Ook Zweedse politiek heeft schijt aan eigen volk! Liever minderheidskabinet dan samenwerking Zweden Democraten

Geen categoriejan 11 2019, 21:00
Zweden een aantal politieke partijen die vergelijkbaar zijn met die in Nederland. Zweden Democraten lijkt een soort PVV, won 18 procent van de stemmen, en werd straal gepasseerd! Liever een minderheidskabinet dus! Via de NOS.
Na lang en moeizaam formeren, waar iedere partij even duidelijk maakte dat ze niet met de Zweden Democraten wilden regeren, kwamen vier partijen er dan eindelijk uit. De Sociaaldemocraten, de Milieupartij, de Centrumpartij en de Liberalen vormen samen het minderheidskabinet. Dit zou zeg maar PvdA, GroenLinks, D66 en VVD met ~70 zetels aan het roer zijn, puur om de PVV uit te sluiten. De steun krijgen ze dan wel de ene keer van de Christendemocraten (CDA/CU-achtig) of de Conservatieven, zoals bij ons de rechterflank van de VVD zou zijn.
Nu is dit op zich niet zo heel verrassend en had hier ook zo kunnen gebeuren. Wat echter wél opvallend is, is dat het conceptakkoord van deze vier partijen, expliciete clausules hebben opgenomen waarin staat dat er op geen énkele manier invloed op de besluitvorming mag komen vanuit de Zweden Democraten.
Dat is wel eventjes een stapje verder dan 'haha niet met de PVV' zoals de afgelopen paar verkiezingen telkens door iedere grote partij in Nederland werd herhaald. Ook de 'voormalig' communisten zijn op eenzelfde wijze uitgesloten.
Nu snap ik prima dat voor sommige partijen het onwenselijk is om met een bepaalde partij samen te werken, maar om categorisch een partij (laat staan twee in het geval van Zweden) uit te sluiten op íeder mogelijke manier? Dus zelfs als je voor jouw achterban alleen op die manier iets erdoor zou kunnen drukken? Dat is niet meer democratisch te noemen wat mij betreft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten