Nergens in Europa hebben burgers zo snel minder te besteden dan in Nederland

In de hele EU dendert de koopkracht nergens zo hard achteruit als in Nederland, zo vertelt de heer Beurskens in een ingezonden artikel. “De middenklasse dreigt in Nederland geofferd te worden door een systeem waarin multinationals, buitenlandse aandeelhouders en een steeds groter wordende sociale onderklasse de staatsfinanciën verder uithollen en deze door de middenklasse gecompenseerd moeten worden,” schrijft hij, en onderbouwt dat met enkele onaangename feiten en grafieken.

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat Nederland zich weliswaar nog bij de middenmoot van Europa mag scharen als het gaat om reële koopkracht maar loopt het gevaar de komende jaren sneller dan omringende landen in de gevarenzone terecht te komen.  Deze conclusie kan worden getrokken op basis van een analyse van cijfers uit 2017 van Eurostat.

Het besteedbare inkomen per capita van een land is afgezet tegen de comparatieve prijsindex van dit land. Besteedbaar inkomen en prijsindex zijn in deze cijferreeksen zodanig geüniformeerd zodat vergelijkingen in koopkracht tussen landen mogelijk zijn. Het besteedbare inkomen is het inkomen dat overblijft na belastingen, toeslagen en andere collectieve lasten. Onderstaande analyse zegt iets over de interne koopkracht van burgers in een land ten opzichte van een ander land en dus minder over de koopkracht van burgers als ze de grens over gaan met hun besteedbare inkomen.

Nederland schaart zich in het bijgevoegde puntdiagram (zie hieronder) bij landen als België en Frankrijk als het gaat om de positie van koopkracht binnen de tweedimensionale matrix in 2017 en begeeft zich samen met deze twee landen in de middenmoot, ofschoon België en Frankrijk nog net iets beter presteren.  Van onze omringende landen scoren Duitsland en Luxemburg aanzienlijk beter op koopkracht. Met een substantieel hoger besteedbaar inkomen en lagere comparatieve prijsindex scoort Duitsland aanzienlijk beter dan Nederland. Ook Luxemburg scoort beter in koopkracht wat hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door hun hoogste besteedbare inkomen van de EU.

image1

De zwarte lijn in de bovenstaande grafiek is de regressielijn of trendlijn. Alle landen die zich ruim onder deze lijn begeven scoren goed op koopkracht. Alle landen die daar ruim boven zitten scoren slechter. Daarbij is een vierdeling in kwadranten gemaakt. Er zijn landen met lage besteedbare inkomens links van de verticale middenas en landen met een hoge besteedbare inkomens aan de rechterzijde van de verticale middenas.   Landen met hoge comparatieve prijsindex staan boven de horizontale middenas en landen met een lage prijsindex onder de horizontale middenas.

Opvallend goed op koopkracht scoren Tsjechië, Slowakije, Polen en Letland, met weliswaar lager dan gemiddelde besteedbare inkomens in de EU maar met een relatief zeer laag prijsniveau.  Opvallend slecht scoren Noorwegen, Denemarken en Zwitserland met goed bovengemiddelde besteedbare inkomens maar extreem hoge comparatieve prijsniveaus. Ierland scoort het slechts op koopkracht. Het begeeft zich in het minst gunstige kwadrant linksboven met benedengemiddelde besteedbare inkomens en bovengemiddelde hoge comparatieve prijsniveaus. Ook Griekenland doet het slecht door een laag besteedbaar inkomen en een iets benedengemiddelde comparatieve prijsindex.

Ofschoon Nederland aan de onderkant dicht tegen de trendlijn beweegt en dus qua koopkracht nog net tot de middenmoot in Europa behoort, beweegt Nederland zich van alle landen het snelst richting bovenzijde van de trendlijn. De rode pijl in het puntdiagram geeft dat aan. Het probleem van Nederland is tweeledig, een sterk achterblijvend besteedbaar inkomen en een snel toegenomen comparatief prijsniveau. Qua groei van het netto besteedbaar inkomen behoort NL tot de top slechtst presterende landen in de EU (zie bijgevoegde tabel). Het netto besteedbaar inkomen is sinds 2000 met slechts 31% gestegen ten opzichte van het gemiddelde in Europa van 50%. Ook ten opzichte van de omringende landen als België, Denemarken, Luxemburg en Duitsland blijft Nederland ver achter in besteedbaar inkomen. Ook stijgt het comparatieve prijsniveau in Nederland sneller (van 101 in 2006 naar 112 in 2017) dan in andere (omringende )landen. Immers de  index van alle landen samen is altijd 100. Nederland wordt dus sneller dan andere landen een duur land. Daarbij is geen rekening gehouden met de kosten van wonen. Deze zitten namelijk niet in de comparatieve prijsindex versleuteld. Gezien de snel stijgende huren en woningprijzen in ons land zou dit het beeld voor Nederland om die reden alleen maar verder verslechteren.

image2

Zoals gezegd stevent Nederland dus af op de situatie van Ierland. Ofschoon de Ierse economie zich in de afgelopen tien jaar bovengemiddeld en snel heeft hersteld van de crisis is dat anders voor de besteedbare inkomens van burgers. De Ierse regering heeft in navolging van de crisis in 2008 veel geïnvesteerd in het binnenhalen en behouden van grote multinationals. Dat is gelukt en de economie trok aan. De kosten hiervan werden echter verhaald op de werkende middenklasse door belastingverhogingen. De grote bedrijven kregen fiscaal en op allerlei andere manieren voordeeltjes toegeworpen. De lonen hielden de sterk stijgende collectieve lasten echter niet bij waardoor Ierland in deze situatie is beland. Ook dit beeld dreigt in Nederland te ontstaan waardoor wij afstevenen op een soortgelijke situatie.

De conclusie van deze analyse is dat de koopkracht in Nederland op dit momenteel weliswaar nog middelmatig is maar in een snelvaart afbrokkelt ten opzichte van andere landen in Europa met besteedbare inkomens beneden het Europese gemiddelde en een hoog comparatief prijsniveau, naar het voorbeeld van Ierland. De besteedbare inkomens in Nederland dalen snel door de zwakke loonontwikkeling en een toenemende collectieve lastendruk die in hoofdzaak wordt afgewenteld op de werkende middenklasse. De middenklasse dreigt in Nederland geofferd te worden door een systeem waarin multinationals, buitenlandse aandeelhouders en een steeds groter wordende sociale onderklasse de staatsfinanciën verder uithollen en deze door de middenklasse gecompenseerd moeten worden. Uiteindelijk zal de rekening hiervoor vroeg of laat op de deurmat van onze regeringsleiders terecht komen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Tante Sidonia

  Fake news.
  Het “kartel” zegt (toch?) dat “we er op vooruitgaan!”
  Ach, ….. die enkele 10.000 Euro’s ( na 20 maart 2019 bekend).
  “We zijn schatrijk”, zegt het “kartel!”
  Maar, sinds ik gister Jetten heb gehoord en gezien, gaat het “kartel” beduidend de kosten voor de burger naar beneden terug schroeven! “We zijn hard bezig”, om de 10.000 Euro’s te verlagen naar 9.999 Euro!!! Ja,….. we denken ook aan de lagere inkomens!
  Halleluja!!!

  1. Gekko

   Rob Jetten is gisteren bij Jinek zo ongenadig door de mand gevallen als hersenloos lichtgewicht, dat hij waarschijnlijk voor 20 maart al is geloosd. Indien D’66 hem handhaaft dan zakt de partij onder de 5 zetels (nu nog 19 in 2e Kamer).

 2. observer

  Mag me gelukkig prijzen dat we dicht bij de Duitse grens wonen. Een keer per week de nodige supermarkten daar aflopen en je tank benzine is weer terug verdient.

  1. wheelboy

   Ik rank al 5 jaar niet meer in NL laatste keer tanken scheelde 30ct de liter . Dan regelmatig boodschappen in Duitsland . Dat Rutte zijn BTW verhoging maar in z’n reet steekt . Dan verwarm ik mijn huis grotendeels via warmte pomp. En m’n zonnepanelen . En als straks die saldering eraf gaat laat ik lekker hele dag mijn warmtepomp aanstaan of mijn airco . En koop er een pelletkachel bij en de pellets laat ik uit België komen .

 3. poldi

  De overheid als roverheid.
  Mijn buurman is een AOW-er met een klein aanvullend pensioen.
  Die gaat er met al die extra verhogingen (alleen al energie met zo’n 30 euro) er flink op achteruit.
  In één woord: SCHANDALIG !
  En dan komen nog de extra kosten door die krankzinnige energietransitie waarbij Nederland weer het braafste jongetje van de klas wil zijn.
  Ik kotste bijna toen in de uitzending Jinek haar zag slijmen met dat Jette mannetje met zijn subsidie voor een elektrische auto.

  1. poldi

   Ter aanvulling, deze buurman heeft al acht jaar geen indexatie op zijn pensioen gekregen omdat de rekenrente zonodig zo laag mogelijk moet worden gehouden.
   De overvolle pensioenpotten als welkome buffers voor de zuid- en oosteuropese EU-landen.

   1. Aytas

    Dat is onzin. Het is zo dat indexatie wordt betaald door de jongeren, het is namelijk niet zo dat die overvolle pensioen potten direct opeisbaar zijn. Er is door die ouderen ook niet extra bijgedragen om inflatie over voorgaande jaren op te vangen.

    Het pensioen stelsel is een verkapt omslagstelsel en ook hier wil de babyboomer generatie de rekening doorschuiven.

    1. Siemien

     Wat kraam jij toch een enorme onzin uit Aytas, echt waar, ouderen hebben hun leven lang betaald voor HUN aow, jongeren hebben nog bijna helemaal niets bij gedragen, je laat hier wederom je ondankbaarheid zien ten opzichte van ouderen, je moet je schamen.

     1. Koos sssss

      Nope. Aytas zit dichter bij de realiteit dan jij.

      Om te beginnen kent de AOW een omslagstelsel. Dat houdt in, dat er geen rode cent gespaard wordt, maar dat de behoefte aan AOW uitkeringen elk jaar uit de dan betaalde premie worden gedaan.
      Iemand die 20 is zal uiteindelijk net zoveel betalen als iemand die inmiddels 65 is.

      Met de opbouw van je bedrijfspensioen zie ik het anders dan Aytas. Pensioenen worden door de deelnemers bij vooruitbetaling gespaard. Dat is geen verkapt omslagstelsel en de jongere betaalt niet voor de oudere.

      Grootste problemen met die pensioenen zijn de moordend lage rente binnen de EU en een overheid, die steeds maar de lasten verzwaart, zonder rekening te houden met de belangen van de lagere- en middenklasse, waaronder hier in het bijzonder de pensionado’s.

      Daarom is het hoog tijd, dat we afscheid nemen van allerhande ideologische fratsen als een EU, massamigratie, dubieuze projecten voor ontwikkelingshulp en milieuprojecten.

      Met een stabiel nationaal Nederlands beleid was dit hele probleem totaal niet aan de orde geweest.

     2. Siemien

      “Iemand die 20 is zal uiteindelijk net zoveel betalen als iemand die inmiddels 65 is.”

      Raar dat er dan geen indexatie is dan hé.

      “Daarom is het hoog tijd, dat we afscheid nemen van allerhande ideologische fratsen als een EU, massamigratie, dubieuze projecten voor ontwikkelingshulp en milieuprojecten.”

      Helemaal mee eens..++

     3. Aytas

      Koossss
      ‘Dat is geen verkapt omslagstelsel en de jongere betaalt niet voor de oudere’

      Om indexatie te krijgen zal het geld geïnvesteerd moeten worden. Dit is dus niet direct opeisbaar en onderhevig aan behoorlijke risico’s, faillissementen en bedrijfsresultaten. Om de dekkingsgraad hoog genoeg te houden is steeds nieuwe inleg nodig. Inflatie heeft natuurlijk ook grote invloed op indexeren. Vandaar de term verkapt omslagstelsel. De maatregelen waar jij het over hebt zullen niets helpen. Je moet het zoeken in deeltijd banen en dergelijke. Op dit moment werken teveel mensen in deeltijd en hebben daardoor recht op allerlei toeslagen. Wat jij voorstelt is korte termijn en voor jongeren is dat funest. Dat heeft de babyboom generatie met de gasbaten laten zien.

      Siemien iedere Nederlander die in Nederland verblijft, werkt of niet, bouwt per jaar 2% AOW op. Vrouwen hebben jarenlang nauwelijks gewerkt en wel alle vruchten van de verzorgingsstaat geplukt. Gasbaten en op de koop toe ontvangen ze AOW. Niets ten nadele van degene die er van heeft geleeft maar nu is het op. De jeugd moet dus meebetalen aan een onhoudbaar systeem.

     4. Koos sssss

      @ Siemien, helemaal onderaan.

      Svp 2 zaken uit elkaar houden. AOW en pensioen zijn 2 totaal verschillende zaken.

    2. Tante Sidonia

     Aytas
     Kan het even niet laten:
     Pensioen is GEEN omslagstelsel!
     De baby-boomer hoeft de rekening NIET door te schuiven!
     Toekomstige Pensioengerechtigden betalen nu ook aan de pensioenpot die inmiddels 14.000.000.000,00 Euro is!
     Maar het walgelijke “kartel” wil in de potten een greep doen: naar de staatskas om het duizeling weerzin wekkende klimaat te steunen!
     Of naar Brussel, Maar “gejat” zal er worden!
     Met behulp van het “alles vernietigende Gutmensch; t.w. de “bubbels” Den-Haag/Hilversum en de Gutmensch ( Volkskrant, e.d.)
     Volgende keer; jezelf beter informeren!
     Reactie op mij is niet nodig; vandaag genoeg waanzinnige onzin gehoord!

     1. Aytas

      Onzin het is niet direct opeisbaar voor het grootste gedeelte bestaat het alleen op papier, het staat niet eens op een bank maar zit in investeringen. Zonder de nu werkenden is het niet houdbaar. De babyboomers zijn zelfs zo ver gegaan een aow stelsel op te zetten waar de nu werkenden betalen voor mensen die niet eens gewerkt hebben. Je slaat linkse wartaal uit.

     2. wheelboy

      Aytas
      Om het even op jou dak te gooien .Dat de AOW niet houdbaar is en wij langer moeten werken is door jou zgn nieuwe Nederlanders (economische vluchtelingen 85% ong + eu burgers)en div eu burgers die in Nl blijven wonen na hun pensioen leeftijd . Als bv een syrier hier blijft en hij is bv met zn 30ste binnen gekomen heeft hij als hij met pensioen gaat gen volledige aow opgebouwd en beland hij in de bijstand voor een stuk . Dit moet door de Nl betaald worden .En om je een idee te geven dat zijn er ongeveer 3 miljoen !!! Dan die Babyboomers . Dat zijn mensen die na de oorlog (50s en 60s vooral) Nl opgebouwd hebben . Mijn vader oa (1944 geboren ) was 12 toen hij al ging werken en was er 65 toen hij geheel versleten met pensioen mocht , Mijn moeder (1943) stond met haar 14e al in een lucifer fabriek te werken . En later bij Phillips . Toen ik geboren werd en later mn broer verzorgde ma het huishouden . Geld voor kinderopvang (als die er al was ) was er niet . Die baby boomers hadden vaak zwaar en vies en lang werk (moesten zaterdag morgen nog werken ) . Komt bij dat zij voor ons gevochten hebben om betere arbeids- toestanden .

    3. Seneca

     @aytas
     voor uw informatie: het pensioenstelsel is achterstallig loon. men geeft een deel van het salaris aan een pensioenfonds en daarvoor zou men op haar of zijn 65 jarige leeftijd een aanvulling tot ca 70% van het laatste jaarsalaris – tot aan het overlijden – ontvangen. u komt uit Afrika en begrijpt derhalve nog niet goed hoe het in een doorontwikkeld land werkt. dit wil niet zeggen dat dit systeem zaligmakend is. door de concentratie van zoveel ingezameld achterstallig loon wordt de hebzucht bij de roofridders die ons land besturen, lees leegroven, steeds groter. met alle gevolgen van dien voor de burger die het sprookje van gegarandeerd pensioen geloofde.

     1. Aytas

      Ik ben in Nederland geboren en begrijp het stelsel, de werking ervan heel wat beter dan jij. Het is wel zo dat je betaalt hebt maar het geld is geïnvesteerd om indexatie mogelijk te maken. Door diverse redenen kan er niet geïndexeerd worden omdat de rekening daarvan bij de nu werkenden wordt neergelegd.

     2. Groeneveld

      Je kletst uit je nek Aytas. De berg van 1400 miljard die Nederland als totaal pensioenvermogen bezit, is inderdaad geinvesteerd in onroerend goed, aandelen, obligaties etc. Doch jaarlijks komen er nog tientallen miljoenen meer binnen aan premies dan er aan pensioenen uitgekeerd wordt.

      Als er vanaf nu geen premie meer ingelegd wordt en jaarlijks een geinvesteerd vermogen ter grootte van de pensioenuitkeringen liquide wordt gemaakt, kan de hele Nederlandse bevolking (dus ook de jonkies waartoe jij behoort) de komende 54 jaar een pensioen ontvangen.

      Daarna zijn de potten pas leeg en kunnen we alsnog overstappen op een omslagstelsel zoals de AOW.

  2. Siemien

   Ja maar!!!! ze rekenen het gemiddelde natuurlijk, gemiddeld gaat iedereen er op vooruit, het zijn rekentrucjes die losgelaten worden, ik geloof dat 80% van de Nederlanders er helemaal niet op vooruit gaat..

   1. Lugar

    Stem op Rutte voor meer:

    – Belastingen
    – Heffingen
    – Premiestijging
    – Brussel
    – Leugens

 4. poldi

  Goh…. wat een verrassing (not).!
  Iedereen die een beetje kan rekenen zag de bui alweer hangen.
  En ons eigen lach- en leugenbekje Rutte blijft het roeptoeteren… iedereen gaan er op vooruit. Nou ja 96%. Ik heb nog nooit gehoord wie tot die overige 4% behoort, maar dat terzijde.
  Goed… normaal duurt het meer dan 9 maanden tot het CBS tot de conclusie komt dat we toch weer koopkrachtverlies lijden, nu zijn ze er al na 3 dagen over uit. Tel uit uw winst.
  Als Rutte voor iedere leugen een knal voor zijn kop zou krijgen, dan was hij aardig verbouwd… nu heeft meneer naar eigen zeggen “een krasje”.
  Zelfkennis en zelfkritiek zijn niet zijn sterkste karaktereigenschappen.

 5. Aytas

  ‘Uit cijfers van Eurostat blijkt dat Nederland zich weliswaar nog bij de middenmoot van Europa mag scharen als het gaat om reële koopkracht maar loopt het gevaar de komende jaren sneller dan omringende landen in de gevarenzone terecht te komen.’

  Dus niets anders dan stennis schoppen dit hele artikel.

  Op zich toch heel positief dat belasting van arbeid op consumptie wordt overgeheveld? Kun je ook even uitleggen hoe de voorzieningen in Nederland worden gefinancierd? Kun je dat dan ook laten zien hoe deze zich verhouden tot ons omringende landen?

  Gadverdamme achter rechts en links (sp) hebben elkaar helemaal gevonden. Wat een onzin weer.

  ‘De middenklasse dreigt in Nederland geofferd te worden door een systeem waarin multinationals, buitenlandse aandeelhouders en een steeds groter wordende sociale onderklasse de staatsfinanciën verder uithollen en deze door de middenklasse gecompenseerd moeten worden. ‘

  Nee pertinente onzin. Ons belastingstelsel is nog steeds zo ingericht dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Je zou je pijlen op de babyboomers moeten richten die de gasbaten hebben verkwanseld aan een onhoudbare verzorgingsstaat alleen voor zichzelf en daarna de zondvloed.

  Werkelijk wat een achterlijke onzin.

  1. poldi

   @Aytas, ben je soms ingehuurd als heraut van dit vreselijke kabinet of zit je nog steeds onder je steen onzin te kramen?

   1. Aytas

    Het klopt wat ik schrijf. Kijk het maar na. Het kabinet wil een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op consumptie, gaat mij niet snel genoeg. Onze wegen en voorzieningen horen tot de beste van de wereld en dat kost geld. Van mij mogen de voorzieningen overigens minder, juist voor de middenklasse. Dat de vennootschapsbelasting wordt afgebouwd was ook een veel belangrijker punt dan dividendbelasting maar daar hoor je de populisten nog steeds niet over. Overigens zijn die vennootschappen vaak bedrijven die belasting ontwijken in 3e wereld landen dus zoveel recht heeft Nederland sowieso al niet op dat geld. Ik begrijp echt niet wat rechts kan hebben tegen verschuiven belasting arbeid naar consumptie, dit moet veel verder worden doorgezet. Hier worden op dit moment overigens de onderklasse het hardst door geraakt en niet de middenklasse.

   2. Siemien

    Klopt Poldi.

  2. Groeneveld

   Aytas roeptoetert: “Je zou je pijlen op de babyboomers moeten richten die de gasbaten hebben verkwanseld aan een onhoudbare verzorgingsstaat alleen voor zichzelf en daarna de zondvloed.

   Werkelijk wat een achterlijke onzin.”
   ————————————————————————————–
   Wat dit laatste betreft ben ik het volkomen met je eens: je braakt achterlijke onzin uit, nep-econoom.

   Andere landen in Europa hebben geen gasbaten maar wel een behoorlijke verzorgingsstaat. In je haat naar alles wat westers en blank is, gaat je aversie tegen ‘babyboomers’ het verst. Op jouw prille leeftijd lult iedereen elkaar na zonder de werkelijke essentie te vatten.

   1. Aytas

    Nogmaals kijk naar de voorzieningen in andere Europese landen, de wegen bv maar ook de bereikbaarheid van de zorg.

    Je weet niet waar je het over hebt en begrijpt werkelijk niet hoe er met de gasbaten is omgegaan. Een lantaarnpaal kost geld groeneveld.

    1. Groeneveld

     Ik woon in een ander land en kan dus beter oordelen dan jij hoe er de voorzieningen zijn. Ik ben ook twee keer zo oud als jij en weet hoe er om is gegaan met de aardgasbaten. Blame het de babyboomers niet, maar de respectieve regeringen die het -o.a. naar Italie- voor een habbekrats hebben uitverkocht. Onze generatie heeft gezorgd dat Nederland welvarend is en dat jij kon studeren. Je weet zelf niet wat voor kots je uitkraamt. Je weet niks, behalve de rubbish uit die paar extreemlinkse boekies die je permanent herhaalt.

     1. Raveltje

      Dat is typisch Nederland alles voor een habbekrats naar het
      buitenland. Of nog liever gratis. Ook veel pensioengeld ging
      naar het buitenland. Overigens zijn het de mensen die nu
      Pensioen krijgen uit de pot betaald. En of er voor jongeren later
      nog pensioen zal zijn? Het gaat financieel niet zo als het zou
      moeten zijn.

     2. Aytas

      Ik ben tegen het extreem herverdelen wat de babyboomers hebben ingevoerd. Je begrijpt niets van wat er met de aardgasbaten is gedaan. Of het in de uitverkoop is gegaan maakt geen drol uit , het is niet op een manier besteed die de langere termijn in gedachten had. De jeugd is daar de dupe van. De voorzieningen in Nederland zijn van een erg hoog niveau. Ik reis veel door Europa en we hebben het erg goed voor elkaar. De onzin die jij uitkraamt is van een onwetende, kun jij ook niets aan doen.

 6. Eugenie de la Fleur

  De btw verhoging is een ordinaire belasting op levenskosten waar vooral lage inkomens de dupe zijn en waar gezond eten bestraft wordt. Een misselijke maatregel van dit neoliberale kabinet

 7. Gekko

  Klopt. De eerste berekeningen hebben al uitgewezen dat de voorspelde koopkrachtstijging (door Rutte, Buma, Pechtold en Segers) als gevolg van de belastingverlaging volledig wordt te niet gedaan door a. hogere energiekosten b. verhoging lage btw met 50% c. hogere ziektekostenpremies en d. hogere pensioenpremies. Vanaf 1,5 x modaal blijft er onder de streep helemaal niks over, sterker levert men in.

  Alleen mensen met een vermogen van meer dan 25.000 euro houden iets over omdat de belastingvrije som met 5000 euro is verhoogd (hetgeen netto 60 euro minder belasting betekent).

  1. Aytas

   Je kunt er zelf wat aan doen door beter over je consumptie na te denken.

   1. Eugenie de la Fleur

    @Aytas

    Dat is onzin! Door het verhogen van groente en fruit wordt een gezond leven leiden een luxe wat alleen rijken kunnen veroorloven. Dat u schijt heeft aan mensen met lage inkomens is wel duidelijk want anders zou u de zieke dingen die u hier neerzet nog eens overwegen

    1. Aytas

     Nee, als je je consumptie gedrag aanpast kun je nog best gezond eten. Ik zou ook liever zien dat de heffingen op ongezonde magnetron maaltijden omhoog zou gaan en groente goedkoper werd maar ik hoor de populisten al los gaan als het Aldi bier en zware shag duurder wordt. Ik ben juist voor de zwakkeren uit de wind te houden en dat gebeurd in Nederland. De zorgpremie is al niet dekkend en om de zorg voor de zwakkeren betaalbaar te houden is de premie voor iedereen omhoog gegaan anders had het eigen risico omhoog gemoeten.

 8. Gerlos

  Als die plannen van PASPOP Jetten door gevoerd zouden worden dan is de helft of meer van de Nederlandse bevolking failliet, deze D66 trol ging gisteravond bij Jinik af als een klimaat gieter wat een wanvertoning van deze PASPOP.

  1. Eugenie de la Fleur

   Onzin! Het klimaatakkoord is een prima maatregel die je met dit niet kunt vergelijken. Ik neem mijn woorden terug, het stelt niks voor. De belasting op CO2 uitstoot zou nog vertienvoudigd moeten worden

   1. tomygun

    EU genie jo jo ik ben het met je een als je, de belasting op
    FF door streept .

    1. tomygun

     CO2 uitstoot is best leuk als je kijkt naar Venus en Mars
     op venus is het + 445 graden op mars – 50 graden hebben
     geen fabrieken of auto,s maar wel 95 en 97 % CO2 .
     Oke ze hebben ook geen bomen .

 9. Tante Sidonia

  Aytas

  Kan het even niet laten:
  Pensioen is GEEN omslagstelsel!
  De baby-boomer hoeft de rekening NIET door te schuiven!
  Toekomstige Pensioengerechtigden betalen nu ook aan de pensioenpot die inmiddels 14.000.000.000,00 Euro is!
  Maar het walgelijke “kartel” wil in de potten een greep doen: naar de staatskas om het duizeling weerzin wekkende klimaat te steunen!
  Of naar Brussel, Maar “gejat” zal er worden!
  Met behulp van het “alles vernietigende Gutmensch”; t.w. de “bubbels” Den-Haag/Hilversum en de Gutmensch ( Volkskrant, e.d.)
  Volgende keer; jezelf beter informeren!
  Reactie op mij is niet nodig; vandaag genoeg waanzinnige onzin gehoord!

  1. Aytas

   Ik begrijp dat je liever niet inziet dat je reactie niet klopt, heb boven toch even op je gereageerd. Weet je overigens dat die gutmensch het mogelijk blijft maken dat geld uit arme landen in ons heffingstelsel terecht komt? Te achterlijk om er iets van te snappen zichzelf rechts noemend volop zoekend naar een zondebok en links janken. Dit zijn de tekenen van fascisme.

  2. Siemien

   Antwoord zal zijn; ja maar, het is jullie schuld

 10. Seneca

  @aytas
  uw reactie 12
  ik zal nog eens proberen u het uit te leggen. voorbeeld: u verdient € 1000 per maand en daarvan zet u apart € 100. na 40 jaar werken heeft u € 48000 gespaard en daarvan betaalt u zich zelf een aanvullend pensioentje, waardoor u – voorbeeld! – 70% van het laatst genoten salaris geniet. indexatie wordt gedaan om het pensioen ‘waardevast’ te houden ivm de inflatie. heeft u het nu begrepen? graag een volgend maal minder dedain t.o.v. de overige reaguurders. u pretendeert de wijsheid in pacht te hebben maar u geeft de indruk dat u een persoontje bent dat trapt en schopt alleen maar om te trappen en te schoppen.

  1. Aytas

   Je geld staat niet op een bankrekening maar is geïnvesteerd om indexatie mogelijk te maken. Daarvoor is er steeds nieuwe inleg nodig. Ik ben voor een persoonlijke pensioen pot waar jezelf over bepaald of en met welk risico je belegd, dan loop je niet het risico, zoals de vakbond nu wil dat de generaties voor jou geld uit jouw pot haalt.

   Het is lastig te begrijpen of niet?

 11. TD

  Er verblijven in Nederland heel veel mensen die de voordelen en het recht hier te wonen met volle teugen genieten,maar aan de andere kant geen kans voorbij te laten gaan om de Nederlandse cultuur en autochtone bewoners te bekritiseren.
  Dit zijn en worden nóóit echte Nederlanders ook al hebben ze ons paspoort,het door hen zo verguisde land incl de autochtone bevolking zullen ze voor geen geld verlaten,want nergens is het beter en om te leven
  Wat deze nep Nederlanders echt willen is: In Nederland wonen met alle voordelen vandien,maar met de cultuur van hun land van oorsprong.

  1. Aytas

   Maar ondertussen betalen ze wel de volle mep aan belasting. Ook over hun aandelen en bezittingen. Je hebt een jaloerse groep autochtonen dat allemaal wil afpakken omdat die groep duidelijk laat zien hoe mislukt die groep autochtonen is. Gelukkig zijn er ook,het overgrote deel, Nederlanders die inzien dat dat groepje autochtonen een zondebok zoeken omdat ze jaloers zijn.

   1. Siemien

    “Je hebt een jaloerse groep autochtonen dat allemaal wil afpakken omdat die groep duidelijk laat zien hoe mislukt die groep autochtonen is”

    Dit is wat Aytas graag en met veel plezier doet, Aytasje wil graag de mislukte multiculty op de Nederlanders schuiven hé want zo’n vies miezerig figuur is dit nou eenmaal.
    Jou intenties hier zijn duidelijk…

 12. Riche

  Ik zou wel willen weten hoe het plaatje eruit had gezien zonder al die “gast” arbeiders die na een paar jaartjes werken massaal de uitkering instroomden. Dan eens zien hoe het eruit had gezien zonder al die nieuwkomers, die zo broodnodig zijn volgens policor, en die ook al oververtegenwoordigd zijn in uitkering, waar niet of nauwelijks voor gewerkt is, de zorgkosten, woonkosten, misdaadkosten en noem maar op. Het aller allerbelangrijkste, volgens het kabinet dan, hoeveel minder CO2 hadden we gehad zonder al die nieuwkomers? Oplossing minder minder minder?

 13. edoc431

  Niet om het 1 of ander maar zullen we die aytas en aanhang eindelijk eens gaan negeren .
  Scroll gewoon over hun gezwemel heen hoef je je er ook niet meer aan te ergeren .
  Of anders gewoon anders hier gewoon niet komen kan ook .

  1. IJsbrand Koudvuur

   Wie is ‘we’, edocjeVierDrieEen?

   1. TD

    IJsbrand Koudvuur
    Met dat negeren heeft edoc431gelijk,doe ik al een week!

   2. Aytas

    Tja wordt het echt rechts, niet loon maar consumptie wordt belast worden ze bang.

  2. Siemien

   Even een script instellen, af en toe nog even de puntjes op de I en klaar, uiteraard kun je de reacties dan nog wel volgen als je wil maar beter van niet..

   1. Siemien

    Het is dan lekker rustig..

  3. Lugar

   “Niet om het 1 of ander maar zullen we die Aytas en aanhang eindelijk eens gaan negeren.”

   +1

   #script

 14. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Tja het woord ‘populist’ staat voor in het woordenboek van Aytas of is ‘racist’het eerste woord??maar goed dat is standaard bij links : iedereen met een andere mening wordt weg gezet met een woord dat eindigt op ‘ist’. Nederland is het beste af met een (extreem) linkse samenleving volgens de politiek correct denkenden. Nou alles wat van links komt deugd ook niet, dit terzijde. Er wordt veel over de pensioenen geschreven. Maar er is nog een andere oorzaak wat nog niet benoemd is. Begin 2002 de invoering van de Euro. DE!!! munt van het millennium, de munt van DE!!! vooruitgang, de munt van DE!!! eenheid. Gevolgen is dat deze ‘munt’ de banken meer macht krijgt om de rente kunstmatig laag te houden. Of het nou goed gaat met de economie of niet dat lijkt ze niet te interesseren.En dat heeft naast het sparen uiteindelijk ook gevolgen voor de pensioenen die nauwelijks groeien. Kunnen WIJ!!! burgers hier wat aan doen ??? Zeker wel, is in het verleden al eens gebeurd na een oproep van Pieter Lakeman. Massale geld opname om de banken dwingen de rente te verhogen. De banken zullen dan wel overstag moeten gaan omdat anders de economie totaal instort, dit terzijde. Maar 1 keer trek je de conclusie, de Euro is een illusie .

  1. Siemien

   De definitie van Aytas = een zieke geest die hij/zij hier de vrije loop laat als een buikloop.

   Het is duidelijk waar Aytas voor staat, Aytas heeft een pesthekel aan Nederland, Aytas is een vies smuigertje die zichzelf hoogverheven en superieur vindt ten opzichte van het Nederlandse volk.

   Verder is Aytas is een zéér warme pleitbezorger van de islam, Aytas aanbidt het en vindt het echt verschrikkelijk dat hier in Nederland niet meer islam is.
   Aytas is het zuurdesem, Aytas schoffeert Nederland door lasteren en leugens te verkondigen.
   Aytas laat hier precies zien wie Aytas werkelijk is, Aytas is een zielig figuur, verschrikkelijk onzeker en haat werkelijk alles dat met Nederland te maken heeft, Aytas valt ook onder het kopje: antisemitisch, racistisch, landverrader en islamverheerlijker.
   Buiten dat, is Aytas ook een zuigertje die structureel irriteert en in alles tegendraads reageert.
   Aytas is adergebroed en het wordt tijd dat Aytasje opflikkert…dat vind ik..

   1. Lugar

    “Aytas is adergebroed en het wordt tijd dat Aytasje opflikkert…dat vind ik..”

    Zolang je ze eten geeft blijven ze schijten!

  2. Aytas

   ‘Tja het woord ‘populist’ staat voor in het woordenboek van Aytas of is ‘racist’het eerste woord??maar goed dat is standaard bij links : iedereen met een andere mening wordt weg gezet met een woord dat eindigt op ‘ist’

   Ja hoor iedereen. Net als jij alweer begint in de slachtoffer rol en links heeft het gedaan. Koekoek. Waarschijnlijk roep je hier dat er teveel belasting wordt betaald en we geen voorzieningen hebben.

   1. Siemien

    Aytas valt ook onder het kopje: antisemitisch, racistisch, landverrader, islamverheerlijker en niet vergeten slachtofferrol en dit is echt een understatement..

 15. sjun

  Ik mis in dit stuk de oplopende kosten van binnengehaalde gelukszoekers. De sociale, psychische, juridische, curatieve en financiële rekeningen die dat genereert zullen ergens verhaald moeten worden. Doorgaans gebeurt dat door oplopende accijnzen als heffingen op groenten en fruit, oplopende parkeergelden, stijgende verzekeringspremies, afnemende cultuursubsidie en afnemende dienstverlening vanuit overheden. Dat zulks ten koste gaat van het vrij besteedbare inkomen van Nederlanders in Nederland kan natuurlijk niet uitblijven maar om een of andere reden zien we dat kostenplaatje nu nooit benoemd in de massamedia. Het is hierop dat een een scala aan alternatieve media zijn ontstaan om het gat aan informatievoorziening te vullen.

  1. Arie B

   Doorgaans mogen én willen de instanties die dat zouden kunnen meten dat niet daadwerkelijk doen. Ongetwijfeld komt de uitkomst hun niet gelegen.

  2. Original NL

   Quote…
   ……..rekeningen die dat genereert zullen ergens verhaald moeten worden…….
   Idd uit jouw en mijn portemonee!!

 16. Heras

  Ik vind de reactie van aytas denigrerend. Babyboomers werken niet??? Babyboomers waren niet in loondienst, maar ze hebben wel het huishouden draaiende gehouden, kinderen opgevoed, vrijwilligerswerk verricht, meegeholpen om de ecenomie op te vijzelen door jaren op een houtje te bijten. Waar overigens de jongeren nu van mogen profiteren. Mogen ze daar aub nu van genieten. Het zal waarschijnlijk niet zo lang duren voordat de luxe voorbij is.

 17. wheelboy

  En hoe zou dat nu komen . VVD D666 CDA GL CU,PvDA zijn er niet voor de gewone werkende of uitkering trekkende mens . Vooral voor bedrijven . Waar wij een poot worden uitgerukt als het om energie belastingen gaat . Vervuilen de huishoudens ong 20% en de industrie 80% .Mogen wij als burger het gelach betalen . Doen we net alsof de industrie ook moet betalen (zij betalen 250 miljoen maar krijgen er 500 miljoen door subsidies van terug )betaald de burger er 1,8 miljard en krijgt er 350 miljoen aan subsidies voor terug . Al wordt de saldering afschaffing van zonnepanelen dan een subsidie genoemd .Maw als burger zie je er niets van terug mag je alleen betalen .En oplossingen om het co2 probleem op te lossen die komen er niet .Let maar eens op . Zo ging het decennia lang met de auto .Nu ze daar uitgezogen zijn is het huishouden aan de beurt . En het dan raar vinden dat de NL steeds minder te besteden heeft . De ene belasting verhoging na de andere vliegt je om de oren .

 18. Karel de Grote

  Opvallend goed op koopkracht scoren Tsjechië, Slowakije, Polen en Letland, met weliswaar lager dan gemiddelde besteedbare inkomens in de EU maar met een relatief zeer laag prijsniveau.

  Welnu ik woon al 12 jaar in Tsjechië en de prijzen zijn hier flink hoger dan in Duitsland, de meeste supermarkten zijn Duits hier en menig onderzoek heeft al aangetoond dat de kwaliteit van de voedingsmiddelen hier lager is dan in Duitsland. De rotzooi wordt hier gedumpt en men moet er meer voor betalen.

  Ook met witgoed worden hier de B producten gedumpt en verkocht als A product. AEG spant de kroon

  1. Karel de Grote

   Bovendien is het gemiddelde salaris maar 500 Euro in de maand, nog niet de helft dan van de Ossies en gaat men in het grens gebied, ik ook, 230 rijden in Duitsland boodschappen doen. Voorbeeld, blikje kattenvoer in CZ 11 Czk (48 cent) in Duitsland bij de Aldi 35 cent. En dit geld voor heel veel producten.

 19. Troelstra

  20 maart: Stem ze weg!

  Stem GEEN

  – VVD
  – D’66
  – CDA
  – CU
  – PvdA
  – GL

 20. Gewoonomdathetkan

  Aytas.
  Maak je niet druk .
  Jij hoeft alleen maar je handjes op te houden .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.