Verschillen tussen Generatie Z en Millennials

De huidige arbeidsmarkt bestaat grotendeels uit Generatie Z en Millennials. Waarin verschillen deze generaties met elkaar? En wat hebben zij met elkaar gemeen? Motivaction heeft met YoungCapital onderzoek gedaan naar de verschillen en overeenkomsten tussen de generaties. Millennials zijn geboren tussen 1980 en 1995 geboren. Z’ers zijn tussen 1995 en 2010 geboren.

Droombaan

Generatie Z droomt meer dan Millennials, luidt uit het onderzoek van Motivaction. Zo is de droombaan van sommige Z’ers: rockster, paardentochten organiseren in het buitenland en musical ster. Vaak zijn het creatievere banen dan bij Millennials. Op de vraag: “wat is jouw droombaan?” heeft maar liefst 45% geen antwoord. Terwijl bij Z’ers 20% geen antwoord heeft. Millennials hebben realistischere droombanen. Zo zouden sommige Millennials graag werken in een hondenhotel of als sportinstructeur.

Verschillen en overeenkomsten in een baan

Er zijn een aantal verschillen aan de eisen die Z’ers en Millennials stellen aan een baan, maar er zijn ook overeenkomsten. Zekerheid is voor beide generaties ontzettend belangrijk in een baan, maar waar komt de behoefte aan zekerheid vandaan? Zowel Generatie Z als Millennials zijn opgegroeid met de naweeën van de economische crisis in 2010. Zekerheid is nodig om de huur of hypotheek te betalen en te kunnen sparen voor de toekomst. Mocht er nog een crisis komen, hebben ze een spaarpot waar ze op terug kunnen vallen. Welke aspecten nog meer hoog in het vaandel staan, zijn: leuke collega’s, werkplezier en zelfontwikkeling.

Er zijn ook verschillen in de eisen voor een baan. Zo vinden Millennials het belangrijk dat hun baan in de buurt van hun woonplaats ligt. Ook hechten zij meer waarde aan vrijheid. Z’ers vinden het echter geen probleem om te verhuizen voor hun (droom)baan. Generatie Z vindt het belangrijk om geld te verdienen. Veel geld. Ook status is belangrijk voor de jongste generatie.

image2

Overeenkomsten

Er zijn redelijk wat overeenkomsten tussen de twee generaties. Waar ze het absoluut over eens zijn, is dat mannen en vrouwen hetzelfde zouden moeten verdienen. Zo luidt: “de tijd van ongelijke beloningen tussen mannen en vrouwen is voorbij”. Ook zijn de twee generaties het eens dat diversiteit geaccepteerd moet worden op de werkvloer.

image3

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. marco1

  Nu ben ikzelf nauwelijks serieus te nemen , maar was dit nu een onbenullig stukje leesvoer of ligt het weereens aan mij.

  1. Marija

   Kon mij ook niet boeien.

  2. Aytas

   Het was in ieder geval zeer incompleet. Generatie z is namelijk niet weerbaar psychisch. Dit begon al bij de millinials die zeer vaak een burn out hebben en bij z is dit nog erger. De oorzaak daarvan wordt ipv de crisis in het niet geleerd hebben met tegenslag om te gaan, pa en ma losten alles op.

   Waarom neem jij mij een andere maat dan anderen hier?

   1. marco1

    Een sterke geest zorgt voor een sterk lichaam. En van beide generaties waarde het stuk overgaat op de uitzondering na heb ik geen hoge pet op.

   2. marco1

    Wie neemt u de maat en hoe bedoelt u maat?

    1. Aytas

     U? Waarom u ineens? Waarom spreek je mij aan op mijn opmerking over joop? Ik heb jou al een keer uitgelegd hoe ik denk maar ik reageer op bepaalde opmerkingen net zo hard terug. Dat je dat niet persoonlijk moest opvatten, dat ik vaak ‘arbeiders’ hoger heb zitten als maatschappelijk succesvolle mensen. Waarom kom je er dan weer op terug? Ik bedoel jou zeker niet maar heb het tegen een arrogant onbenullig stuk vreten.

     Waarom ineens weer u? Ben je net als mij bipolaire of zo? Wat je ook niet beledigend moet opvatten want ik wil jou niet beledigen.

     1. marco1

      Ik denk dat ik wat mis. Ik lees joop nooit. Jij mag zo hard zijn als je maar wilt en ik zal je geen u meer noemen als dat tegen de borst stuit.ik begrijp alkeen niet wat je bedoelt met jou anders de maat nemen dan andere dat zal mijn domh eid wel zijn. En ik vat ook helemaal niets beledigends op en wat bipolair is dat weet ik niet maar ik ga dat effe googlen.

     2. marco1

      Dat bipolaire heb ik opgezocht. Nee ik heb zelf niet heg idee manisch te z8jn of hulp van een psychiater nodig te hebben maar anderen zullen de daar vast anders over denken.

 2. toetssteen

  Bij gelijk werk, gelijke beloning.

  1. marco1

   @toetsteen:En bent u dan ook fan van prestatieloon?

 3. Bes Tolen

  Ik heb langere tijd gedacht, dat er nog veel te verbeteren was en dat dat ook zou gebeuren. De macht van de heel verkeerde mensen bleek evenwel te groot. Ze gingen wel vroeg dood. Maar wat blijkt? Dat de macht juist de verkeerde mensen nodig heeft. Want de macht is altijd al in verkeerde handen. Dat levert nu opnieuw grotendeels verloren generaties op. Nog dommer dan de vorige. Hoe zo? Zo kortzichtig en onbenullig?

 4. Jantje

  Generatie Z, dat zijn nog kinderen. Die gaan, als ze verstandig zijn, gewoon naar school leren een vak. Dat is al moeilijk genoeg met alle afleiding en veel ouders die amper naar hen omkijken.
  De meesten doen dit gelukkig ook, net als de generaties ervoor.
  Het land zou, namelijk, volkomen naar de kloten zijn geweest als er zoveel hippies waren als men doet voorkomen. Er waren er een paar duizend in Amsterdam en dat was het wel.
  De overeenkomst is dat de personen waar het onderzoek naar refereert, net als de hippies verschrikkelijke narcisten zijn, die alleen maar nemen en niets geven.
  Dit soort onderzoeken zijn leugens en vertellen niet de waarheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.