Ook Zweedse politiek heeft schijt aan eigen volk! Liever minderheidskabinet dan samenwerking Zweden Democraten

Zweden een aantal politieke partijen die vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Zweden Democraten lijkt een soort PVV, won 18 procent van de stemmen, en werd straal gepasseerd! Liever een minderheidskabinet dus! Via de NOS.

Na lang en moeizaam formeren, waar iedere partij even duidelijk maakte dat ze niet met de Zweden Democraten wilden regeren, kwamen vier partijen er dan eindelijk uit. De Sociaaldemocraten, de Milieupartij, de Centrumpartij en de Liberalen vormen samen het minderheidskabinet. Dit zou zeg maar PvdA, GroenLinks, D66 en VVD met ~70 zetels aan het roer zijn, puur om de PVV uit te sluiten. De steun krijgen ze dan wel de ene keer van de Christendemocraten (CDA/CU-achtig) of de Conservatieven, zoals bij ons de rechterflank van de VVD zou zijn.

Nu is dit op zich niet zo heel verrassend en had hier ook zo kunnen gebeuren. Wat echter wél opvallend is, is dat het conceptakkoord van deze vier partijen, expliciete clausules hebben opgenomen waarin staat dat er op geen énkele manier invloed op de besluitvorming mag komen vanuit de Zweden Democraten.

Dat is wel eventjes een stapje verder dan ‘haha niet met de PVV’ zoals de afgelopen paar verkiezingen telkens door iedere grote partij in Nederland werd herhaald. Ook de ‘voormalig’ communisten zijn op eenzelfde wijze uitgesloten.

Nu snap ik prima dat voor sommige partijen het onwenselijk is om met een bepaalde partij samen te werken, maar om categorisch een partij (laat staan twee in het geval van Zweden) uit te sluiten op íeder mogelijke manier? Dus zelfs als je voor jouw achterban alleen op die manier iets erdoor zou kunnen drukken? Dat is niet meer democratisch te noemen wat mij betreft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. HendrikJan

  Ook Zweden is betrokken bij de Bilderberg organisatie.
  Zij leveren net als Nederland 1 lid aan de stuurgroep.

  1. Lugar

   +1

  2. Arie B

   +1

 2. Rien Noppen

  Sinds wanneer is het ondemocratisch als een partij die 18% van de stemmen haalde om inhoudelijke reden buiten de regeringscoalitie wordt gehouden?

  Wat een stupide gewauwel is dit!

  1. koeiepoep

   Precies, dus mag Trump doe wat ie wil.

   1. Rien Noppen

    Dat lijkt me niet, koeiepoep, hij is inmiddels geplaatst voor een Democratische meerderheid in het huis van Afgevaardigden die zijn ‘kartel’ hebben doorbroken.

 3. Jacco

  Alles voor de criminelen gelukzoekers.zonde hoor van dat mooie land

  1. Mart

   ZÒ duidelijk; wie levert aan de BILDERBERGERS/NWO, is voor ”omvolking op grote schaal…gek dat nog zo weinigen dit willen zien.

 4. Spaanse kok

  Wout prevelt: Dat is niet meer democratisch te noemen wat mij betreft.
  .
  Precies, maar ik vind die andere 82% de meerderheid.

  1. HendrikJan

   Dit gaat niet meer goed komen kokkie, Europa is het zat al die leugens vanuit de EU.
   De Gele hesjes in Nederland vertellen het vredelievend, maar wat is de volgende stap, deze minachting van de bevolking van Europa raakt op zijn eind.

   1. Aytas

    18% van de stemmen. De gele hesjes in Frankrijk hebben niet per definitie racistisch gedachtengoed. Jouw idee is dat je je door 18 % van de bevolking moet laten dicteren omdat ze zich anders gaan misdragen. Gijzeling van de rest van de bevolking. Over minachting gesproken.

    1. koeiepoep

     amen

    2. HendrikJan

     Laten we gewoon afwachten en de twee verkiezingen het werk laten doen.
     Rutte gaat nu al mensen slaan, dus wie weet wat zijn volgende stap is.
     In België is een drager van een Geel hesje dood gereden, dus niets wijst op rust in de tent.
     Ik ga zometeen met het OV en mijn Geel hesje, naar de wekelijkse wandeling.

    3. Koos sssss

     We hebben het hier niet over het land laten dicteren door die18%, maar een totale uitsluiting van die 18%. Daar is die groep te groot voor en als de politiek deze groep totaal aan de kant zet is verzet voor deze mensen nog de enige optie.

     Voor Zweden zal dat met zo een vaart niet lopen, maar bij voortzetting van het wanbeleid van de afgelopen decennia zullen de volgende verkiezingen leiden tot een verpletterende nederlaag voor deze coalitie ten gunste van de Zweden Democraten.

     Ik kan me zo voorstellen dat jij een omgekeerde situatie, waarin de Zweden Democraten regeren en de oppositie compleet buiten spel zetten niet wenselijk acht.
     Maar dat is wel, wat nu in de hand wordt gewerkt met deze pyrrusoverwinning.

 5. Floris

  De kartelvorming is ook in Zweden manifest aanwezig.

  Een krampachtig vasthouden aan de doodlopende koers van het politiek correctisme en het stelselmatig uitsluiten van partijen die dit vermaledijde anathema willen doorbreken.

  Als de kiezer zich niet tijdig van deze verstikkende politiek correcte muilkorf weet te bevrijden zijn er nog slechts 2 mogelijke uitkomsten:

  1) De ondergang van West-Europa zoals we het kennen. Het valt zonder slag of stoot in handen van de islam. De linksen zullen dit pas beseffen als het te laat is.

  2) Revolutie. Eindigende in een vloedgolf van bloed waarbij de taferelen van de Franse Revolutie verbleken.

  Geen van beide scenario’s is wenselijk. Laten we hopen dat de Europeanen op tijd wakker worden en de strijd via de stembus beslissen nu het nog kan.

  1. Rien Noppen

   De kartelvorming waar Floris, in navolging van zijn politiek leider Baudet, over spreekt is op de keper beschouwd niets anders dan een democratische meerderheid in het Parlement die er in slaagt politiek-inhoudelijk tot overeenstemming te komen en coalities te smeden.
   Het is nog nooit anders geweest en het zal de komende tijd ook zo gaan

   Uit het feit dat de populistische tegenkrachten in de praktijk nooit meer dan een procent of 20 in de verkiezingen behalen (in Zweden is dat 18%) kan slechts worden afgeleid dat de overgrote meerderheid van het electoraat meer heil ziet in de fatsoenlijke en professionele democratische partijen die er voor zorgden en zorgen dat we in Europa relatief het veiligst, het vredigst en meest welvarend zijn.

   Dat gewauwel over ‘politiek correctisme’ is een fantasie van rechtspopulisten waarvoor geen enkele empirische basis bestaat. Ze zijn uitgesloten van de macht en verzinnen een complot met duistere motieven en mechanismen. Veel meer dan vermakelijk is het niet.

   1. Troelstra

    Zullen we het eens over die door jou bejubelde fatsoenlijke en professionele partijen hebben als je weer eens moet gaan janken over het Westen dit, het Westen dat?

  2. Lugar

   “Laten we hopen dat…”

   Laten we hopen dat het kartel op tijd bakzeil haalt, het volk gaat zich namelijk niet blijvend laten naaien.

 6. Troelstra

  Duitse politie doet aan racial profiling: Blanke vrouw door agenten aangesproken op haar vlechten die ‘rechts’ zouden zijn – AfD parlementslid zwaar mishandeld door Antifa terroristen, die jaarlijks honderden leden en politici aanvallen

  Dat Zweden allang geen open democratie met vrije meningsuiting is en in pijlsnel tempo een aan de islam onderworpen staat wordt behoeft geen uitleg meer. De linkse regering in Stockholm heeft frontaal de aanval geopend op iedere burger die het waagt openlijk kritiek te hebben op het massa immigratiebeleid en de islam. Daarvoor heeft het de extreemlinkse controlegroep ‘Näthatsgranskaren’ ingezet, dat in de periode 2017-2018 het aantal aangiften naar 1218 deed stijgen, en het aantal veroordelingen wegens ‘haatspraak’ (op vooral Facebook) naar 144, tien keer zoveel als het jaar ervoor.

  De Zweedse ‘online hate speech monitor’ heeft hiervoor € 150.000,- gekregen van de MUCF, dat ook andere extreemlinkse organisaties zoals Expo subsidieert. Het grootste deel gaat naar het salaris van Tomas Ǻberg, die in de lente van vorig jaar door de grote Zweedse krant Aftonbladet als ‘Zweedse Held’ werd genomineerd.

  Die nominatie werd echter ingetrokken toen bleek dat hij zijn eigen (huis)dieren dood had gemarteld, wat extra wrang was omdat het ‘Zweedse Held’ prijs werd gesponsord door huisdierenverzekeraar Agria.

 7. Holysmoke

  De waarheid zal boven tafel komen waarom deze opzettelijke destructie van europa plaats vind, hoop z.s.m

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.