Nanninga (FvD) doorziet slinkse GroenLinks-plannetjes voor opvang illegalen in Amsterdam

Annabel Nanninga, de Amsterdamse jonkvrouwe van Forum voor Democratie (FvD), heeft GroenLinks weten te betrappen op stiekem gedrag! En nodig is het zeker. De raadsfractie van FvD zit bovenop de plannen van links Amsterdam om op verschillende locaties in de stad illegalen op te vangen. Nanninga had de gemeenteraad gevraagd om een draagvlakonderzoek uit te voeren, maar de linkse partijen wilden niet meewerken en nu verzwijgen ze ook nog eens waar de opvanglocaties worden gepland zodat bewoners geen bezwaar kunnen maken!

Behalve nieuwe opvanglocaties wil de partij van Jesse Klaver ook een ‘stadspaspoort’ invoeren zodat illegalen zich een tijdje kunnen ‘oriënteren’. Op de opvanglocaties krijgen de vreemdelingen het relatief goed: loopbaanbegeleiding, medische/psychische zorg en zakgeld! Oh ja, en rechtsbijstand, dat wat Rutte u ontneemt, maar hen ten deel valt. Daarmee wordt Amsterdam dan een verzorgingstehuis voor vreemdelingen, die een jaartje op vakantie zijn in de drugshoofdstad van Nederland. En wel op uw kosten. En na anderhalf jaar zakkenvullen gaan ze weer naar huis, tenminste als ze worden uitgezet.

https://twitter.com/ANanninga/status/1088709035195592704

De linkse partijen doen nu dus stiekem over de opvanglocaties en blokkeren elke vorm van burgerparticipatie in het proces. Best bizar, want de partijen hadden nog zulke grote woorden over draagvlak tijdens de verkiezingen. Daar is nu dus niets van over. Nu een onderwerp wordt behandeld waarin zij radicaal anders denken dan de rest, moet het zo snel mogelijk en zo stiekem mogelijk worden doorgevoerd. Staan de opvanglocaties er eenmaal, dan is er geen weg terug en worden miljoenen belastinggeld uitgegeven.

Maar nu komt het sappige deel van het verhaal. Wat blijkt nu? In ‘GroenLinks-buurt’ Amsterdam West is maar één pand onderzocht als mogelijke opvanglocatie. Blijkbaar zitten de GroenLinkser-yuppen zelf niet te wachten op illegalen in hun buurt of zo? Wat een salonsocialisten weer! In ieder geval maakt Annabel Nanninga (FvD) zich hard voor inspraak en wil zij dus dat bewoners worden gehoord alvorens hun buurt te maken krijgt met opvanglocaties voor illegalen. En dat doet ze met verve!

Overigens is er wel een plannetje om aan draagvlak te werken, maar het gaat hierbij niet om inspraak. Wel gaat het om marketingcommunicatie waarbij het leed van de migranten centraal staat en er een focus ligt op de ‘humanitaire situatie’. Slikken die koek dus! Nanninga opperde overigens het geniale plan, gezien de voorstanders bij GroenLinks, om de opvanglocaties in hún eigen wijk te plaatsen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

78 reacties

 1. lIN-T

  Ben blij dat ik daar niet woon zeg. Wat een armoede.

  1. Rien Noppen

   Daar zijn ze in Amsterdam mogelijk ook blij mee.

   🙂

   1. gister

    in amsterdam zijn ze daar mogelijk ook blij mee.

    1. Vit

     Ook een cactus gaat dood als je hem geen water geeft.

     1. Dik

      @Vit: +1

   2. Koos sssss

    Daar zijn ze in 020 met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid blij mee. Aangezien men in 020 allergisch is voor gezond verstand.

    Overigens komt vanzelf het moment, dat de wal het schip keert en de inwoners van 020 in grote getale rechts worden; financieel wanbeleid, burgers zaken door de strot duwen, verbodscultuur en een sterk stijgende overlast van leeglopers van niet-europese origine.

    1. Troelstra

     De meeste echte Amsterdammers wonen allang niet meer in Amsterdam en stemmen inmiddels ook al heel lang geen PvdA meer.

 2. HendrikJan

  Deze Annabel is een kanjer, Annabel het wordt niets zonder jou, Annabel.
  Terecht Hans de Booij had het 2002 al door.
  Annabel het wordt niets zonder jou, Annabel.

  1. Meester Kong

   2002 moet zijn 1983 en Hans bezong een slanke dame en niet zo’n volgevreten (ja ja reaguurders jargon) dame…

   1. marco1

    Voor het echt jargon had u dame moeten vervangen voor een verboden woord ,wat u had kunnen vermijden door 1 letter te vervangen voor bv een punt.

   2. AS210854

    Mk, met deze reactie laat u uw waare aard zien, een racistische l.l

    1. Meester Kong

     @AS…………………………………………. Proest

     1. AS210854

      Je verschuilen achter reaguurders jargon.

 3. DeBruijn

  Amsterdam onafhankelijk, ik blijf het zeggen. We stoten die boel lekker af, grote gracht erom heen en zij zoeken het maar uit.

  1. Achja

   Ja zijn we ook van Nanninga en Baudet verlost in ons land. Hulde

  2. Aytas

   Goed idee. In Amsterdam worden de meeste zaken gedaan die voor de welvaart in Nederland zorgen.

   1. marco1

    Er zal buiten Amsterdam toch ook wel wat verdient worden?

    1. Aytas

     De grote contracten worden in Amsterdam gesloten. Afstoten zoals iedereen hier altijd roept zou fantastisch zijn. Gaan we in Amsterdam dezelfde strategie volgen voor de rest van Nederland die Europa voor de 3e wereld volgt. Het kan mij niet snel genoeg gaan. Kapitaalvlucht bevorderen, handelsmuren eenzijdig, belasting chantage lijkt me echt super, kan me niet snel genoeg gaan. Tenmiste voor de dds reageerders, voor veel mensen gun ik dat dan weer niet.

     1. marco1

      Er zal vast veel verdient worden in Amsterdam voor Nederland. Maar Nederland is niet alleen Amsterdam. Nu is bv Brabant geen stad maar wel het logistiek hart van Nederland of bv de bloementeelt in Noord-Holland zorgt ook voor behoorlijk wat inkomsten. Ik wil Amsterdam niet afstoten van Nederland want ook onze hoofdstad hoort erbij maar Amsterdam is net zo afhankelijk van de rest als de rest van Amsterdam en zo vormt het 1 mooi geheel waar he als Nederlander best trots op mag zijn.

     2. DeBruijn

      Ik woon op een plek wat de derde grote motor van Nederland is, maak me geen zorgen.

      Dag Amsterdam.

     3. edoc431

      JE MOEST EENS WETEN WAT IK JOU ALLEMAAL GUN ………….

     4. marco1

      Ach Aytas mijn reactie was wel duidekijk denk ik. Ik hou van Amsterdam omdat ik daar in mijn “jeugd” veel lol heb gehad. Straaljagers drink3n in dr smoking bull op de lange niezel en ze konden m e daar. Maar Amsterdam is niet Nederland en Nederland is niet zonder Amsterdam.

    2. Troelstra

     Buiten Amsterdam ligt het percentage werkenden hoger en het percentage uitkeringstrekkers lager.

     1. Aytas

      Dat verandert niets aan het feit dat de werkgelegenheid voor Nederland in Amsterdam wordt gecreëerd en onderhandeld. Praat in Amerika met ondernemers en ze kennen Amsterdam, Holland kennen een paar en the Netherlands wordt met een niet begrijpende blik beantwoordt. Overigens denken velen dat Amsterdam een land is.

   2. edoc431

    jazeker wat was het ook alweer 6-2 ??? hahahahaha pauperstad 4 miljard schuld hoest dat maar eens eerst op jankorgel

   3. sjun

    Schiphol is Haarlemmermeer en geen Amsterdam. Maar om een of andere reden wordt dat nu nooit eens in de grafieken ter propaganda van de linkse heilstaat meegenomen. Op soortgelijke wijze blijven ook de kostprijs van de grote toestroom alsmede de invloed daarvan op het vrij besteedbare inkomen zorgvuldig buiten beeld. Gelukkig krijgen steeds meer mensen het in de gaten en vinden er in de natiestaten van Europa politieke afrekeningen plaats.

    1. tomygun

     Yep leuk sjun en ook een leuke is dat Haarlem de hoofdstad
     van Noord Holland is en niet Amsterdamned .

 4. Vit

  Poepgat Amsterdam met kringsluitspier A10, daar wil je niet dood gevonden worden.

 5. Lex

  Ik ben regelmatig in Amsterdam en ze zijn daar helemaal niet blij met dat doorgeschoten links zootje. Nog meer opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. En daar zijn er al zo veel.

  Die gelukzoekers worden in de watten gelegd die gaan hier nooit meer weg. Wacht op een generaal pardonnetje als je eenmaal een verblijfsvergunning hebben word soms de hele familie naar Nederland gehaald, zelfs oma en opa mogen mee.

  En wij maar belasting betalen wat niet ten goede komt aan onze maatschappij.

  1. HendrikJan

   In mijn stadje was een Ghanees, die ook voor gezinshereniging in aanmerking kwam, die had 5 Oma’s en Opa’s.

   1. Arie B

    En zelfs dat geloven ze ook gewoon.

    1. HendrikJan

     Hier geloven ze zelfs, dat Amsterdam de kurk is waar Nederland opdrijft.
     Als de Maeslantkering wordt gesloten en de N15/A15 is geblokkeerd, dan is het over en uit met Nederland.

  2. Arie B

   En straks tot je 80ste werken.. of in verzet komen..

  3. edoc431

   Je krijgt waar je voor gekozen hebt jammer dan ik heb er geen meelij mee .

 6. Aytas

  Deze antisemiet oogst weer volle bewondering op DDS. Geen wonder.

 7. TD

  Wat een luxe dat ik niet de verpaupering van Amsterdam hoef te aanschouwen,wel heb ik medelijden met de autochtone bewoners!
  Overigens er zijn mensen die de woorden “allochtoon” en “autochtoon”uit de Van Dale willen hebben,zijn allemaal linkse hersenverweekte cokesnuivers die dat willen,rijp voor versnelde opname in verpleegkliniek.

  1. Troelstra

   Oh ja, die SJW’s willen het woordje allochtoon vervangen door bicultureel, vanwege de negatieve contonatie welke aan het woord allochtoon kleeft. Hoe komt dat nou toch? De oorzaak neem je niet weg met een cosmetische nieuwe naamgeving. Van gastarbeider naar buitenlandse werknemer (Terwijl tegelijkertijd de arbeidsparticipatie onder hen daalde. dus wat nou arbeider of werknemer?) naar medelander (Meelijwekkend woordje, nietwaar? 🙂 ) naar nieuwe Nederlander (Maar toch nooit echte Nederlander.) naar allochtoon. De woordjes veranderden; De oorzaak van de negatieve contonatie bleef.

   1. RPML

    En illegaal (het woord zegt het al) wordt ‘documentloze’… sorry meneer de kaartjesknipper, ik verblijf niet illegaal op de tram maar ik ben tijdelijk documentloos

 8. Politiek Profeet

  Beste Annabel, kijk heel goed uit de komende maanden, de kogel komt weer van links, de linksmensch en word gedoogd door de deugmensch.
  Amsterdam is Islamadam geworden en het gajes wat daar regeert is niet te vertrouwen.

  1. Aytas

   Fascisme in woord. Achterlijke praat komt altijd van ‘rechts’.

   1. AS210854

    En de dodelijke kogel van links, Aytas

    1. Troelstra

     En dat is nou fascisme.

     1. AS210854

      Troelstra. Valt de waarheid nu ook al onder fascisme?

    2. Aytas

     Van links is een absurde opmerking. Omdat breivik rechts was zijn niet alle rechtse mensen massamoordenaar. Dat gezwam van die maffe profeet is fascisme. Iedereen met een denkbeeld of uiterlijk kenmerk over 1 kam scheren.

   2. TD

    het woord facisme is pas ontstaan na de 1e WO en wordt meestal in verband gebracht met Adolf Hitler,als je op deze persoon doelt?deze was niet rechts!

    1. Aytas

     Nee het fascisme is door Gabriele D’Annunzio gestart die net als je grote vriend Adolf een deel van de bevolking uitsloot wat toch echt om rechts nationalisme draait. De fascisten hebben de linkse collectieven in Spanje gesloopt, niet de boel omdraaien. Neonazi noemen zichzelf niet voor niets rechts ouwe draaikont.

     1. TD

      Aytas:
      Fout,maar ga het zelf maar zoeken zal wel in wikipedia staan!
      Luister eens goed Aytas,al eens gehoord van Dr Lou de Jong die 5 jaar lang (1960/1965) op TV,Nederland wijzer heeft gemaakt over ALLES dat met AH te maken had en ook veel boeken heeft geschreven over “Das dritte reich” ga die eerst eens lezen en daarna ook even Mein kampf.
      Dan mag je meepraten en mij wat vertellen!

   3. DeBruijn

    Dus dan bent u ook extreem rechts dus.

   4. Siemien

    Aytasje laat hier weer haar sympathische fetisj voor het fascisme zien

  2. Meester Kong

   Denk je dat ze zal eindigen als raadslid Willie Dille?
   Verkracht door een horde mocro’s en geen steun van de partij, daarna zelfmoord.

   1. TD

    Meester Kong:
    De derde keer dat je deze gebeurtenis aanhaalt?!

    1. Meester Kong

     @TD Een vijfde keer zit er ook wel.

     1. Meester Kong

      @TD Een vijfde keer zit er ook wel in 🙂

     2. edoc431

      Even “.in”. naar boven gooien dan maar

 9. Beukman

  Ook ik als Amsterdammer zet wat vraagtekens bij hoever GL moet gaan om asielzoekers te helpen.
  Maar Nanninga’s suggestie dat er maar 1 onderzocht pand in oud-west staat en wel omdat hier zoveel GL-stemmers wonen, lijkt me ontsproten aan het brein van een paranoïde schertsfiguur.
  Of….? Nanninga is geen domme vrouw. Laat het maar aan haar over om de boel op te fokken met l*lpraatjes.

 10. Gerlos

  Mokum is dankzij groen links en de andere links malloten een stad van eerst de Asiel/Gelukszoekers vertroebelen en als er iets overblijft de echte Amsterdammers. Afschuwelijk dit college.

  1. Meester Kong

   @@Gerlos Ik zeg je , Amsterdam het Sodom and Gomorrah

 11. Politiek Profeet

  Amsterdam huilt…waar het eens heeft gelachen….
  Diep triest hoe een historisch mooie stad, gespaard door de oorlogen, behoud van historische erfgoederen is vergaan tot een riool van ons Nederland.
  Geregeerd door gajes, tuig van de richel, de echte Amsterdammer beroofd heeft van zijn/haar identiteit.
  Een schande voor een ieder die denkt vrij en onbevreesd een mening te mogen hebben.
  Linksch gajes en linksch tuig heeft onze hoofdstad tot een open moslimriool gebracht.
  Slinkse reaguurders alhier……de dag des oordeels komt steeds nader……
  Ons volk ontwaakt!

  1. Meester Kong

   @P>P

   …de dag des oordeels komt steeds nader……

   Zal jij ff op je neus kijken.
   Je blijft lachen met de de rechts religieuzen..

 12. Politiek Profeet

  Ook Gij Brutus?….neem de dagen ,weken,maanden voor lief, de dag komt en dan is het echt huilie huilie voor velen van de linkschwereld

 13. Eric 1

  Ik ben een Amsterdammer. Ik zeg pleur ze maar lekker in Amsterdam meet die tering asiel zoekers wordt groen Amsterdam mischien langzaam wakker

  1. Raveltje

   Meen je dat echt en zouden ze wakker zijn te krijgen?

 14. Arie B

  Een paar gekken meer of minder in Amsterdam merkt niemand. Er zijn er zelfs die van de 12 locaties niet eens een brandweerkazerne kunnen herinneren, zo’n bedroevend geval is zelfs in de gemeenteraad te vinden. Een hek eromheen en ze lekker de problemen laten ervaren.

 15. Benny

  Beter gelijk nog maar een lokatie erbij gaan zoeken, want Italië wil dat Nederland de dobbernegers van de eurotaxi sea watch opneemt. En groot gelijk hebben ze…. Deze taxiboot vaart onder Nederlandse vlag, en Italië vind dus dat wij er voor mogen opdraaien….. En islamsterdam is waarschijnlijk bereid dit ook te doen ga ik van uit…… Ps ken iemand die tyfusboot lek schieten

 16. Florissa

  Zo,daar wordt groen slinks niet blij van ,en kunnen ze in hun zak steken ,Amsterdammers mogen blij zijn met Nanninga dat zij haar mond nog opentrekt ,dat stelletje parasieten maakt er in no-time een Getto van als ze niet oplet . Die wethouder zou beter in zijn eigen woonwijk een opvangtehuis neerplanten ,kijken of zijn buren nog zo blij met hem zijn ,de huizen zakken gelijk voor de helft in waarde .

 17. Jacco

  Word tijd voor oorlog en dat slinkse zooitje hypocrieten opgeruimd word in de stad ik kan die kut kop van die Halsema niet aan zien

 18. Jacco

  Ze hebben daar een mooi eilandje genaamd pampus zet die uitgeprocedeerde criminelen lekker daar op met een groot hek eromheen en dan hopen op een tsunami

 19. Heras

  Dit is het zoveelste voorbreld dat de ned bevolking een rad voor de ogen draait. “Wij gaan eerst inventariseren…”zegt de wethouder. Nee hoor, deze man heeft allang besloten om daar illegalen onder te brengen. En daarna pas de omwonenden inspraak geven. Allemaal leugens . Je zult daar maar wonen: je huis verkopen zit er niet meer in. Niemand wil bij een AzC wonen.

 20. Heras

  Ik bedoel te zeggen: dat de wethouder, de Nederlanders een rad voor de ogen draaidt. Het besluit is allang genomen, er komen illegalen. Werhouders hebben in andere gemeentes ook niet naar omwonenden geluisterd.

 21. Lelygattet

  Op Pampusstaat nog een oud fort. Misschien ze daar in pleuren.

 22. Dik

  FVD komt steeds meer op stoom, 20 maart kan met vertrouwen tegemoet gezien worden.

 23. Holysmoke

  Die Likse doen het meeste stiekum, alles in eigenbelang, ondemocratisch en geheel eigen stiekume agenda hebben ze voor Nederland, En wij maar kapotwerken en betalen tot je dood, want deze linkse plannen moeten andere voor lijden, want zelf doen ze niks anders dan feestjes vieren en alles op kosten van anderen. Weg met linkse slavendrijvers

  1. Dik

   @Holysmoke: Weet dus wat je stemt op 20 maart en op 23 mei 2019!

 24. Bes Tolen

  Er moet veel meer dus omvangrijk en systematisch diepgaand onderzoek naar de enorme hoeveelheid rotte activiteiten in de immigratiewereld hier in Nederland worden ingesteld. Opdat wat niet deugt eindelijk eens fors wordt aangepakt, veroordeeld en uitgebannen. Veel van wat in het min of meer verborgen gebeurt, gebeurt ten koste van de hele samenleving, die er echt wel onderdoor kan gaan. Veel wat niet deugt, wordt ook direct of indirect door de overheden betaald.

 25. Yara

  Ben blij dat wij niet in Amsterdam wonen. Als burger mag je alleen betalen en word je tot het bot uitgeperst om de gelukzoekers een paradijsje te geven. Laten de groen links aanhangers die gasten in hun stulpje opnemen, zodat de andere burgers die er wel recht op hebben een woning kunnen krijgen en niet daar 30 jaar op hoeven te wachten.

 26. sjun

  Dat worden nog extra zetels in de Amsterdamse Raad voor het FvD voordat de wal ook daar het schip keert…

 27. C.A.Barstow

  Het blijkt maar weer dat je dat linkse tuig constant in de gaten moet houden, het linkse slangennest is volstrekt onbetrouwbaar.

 28. F. Domela Nienhuis

  Grote onrust in Kleine Wereld

  Opvang illegalen zorgt voor oproer in Amsterdam

  Door WIERD DUK

  Amsterdam wil 500 illegalen onderbrengen in 24-uursopvangcentra in de wijken. Vanuit de bevolking klinkt luid protest. „Jonge mannen, die de hele dag niks te doen hebben, vlakbij een school. Hoe haal je het in je hoofd?”

  In juni 2018 moesten de We Are Here-leden de door hen gekraakte woningen in de Amsterdamse Rudolf Dieselstraat verlaten. De asielzoekers begonnen aan een zoektocht (inzet) die hen uiteindelijk in Amsterdam-Noord bracht.

  In juni 2018 moesten de We Are Here-leden de door hen gekraakte woningen in de Amsterdamse Rudolf Dieselstraat verlaten. De asielzoekers begonnen aan een zoektocht (inzet) die hen uiteindelijk in Amsterdam-Noord bracht.Ⓒ RICHARDS MOUW
  Tumult in Amsterdam-Noord. In de gymzaal van basisschool De Piramide hebben zich een paar honderd burgers verzameld. Allochtonen, autochtonen, moslima’s met hoofddoek, blonde ’bakfietsmoeders’, PVV-stemmers in trainingspak, een bonte mix is afgekomen op deze informatieavond van de gemeente.

  Het is vol, het is warm, er is een wethouder en een mevrouw van het stadsdeel Noord. Een medewerker met een microfoon loopt door de zaal en geeft mensen het woord. Veel van de aanwezigen zijn geagiteerd. Zij zijn boos over de plannen van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink om niet ver van deze school een 24-uursopvangcentrum voor ’ongedocumenteerden’ in te richten. „Jonge mannen, die de hele dag niks te doen hebben, vlakbij een school. Hoe haal je het in je hoofd? Wat denkt u zelf waarom hier zoveel mensen zijn?”, roept iemand uit het publiek.

  „Zet die mensen op de Zuidas!”, roept een ander, verwijzend naar het welvarende zakendistrict in de hoofdstad. Groot Wassink: „Kon ik maar een pand op de Zuidas vinden.”

  „Waarom breng je ze niet onder in een krimpgebied?”, wil een mevrouw weten. „Ze hebben toch rust nodig?”

  GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (rechts) heeft het zwaar te verduren tijdens de bijeenkomsten die worden georganiseerd voor de bewoners van de Amsterdamse buurten waar mogelijk opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers wordt geregeld. Veel bewoners herinneren zich de beelden van de agressieve wijze waarop We Are Here-leden vorig jaar handelden in Amsterdam-Oost en zitten niet te wachten op dergelijke ’buren’ in hun wijk. „Deze mannen zijn alleenstaand, die gaan hangen in het winkelcentrum. Waarom zetten ze ze niet op een camping?”, is een van de vragen die Groot Wassink krijgt te verwerken.

  GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (rechts) heeft het zwaar te verduren tijdens de bijeenkomsten die worden georganiseerd voor de bewoners van de Amsterdamse buurten waar mogelijk opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers wordt geregeld. Veel bewoners herinneren zich de beelden van de agressieve wijze waarop We Are Here-leden vorig jaar handelden in Amsterdam-Oost en zitten niet te wachten op dergelijke ’buren’ in hun wijk. „Deze mannen zijn alleenstaand, die gaan hangen in het winkelcentrum. Waarom zetten ze ze niet op een camping?”, is een van de vragen die Groot Wassink krijgt te verwerken

  Wethouder Groot Wassink heeft het moeilijk, zoveel is duidelijk. Hij probeert draagvlak te vinden voor een omstreden plan: de gemeente wil niet minder dan 500 nomadische illegalen – uitgeprocedeerde asielzoekers die feitelijk moeten worden uitgezet – onderbrengen in centra, verdeeld over de stad. Die ontheemden moeten ergens naar toe, is zijn redenering. Als je ze laat zwerven, vinden ze nooit de tijd en de energie om te werken aan hun toekomst – waar die ook mag zijn.

  Die voornemens stuiten op serieuze weerstand. Veel burgers herinneren zich de beelden van brutale illegalen, verzameld in de actiegroep We Are Here, die woonruimte opeisten en zo ver gingen bewoners van panden die zij op het oog hadden te molesteren. Wie zit er op dit soort buren te wachten?

  Levenswerk
  Hier in Noord komt er een probleem bij. In het pand aan Mariëndaal 13, dat Groot Wassink op het oog heeft, zou de kinderopvang Fesa van Fera Dzjozovic (42) worden ondergebracht. Dit dreigt nu niet door te gaan. „U laat 65 kinderen in de steek!”, klinkt het. Fera, die wegens geplande nieuwbouw weg moet uit haar huidige locatie, is bezorgd. Haar puberdochters staan naast haar, de armen ingehaakt. Dzjozovic krijgt tranen in haar ogen als ze vertelt over haar ’levenswerk’ dat zij mogelijk moet opgeven. „Wat ik dan ga doen? Al sla je me dood, dat zou ik niet weten.”

  Dit deel van Noord – het wordt de Kleine Wereld genoemd – is een sociaal zwakke buurt. Volwassen kinderen wonen niet zelden nog bij hun ouders omdat ze geen woning kunnen vinden – te duur, te schaars. Insprekers benadrukken die breekbare sociale cohesie: „Jullie douwen alles vol met mensen uit alle landen. Jullie snappen het gewoon niet.”

  Als de avond ten einde loopt staat Marinda (39) – zwart geverfd haar, strak winterjack – met haar zoon en haar moeder nog wat na te praten. Over het typische leed van een achterstandswijk. „Een Marokkaan stal de scooter van mijn zoon. Nou, die ben ik zelf gaan terughalen. Ja, met mij moet je geen geintjes uithalen. En dan willen ze nog meer van die kansenparels binnen halen. Ze zijn niet goed bij hun hoofd.”

  Opmerkelijk: er bestaat brede overeenstemming onder de bezoekers. Een man die ooit als asielzoeker naar Nederland kwam: „Ik ben zelf vluchteling, maar met vrouw en kinderen is het een heel andere situatie Deze mannen zijn alleenstaand, die gaan hangen in het winkelcentrum. Waarom zetten ze ze niet op een camping?”

  Malika is een kleine, doortastende Marokkaans-Nederlandse met Amsterdams accent. Zij organiseerde een handtekeningenactie tegen de komst van de illegalen. „Ik doe dit vaker en win altijd”, lacht ze. Ze staat versteld van de grote opkomst. „En van de eensgezindheid.”

  Alleenstaand
  Nog meer problemen kan deze buurt helemaal niet aan, vindt Malika. „Wij noemen het hier niet de Kleine Wereld maar de getto, haha. Eerlijk is eerlijk, ik voel me hier straks niet meer veilig. Er is nu al sprake van onderhuur aan Oost-Europeanen, er lopen mensen rond met psychische problemen. Ik ben een alleenstaande moeder met dochter en kat en woon straks recht tegenover die illegalen. Kom op nou.”

  Een week later, in Buitenveldert – waar weer een ’buurtconsultatie’ plaatsheeft, alweer in een sportzaal – staat Rutger Groot Wassink op straat te roken. „Weet je dat ik dit niet hoef te doen? We kunnen dit als college doordrukken, maar ik wil met de burgers in gesprek en proberen hen te overtuigen. En ik lieg niet als ik zeg: er staat nog niks vast. We bekijken slechts onze mogelijkheden.”

  In Buitenveldert – in het rijke Amsterdam-Zuid – heeft de VVD zwaar geschut ingezet. Kamerlid Daniel Koerhuis is komen opdraven, net als de Amsterdamse fractievoorzitter Marianne Poot, de fractievoorzitter van het stadsdeel Zuid, Ronnie Eisenmann, en Paul Slettenhaar, wethouder in Castricum. Anders dan hun staatssecretaris Harbers zijn zij tegen het plan. Ook Annabel Nanninga van Forum voor Democratie is er.

  Nanninga bezoekt zoveel mogelijk inspraakavonden, waar zij door tegenstanders van de opvang veelvuldig wordt aangeklampt. „Wij zijn mordicus tegen”, zegt de oud-publiciste. „Deze mensen zijn illegaal en moeten worden begeleid bij terugkeer naar hun herkomstland. Waarom moet dit in Amsterdam, waarom krijgen deze mensen voorrang? Maar ja, de raad is voor.”

  Buitenveldert
  Ron Eisenmann snijdt tijdens de – alweer – druk bezochte bijeenkomst een heikel punt aan: Buitenveldert is deels een joodse wijk, met beveiligde joodse instellingen. Als je hier mannen uit overwegend islamitische landen naar toe haalt – uit Eritrea, Soedan, Afghanistan, Irak, Iran en Somalië – creëer je onrust en angst, vindt Eisenmann. „U kunt de gevoelens van joodse mensen niet zomaar onder tafel vegen”, beëindigt de VVD’er zijn betoog. Eisenmann oogst applaus, maar er is ook tegenspraak. „Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten”, reageert een man in de zaal. „Wij laten geen medemensen op straat staan!”

  Buiten de gymzaal staan buurtbewoners Monique Waterman en Daniël Asscher (’Een achterneef’) te kletsen. Asscher wees Groot Wassink er eerder op dat de wethouder er voor zou kunnen kiezen ’om barmhartig te zijn met uw eigen bevolking, in plaats van met mensen die zijn uitgeprocedeerd’. De rijzige, modieus geklede Waterman werkt bij de KLM, is alleenstaand en woont achter de brandweerkazerne, waar de illegalen moeten worden ondergebracht. „Ik laat ’s avonds mijn hondjes Saartje en Max uit. Hoe kun je hier jonge mannen plaatsen die zich vervelen, die seksuele gevoelens hebben?” Asscher: „Middenin een woonwijk, met daarin het chicste joodse bejaardenhuis van Amsterdam? Moeten deze mensen niet in een detentiecentrum op Schiphol en op de eerste vlucht naar huis?”

  Hoe denkt wethouder Groot Wassink deze mensen mee te krijgen? In Noord zette hij halverwege de hectische avond het machtswoord in: „Wij hebben een meerderheid in de raad en die beslist nu eenmaal.”

  Een week na de consultatie in De Piramide brengt het bestuur van stadsdeel Noord negatief advies uit. Gezien de kwetsbaarheid van de buurt vindt het bestuur het verstandiger om aan Mariëndaal 13 toch het kinderdagverblijf van Fera Dzjozovic te vestigen: dat heeft ’een maatschappelijke functie met meerwaarde voor de buurt’.

  Dzjozovic reageert opgetogen: „Ik hoop heel erg dat de wethouder dit advies overneemt.”

  Rutger Groot Wassink: „Eind april, begin mei nemen we een besluit. De gesteldheid van de buurt is zeker een factor die ik zal meewegen. Er is nog niets definitief.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.