Tijs van den Brink (EO) wil meer ‘weerbaarheid’ én minder tere zieltjes

Tijs van den Brink heeft een antwoord gevonden op dat zielige identiteitspolitieke geneuzel dat we de laatste tijd steeds vaker lezen in de media en krantenkoppen. Volgens de voorman van de Evangelische Oproep is het belangrijk dat de samenleving weerbaarder wordt. En dat is goed op tal van onderwerpen aldus Van den Brink op het EO Portal. Als iedereen zichzelf wat weerbaarder maakt tegen kritiek of groepsdruk dan zou dat veel problemen schelen: “Als we vrouwen, homo’s, christenen, moslims, mensen met een migratie achtergrond en andere minderheden een beetje weerbaarder maken, hebben we een heleboel problemen opgelost”

Van den Brink legt met zijn korte column de vinger op de zere plek. In plaats van je druk te maken over het gebrekkige formuleringsvermogen van je medemens en direct te triggeren zou het goed zijn als iemand gewoon relativeert. Ook online op sociale media zie je vaak dat gebrekkige formuleringen leiden tot flinke scheldpartijen. Vaak interpreteren mensen dan doelbewust hun gesprekspartner verkeerd om daarmee pestmethoden toe te passen.

Soms lijkt het net een kleuterschool. Ook de reacties op Johan Derksen vond hij overtrokken, Tijs: “We discussieerden bijvoorbeeld over de uitlatingen van Johan Derksen. Die zei dat homo’s niet zo moeilijk moeten doen over uit de kast komen. Nederland was te klein. Terwijl we ook hadden kunnen zeggen: ‘Ach, dat is Johan Derksen, laat hem nou…” Relativeren doet Tijs natuurlijk wel. Het is inderdaad niet leuk als je onrechtvaardig behandeld wordt. Bijvoorbeeld als iemand je discrimineert vanwege je huidskleur en dit duidelijk laat blijken. Maar in veel gevallen kan het ook zijn dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand is.

Grapjes moeten dan ook kunnen en te lang stil staan bij alle ‘onrechtvaardigheden’ die je om je heen ziet gaat natuurlijk ook niet helpen. Weerbaar zijn: mentaal sterk en bereid tegenslagen te aanvaarden is gewoon essentieel in het leven. Ook bij sociale contacten. Dat de kleur van personen bij reclame’s er niet toe doen wisten we allemaal wel. Maar toch zijn er mensen die het doen. Tja, “Maar hé! Als je weerbaar hebt, dan kun je dat hebben. Dan ben je veel sterker dan dat.” aldus Tijs van den Brink.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Aytas

  ‘Tijs: “We discussieerden bijvoorbeeld over de uitlatingen van Johan Derksen. Die zei dat homo’s niet zo moeilijk moeten doen over uit de kast komen. Nederland was te klein. Terwijl we ook hadden kunnen zeggen: ‘Ach, dat is Johan Derksen, laat hem nou…” Relativeren doet Tijs natuurlijk wel. ‘

  Wat ik dan wel grappig vind is dat filmpje voorbij zie komen waarin derksen een aantal jaren geleden beweerd dat je als voetballer niet uit de kast moet komen omdat je daarmee heel wat ellende over jezelf af roept.

  In wezen heeft tijs gelijk. Het kan mij persoonlijk niet zoveel schelen wat je zegt. De hypocrisie van de maatschappij zie je wat dat betreft duidelijk op dit forum terug, oh wee als er wat over hen gezegd wordt maar over anderen moet alles gezegd kunnen worden. Er wordt zelfs een script toegestaan en het is geen probleem tot het negeren van mensen met een serieuze mening op te roepen. Over tere zieltjes gesproken.

  1. Siemien

   Aytas! jij moet gewoon lekker opflikkeren hier, als je tere zieltje het niet aan kan, je zeurt maar over anderen, sterker nog, als je even de kans krijgt schuif jij elke schuld in de schoenen van de Nederlanders, Nederlanders van nu hebben nergens schuld aan.
   Het structureel schofferen van mijn land zorgt ervoor dat er tegengas gegeven wordt en daar kunnen met name de allochtonen of islamimbecielen zoals jij niet tegen…

 2. Bosche draak

  “Ach, het is Aytas maar, laat gaan”
  Doe ik het zo goed Teunis?

  1. Lugar

   @Bosche:

   ‘Negeren kun je leren’
   ~Lugar~

   1. Aytas

    Achterlijk ventje dat niet kan argumenteren.

    1. Top

     Dom hoofddoekje, wat hier, haar frustraties tracht te verkopen, omdat ze thuis geen enkel recht heeft. Zo lang haar vader en broers leven. Is nu nog opstandig, maar zal in de toekomst geheel verdwijnen als haar familie de ‘juiste man’ gevonden heeft.

 3. TD

  “mensen met een migratie achtergrond en andere minderheden een beetje weerbaarder maken”

  Hoe bedoelt mijnheer Tijs dat? De autochtone Nederlander is hier toch het slachtoffer,de onze cultuur afwijzende vreemdelingen en verdere minderheden moeten gewoon integreren dan is er geen door Tijs gepredikte “weerbaarheid”nodig!
  Dit is alweer een ernstig voorbeeld van positieve discriminatie,die Tijs heeft een totaal pervers beeld van een multiculturele samenleving.

 4. 75

  We hebben hier al jaren een politiek proces over minder minder.

 5. Tante Sidonia

  Weer een bericht uit de Gutmenschen “Bubble” Hilversum.
  Tijs ga eens een paar maanden op kanalen-eiland/Slotermeer of schilderwijk wonen!
  En drink je biertje in een homo-cafe.
  Tijs……..jij moet “weerbaarder” worden! Wapen je tegen de “alles verwoestende correctheid” in Hilversum!
  En je noemt dat o.a. christenen weerbaarder moeten zijn! Hoe??? Gutmenschen “Bubble” Hilversum nodigt , waar je ook deel van uit maakt, vrijwel altijd christelijk geloof vernietigers uit! M.n. de z.g.n. leuke progressieve linkse “grappenmakende cabaretiers!!!” Of z.g.n. intellectuelen ( uiteraard links)!
  En Moslims “weerbaarder?” Een nog grotere bek dan ze nu al hebben? Waar haal je het lef vandaan? Gutmenschen “Bubble” Hilversum doet niets anders dan de Moslims in een positief daglicht stellen!

 6. sjun

  Bedoelt Tijs mogelijk ook dat bezorgde burgers zich in het kader van de weerbaarheid en gelijke kansen maar het beste kunnen bewapenen om naar hun buurt doorgeschoven problemen opgelost te krijgen? Of gebruikt hij weerbaarheid slechts als containerbegrip om van daadwerkelijke problemen te kunnen blijven wegkijken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.