassing. Ruim 50% van de Nederlanders verwacht krimp in de huizenmarkt. In september nog schreef Lars Benthin voor DDS het volgende:

“Voor je het weet zitten we weer in een economische crisis. De prijzen van huizen zullen uiteindelijk weer stagneren en in balans komen, maar dan is het de vraag of eigenaren van huizen dan wel of niet in de problemen komen. Ze zullen in de schulden terecht komen, er zal minder gebouwd worden en dan zitten we weer in een jarenlange recessie. Het is niet verbazingwekkend  dat het al zo snel weer fout gaat, want de problemen zijn niet fundamenteel aangepakt. Het is niet de vraag of er een volgende crisis komt, maar wanneer.”

Voorspellende woorden die steeds meer uit lijken te komen. Toch stegen de prijzen afgelopen kwartaal nog hard, ruim 10%! Dat zijn rendementen waar Bitcoin en andere beleggingen niet over durven dromen. Maar de rendementen zijn er pas als je je huis ook verkoopt. Belangrijkste reden voor die harde stijgingen zijn natuurlijk de tekorten aan woningen.

De bevolkingsomvang groeit sterk, maar woningen worden pas langzaam gebouwd. Zodra meer wordt gebouwd zal de druk op de woningmarkt nog verder afnemen. En dat is goed nieuws voor starters en pas afgestudeerden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. sjun

    Uiteraard gaat dit argument van dalende prijzen dan weer gebruikt worden om voortvarender de bevolkingsvervanging door import ter hand te nemen. Of mag ik dat niet zeggen?

  2. Roughwood

    In tijden van voorspoed en hoogconjunctuur hoor ik de heren en dames makelaars zelden of nooit. Dan spelen ze elkaar schaamteloos de bal toe en puilen hun diepe zakken tot scheuren toe uit van de Eurobiljetten! Maar wanneer de ver- en aankopen om welke redenen dan ook (dreigen te) stagneren begint het NVM-gejank. Want dan moeten ze namelijk echt aan het werk. Ik mag het beklagenswaardige gedram niet horen. Tip: verkoop en koop indien mogelijk een huis zonder makelaar beste mensen. Die is helemaal niet nodig en dat scheelt u klauwen met geld. Geld dat u achteraf beter kunt besteden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.